Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2011 19:24 - Българин открива безценни артефакти от историята на България!
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 6416 Коментари: 2 Гласове:
16

Последна промяна: 19.09.2011 19:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Митко Станков от Виена, митове, ченгета и …една сензация  

17 Септември 2011

Иван Бакалов  

image Митко Станков във Виена. Снимка: личен архив

Митко Станков - Бузата е главата на мафията с културно-исторически ценности, повтарят като папагали в последните 20 години ченгета от всякакъв калибър. Нарочно го изписват с прякор - Бузата, макар той да не е от мутрите, които са си спечелили прякорите с някакви подвизи. Това му е прякор от ученик. А писането на прякори в сводките е похват на ченгетата, за да създадат отношение като към престъпник с минало.
Същевременно, повечето нумизмати в България, с които се запознах през годините покрай писане на статии и репортажи за иманяри, антики и монети, смятаха Митко Станков за един от най-големите експерти в тази област. Дори един всепризнат нумизмат каза, че Станков е просто най-големият. Постави го дори над себе си, с уточнението, че той е познавач на антични монети, а Станков има познания върху целия период на монетосеченето.

Станков е непрекъснатият грешник, на когото създават образ на злодей, международен престъпник, с когото оправдават цялата вакханалия на иманярството в България. А той някак живее във Виена и никой не го арестува… Поне 10 пъти на пресконференции български ченгета са казвали, че Интерпол издирва Митко Станков. И като ти повторят 10 пъти нещо, почваш да вярваш. Дори аз почнах да вярвам, макар че по принцип въобще не вярвам на ченгета. Свидетел съм бил десетки пъти какви лъжци са и некадърници, които бъркат лада с мерцедес, какво остава за антики.

През 2002 г. попаднах във Виена на гости на роднина. Идвах за втори път, и отново се плеснах по главата, че пак бях забравил да потърся от нумизмати в София телефон на Митко Станков и да го помоля за интервю. Звъннах на двама в София и поисках да ми намерят телефона му или някаква връзка чрез човек с него. Те се притесниха и казаха, че не могат. Нумизматите са много наплашени хора. По време на социализма почти всеки по-значителен нумизмат е арестуван по 2-3 пъти и плашен в милицията и следствието, дори да няма никакви нарушения. Логично беше да се уплашат и за телефона на Митко Станков.
Тогава взех един телефонен указател на Виена и потърсих. За мое учудване той си седеше там с мобилния телефон - Станков, Митко, адрес - някакво „гасе”, номер 2, до Виенската опера. Набрах плахо номера, без да съм сигурен, че ще се обади някой или ако се обади - че ще иска да говори с мен. Обади се любезен глас, като чу българска реч, не си промени въобще интонацията. Обясних му, че съм бил приятел на бай Желязко Императора, докато беше жив, Бог да го прости, и на един-двама известни нумизмати, че пиша за иманяри, антики, монети, искам да се видим и да му дам няколко броя от моето списание „Менте и оригинали”, евентуално интервю да направим и т. н. Той каза - добре, може да се видим, но интервю не искам да давам. Не очаквах, че въобще ще се съгласи да се видим. Срещнахме се в бирария на уличката близо до операта. К’ъв Интерпол, к’ви 5 лева?

Говорихме около 40 минути, той беше наплашен, но не от Интерпол, а от българските ченгета и Държавна сигурност. Който е общувал с нумизмати и колекционери, знае - всичките са наплашени. Тъй като срещу Станков е имало какви ли не действия, следствени, пропагандни и всякакви, беше естествено да е недоверчив. Но, твърде бързо недоверието му се изпари и си поговорихме за общи познати, какво става в България. Леко се опитвах да го убедя за интервю, без да съм прекалено нахален. Отказа - някаква журналистка правила с него интервю преди години, написала в интервюто някакви измислици и той беше много гневен от това и се сърдеше на цялата колегия. Но ми разказа някои интересни неща. Към онзи момент (а и до сега) Станков работи към една виенска аукционна къща. Отделно е консултант на някои от най-големите аукционни къщи в Мюнхен и др. Големи колекционери на Европа го канят лично да им разглежда колекциите, да прави експертизи на едно или друго, да ги съветва. Основната му работа е да разчита символи, знаци - с монетите това е цяла наука, мания, невероятно занимание.

