Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2011 14:59 - Тракийска гробница-светилище "Мишкова нива"; Малко Търново (тайни и загадки)
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 39031 Коментари: 10 Гласове:
12

Последна промяна: 30.05.2015 19:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ТРАКИЙСКА ГРОБНИЦА-СВЕТИЛИЩЕ "МИШКОВА НИВА"; МАЛКО ТЪРНОВО (ТАЙНИ И ЗАГАДКИ)


image

Карта на местността; южно от гр. Малко Търново в посока турската граница, зад кльона (зона на особен режим).

                     image
Скица на целия комплекс в местн. Мишкова нива, гледан отгоре. Автор арх. Малвина Русева, 1988.


image

Общ поглед на храма-гробница; състояние август, 2009 г. (състоянието на обекта не е блестящо, но може да се направи реставрация); снимка Дориян Александров.


image

Част от обиколната крепида на храма по външния кръг; виждат се огромни каменни блокове (по около 300-400 кг. всеки), които са свързани с железни скоби заляти с олово както храма в Старосел. Стената по-всяка вероятност е била двойно или тройно по-висока (в Старосел е висока над 2 м.); снимка Дориян Александров.


image

Огромни каменни блокове и колони във вътрешността на храма; снимка Дориян Александров.


image
 
                      Входа с коридора към храма-гробница; снимка Дориян Александров.

 
image
  
Част от  "Хероона" - древната гробница на героя-цар, която се е запазила. Оформена е като долмен с покривна плоча; снимка Дориян Александров.


image

Поглед в коридора от вътрешността на храма; ясно се виждат издълбаните жлебове в каменните блокове, където са се свързвали с железни скоби заляти с олово за дъпълнителна стабилност и против земетресения; снимка Дориян Александров.


  image

Фронтонът от храма в Мишкова нива, който днес се пази в музея на Малко Търново. Символът на двете спиращи ръце, щитът и копието означават:  "Спри дотук; свещенно място само за посветени"............Сн. Любомир Цонев 2008 г.

image

                     Символното изображение в по-едър план; снимка Дориян Александров.


Местоположение

Южно от Малко Търново, в граничната зона, зад кльона.

 

Локализация

Координати още не са мерени.

Азимутална ориентация

 

Информация

Тук имаме прекрасен обект, който показва убедително как в строежите от късни времена остават следи, характерни за мегалитното мислене от доста по-стари епохи. Тук, край Малко Търново може да се наблюдава и изучава приемствеността в културите и в съответните строителни техники за доста дълъг период.

Особености

Шатровите куполи на гробницата в м. Пропада и храма в м. Мишкова нива (който се предполага почти същият, както в Пропада!) са датирани към ІV в. пр. Хр. Те имат уникална за цяла Тракия конструкция. Техните куполи са сглобени по мегалитен начин, а не са зидани!
Шест трапецовидни плочи са опрени с долните ръбове върху цилиндричната зидана основа, а със страничните си ръбове се опират една на друга. Ключов камък не е нужен. Щом се опират по кантовете, а не лежат върху плоските си страни, това е типично мегалитна конструкция! Отвън плочите са плоски и куполът има вид на шестстенна пирамида. Отвътре, обаче, всяка трапецовидна плоча е одялана като част от конична повърхнина (за което се изискват доста добри познание по стереометрия!). Като се съединят всичките 6 плочи, отвътре се получава пълен пресечен конус! Така древните строители са създали модерен за времето си купол (коничен), без да владеят модерната техника на фалшивия или истинския свод. Създали са го с похватите на оригиналната по-древна местна мегалитна традиция, която тогава вече официално се е възприемала като анахронизъм! Това е конструктивно едно гениално решение и също така убедително свидетелство за отколешно мегалитно мислене в района.
Спецификата на купола в Мишкова нива се състои в това, че строителят е опитал да направи плавен преход между цилиндричната основа и коничния купол. При купола в м.Пропада няма такъв преход – коничният купол лежи пряко върху цилиндричната основа.

