Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2012 19:27 - ДРЕВНА МАКЕДОНИЯ
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 10765 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 18.12.2015 16:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Старият географ Страбон очертава така границите на Македония:
"Македония към запад се ограничава от брега на Адриатическо море, на изток - от меридионалната линия, започваща от устието на р.Хебър(Марица) и гр.Кипсела, на север - по линията, минаваща по планините Бертис(Северо-албанските Алпи), Скард(Шар), Орбел(Пирин), Родопи и Хемус до Понта Евксински, а към юг се ограничава от Егнатиевия път(Драч-Солун). Тая фигура на Македония се приближава до паралелограм."
Тази Македония на Страбон обхваща приблизително римската провинция Македония. Но в нея той различава горна Македония, т.е. вътрешната планинска област, от долна Македония, т.е. южната и по-равна, напоявана от реките: Халиакмон(Бистрица) и Аксий(Вардар), и с градове: Едеса(Еге,Воден), Пела и Бероя(Бер). Южната част на равнината, между р.Кара-Азмак(Лудиа) и Бистрица се наричала Ботиея.

Първоначално Македония била заселена с население сродно на критско-егейското. По-точни сведения за това получихме едва след публикуването на древнобулгарските летописи в началото на 90-те години на 20-ти век. Както и за произхода и значението на самото име - Македония. Затова и тук пак е наложително да видим за какво става въпрос, преди разказа ни за тази древна култура от нашите земи да продължи:


"Гърците дошли на Балканите на границатана между 1 и 2 хилядолетие пр.  Христа облечени в животински кожи/оттам и тяхното булгарско прозвище ”тирци”-кожари.  Те заимствали високата култура на завареното булгарско население и я нарекли „гръцка”.  Затова в основата на гръцката митология ние виждаме само едни булгарски сказания.  За отбелязване е,  че гърците,  след като завоювали Микенското царство на ахейците/това станало след като булгарите-аргивци отслабнали след братоубийственната война с булгарите-троянци/,  направили свой главен герой булгарския богатир Гуругла - „син на могилата”.  Само малко му погърчили името/гърците произнасяли ”Гуругла” под формата „Геракл”/Херакъл/.

image

Бронзов бюст на този древнобулгарски герой Горугла-Геракл в оригинален вид от Чирпанско(древномакедонската династия твърдяла че води началото си от него)


 
От названията на булгарските племена произлезли названията на гръцките области.  От името на племето себер/наричано и креш-борба и палуан-борец за особенната му любов към булгарската борба-креш/ възникнали имената „Спарта”,  ”грек”,  ”Греция”,  ”Пелопонес”.  От булгарското название на главните планини в Гърция - „Тайга”/тайга означава на булгарски-гористи планини/,  възникнало тяхното днешно име - „Тайгет”.  А с чисто булгарската дума ”еллат” - „изобилна,  цветуща страна”,  гърците почнали да наричат  своята страна Елада. ...Преките потомци на булгарите (дебери-себери,билсага и кимери) – тракийците – мизи,себери-„севери”, гети, македонци и др., съхранили своята булгарска култура до 7 век, когато нова  преселническа вълна от булгари(начело с Аспарух) достигнала Балканите. Най-известният тракиец княз Себертек(Спартак) попаднал в робство при римляните, но вдигнал грандиозно въстание и едва не унищожил Римската империя..."

Името на булгарското племе билсага се запазило под формата - пелазги, както са го записали. Едно от племената, което изиграло важна роля във формирането на македонската държава. От булгарските летописи научаваме, че тази преселническа вълна на племения съюз - билсага, достигнала Балканите през 3 хил.пр.н.е. Самото название на древните македонци се извежда от етнонима - Булгар.
Един от неговите синоними на алп Вълк е именно - Мак- Маг. Такова е било и шаманското име на Кубрат . Маг ула(син на вълка). Оттук произлязло личното име  Микула, Микола. Булгарите-билсага нарекли своето ново отечество в този край в чест на главния покровител на древните булгари - Мак идан т.е. Вълча долина. Станало известно после като Македония. Това ще да е било най-вероятно  долината на р. Аксий(Вардар), съдейки по името. Аксу е име, което и днес се среща в старата родина на булгарите във Волго-Уралието. Има и такъв празник,който се чества точно на Еньовден.. Аксу означава - Сребърна или Бяла вода. Много реки и рекички там носят това име и сега. Днешното си име тази македонска река получила от Принц Кубар(Кубер). След завладяването на северната и западната част на Балканите, Македония и Видинският край били дадени на Кубер и Лачин от обявилия се за Кан - Атил Аспарух в качеството на тарханство(автономно княжеско наследственно владение). Реката я нарекли - Кубаровата река - Кубар дара,т.е. Вардара в по-късната форма.

