Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2011 10:30 - Карлтън Кун. Расите на Европа (медицинска антропология)
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 11302 Коментари: 5 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Карлтън Кун

Р А С И Т Е

Н А

Е В Р О П А*

12 ГЛАВА / ОБЛАСТ 15 - БЪЛГАРИЯ

Средният ръст на българите е между 166 и 168 сантиметра (през 1939-та, днес е ок. 173 см. – бел. И.С.) в зависимост от различните области. Най-висок ръст се наблюдава в Македония, а също и в най-североизточните части на България. Сред населението на България се наблюдава ясно изразен долихокефален тип, достатъчно очевиден, за да говорим за мезокефалия на населението като цяло. Най-силно изразена е тази тенденция в южните области и извън настоящите предели на българското етническо землище. Брахикефалният тип се среща само при македонските българи, които живеят в контакт с албанците.

Българите, които живеят на територията на България, имат глави със среден размер, със средна дължина от 189 мм и широчина от 150 мм. В това отношение са съизмерими с гърците от долихокефален тип. Но все пак лицата на българите са по-тесни от тези на повечето балкански народи. Подобно на гърците, челюстта е по-широка от челото, като и двете широчини, обаче, при българите са по-тесни в милиметри от тези на гърците. Височината на лицето е 121 мм и е от среден тип, с лицев индекс – 87. От друга страна, горният индекс на лицето – 55, е относително висок. Съотношението между двата лицеви индекса дава средиземноморския тип. Назалните диаметри – 55 мм на 36 мм, оформят среден тип “лепторин” (с характерни тесни и дълги носове – бел И.С.) с индекс 65.

Дотук стойностите поставят повечето българи в групата на средновисоките и високите на ръст средиземноморци. Пигментацията на българите е по-светла от тази на гърците, но все пак е преимуществено тъмна. Около 25 процента имат напълно черни очи, около 15 процента са със светли или пъстри, а останалите – мнозинството – са с различна степен на тъмни (кафяви) очи. Косата е тъмнокафява или тъмночервеникавокафява при почти цялата изследвана група. Дори сред децата комбинацията от категорично руса коса, светли очи и кожа не надхвърля 10 процента. Сред възрастните русите коси са рядкост. При лицевото окосмяване обаче се забелязва същата тенденция към по-светли (от косата) бради, каквато се наблюдава при албанците, черногорците и критяните, но не и при гърците. По-тъмните цветове доминират с 90 процента в косите и само в 50 процента при брадите. Светлокафявите и русоляви бради са болшинството от останалия процент.
Сред българите прави впечатление пълната липса на пепеляво-рус тип.

Повечето българи имат правилен назален профил. Чипите форми се откриват главно в северозападните области, съседни на сръбските територии, където достигат до 12 процента. Гърбавите носове са редки, като почти отсъстват в Македония. Чипият нос, който е характерен за северните и източните славяни, не е съвсем липсващ, но е рядкост.

При българите се наблюдава следната смесица от расови елементи, които ясно се открояват:

(а) средновисок и висок на ръст атланто-средиземноморски тип.
(б) частично рус новодунавски тип с типичния чип нос.
(в) нордически тип
(г) динарски тип с обичаен (плавен) преход към тип алпин
(д) брахикефален централноазиатски туранид или татарски тип.

От всички тези елементи първите два са най-съществените, като първият доминира над втория.
Наличието на напълно категоричен атланто-средиземноморски тип от неолита при всички народи от южните Балкани е безспорен. На територията на България този тип е концентриран в южните етнически области и при българските поселения в чужбина, например Крим.

* Статията е публикувана със съкращения - бел. пр. И.С.

 





Гласувай:
10



1. doktora757 - Тук може да добавим, че монголои...
19.05.2011 10:42
Тук може да добавим, че монголоидността при българите е около 3 %, точно толкова, колкото е и в Западна Европа! От това, както и от ДНК анализите (Паневропейския ДНК проект с проследяване на ДНК маркери) може да се направи категоричен анализ, че българите са типични европейци, причерноморски и кавказки тип и в съвременния български етнос има между 25 и 40 % гени на коренното население на Балканите - траките, което е много важно да се отбележи! Както и това, че всъщност българите и траките са една етнокултурна общност, наричана от специалистите трако-кимерийци. Още нещо важное, че древните миграции след потопа в Черно море (преди 7600 години) са ставали главно от Балканите на Изток и на Югоизток, като в историческия период се отбелязва вече само обратната миграция на българи и сродни народи от Изток на Запад, наричано от някои "Великото преселение на народите", а от други "Великото преселение на българите".........Има много бели полета за изследване в тази посока!
цитирай
2. boristodorov56 - Славяно-генеалозите ще трябва да си седнат на задниците.
19.05.2011 12:58
Това по принцип се знае или не от нашите научни среди?
цитирай
3. balkanec - Половината хора у нас са руси
19.05.2011 13:47
а тия изследвания все не ги намират. Къде ги правят - в някой кабинет ли?
Трябва ли изследване, че през деня е светло, а вечер е тъмно?

Каквато науката - такива и научените.
Науката още не е открила, че през лятото има глобално затопляне, а през зимата - глобално застудяване.
цитирай
4. boristodorov56 - Ако имаш предвид дамите - безспорно си прав - дори изрусени са над 3/4. Но за мъжете нещо се бъркаш.
19.05.2011 17:52
balkanec написа:
а тия изследвания все не ги намират. Къде ги правят - в някой кабинет ли?
Трябва ли изследване, че през деня е светло, а вечер е тъмно?

Каквато науката - такива и научените.
Науката още не е открила, че през лятото има глобално затопляне, а през зимата - глобално застудяване.

цитирай
5. анонимен - Срубы деревянных домов из бруса и бревна из Костромы КО Брус
20.12.2011 05:03
Брус - основной материал строительства компании "КО-брус".

Mы строим [b][url=http://ko-brus.ru]Срубы деревянных домов из бревна из Костромы КО[/url]
[/b] бани и коттеджи в Москве и Московской области. В производстве только стройматериалы из высококачественного северного леса Костромской области.

На сайте присутствует каталог, в котором представлены типовые проекты деревянных домов и бань.

Если у Вас нет на участке готового фундамента [b][url=http://ko-brus.ru/otdelka/40-vnutrennyaya-otdelka-derevyannykh-domov]Внутренняя отделка деревянных домов[/url]
[/b] мы с радостью возведем его Вам за короткий срок любой формы и сложности.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5046844
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031