    image

Графична реконструкция на входа във светилището от таблото при обекта. Сн. Димитър Колев, 2006 г.


     image

Графична реконструкция на целия храмов комплекс. Любомир Цонев, 2003 г.



image

                                      Куполът отвътре. Сн. Димитър Колев, 2006 г.



image

                                   Куполът отвън. Сн. Димитър Колев, 2006 г.


image

Друг ракурс на това, което е останало от купола на храма; снимка Дориян Александров.


image

Вътрешността на купола; ясно се вижда високото качество на обработка на каменните блокове, на които е придадена специална трапецетовидна и дъговидна форма за да стане правилно свода на купола; снимка Дориян Александров.


image

Графична реконструкция на храма от таблото при обекта. Сн. Димитър Колев, 2006г.

"Начинът, по който е решен фалшивият купол над гробната камера на гробницата в Малко Търново, е засега единствен в Тракия и представлява преход към конструкцията на истинския купол"
(М. Русева, 2002, с. 55-6)


image

Хоризонтален напречен разрез на тялото и купола на гробницата в м. "Мишкова нива" (скица Любомир Цонев).



                  image

Каменен посветителски надпис на Аполон Аулариок от светилището на Мишкова нива. Днес – в музея на М.Търново. Сн. Любомир Цонев, 2008г.

Превод на текста: "На добър час! На изслушващия бог Аполон Авларион аз Стратон, син на Стратона, началник на елините, които работят в железните рудници издигнах този жертвеник в осемнайстата година от провъзгласяването на Антонина за Август, като сторих обет за спасение и успешния труд на себе си, на близките си и на работниците."


                     image 

Плоча с образ на тракийския конник от светилището в Мишкова нива. Днес в музея на М.Търново. Сн. Любомир Цонев, 2008 г.




Вид и хронология

Квазимегалитен обект.
Тракийска гробница.

История

Историята на обекта в Мишкова нива е дълга и неясна за обикновената публика. Той е публикуван още в началото на ХХ в. от Карел Шкорпил. Цял век с прекъсвания там се извършват някакви разкопки и реставрации, без да е публично ясно кой ги провежда и с какъв план. Тази забуленост на работите в тайна продължава за жалост и до днес.

Опазване

За момента възстановяването на храма е на ниво плавен преход от основата към купола (вж. снимката), но блоковете се закрепват пак с дъбови цепеници, което е крайно немарливо и опасно. Дано някога възстановяването на светилището завърши по един достоен начин. Макар че нищо няма да остане от автентичността на обекта поради непрекъснатото ровене в терена и разместване на находките от оригиналните места, което трае вече повече от век.

Издирил, проверил

Литература

Карел Шкорпил: “Описание на старините в черноморската област – Част ІІ: Светилища и паметници с изображение на конници”, С 1926.

М.Русева: «Тракийска култова архитектура», изд. Я, Ямбол 2000.

М.Русева: «Тракийската гробнична архитектура в българските земи през V-ІІІ в.пр.н.е.», изд. Я,

Източник: www.balkanmegaliths.bgjourney.com/Bulgaria/SpecMegObj/QM/QM-004BG/QM-004BG.html

.......................................................................................................................................................................

Допълнителни бележки на автора на блога д-р Дориян Александров:


През 2009 г. имах възможността да посетя гробницата-храм в местността „Мишкова нива” до гр. Малко Търново. Целта ми беше тази гробница, тракийското светилище „Индипасха” близо до с. Сливарово, т.нар. „Гробница на Бастет”, намираща се в близост и някои други обекти в района, в това число и мегалитното светилище Бегликташ до резиденция „Перла”, Приморско. Тук ще разкажа другата (скритата) история на светилището, която много не се дискутира, а и по-малко хора я знаят.