В София един прокурор Столаров, казваше за Станков - „Доколкото знам, той още търгува” - там, във Виена. Станков учуден вдига рамене - „Ами как да не търгувам, това ми е работата. Милиони хора по света търгуват. Защо този си мисли, че търговията с монети е престъпление?” Да, наистина, за разлика от Виена, в българските закони търговията с монети е престъпление. С последния закон се опитаха да помръднат това положение с 1 сантиметър. Монетите се водят движим паметник на културата. Дори бронзови монети, от които има десетки хиляди екземпляри, например на Филип и Александър Македонски, които в лошо качество струват по 5-10 лв., са движим паметник на културата. И полицията често залавя дребни колекционери на сбирките им, изтръсква им джобовете с евтини бронзови монети и обявява, че е заловила ценни антични монети и т. н. А същевременно не закача едри колекционери като Васил Божков, който събира не евтини монети, а цели мраморни статуи, златни корони и маски, съдове и т. н.
Въпросният прокурор Столаров, който минава за експерт в престъпленията с културни ценности, всъщност е бивша маша на Държавна сигурност, работил по техни дела преди 1989 г. А това означава скалъпени дела. И този го викат на всички обсъждания за промени в Закона за културното наследство…

image Митко Станков. Снимка: личен архив

Тогава, през 2002 г., таман си тръгнах развеселен от срещата със Станков, от София ми звъни Цветан Гемишев, колега и приятел, работи в криминалния отдел на „Труд”. „Какво правиш?”, вика - знаеше, че съм във Виена. „Таман бях на среща с Митко Станков”, казвам му, а той подскочи на телефона - „Аааааа, направи интервю, търсят го от Интерпол, страхотно!” и т. н. „И къде го търсят, викам, като му взех номера от указателя и се срещнахме на пъпа на Виена в кафене на улицата?”. Но си направих майтап - „Иди, казвам, питай Кицевски (зам.-главен редактор по това време) колко ще плати за интервю с Митко Станков. След малко той звъни сконфузен: „Кицевски каза да го направиш по-дълго, да излезе в две части, за да вземеш двоен хонорар.” Умрях от смях. Това означаваше сума от порядъка на две по 70-80 лв., най-много 2 по 100 лв. Забавлявам се, като видя разни да драскат по форумите в интернет, че еди коя си статия била платена. Да знаят - ето толкова е платена. Дори сега, след кризата, хонорарите са и по-малки.
Та митичният Митко Станков, който от 10 години (към онзи момент) живееше във Виена, у нас пресата гърмеше, че е глава на мафия, никой не го е виждал, откак е напуснал България, беше оценен на толкова от в. „Труд”.

След два дни отново се срещнах със Станков във Виена, този път си говорихме 3-4 часа, научих невероятни неща. Можех да седна и да напиша от разказаното 2 вестникарски страници по памет, такива интересни истории се помнят и без запис. Но той не искаше интервю и аз реших да не му троша хатъра. Предпочетох да си запазя с него добрите отношения.
Тогава съм запомнил, че каза .- „Не искам въобще да работя с българи. Идват тук, намират ме, предлагат разни неща, очакват огромни пари за тях, а те не струват толкова, има ги по аукционите по-евтино. Не искам да си имам работа с такива. И не знам някои от тях дали не са някакви подставени лица. Крия се, като ме търсят българи.” Разказа, че на търговете излизат много интересни неща от Македония, Румъния - същите като от българските земи. И него го търсят за консултант, особено да разпознава невероятните фалшификати, които идват от България.

След години Митко Станков даде едно голямо интервю за e-vestnik, в което разказа цялата одисея по това как е лежал в затвора преди и след 10 ноември 1989 г., как е напуснал България - съвсем официално, придружен от две ченгета, които му казала на границата да не се връща повече. Пазеше си и билета за влака, граничния лист, митническата декларация, бордеро за купена валута и стария паспорт с печатите. А в България години наред пишеха, че е избягал, докато бил обявен за издирване. Дори неотдавна пак написаха лъжите на ченгетата и на Столаров, че Станков избягал с депутатския мерцедес на Янко Янков, бивш народен представител от СДС във Великото народно събрание. Дебели лъжи, зашити с червен конец и с губерката - във Великото народно нямаше още депутатски мерцедеси, а Янков не е имал кола като депутат.

