Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2010 23:17 - Открит у нас зъб на 7 млн. г. променя теорията за произхода на човека
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 3926 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Открит у нас зъб на 7 млн. г. променя теорията за произхода на човека
03.12.2007г.

imageОткрит край Чирпан зъб на човекоподобна маймуна е на път да направи истинска сензация в световната наука.
От Националния природонаучен музей смятат, че находката е принадлежала на един от предшествениците на човека и доказва, че еволюцията е започнала от Балканите.
Ценният зъб е на 7 млн. години и е открит от д-р Николай Спасов от природонаучния музей в София, информира Би Ти Ви.
Той е малък, но е толкова ценен за палеонтологията, че ученият все още го крие, докато завърши изследванията си.
На Балканите са известни в Турция и Северна Гърция някои находки.
Те са също на отделни зъби или фрагменти на черепа. Странното е, че все още няма цял скелет, което е важно за да се разбере, как точно да се придвижвали.
Ценното на българският зъб е, че е с около 1-2 млн. г. по млад от находките в Гърция и Турция.
В това отношение запълва времето между тези балкански находки и африканските находки на хоминидите, тоест представителите на човешкото семейство.
Досега официално се смяташе, че предците на човека са живели в Африка. Останките от примати, открити в Гърция и Турция преди години обаче се оказват по-стари от африканските.
Сега откритието на Николай Спасов може да потвърди една от новите теории в палеонтологията - еволюцията на човека започва на Балканите
Хипотезата е нова, на около 10 години. Един от аргументите против нея беше, че има голяма дистанция на времето между балканските и африканските находки. Но ето, че тук на Балканите е имало човекоподобни маймуни, които биха могли да са предтеча на човешкото семейство.
"Този зъб би трябвало да е към един нов вид, но това е само един зъб при това изтрит и не е лесно да се опише по тези останки. Надявам се лятото при разкопките да намерим и други останки", обяснява Спасов.
Находката от Чирпан може да промени теорията за произхода на човека.
Учените обаче сами финансират изследванията, тъй като държавата им отказва пари. А от скоро трябва да се борят и с иманярите, които са се ориентирали към праисторическите находки.

източник:News.bg



Тагове:   открит,   НАС,   млн,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Баце
03.09.2010 12:06
Най-вероятно ще бъде отхвърлена и "удавена" от съответните заинтересовани корифеи, тъй като представлява опасност да се нарушат догмите и статуквото в Науката. Няма смисъл да се коментира похвата, той е достатъчно усъвършенстван и утвърден от Рим, Църквата и всички гравитиращи около тях през последните близо 2000 години. Примери за отхвърлени находки бол! Защото Науката е като Римската църква и принципът за "Истината според вярата" трябва да се спазва неотклонно, бе значение каква точно е самата истина!
цитирай
2. spasunger - !?
08.09.2010 16:59
доказва, че еволюцията е започнала от Балканите


Чакай, чакай малко. Как точно го доказва? Имам предвид, че е ЗАПОЧНАЛА именно от Балканите? Сигурни ли сме, че няма и по-стари находки от тази, например, в Африка или Близкия Изток? Или че именно това е първата брънка от еволюцията на човека? Как сме сигурни за това, от един зъб?

И наясно ли сме какво се има предвид под "еволюцията е започнала"? Кое се води за начало на еволюцията всъщност? Моментът, в който човекоподобните стъпват на Балканите може би? В такъв смисъл, да, съгласен.

Някак си бомбастично ми звучи. Стъпка назад моля, и повечко предпазливост при безразборното подмятане на сензации насам-натам...
цитирай
3. анонимен - E, чак пък толкова ...
09.09.2010 20:30
Четеридесет и пет години работихме за комунизъм и светло бъдеще, а в момента ги демонтираме с НЕЖНА револиция, а някои се притесняват за нещо си преди милиони години. Галимацията е пълна и отвсякъде, та сега ще седнем за някакъв зъб да спорим. По добре разпостранявайте Българския календар http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5065233
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930