Според Г.Кацаров и други историци първите заселници били стеснени по-късно от тракийските племена. От старото тракийско население в Македония са известни племената бриги(сходни на изселените в Мала Азия фриги) около Охридското езеро и р.Черна, но ги имало и другаде; на изток тях едонските племена( край долни Вардар, Бешикско езеро или Болбе, р.Ангиста, та до богатата с злато планина Пангей и гр. Филипи); на север от тях - крестони(около горното течение на р.Галик или Ехадор); източно от тях т.е. западно от долна Струма - бисалти(отзвук от бишатар.., при записването), които владеели богатите с руди Бешик планина и Круша, и други. Върху пелагонците и бригите после се населили пеонците,(не са дошли индианци от Америка ,македонско племе са..., щото има и индианци пеони),  в днешната област Пианец. Техни градове били Стоби(Градско) и Билазора(Велес), а се пръснали и по долината на Брегалница(Астрибус) и Понтус(Струмица), та до Демир Хисар и Сирис(Сяр).
Всички изброени племена били покорени после от македонците. А те заемали първоначално областа  между р.Лудиа и Вардар, която била известна и на гръцките колонисти с името Македония.

За произхода и националноста на македонците и до днес спорят,(Тия кито не са чели булгарските летописи..Но някои и да са ги чели пак спорят). Гърците ги броят за "гърци", те ако можеха всичко щяха да преброят, нали затова имали и "магали идея" да погърчат целия Балкански полуостров.
В бившата югославска република Македония ги броят за членове на Коминтерна или извънземни - главното в случая е да не са българи...Фаталното за тях е че те ако да не са славянобългари то са чисти булгари - прабългари, демек "татари".
И те с тяхната нова теория - от трън та на глог! Мъчнотията на въпроса за произхода призтичал от това, че не можел да се определи точно езикът на древните македонци, какъвто те са имали тогава и който бил познат и на Александра Велики. И той подобно на езика от минойската култура все още не е разгадан... Всички други ги разгадаха само тия двата и тракийския останаха... А, забравих "прабългарският" и той наред с другите извънземни езици, "не е разгадан"... Според стария историк Г.Кацаров и други негови колеги в основата на древните македонци стоят трако-илирийски племена, от които се оформила след време - македонската народност със свое национално съзнание.
Т.е. става дума за потомците на древнобулгарските заселници. Нормалните хора и добросъвестни учени отдавна го разбрали без да се чели "Джагфар тарихи".

Гръцката колонизация след 7-ми век пр.н.е. засегнала и Македония. Достигнала не само егейското крайбрежие, но и остров Тасос и към Струма с градовете Акант и Аргил. Те сложили ръка и на златните мини в планината Пангей. Гръцкото влияние вообще не засегнало македонското национално съзнание, макар да разпространило гръцкия език - като език на търговията и междудържавните отношения върху аристокрацията, а после и част от народа, като втори език(особено на тия от войската).
Македонците под ръководството на своите царе, създали мощна държава, която за известно време изиграла всемирно-историческа роля.
За това, че гърците считали македонците за различни от себе си т.е. варвари(неговорещи гръцки език), свидетелстват речите на Демостен от Атина - водачката на тогавашния гръцки свят. Те били редовни и насочени срещу "коварните кроежи на македонския варварин"... Става дума за Филип Втори..!

От своя стана Херодот ни направил неоценима услуга стараейки се да докара на Александър Велики гръцки произход... По скоро тук става ясно друго, че за тях мерило за местен произход и елинизъм е едно и също. Те слагали знак на равенство между елин и грък. Та какво казва Херодот:

"...Че царете, които водят своя произход от Пердика, са гърци, твърдят не само те самите, но и аз лично зная това съвсем точно и ще докажа техния гръцки произход в следващите книги на моето съчинение. Това бе потвърдено и от елинодиките, т.е. съдиите(журито) в Олимпия. Когато македонският цар Александър - 1  искал да участвува в Олимпийските игри и пристигнал в Олимпия, елинските атлети, които се съревновавали с него, искали да го изключат и казвали, че игрите са учредени само за елини, но не и за варвари. Александър обаче доказал, че произхожда от Аргос и неговият елински произход бил признат от съдиите. Той участвувал в състезанието и достигнал целта едновременно с онези състезатели, които излезли победители..."

