Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2012 20:41 - Праистория на днешните български земи; Хронология
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 10571 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 26.09.2012 14:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 ПРАИСТОРИЯ НА ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИimage

1.1. Речник
1.2. Хронология
1.3. Биографии
1.4. Документи
1.5. Въпроси и задачи
1.6. Тест за самопроверка

 

1. Палеолит (Старокаменна епоха)

Палеолитът е не само най-древната, но и най-дългата епоха в развитието на човечеството. Започнала с появата на първите хора преди повече от 2,6 милиона години, тя завършва едва преди около 12 000 години. Дели се на ранен, среден и късен палеолит. По това време Земята била обхваната от няколко последователни застудявания на климата (ледникова епоха). Докато Северна Европа била изцяло скована от ледена покривка, на юг, включително на територията на днешна България, ледниците обхващали само планинските масиви. Палеолитните хора обитавали естествени пещери (пещерни хора) и се препитавали с лов на диви животни. През средния палеолит доминирали неандерталците, а през късния – кроманьонците, които се смятат за първите представители на човека от съвременен тип (Хомо сапиенс).

 
 
Най-древните следи от човешко присъствие в днешните български земи са от края на ранния палеолит (преди около 200-100 хиляди години). Става дума за случайни находки на примитивни каменни сечива; засега не са намирани костни останки от живелите по това време хора или други следи от техния живот.
През средния палеолит (преди около 100 000 – 40 000 г.) групи от неандерталски ловци са обитавали постоянно някои пещери в Северна България, както и поселения под открито небе край Дунава, в Черноморието и в Родопите. В пещерата Бачо Киро край Дряновския манастир са намерени най-много материали от тази епоха: остриета от кремъчни оръжия, кости от диви животни, пепел от огнища.
През късния палеолит са били обитавани много пещери в Старопланинската област и в Северна България; следи от живота на кроманьонците са открити и на други места както в планинските райони, така и край реките и по черноморския бряг. Кости от мамути, елени, носорози, диви коне, пещерни мечки, а също от разни дребни животни, птици, риби, черупки от костенурки и миди, намирани от археолозите около останките от огнища в обитаваните пещери, дават нагледна представа за живота и източниците на прехрана на къснопалеолитните ловци. Вероятно кроманьонците са събирали и диворастяща растителна храна – плодове, семена, треви, корени и гъби. Те са се обличали с дрехи от кожа и са носели накити от животински зъби. От камък, кост, рог и дърво изработвали разнообразни сечива и оръжия – ножове, копия, брадви, игли за шиене и др.

 

2. Неолит (Новокаменна епоха)

Климатичните промени, съпровождащи края на ледниковата епоха преди около 12 000 г., довели до постепенното изчезване на стадата от едри животни, осигуряващи препитанието на палеолитните ловци. Настъпилата хранителна криза подтикнала неолитната революция – въвеждането на земеделието и животновъдството като независими от природата източници на храна. Най-ранните неолитни земеделско-скотовъдни общества се появяват през ІХ и VІІІ хилядолетие пр.Хр. в Предна Азия.

image
 
Предполага се, че неолитът е пренесен на Балканския полуостров около средата на VІІ хилядолетие пр.Хр. от преселници от Мала Азия. По-късно земеделието и скотовъдството постепенно се разпространяват от Балканите към Централна и Западна Европа, които значително изостават в своето развитие от югоизточните части на континента.
Сигурното препитание, което неолитните хора получавали от своите ниви и стада, им позволило да се заселят трайно в постоянни селища, разположени най-често в плодородните равнини. Те строели своите къщи от здрави дървени колове и греди, стените между които били запълвани с преплетени клони и измазвани с глина; покривите били от клони и слама. Поради гниенето на дървото носещата конструкция на тези постройки не била трайна и те периодично трябвало да бъдат разрушавани, а върху останките им да се изграждат нови. Тъй като много неолитни селища съществували в продължение на дълги векове на едно и също място, с течение на времето натрупването на последователни пластове със строителни останки ги превърнало в издигнати над околния терен селищни могили. Най-много селищни могили се срещат в Тракийската низина и в Североизточна България.
Обитателите на неолитните селища се препитавали основно със земеделие и скотовъдство, но допълвали трапезата си и с лов и риболов. Най-важно стопанско значение имали зърнените култури; наред с житните ниви имало и градини с различни зеленчуци и плодове. Отглеждали овце, кози, свине и крави, а също кучета (помощници в лова и животновъдството) и котки (пазачи на зърнените запаси от мишки и плъхове). Както през палеолита, основните сечива и оръжия били изработвани от камък, кост, рог и дърво; неолитните каменни инструменти се отличават със своята гладка, полирана повърхност. От растителни влакна и животинска вълна започнали да произвеждат чрез предене и тъкане текстилни тъкани, използвани наред с кожите за облекло и обзавеждане на дома.
Друго важно нововъведение през неолита било производството на керамични съдове. С тях за първи път станало възможно да се готви варена храна. Неолитните керамични съдове имат интересни форми, а повърхността им често е украсена в два или повече цвята. Освен съдове, от изпечена глина били изработвани и фигурки на хора и животни, свързани с религиозните вярвания и обредната практика на неолитното население. Керамичните съдове и фигурки са най-характерните паметници на неолитното изкуство.

