Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 13:32 - Комунистически историци продължават да затвърждават фалшиви тези
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 7078 Коментари: 10 Гласове:
6

Последна промяна: 07.01.2017 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                        image



       Комунистически историци продължават да затвърждават фалшиви тези

(малка дисекция на книгата на проф. Васил Василев „Древните българи”)

 

 д-р Дориян Александров

   След злополучната книга на д-р Живко Войников за произхода на древните българи (пълна с грешки и манипулации), друг един автор влезе в моето полезрение – проф. Васил Василев и той написал книга за древните българи: „Древните българи; факти, хипотези, измислици”, изд. „Изток/Запад”, София 2009 г.

    От представянето в издателското каре научаваме, че проф. Василев е автор на 4 книги; участва и в 9 колективни монографии, написал е повече от 80 научни студии и статии, а също и две кратки истории на България, едната от които на 8 чужди езика (всичко това преди 1989 г.!). Работил е дълги години като зам. Директор на Института по история и е бил отговорен секретар на на главната редакция на академичната многотомна „История на България” (издание на БАН; от 1979 г.). Виждаме един типичен бюрократ комунист от хората, които пишеха българската история под диктовка „отгоре” (авторът Димитър Табаков ги разобличи като славяно-маниаци в историческото списание „Авитохол”, а в една статия в същото списание проф. Крум Балтаджиев ги разобличи и като вредни фалшификатори и манипулатори на българската история; подобно нещо направи и историка Стефан Чурешки в книгата си „Грешките, неточностите и заблудите в учебниците по история”, София, 2000 г.).

    Тези хора (червените професори и академици) бяха окупирали дълги години българската историческа наука, напълно я бяха политизирали и се поставяха угоднически в услуга на „силните на деня” от ЦК на БКП и вождовете от Москва,  изпълнявайки всичко под тяхна диктовка и загърбвайки фактите и реалностите, в ущърб на българската история и култура.

    На 628 страници професорът от тоталитарно време се е опитал да се направи на интересен отново за сметка на българската история. „Иновациите” са, че „хан” вече е заменено с „кан”, а „прабългарите” с „древни българи”, което би трябвало да ни внуши, че професорът е някакъв много обективен демократ, скъсал с комунистическото си минало. Нищо друго оригинално не откриваме в книгата на проф. Василев; нещо повече, независимо, че е съвременно издание от 21 век, тази книга продължава да мултиплицира и затвърждава грешни тези и кодове, а на места пробутва и явни фалшификации на българската история. Авторът непрекъсното цитира руски източници със съмнителна репутация и комунистически величия в науката от близкото минало като: акад. Димитър Ангелов, акад. Васил Гюзелев, проф. Василка Тъпкова-Заимова; националния предател проф. Васил Златарски, и разни други като проф. Моско Москов, проф. Рашо Рашев, Д. Димитров, проф. Божидар Димитров, проф. Димитър Овчаров, проф. Васил Бешевлиев и някои други (чужденците, които са писали българска история въобще не ги коментирам – то е ясно защо). Непрекъснато се цитират неща и от спорния труд на Фархат Нурутдинов, представен като „древни български хроники” - „Джагфар Тарихи” (нещо, което никой сериозен учен не би могъл да потвърди, тъй като това е компилативен труд със силна редакторска намеса, в който са използвани и някакви фрагменти от стари хроники!) и нашия автор проф. Петър Добрев (той пък се цитира като нещо от „последна инстанция”, макар и с леки критики „за цвят”).

    Прави впечатление как в типичен комунистически извратен стил авторът представя разни „факти, хипотези и измислици” (цитирам го директо от заглавието) умишлено без да заема позиция с извъртания от рода на: „това не е съвсем доказано”, „всъщност не можем да бъдем сигурни”, „тази хипотеза се споделя и от.....”, „това води до сериозни неясноти и противоречия”, „българите са с тюркски произход, но всъщност не са тюрки, а имат и някакъв ирански елемент”, „хуните са тюрки, но всъщност не са”....... и т.н. и т.н.

    Отново от древната българска история траките са тотално елиминирани и дори въобще не се споменава за тях, кимерийците са някакво екзотично понятие, както и скитите и сарматите. Кутригурите и утигурите хем са българи, хем не са и т.н. и т.н. Отново се сблъскваме с отвратителните фалшификации, че българите са чергари-номади (без никакви строителни традиции и култура), преди идването им в Европа и чак след установяването им в България през 7 в. стават „бели хора”, естествено след смесването си със славянските племена.......Българските владетели, царе и императори се наричат „вождове” (все едно, че сме някакво диво индианско, циганско или татарско племе); българските войски и военни кампании във Византия и Римската империя са представени като дивашки „набези” и „нашествия”, с цел плячкосване и грабеж на „културните народи”. Говори се за „български шамани” (а всъщност свещенниците се наричат колобри, което е съвсем различно понятие), „тотеми”, „шаманистични вярвания”, натрапват ни се някакви юрти и палатково лагери като постояни обители на българите и т.н. „Варварите” (българи) идват и си отиват на Балканите, все едно че са на разходка в парка, като необяснимо как преодоляват разстояния от хиляди километри с огромните си войски?!?........Не се обърща никакво внимание на древни карти от 3-4 век, където се упоменава, че Мизия се нарича България, а в Мизия, Тракия и Македония само българи живеят (това май хич не устройва фалшификаторите)!......

