Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 12:14 - Хрониката на средновековната фамилия Българи от о. Корфу (Керкира).
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 7970 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 14.01.2011 12:16


image

Хрониката на фамилия Вулгари бе представена в СУ "Св. Климент Охридски" 13 януари 2011 15:42, Българска Патриаршия image

Вчера, 12 януари, от 18,30 ч. в новата конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски” бе представена семейната хроника на фамилия Вулгари (Българи) от о. Корфу (Керкира), Гърция, по повод издаването й на гръцки език със заглавие "От Вулгари. Една непубликувана семейна хроника".

Изявата бе организирана от Представителството на Гръцката фондация за култура в София и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Координатор и водещ на събитието бе акад. Васил Гюзелев.

Новата зала се оказа твърде тясна, за да побере всички желаещи да присъстват. Организаторите останаха изненадани от проявения голям интерес към книга, чието българско издание тепърва предстои. Разбира се, този интерес не е случаен. Защото оригиналният текст на хрониката е на италиански език и е писан в периода от първата половина на 15 в. до средата на 18 в. и както и самото име на фамилията - Вулгари (или Българи в превод от гръцки) сочи, нейната история се оказва непосредствено свързана и преплетена с българската. Като се вземе предвид, че основните текстове за българската история („История славянобългарска” и „История во кратце о болгарском народе словенском”) са публикувани в края на 18 в., то става ясно значението за националната ни история от публикуването на хрониката на род, който запазва името си Българи през цялата византийска епоха, имайки убеждението, че води началото си от българските князе.

А за запознатите с историята на Църквата интересът към фамилията се обуславя и от множество други причини, като например факта, че виден техен представител - Евгениос Вулгарис, е деен участник в коливадското движение и сподвижник на св. Никодим Светогорец. Също, поради не толкова популярното обстоятелство, че на фамилия Вулгари принадлежи един несъмнено ценен духовен приоритет - правото да е управител на мощите и на храма на свети Спиридон Чудотворец.

Участник в представянето бе и представител на самата фамилия - г-н Стефанос-Константинос Вулгарис, изследовател на историята на Йонийските острови, който подробно запозна присъстващите с тематичното съдържание на книгата. Участваха още: проф. Николаос Карапидакис, преподавател по средновековна история в Йонийския университет и председател на Управителния съвет на Гръцкия държавен архив, който е автор на предговора към гръцкото издание; доц. д-р Димитриос Румбос, директор на представителството на Гръцка фондация за култура, София; проф. Христо Матанов, ръководител на катедра "Византия и балканските народи" на Историческия факултет при СУ "Св. Климент Охридски" и д-р Пенка Данова, която подготвя превода на хрониката от италиански на български език.

Фиктивна ли е генеалогията на фамилията? Има ли тя обусловена връзка със „Златната книга” – Корфиотския елит? Откъде Вулгари попадат на о. Корфу – от венецианския клон на Асеневци в Пелопонес ли произхождат; бегълци от близкия град Фльора, който е управляван от българска царска фамилия, ли са, или пък са българи, дошли на острова откъм материка – това са все въпроси, които предстои да се дискутират - сподели проф. Матанов. Авторът на хрониката във всеки случай се стреми да покаже най-важните събития и най-видните представители на своя род от началото на 8 в. и неговата връзка с българските князе. „И ако последното е истина, то тук присъстващият Ст. Вулгарис спокойно може да се кандидатира за член на българската царска династия” – пошегува се професорът накрая.

Обаче за нас, членовете на Българската православна църква, от особено значение е, че книгата изяснява въпросите кога и как мощите на светия чудотворец Спиридон попадат от Константинопол на о. Корфу и как българска фамилия става техен попечител.

След представянето на хрониката организаторите на събитието предоставиха възможност за закупуване на книгата. Г-н Стефанос Вулгарис с радост даваше автографа си и отзивчиво отговаряше на множеството очакващи го журналисти.

 

***

Хрониката разглежда историята на българите не като национална история, а като семейна история. Семейната история предхожда националните истории, както и историята на управляващите династии на Европа, на Църквата и на монашеските ордени, а също така и историята на градовете. Този вид исторически разказ се развива на о. Корфу, защото той е една от малкото гръцки области, която не попада под османска власт.

Чрез изворите, които е използвал съставителят на хрониката, се разкрива и историческото образование, което е имал един книжовник от втората половина на 17 век. Използвани са извори от византийската историография, както и такива, които се намират в италиански библиотеки - Ватиканската, библиотеката на Падуа, Марцианската във Венеция и др.

 

Текст: Анула Христова
Снимки: Златина Карчева
  Източник: www.bg-patriarshia.bg/news.php



Гласувай:
6



1. анонимен - Това е голямо събитие.
14.01.2011 14:45
Дано и хрниката види бял свят скоро на български език. Поздравелиня!
цитирай
2. анонимен - Дано!
10.12.2011 16:37
Чедисно е това, което научавам. Особено за мощите на Св. Спиридон-голяма благодат е.
Казаха, че в края на 2011 г. трябва да бъде готово българското издание.
Дано!
цитирай
3. анонимен - В. Господинов
10.12.2011 16:42
Пускам отново коментара, поради грешка в системата.
Чудесно е това, което научавам. Особено за мощите на Св. Спиридон-голяма благодат е.
Казаха, че в края на 2011 г. трябва да бъде готово българското издание.
Дано!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5072852
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930