За произхода на древномакедонската династия
Херодот,V,22

Не знам за любителите, но специалистите сигурно вече се превиват от смях след доказателството за "гръцкия" произход на македонската династия... Именно елинодиките са били главните книги на гръцкото летоброене и историческа памет. По времето на еди коя си Олимпиада те сверявали и историческите събития. Затова Александър не се поколебал да докаже, че е с по-стар произход от гърците.
Аргос е предгръцко и баш елинско царство. Аргос или аргивци значи - уралци т.е. булгари.
Това за което стана дума по-горе. Друг интересен въпрос е защо състезателите са го смятали за различен от себе си т.е. за варварин?
Всъщност някои неща и някои хора не се променят във времето. Нагледна илюстрация е и видеото което реших да добавя два дни след публикацията...
В следващата част ще продължим с образуването на македонската държава.

image

Долината на р. Вардар(Кубар дара)


Следва продължение






Гласувай:
7



1. voulgaros - МНОГО СИ БОЛЕН БРАТКО. . . ХУБАВ Ч...
23.05.2012 00:02
МНОГО СИ БОЛЕН БРАТКО...ХУБАВ ЧОВЕК СИ....,,,АМА СИ МНООООООГО БОЛЕН..


ВУЛГАРОС НАМИ МИНИ....КАИ ТУРКО-АЛТАИКО СИНТЕТИКА...КАИ СКЛАВИНЕС ДЕН ТА ГЕНЕС СТИ ХРОНЕС ПУ ЕРХОН!!!
цитирай
2. atil - Абсолютно никакво значение няма ...
23.05.2012 00:27
Алтай е прекрасно място, свято място и днес и в миналото за всички религии. За православните е известно като страната на Беловодието. Името си носи от шестте планини символизиращи шестолъчния знак на Тангра. Известно е и като Седморечието, понеже там седем реки обмиват с водите си шест планини. Било и и сега е главно място в този край за поклонение и моление към Бога. В Европа такова място е бил остров Креш както сте го наследили от булгарите или Крит. А славяните са почитали българския дух Биргюн-Берген, който наричали Перен-Перин. Демек Перун. А гръцките диваци го нарекли Зевс. Вместо да славите и почитате древните булгари,че са ви направили хора,вие им ограбвате историята и плюете на паметта им. Е, Тангра хич няма да е каил на тая работа, трябва да сте сигурни. А лъжите и мръсотиите ви не са спрели и за миг. Та и Христос ще ви тегли една майна накрая. А турците на Алтай твърде не са ходили, но на остров Крит със сигурност. Османците също. Та синтетиката е бая синтетична на тоя свят и то не само на Балканите. Но тук става въпрос за история.
цитирай
3. anonimen65 - bela voda=beladara?
28.03.2013 04:12
ako e taka n emoje li tazi reka prevzeta ot kuber da se e kazvala dulgo vreme na negovo ime i posle da e preminala vuv vardara=na biala voda=aksii/aksun
цитирай
4. atil - Аксий са го записали гърците и ри...
28.03.2013 10:48
Аксий са го записали гърците и римляните от - Ак-су, както са го казвали местните. Те не са говорили славянски. Не са говорили славянски и българите. Те са минали на това наречие след 10-ти век. Аз го превеждам на днешния славянски език за да е разбрано.
Освен това има сведения от българските летописци през средновековието. Тези от Волжка България. Нищо че са мюсюлмани, оказа се че те май вообще не лъжат, за разлика от гръцките и сръбските попове...Добре поне че нашите попове не са лъгали чак толкоз.., но затова пък са им горили книгите.
Кубар е бил главния дух ,който почитали българите дошли на Балканите. Кубер само е бил кръстен на него.
цитирай
5. atil - Ведеото е премахнато заедно с пр...
08.08.2015 23:19
Ведеото е премахнато заедно с профила. Тия сатанински изчадия докладват масово като побеснели срещу всяка истина , която ги изобличава. А тук в него ги изобличаваше самият голям археолог Артър Евънс.
Само български и гръцки селищата са засвидетелствани в Македония и през 7-ми и през 8-ми и през 19-ти век. И нито едно македонско?!
Ако това нищо не говори на никого значи на него вообще няма смисъл да му се говори.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5647668
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3660
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031