Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2010 20:24 - Загадките на България
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 10421 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 03.09.2010 20:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                           ЗАГАДКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Антрополози от френския Институт за доисторическата епоха и за геология на четвъртичния период при университета в Бордо са открили в българската пещера Козарника рисунки и знаци, датирани отпреди 1,2-1,4 млн. години. Това е най-древният паметник на символното мислене, проявено от човека и регистрирано където и да било по света. Рисунките и знаците са нанесени върху кост от неизвестен бозайник.
Сензационното съобщение четем в руския Lenta.ru.Откритието предизвиква нееднозначна реакция сред учените. Според някои експерти, по това време в нашите земи са живели представители на предчовешкия хоминид питекантропос, който не е бил способен на символно мислене. До него дорасъл едва Homo Sapiens преди няколко десетки хиляди години . Други специалисти са на мнение, че артистичните способности и умението да се разсъждава чрез символи има значително по-дълга предистория, отколкото се е предполагало доскоро. Става въпрос за твърде радикална еволюционна крачка, каквато не може да бъде направена в толкова съкратен срок, смятат те. Досегашните разкопки в пещерата Козарника регистрират човешко присъствие в нея през последните 900 хил. години, но тази датировка беше направена с надлежни научни методи преди да се стигне до най-старите археологически пластове. Северозападна България крие още много тайни от дълбоката древност на човечеството.

Край Варна бяха намерени и най-старите предмети от изкуствено добито злато. Тамошният халколитен некропол бе открит случайно при изкопни работи през 1972. До днес са проучени близо 300 гроба с голямо количество златни предмети с общо тегло над 6 килограма. Те изпълняват функцията на символи на властта - най-древните, познати в историята допреди последното откритие. Датират от средата на четвъртото хилядолетие преди Христа и са по-ранни от първата династия на фараоните в Египет.
Още от седмото хилядолетие преди Христа у нас са разкрити около 700 археологически обекта, повечето от тях - съсредоточени в Северозападна България или в съседни райони. Този при Караново, Новозагорско, учените наричат "Дворец на праисторията". Там бяха намерени повече от 100 антропоморфни и зооморфни фигури, култови масички и жертвеници, модели на храмове, които разкриват представите на нашите предшественици за света около тях. Жителите на древното селище са имали календарна система, фиксирана с редове от знаци, врязани в основата на модел за пещ. Ползвали най-древните в Европа пиктограми, открити в Градешница, Врачанско. Култова сцена от Овчарово, Търговищко, представя ритуалите през тази далечна епоха, които свидетелстват за развита религиозно-митологична система. Един от златните рудници край Стара Загора е снабдявал със суровина значителен регион на Югоизточна Европа. Естествено е именно в Северозападна България да бъдат намерени най-древните човешки рисунки и писмени символи. Но възрастта на откритото от френските антрополози наистина изумява.

Човекът стъпва в Европа през България

Първобитните станали европейци в България
image

 

TRAVEL GUIDE  -  http://www.travelguide-bg.com
Новина от категорията История и археология, отпечатана на Чет Авг 23, 2007 3:35 am

image

Входът на пещерата “Козарника”. Снимките са предоставени от секция “Праистория” при НАИМ при БАН. Кликнете на снимката, за да я видите в пълен размер.


Един от най-интересните проблеми в европейската археологическа наука е кога за пъри път стъпва човешки крак на нашия континент. С този най-ранен период от развитието на човешкия вид се занимава палеолитът. Според мнението на учените, занимаващи се с тази проблематика, два са възможните пътища, по които това е могло да стане – през Гибралтар, респективно южна Испания, или през Дарданелите – Балканския полуостров.

За това, какво ни дават най-новите изследвания в тази област, разказват Николай Сираков, ст. н. с. в НАИМ при БАН и г-жа Ана Матеос от университета в Саламанка, Испания.


image Работен момент. Кликнете на снимката, за да я видите в пълен размер.