Неотдавна жълт вестник пък писа, че Станков бил забелязан да търгува на някакъв базар за антики в Италия, на щанд на австрийска фирма, който предлагал антични монети, сред които имало тракийски. Баси! Сензация! Ами на Станков точно това му е работата - да търгува за тази фирма, за това взима заплата. И човек няма нужда да ходи до Италия, за да види как се търгува с монети - достатъчно е да бръкне в Интернет. Но клюката на вестниците, че на неговия щанд имало тракийски монети, е голяма глупост. Пишещият тези редове знае добре, че няма журналист или ченге, които да различат тракийска монета от антична македонска или гръцка. Дори от средновековна. По повод тази клюка във вестника, Станков каза - „Ама защо не са се обадили, да ме снимат? Щях да им се усмихна за снимка пред щанда с монетите”…

image Нагръдната иконка от електрон - сплав от злато и сребро, принадлежала, както се вижда и от надписа на гръцки език - на цар Симеон Велики, управлявал България от 893 до 927 г. Това е единственият известен предмет, които е принадлежал на български владетел от Първото българско царство (автентичността на пръстена на Калоян е спорна). Изображението е на Св. Димитър Солунски. Иконката представлява едновременно и съд за миро (осветено масло за миропомазване). Снимка: личен архив

                    

Минаха години след първата ни среща, Станков даде голямо интервю за e-vestnik, разказа нечувани неща, които никой не се и опитва да обясни още (виж тук и тук). Извади и една малка сензация - направил експертиза и идентифицирал предмет от българската история, появил се на търг в Европа. Даде ни снимка - нагръдната иконка от електрон - сплав от злато и сребро, принадлежала, както се вижда и от надписа на гръцки език - на цар Симеон Велики, управлявал България от 893 до 927 г. Това беше единственият известен предмет, които е принадлежал на български владетел от Първото българско царство (автентичността на пръстена на Калоян е спорна). Изображението върху нея е на Св. Димитър Солунски. Иконката представлява едновременно и съд за миро (осветено масло за миропомазване). Тукашните т. нар. експерти си глътнаха граматиката, като пуснахме в e-vestnik снимка и обяснения. Започнаха веднага да опровергават, че не било сигурно, не може да е така, защото как така оня Митко Станков ще вади такива сензации…

И, ето, вчера Митко Станков отново звънна от Виена с нова сензация. Истинска, зашеметяваща новина за българската история. Не нещо, което е изкопано, домъкнато и т. н. отнякъде. Просто се е появило на търг в Ню Йорк, но нямало кой да го забележи. Освен Митко Станков. Забележителен предмет от българската история, като самите организатори на търга дори не са разбрали значението му…

(Чети утре вечер - „Историческа сензация - златна…”)


Източник: e-vestnik.bg/12682/mitko-stankov-ot-viena-mitove-za-antiki-lazhi-na-chengeta-i-istinska-senzatsiya/



Гласувай:
16



1. germantiger - ...
19.09.2011 23:40
Браво на теб, браво и на херр Станков!

Чудесен постинг:

лесно се чете въпреки обема
има провокация, има "нишка", фабула ли му казват
има и обещание за още, за обещаното видях постинга

Дай Боже повече професионалисти като Станков и като теб-doktora757, всеки в попрището си - качествени хора!
цитирай
2. atil - Опитах се нещо да напиша по въпроса в ...
20.09.2011 01:38
Опитах се нещо да напиша по въпроса в блога на нестинарката,която май най-напред пусна монетите,макар че го научих от друго място.Обаче ми изтри двата коментара и ме изпъди...Сега там се напълни с глупости и смешки и хубаво,че Доктора също е писал за това - събитие!
Знам, че няма да ме изпъди, защото съм ходил при него на Тай-чи-чуан в София и имам впечатления какво представлява...
Няма да пиша за императорската титла - Кан - на Аспарух, но искам да кажа за брадата му!
Още щом видях,че е с брада на монетата и разбрах веднага(може би чрез вътрешното си чувство), че монетата е напълно истинска!!! Отдавна не бях се вълнувал така.
Един от прякорите с които станал известен по широкия български свят тогава е бил - Атилкусе( Голобрадия Атила).Получил го като насмешливо прозвище в юношеските си години...Понеже бил кръстен на именития си прадед Атила, той във всичко се стараел да му подражава и понякога на околните им идвало в повече от неговата енергия и амбициозност! Това изглежда много го е засегнало ,защото по-късно се нарекъл в отговор на този прякор - Маджар( жертвен, жертващ се за другите).Освен това цял живот ходил с брада, никак не е чудно ,че е пожелал изрично и на монетата да бъде изобразен с брада!
Това го разказал летописеца Гази Баба(Арслан Тертер), и още, добре ще е във връзка с това събитие да се знае, че костите на основателя на България лежат тук, на хълма Царевец( бившо Тенгрианско светилище - Торнаба, от което града и получил името си). Не е убит в битка никъде а е умрял на преклонна възраст в Търново.Преди смъттта се се помолил на Тангра за прошка,че умира на легло от старост а не на бойното поле. Почти същото пише и Паисий за него без да е чел никога сведенията на Гази Баба.
Може би точно на неговия характер се дължи и факта,че след като направил императора свой данъкоплатец, той почнал да сече и от неговите монети,но със своя образ...!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5047290
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031