    Значи, когато се говори за  византийци и римляни, те извършват „военни кампании” и „цивилзаторски походи” за разширяване на империята, а когато са българи, готи и хуни (хони), това вече е „нахлуване”, „разбойнически набези” и „плячкосване” на диваци и варвари; много интересна концепция (откъде ли е изфабрикувана?!).......

    Отново се повтарят всички онези глупости, които сме чели преди 1989 г. в комунистическите учебници по история, енциклопедиите, монографиите, дисертациите и историчесаката литература от таталитарния период, повечето от които са за коша за боклук! Глупости до втръсване; европейските и азиатските хуни са представени през съчиненията на руски автори (Латишев, Артамонов, Плетньова, Каховский, Ердели и др.); от западните автори са представени единствено Гросет и Рънсиман или се цитират средновековни автори, които са живяли в много по-късен период и никога не са се срещали с хуни (Малцелин, Йордан), както и откъси от писаното от Приск Тракиец, което е може би единственото обективно съчинение за Атила и хуните в Европа (но оттам са дадени само избрани откъси).

   В заключение, въпреки някои козметични корекции на фалшифицираната българска древна история, книгата на проф. Василев повтаря комунистическите, руски, гръцки и панславянски клишета и идеологеми фалшифициращи историята на българите, омаловажаващи техния принос в световната култура и подаващо грешни кодове за следващите необременени идеологически поколения. Само, че авторът изглежда е пропуснал важния момент, че сега сме вече в 21 век, хората са свободни, неограничени и информацията е достъпна, така както не е било никога в миналото! Сенките на комунизма неумолимо си отиват на бунището на историята, заедно с техните приносители (и физически и духовно) – веднъж и завинаги!.......Жалко за изхабената луксозна хартия и наивитета на издателството, което издавайки тази книга се е предоверило на разни титли и научни степени без никаква стойност! 

   





Гласувай:
6


Вълнообразно


1. saradiva - Само така!!!!!
12.04.2010 20:52
"сега сме вече в 21 век, хората са свободни, неограничени и информацията е достъпна, така както не е било никога в миналото! Сенките на комунизма неумолимо си отиват на бунището на историята, заедно с техните приносители (и физически и духовно) – веднъж и завинаги!"

Ето това им е най-големият яд на дундурковците и веселите старчета от БАН!
Те още си тътрят овехтелите думи из някакви смехотворни "матралчета", написани в задушни кабинети с "портманта" и "ламперии", проядени от молци. Като главите на профитата ни историци...

Много добре си се справил, Докторе! Само така!!!!!
Успех!
цитирай
2. raders - еее аман от бъркотии!
13.04.2010 00:47
Изглежда, че всеки си я съчинява тая история както му дойде на акъла - също като библията. И най-вероятно няма достоверна информация. Нашите древни сънародници забравили да напишат нещо черно на бяло, та сега се чудим кое е вярно и кое - не. Четем от византийски източници и на всичко отгоре им се сърдим, все едно те са виновни за нашето невежество. Гледам и други настояват за ново прераглеждане, пробутват версията за траките, но вървейки по този път, излиза че Кубрат, Аспарух и другите, всъщност, не са направили нищо. Щом България я има още трети - четвърти век - тоест още по времето на Траян, Адриан и Марк Аврелий, това означава, че те направо са съсипали римската империя още тогава, когато тя е била в разцвета си. Че после Аспарух дошъл наготово и само седнал на престола. Пък за това, че сме в славянската езикова група просто ще си премълча. Или и това не е вярно? Ами кажете най-после кое е вярно да не се кахърят хората, джанъм!
цитирай
3. doktora757 - Достоверна информация вече има ...
13.04.2010 10:40
Достоверна информация вече има достатъчно, въпреки многото унищожени собствени хроники и извори (от гърци, турци и евреи)! Все пак има съхранени доста неща, които просто трябва да се съберат, анализират и обобщят. Дори и гръцките, византийските и латинските извори ако са преведени точно или се четат в оригинал (в пълен обем, а не само откъси) дават изключително много ценна информация за древната българска история. Разбира се трябва да бъдат анализирани много внимателно и професионално.
цитирай
4. demograph - Удряйте братя българи! Давай Докторе!
13.04.2010 11:16
Наглеците в историята не свършват! Комунигите продължават да раждат съветско-червенковски изроди - некадърници и кореномразци. Тоя "професор" Василев е за затрупване с камъните на народното презрение!! Хем некадърен-хем нагъл...
цитирай
5. saradiva - Ами да кажа и аз нещичко
13.04.2010 11:17
Докторе, каква е разлика между "гръцки" и "византийски" извори?!?!?!
Могат ли да бъдат достоверни извори съчинителствата на фанариотите?!