В Малко Търново се свързахме с водачката и гид от туристическия център Веска Тодорова, чийто връзки и възможности използвахме, тъй като обекта е почти до самата граница и то зад телените ограждения (кльона), а и имаше ситуация с избягали нарушители на границата навлезли от турската страна......Тя ни разказа това, което знаеше за светилището, а другите сведения ги получих по мои канали, които по разбираеми причини няма да споделям тук.

Първоначално обекта е описан от изследователя Карел Шкорпил, който е положил усилия и в изследването на многобройните мегалити, долмени, кромлехи и менхири в Странджа. За отбелязване е, че по него време те са били описани около 600, докато към днешна дата са се съхранили не повече от 40! Голяма част от тях са били унищожени в периода 1944-1989 г. от военни и хора от граничните служби, които се забавлявали да ги рушат с булдозери........Това просто няма да го коментирам, защото е проява на чист вандализъм и невежество!
В района има много тракийски светилища, гробници, останки от крепости и даже цял един град или градове – Голямото градище (до Малко Търново), крепост „Градището” до с. Българи, тракийския „Град на мъртвите” в местността „Пропада”; тракийски скални светилища и други по-малко проучени обекти или още не открити обекти.

След изследванията на братята Шкорпил около 1925 г. (между впрочем съм любопитен да видя техните публикаци и записки какво точно са заварили) в „Мишкова нива” има един период на затишие. След това има сведения, че след съветската окупация на България през 1944 г. руснаци ръководени от инж. Лебедев през 1949 г. са изследвали обекта (интересно ми е откъде са получили сведения за него) и са изнесли от там неизвестен брой артефакти, каменни плочи с надписи и статуи на Аполон и други божества. Предметите са били натоварени в сандъци, изтеглени с волски каруци до Созопол или Бургас и после са натоварени на кораб за Русия (според някои сведения се посочва Сталинград), където са потънали в подземията на „Ермитажа” или някй друг музей с характерния етикет „антично изкуство от Северното Причерноморие”, без указване на точна локализация, откъде е взето; напълно в Сталински комунистически крадлив стил! Според архивите, по същия начин е ограбен от руснаците и Перперикон /Перперек/, като огромен каменен саркофаг и други артефакти са изнесени най-нагло с руски хеликоптер!............
Интерес към мястото в Странджа са проявявали и германците през Втората Световна война, както по-късно и чужди разузнавателни служби /ЦРУ и МИ-6/, които са засекли със сателит огромни изкуствени подземни кухини с формата на куб при "Гробницата на Бастет"......

Когато посетих и огледах светилището при "Мишкова нива",  ми направи впечатление огромната каменна дарохранителница във вътрешната част, която е била пълна със златни предмети, дарове, монети, скъпоценни камъни и др. ценности. Естествено тя беше празна, но отчетох размерът и – близо 1 кубичен метър........Счита се също, че още в миналото, част от каменните блокове са пренесени от светилището и са използвани от местните за строеж на други обекти. Не е съвсем ясно кога точно е станало това и според мен ако е станало то е в значително по-късен период или през турското робство или след 1944 г., когато в началото комунистите не са обръщали внимание на културно-историческото ни наследство, тогава са унищожени и много от долмените в района.

Тук е важно да се знае, че това не било просто гробница или някакъв маловажен храм, а древна гробница на полу-митичен герой или цар, около която по-късно е изградено светилището на няколко етапа и цял комплекс от околни сгради (Villa Rustika), където са живеели жреците и помощния персонал, могилен некропол, античен водопровод, рудник и крепост. Аз заснех някои от тези останки, както и древни каменни гробници в близост, които са извън светилището. Датировката на обекта също е доста спорна и по-всяка вероятност доста по-древна – 6-5 в. пр. Хр., а може би и по-ранна. Целият комплекс илюстрира прехода от долмен към гробница и има връзки с Микенския период и Троянската война. Да не забравяме, че тракийския цар Рез с великолепните коне и колесница със златен обков, за когото Омир говори в "Илиадата" (като естествен съюзник на троянците; от тракийското племе дардани) идва от тази област, където имаме селище Резово и река Резовска, както и доста други податки в тази насока.