“Възникването на човека, от антропологическа гледна точка, отделянето му от останалите представители на животинския свят и, от друга страна, създаването на култура, това е палеолитът - казва г-н Сираков. - Находките не са толкова атрактивни както в по-късните периоди, обаче имат друго значение, защото бележат много важни моменти във възникването на човешката култура и в нейното развитие по-нататък, за да се стигне до златните съкровища и т.н.”
През последните 10 години се проучва пещера в Северозападна България, Белоградчишко. В карста са открити находки от всички периоди на палеолита - ранен, среден, късен. Те имат голям принос при разрешаването на въпроси, които са не само от локално или регионално значение, т. е. само за България или само за Балканите. Те имат европейско значение. Първият въпрос е: кога се появява животното човек, човекът като такъв на нашия континент? Според данните, с които разполагаме в днешно време, първите му представители възникват в Африка. Това става някъде преди около 3-4 милиона години. Преди около 2 милиона години започва разселването от Африка към други континенти, но първоначално преди всичко в Евразия, а по-късно и в другите континенти. Като европейци ни интересува кога става това? Г-н Сираков продължава:


imageПанорама на района на пещерата “Козарника”. Кликнете на снимката, за да я видите в пълен размер.


“Доскоро се смяташе, че това става някъде преди около 600-700, до 800 хиляди години, най-рано в Южна Европа и преди всичко в Испания. В Южна Испания, в един район в Андалусия, това е районът Орсе, където има данни за отпреди около милион и 100 хиляди години, и в Северна Испания, в района, известен с названието Атапуерка, където датите са около 600-800 хиляди години.”
Праисторикът от Саламанка – Ана Матеос, датира човешкото присъствие в Испания според данните на изследванията, извършени от техните учени:


image“В пещерата Атапуерка (близо до град Бургос, северна Испания) има свидетелства и човешки останки отпреди милион и 100 хиляди години. В южна Испания, в планинския район Гуадикс-Баса, в склона Леон и в залежите Орсе има артефакти на милион и 200 хиляди години, което доказва, че зоната е била населена. Има теория, според която България и Балканският полуостров са вратите, през които първобитните хора са преминали от Африка и са населили Евразия. Може би България е най-логичната посока, през която са проникнали към Западна Европа, Иберийския п-ов и към Азия – Китай и Индия.”
Според занимаващите се с периода в България, има твърди, неоспорими доказателства, които след доста дълъг дебат са приети от международната колегия – данни за човешко присъствие отпреди около милион и 600 хиляди години, а вероятно и по-ранно, което се доказва със сечивата изработени от кремък, от камък, а също така и от кост. Този първобитен човек е разновидност на хомо еректус или на хомо ергастер – първите, най-ранните представители на рода хомо в еволюционната стълбица на развитието на нашия вид. Тези данни показват, че заселването на нашия континент със сигурност минава през Балканите. Най-ранните следи от човешко присъствие на континента са открити в един ловен лагер в пещера в България (“Козарника”), който датира именно от този период – милион и шестотин – преди милион и четиристотин хиляди години.


image “Имаме последователност от ловни лагери – един върху друг, - допълва Николай Сираков. - Най-ранните се намират на дълбочина 9,5 метра от сегшната повърхност на пещерата и нагоре в тази последователност има след това смяна на този човек след неколкостотин хиляди години. Откриваме го през следващия период на средния палеолит с един известен представител, малко по-късен – т. нар. неандерталец – хомо неандерталензис”.
Действието се развива преди около 200 хиляди години, продължава до около 40 хиляди години, където има пластове от късния палеолит. Те са интересни с това, че за пръв път в тях има данни за появата на съвременния тип човек или модерния човек, когото антрополозите наричат “хомо сапиенс” – разумен човек. Хомо сапиенс сапиенс, два пъти се повтаря, за да бъде различаван от предшествалите го по-архаични форми. От антропологическа гледна точка или от гледна точка на анатомията, физиологията, неврологията този човек не се различава от нас. Има същите интелектуални способности, капацитет, възможности.


image Тези отдалечени във времето векове, които изследователите на палеолита отчитат в милиони и стотин хиляди години, се оказват изключително интересни. Това е зората на човешката цивилизация на нашия континент и всяка находка предизвиква огромен интерес.
Колко са обектите в България от този най-древен период в развитието на човека в Европа?
От старокаменната епоха те са стотици. По-известните са пещерата “Темната дупка”, при с. Карлуково, пещерата “Бачо Киро” до Дряновския манастир, още няколко пещери. Регистрирани обекти има в Родопите – на открито. Но повечето проучвани обекти са в пещери. Пластовете там са запазени поради това, че са на закрито и не са понесли тези ерозионни процеси, които предизвикват тяхното разрушаване.