Към raders : Поразрови наново изворите за Аспарух и Кубрат. Ако ги четеш, забравил дошляшките теории, ще направиш удивителни открития. По-точно ще започнеш да се съмняваш...
Например - къде виждаш седнал Аспарух на престол?!

Ние сме в една езикова група с народите, наречени "славянски" заради лексикалната близост с езиците им...
Но проблемът е, че наименованието "славянска" е стъкмено тъй, че да служи на чужди интереси.
Къде ти са "славяните", raders ?!

Преди да повтаряш дефиниции, първо се усъмни в тях, защото са писани според Поръчката, въвеждаща лъжи в историята на българите.

Изборът е твой. Но, докато сам не провериш нещата, си само повтаряч на наизустени текстове, написани от бг - "учени", които дори и в Москва вече не признават
цитирай
6. demograph - O!..Дивачке, защо си губиш времето?
13.04.2010 11:29
raders е вкаменелост. Той може да бъде разглеждан само в пещерен аспект. Пожелавам ти хубаво настроение и днес.
цитирай
7. doktora757 - Докторе, каква е разлика между &...
13.04.2010 14:03
saradiva написа:
Докторе, каква е разлика между "гръцки" и "византийски" извори?!?!?!
Могат ли да бъдат достоверни извори съчинителствата на фанариотите?!


Византия не е "гръцка държава", както ни се натрапва - това е многонационална империя и хронистите са били такива, нищо че са пишели на гръцки език. Старити гръцки извори също не са за пренебрегване, но четени в оригинал, а не през тълкуванията на този и онзи или избирателно подбрани части от тях (както е в повечето български учебници).
Изпълненията на фанариотите са късна работа - чак през Османската империя; аз говоря за древните текстове. Повечето, с оглед на това, че са били на гръцки език не са ги пипали и редактирали; унищожавали са само книгите писани на български език. Има обаче много български книги писани на гръцки и латински (например 400 ръкописа от колекцията на акад. Иван Дуйчев, донесени от Беломорска Тракия). В Атон също има ценни ръкописи, някои от които не са изследвани.
цитирай
8. saradiva - ---
13.04.2010 14:57
Колко са оригиналите на "гръцки" език, в които да пише за българите и които да не са преминали през тройната преварка на "русите", на фанариотите от "по-късни" времена, или изобщо на поповете от ИРИ и от РИ, дето като са чуели думата "българин" са се прекръствали с "Анатема". Ти кажи през кое време става тъй и защо. Колко книги влизат в "списъците за забранени" по време на така наречената "елинизация"

Изобщо ... на тези гърци не им вярвам, "дори и когато поднасят дарове"...

Но това е емоция...
В постингите си съм написала останалото. Разбира се СЪС емоция.

Поздрави!
цитирай
9. solinvictus - мдаа
15.04.2010 23:21
doktora757 написа:
... Дори и гръцките, византийските и латинските извори ако са преведени точно или се четат в оригинал (в пълен обем, а не само откъси) дават изключително много ценна информация за древната българска история. Разбира се трябва да бъдат анализирани много внимателно и професионално.


Това е така и е точно ,но трябва да стане национално и държавно дело!
Щото другото е на любители и самодейци и няма тежест!(Ако представиш едно проучване като автор и зад теб не стои държавата те гледат кат прошляк)
Докато не се промени това няма как да стане!
Този който иска да расте професионално трябва да изглежда "тюрко-монголоид" хехехе
но вече има раздвижване ,което е добре!
поздрав
цитирай
10. анонимен - История и комунизъм
17.04.2010 08:51
В своята философия комунистите ползват идеята на протестантските комуни и идеята за избраните свише, само че на мястото на Божия избор поставят научните закономерности за хода на историята, поради което тълкуванията на историческата наука са основа на комунистическата вяра и и идеология, което прави от историческата наука нова догма на религията на атеизма, а историците-комунисти нещо като религиозни дейци, които трябва да докзават верността на Марксовата есхатология. Комунистите виждат избраната общност като политическа Партия, която си има своите ритуали, посвещения, строг морал и принципи на издигане по степените на героизъм, схващан в античен митологичен дух, като знание и ценз не се търсят, защото мистиката на самото членство е достатъчна за да се получи желания обществен резултат. Комунизмът държи много на историята, която с претенцията си за точен исторически факт става научна основа на властовата претенция на комунистите, която е атеистична, интернационална и гръколатиноговряща. Така битката за историята през комунизма, която е битка на християните, славянокултурните и традиционалистите беше епохална и с много по-голямо значение, отколкото дейността на рокмузиканти и дисиденти. Но понеже комунизмът продължава, то и историята и некомунистически историци, обвинени днес в национализъм и шовинизъм продължават да бедстват, за разлика от нискокултурната продукция на рокмузиканти, шоумени и политици, обслужващ персонал на комунизма със западно демократично лице, каквато на практика е обстановката днес в България.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5043891
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031