       image

Каменна маса за извършване на ритуали встрани от входа на комплекса. Подобна маса имаме и на Бегликташ; снимка Дориян Александров.


image

Древна каменна гробница в близост до храма (открихме няколко такива), която е идентична с каменните гробници на Перперикон (Перперек); снимка Дориян Александров.


image

Втора каменна гробница близо до жилищните помещения (Villa Rustika) използвани от жреците и помощния персонал; снимка Дориян Александров.


По-късно на „Мишкова нива” са работили експедициите на акад. Александър Фол, проф. Велизар Велков и довереното лице на Людмила Живкова – Кръстьо Мутафчиев, когото познавах лично и сме дискутирали за тези експедиции. Най-важната част от информацията обаче я получих от друго място и то също от първа ръка.
При откриванетио на гробницата-храм на "Мишкова нива" акад. Александър Фол е толкова впечатлен и изказва мнение, че това може да е гробницата на Александър Македонски...........
Сега започват и мистификациите около тези обекти: гробницата-храм на „Мишкова нива” и „Гробницата на Бастет”. Двете експедиции на Фол и на Мутафчиев са били в един вид конкуренция помежду си и взаимно са си правели номера в по-високите етажи на властта. Цялата работа е била изключително деликатна от гледна точка на местоположението на обектите и съответната политическа обстановка през 70-те и 80-те години на миналия век в България. Ние и досега не знаем със сигурност какво е имало на двата обекта и най-вече в „Гробницата на Бастет”, където учените не са успели дори и да влязат и тази ситуация е запазена и до днес. Всичко се е извършвало при абсолютна секретност. По разкази на бивши служители на Гранични войски в Малко Търново терена се е осигурявал от три нива на охрана: 1-во ниво офицери от УБО, 2-ро – специални части на Вътрешни войски, 3-то Гранични войски. Пред местните партийни и държавни органи нещата се представят като банални археологически разкопки. До мястото се допускат само строго ограничен кръг лица. И сега прави впечатление, липсата на изкопана пръст, която са пренасяли другаде.

Но да видим интригата при нашите учени. Накратко Фол от завист и по други причини е топял Мутафчиев и Людмила Живкова пред ЦК на БКП и пред руснаците по линия на разузнаването и по други линии. Протекциите на Мутафчиев са му пречели (на Фол) да осъществява собствените си игри. Явно, че там е имало нещо голямо и са били засегнати нечии интереси на много високо държавно ниво, защото скоро след това Людмила Живкова е убита, а Мутафчиев и още хора са вкарани в затвора за назидание и за да се прикрият фактите. Извзет е целия архив на експедицията на Мутафчиев, както и откритите артефакти и то лично от ген. Леонид Кацамунски от ДС; конфискувана е и цялата огромна библиотека на Кръстьо Мутафчиев с редки исторически трудове и ръкописи. Това нещо той не можа да понесе и около 10 години след като излезе от затвора се спомина. Беше доверил все пак в тесен кръг, че е успял да изпрати зад граница (вероятно на бившата си жена, част от ръкописите и материалите по експедицията).  След излизането си от затвора Мутафчиев написва три книги за "Гробницата на Бастет" и мистерията около нея, но странно, че не написва нито ред за храма-гробница в "Мишкова нива", която се намира в непосредствена близост на 1-2 километра отттам; странно.......
След това започват още по-странни неща около двата обекта. След разтурянето на експедицията на Мутафчиев през 1980-81 г., военни и хора от спец службите взривяват входа на пещерата и тунела към „Гробницата на Бастет”, както и околните скали с важни артефакти и ориентири посочени лично от Ванга и стара карта, открита от Мутафчиев. Пещерата и тунелът допълнително са наводнени за да спират любопитните и иманярите, които и без това нямат достъп до мястото. До гробницата така и не се стига. От хероона (гроба на героя-праотец) в „Мишкова нива” е изваден скелета на огромен хуманоид с ръст 260 см. и други артефакти, които тайно са изнесени от страната и в Австрия са продадени за колосална сума на хора от НАСА (САЩ)?!? След това в Малко Търново изненадващо и при пълна секретност се появява целия екип на един руски професор (по-късно влязъл в антуража на Горбачов), както и специалисти по ядрена физика, които правят неизвестни проучвания в района. Така загадката за тези две гробници-храмове остава неразгадана и до днес..........   