image Всичко известно за палеолита у нас навежда на мисълта, че са много хората, които се интересуват и работят в тази област. Оказва се, че постиженията на праисториците се дължат на малка група от НАИМ при БАН.
“Има малко хора, които се занимават с това.- отбелязва г-н Сираков. В момента сме пет души в цялата страна, докато в други страни има доста повече специалисти. Да вземем за пример Испания, където има много важни находки и находища. Там има неколкостотин души, които се занимават с този период.”


image Както казва г-жа Матеос, само за един от техните обекти – Атапуерка, през 1975 г. Емилиано Агире сформира един мулти-дисциплинарен екип от млади учени, които да дадат тласък на испанската наука на международно ниво. През 1990 година се създава големият социален и културен проект, наречен “Атапуерка”.
И все пак, какъв е отговорът на въпроса: през Испания или през България видът хомо завладява Европа?
В Испания има много добри находища, но и най-ранните не са толкова ранни, колкото е това в пещерата “Козарника” в България. Една от причините е, че Гибралтарският пролив е бил много труден за преминаване. Много по-дълбок, с много силно течение между вътрешното море и океана. И втора причина - няма аргументи, няма данни от юг, т. е. днешно Мароко, които да регистрират материално-то присъствие на палеолитния човек.


imageНа този етап от проучванията може категорично да се твърди, че населяването на Евразия започва през днешните български земи.








Тагове:   България,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. kabuli - Е, и
04.09.2010 17:23
Сега остана някой да напише, че са говрели български и гордостта направо си е заслужена. Ама да се дойде до България от Африка по суша не се ли минава през Палестина, Ливан, Сирия, през курорта Анталия, през Капалъ чаршъ на Цариград и чак тогава в България? Или те направо, със самолети!
цитирай
2. solinvictus - от Африка са дошли ингилизите, н...
04.09.2010 23:57
от Африка са дошли ингилизите,некакви техни учьони казаха че 200 негри са се разселили и създали хомо сапиеенс (не им вервай долна лъжа е)
Тъй ,че изобщо не ни пука за капалъто и чаршиите им и в палестина или в мангалия!
поздрав
цитирай
3. анонимен - рисунки в пещера в Румъния
06.09.2010 08:34
съвсем наскоро откриха рисунки в пещера в Румъния които обявиха за най-старите. съмнения за автентичност. не ми е под ръка адреса.
цитирай
4. анонимен - pIVjMZFzNjpZ
24.05.2011 03:15
You've hit the ball out the park! Inrcedbile!
цитирай
5. анонимен - pIVjMZFzNjpZ
24.05.2011 03:16
You've hit the ball out the park! Inrcedbile!
цитирай
6. анонимен - MdMLmtKHtWGYq
24.05.2011 11:51
Never seen a bteetr post! ICOCBW
цитирай
7. анонимен - ZNOleAZmI
24.05.2011 15:22
mIlsnG <a href="http://ydigrttspkkm.com/">ydigrttspkkm</a>
цитирай
8. анонимен - AcIvBNUoRnVhquHPKm
25.05.2011 17:56
G1Yfe3 , [url=http://clywjgucvlqn.com/]clywjgucvlqn[/url], [link=http://jfdvmcqkosgf.com/]jfdvmcqkosgf[/link], http://copgbdegunxm.com/
цитирай
9. анонимен - OCONQRyVsiBtLwI
28.05.2011 14:31
87AoPT <a href="http://urqqjxxintik.com/">urqqjxxintik</a>
цитирай
10. анонимен - fSElMGzlERuQLDaepj
31.05.2011 18:33
YPJZZg , [url=http://csgaufghmxwu.com/]csgaufghmxwu[/url], [link=http://vyyofauzzfut.com/]vyyofauzzfut[/link], http://omjfhccfxivm.com/
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5046578
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031