Според Мутафчиев, с когото се познавах лично, Ванга им е показала точното местонахождение на Гробницата на Бастет /според стара карта и схема която той и занася/ и времевия период в годината когато трябва да я посетят. Късно през ноща на една от скалите, която маркира мястото се е появило нещо като като екран на телевизор с изображението на двама жреци. След това изображението изчезнало. Ванга е казала, че в гробницата е погребана важна особа, дошла от Египет по вода. В саркофага Бастет е държала в ръце жезъл или подобен предмет, който е бил от извънземна материя. В гробницата е имало невероятни съкровища и плочи с писана история 4 000 г. пр. Хр. и 4000 г. сл. Хр. /историята на човечеството и какво предстои/, но Ванга изрично е подчертала, че ВРЕМЕТО ЗА ТИЯ НЕЩА ОЩЕ Е НЕ Е ДОШЛО И В НИКОЙ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА ВЛИЗАТ В ГРОБНИЦАТА!..... От допълнителната информация, с която разполагам, става ясно че при разкопките са помагали военни и млади войници, които не са могли да издържат повече от 15 минути работа там! Имало е някакво неизвестно лъчение, което ги е спирало и склерите на очите им са добивали син цвят /посинявали са/ и са припадали! Не знам за смъртни случаи, но всико е било необичайно засекретено....... Сега от участниците в тази експедиция само двама са живи - археологът Иля Прокопов и племенницата на Ванга Красимира, но и двамата предпочитат да мълчат по темата.......


 Още по темата от друг, независим източник: www.blitz.bg/article/1039




Гласувай:
12



1. syrmaepon - Относно
11.09.2011 10:39
"Фронтонът от храма в Мишкова нива, който днес се пази в музея на Малко Търново. Символът на двете ръце, щитът и копието означават: "Спри дотук; свещенно място само за посветени".Сн. Любомир Цонев 2008 г."

Известни ли са подобни символи на други гробници-светилища ?
цитирай
2. aristotelis - Каменен посветителски надпис НА СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИК,
11.09.2011 16:54
Каменен посветителски надпис на Аполон Аулариок от светилището на Мишкова нива. Днес – в музея на М.Търново. Сн. Любомир Цонев, 2008г..........................Каменен посветителски надпис НА СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИК, ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК НА ЕЛИНИЗИРАНИТЕ ТРАКИ, ЕЗИКА НА КУЛТУРАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!! ГЪРЦИЯ Е НАВСЯКЪДЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
3. doktora757 - Каменен посветителски надпис на ...
12.09.2011 10:58
aristotelis написа:
Каменен посветителски надпис на Аполон Аулариок от светилището на Мишкова нива. Днес – в музея на М.Търново. Сн. Любомир Цонев, 2008г..........................Каменен посветителски надпис НА СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИК, ОФИЦИАЛНИЯТ ЕЗИК НА ЕЛИНИЗИРАНИТЕ ТРАКИ, ЕЗИКА НА КУЛТУРАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!! ГЪРЦИЯ Е НАВСЯКЪДЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Излишен възторг; първо не е ясна датировката на тази плоча кога е сложена и от кого;същност тя е доста по-късна (чак от римската епоха). И второ, ако внимателно сте прочели бележките ми - има изнесени оттам още множество други плочи с надписи, артефакти и статуи. Тяхната липса пречи за едно по-ясно предствавяне и цялостна картина на това древно светилище-гробница. Снимките се намериха и скоро ще ги кача, за да добиете допълнителна представа за мястото.
цитирай
4. анонимен - ЕЛИНИЗИРАНЕ!?!?!?
12.09.2011 22:30
Когато Кадъм пристига тук ЛИН ( братът на Орфей ) пригодил финикийското писмо ЗА ЕЛИНИТЕ а по късно то е усвоено и от пелазгите - то ест простолюдието. За гърци като народ се говори едва след 1930-та година. Елинизирането го прави Александър НО той е МАКЕДОНСКИ.
Лъжата има къси крака и скоро ще изчезне в миналото!!!
цитирай
5. atil - Първото нещо което ми направи вп...
13.09.2011 16:44
Първото нещо което ми направи впечатление оригиналния архитектурен план на съоръжението.Почти идентичен с древния град Аркаим от Идел-Булгар. Второто нещо ,което ме впечатли е надписа.Елини с трако-булгарка религия и култура. Същото е в музея на римския град Абритус край Разград. Много легионери,включително офицери с булгаро-скитска и тракийска религия и култура.
Ако дошлите гърци- тирци- тирляр по нашему, на границата на 1 и 2 хилядолетие преди Христа са се нарекли - елини - това означава, че са се булгаризирали. Защото и самата дума е булгарска. Културата ако е елинска тя значи не е гръцка.Както личи от надписа и от съоръжението! А за "погърчването"то и до ден днешен дава примери в Северната част на страната...А руснаците пък толкова много лъжи и отрицателен баласт са натрупали, че просто не ги виждам откъде по-напред ще почнат да си разплитат кълчищата ако решат!
цитирай
6. sparotok - интересно
14.09.2011 16:32
Интересни данни, но и печални, все едно все още се намираме под чужда окупация и тези, които ни владея правят всичко възможно да унищожат културата ни.
цитирай
7. doktora757 - "Фронтонът от храма в Мишкова ...
14.09.2011 18:46
syrmaepon написа:
"Фронтонът от храма в Мишкова нива, който днес се пази в музея на Малко Търново. Символът на двете ръце, щитът и копието означават: "Спри дотук; свещенно място само за посветени".Сн. Любомир Цонев 2008 г."

Известни ли са подобни символи на други гробници-светилища ?


До сега не съм виждал подобен символ и на други такива обекти.
цитирай
8. syrmaepon - Попитах заради значението на символите - откъде идва то..?
14.09.2011 21:09
doktora757 написа:


До сега не съм виждал подобен символ и на други такива обекти.

цитирай
9. doktora757 - Ще трябва да направя някои справки в ...
14.09.2011 23:00
Ще трябва да направя някои справки в специалната литература и ще ти отговоря ако открия нещо!
цитирай
10. zvezdichka - Само да спомена, че
16.09.2011 13:16
наскоро коментирах във фейсбука албума на Йордан Стайков "Музеят в Солун", където в една от снимките открих прилики с Фронтонът от храма в Мишкова нива, който видях в музея в Малко Търново, но не с точно тези елементи за които пита syrmaepon.

Ето линка:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150286779603107.335633.690643106&type=1#!/photo.php?fbid=1903964079475&set=a.1903961199403.2093744.1252923731&type=1&theater

doktora757 написа:
syrmaepon написа:
", който днес се пази в музея на Малко Търново. Символът на двете ръце, щитът и копието означават: "Спри дотук; свещенно място само за посветени".Сн. Любомир Цонев 2008 г."

Известни ли са подобни символи на други гробници-светилища ?


До сега не съм виждал подобен символ и на други такива обекти.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5043542
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031