 

3. Енеолит (Каменно-медна епоха)

На границата на VІ и V хил. пр.Хр. неолитът на Балканите постепенно и без значителни сътресения бил заменен от следващия период, наричан енеолит или халколит (каменно-медна епоха). Много селищни могили са били обитавани последователно през неолита и енеолита, които са оставили дебели пластове с културни останки. Основната промяна през енеолита е появата на първите изделия от метал: сечива и накити, изработвани от чиста мед. Металургията на медта вероятно е била пренесена от Мала Азия, където е известна значително по-рано; отново Балканският полуостров изпреварва останалата част на Европа и служи за начална точка на постепенното разпространение на новата технология към останалите части на континента. Физическите свойства на медта, която е сравнително мек метал, не позволили примитивните медни сечива и оръжия да изместят напълно каменните, които продължавали да се използват широко; оттам и двойното наименование на тази епоха, белязала прехода от каменната ера към ерата на металите. Освен първите метални изделия, през енеолита се появяват и първите некрополи – гробищата, обикновено разположени на запад от селищните могили. Заедно с телата на мъртвите в изкопаните в земята гробове полагали гробни дарове – керамични съдове с храна и различни предмети.

image
 
Дългото еволюционно развитие на земеделско-скотовъдните общества през неолита и енеолита довело до значителни културни натрупвания и относителен стопански разцвет. През 1972 г. едно неочаквано археологическо откритие в България предизвика истинска научна сензация. Става дума за проучения край град Варна некропол на голямо селище, останало днес под водите на Варненското езеро. Наред със сравнително бедните масови гробове, съпоставими с други некрополи в Югоизточна Европа, тук са открити няколко изключителни по своето богатство погребения. В тях са намерени многобройни предмети от злато, мед, кост и керамика, включително златни скиптри и диадеми – предполагаеми символи на власт. Богатите погребения от Варненския некропол предполагат формирането на аристократическа върхушка на обществото, съсредоточила в свои ръце значителна власт и богатство. Блестящите находки от тези гробове – най-старото злато в Европа, показват недвусмислено, че в епохата на късния енеолит населението на западното черноморско крайбрежие е било на равнището на най-напредналите райони на древния свят.
Възникването на първата истинска цивилизация в Европа обаче било осуетено по причини, които все още не са напълно изяснени, вероятно в резултат на климатични промени или на масова миграция на население, стоящо на по-нисък стадий в своето развитие. Докато в Египет и Месопотамия през ІV и ІІІ хил. пр.Хр. възниквали най-древните човешки цивилизации, историческото развитие на Балканския полуостров задълго забавило хода си.

 

4. Бронзова епоха

Следващата голяма праисторическа епоха – бронзовата – започнала в края на ІV хил. пр.Хр. след дълъг преходен период и продължила около две хилядолетия. През тази епоха каменните оръжия и сечива окончателно били изместени от метални, изработвани от бронз – сплав от мед и калай, отличаваща се със сравнително ниска точка на топене (което облекчавало леенето) и със значителна твърдост. Стопанството оставало сравнително примитивно, основано на традиционното земеделие и животновъдство. Сред важните културни нововъведения било отглеждането на коне.

image
 
През бронзовата епоха Балканският полуостров бил засяган нееднократно от преселения на ново население.
В късната бронзова епоха се датира едно от най-впечатляващите златни съкровища, намирани в българските земи – Вълчитрънското. То е открито случайно през 1924 г. край едноименното село в Плевенско. Състои се от 13 златни предмета с общо тегло над 12 килограма и се датира между ХVІ и ХІІ в. пр.Хр. Великолепната изработка и огромната стойност на това раннотракийско съкровище говорят за значителната концентрация на власт и богатство в ръцете на неговия неизвестен притежател.

 

 

 

В зората на европейската цивилизация; България - Стара Европа www.facebook.com/media/set/ 

 





Гласувай:
8



1. magnoliya - Поздрави за поста! Дядото на мой ...
23.09.2012 21:46
Поздрави за поста!
Дядото на мой колега е откривател на Вълчитрънското златно съкровище. Разказвал ни е много подробности за това.
цитирай
2. nikikm - Всичко
24.09.2012 21:29
беше добре,до тук:

" древните балкански народности – тракийците в източната част на Балканския полуостров, илирийците в западната и ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ (или елини) в южната. Те говорели различни, но родствени езици.."
цитирай
3. doktora757 - беше добре, до тук: " д...
26.09.2012 14:43
nikikm написа:
беше добре,до тук:

" древните балкански народности – тракийците в източната част на Балканския полуостров, илирийците в западната и ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ (или елини) в южната. Те говорели различни, но родствени езици.."


Текстът е от официалните учебници; не е мой, но ще го коригирам! Наистина е малко дразнещо - подобни неточности и манипулации!
цитирай
4. doktora757 - беше добре, до тук: " д...
26.09.2012 14:45
nikikm написа:
беше добре,до тук:

" древните балкански народности – тракийците в източната част на Балканския полуостров, илирийците в западната и ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ (или елини) в южната. Те говорели различни, но родствени езици.."


Текстът е от официалните учебници; не е мой, но ще го коригирам, защото наистина е малко остаряло като концепция, да не кажа манипулирано!.......
цитирай
5. penchoan - Историята на Палеолита е според ...
26.09.2012 23:26
Историята на Палеолита е според казионната наука и няма нищо вярно в нея. Неандерталците и кроманьонците са странични изостанали клонове от човека, който не се е различавал много от днешния. Преди 60 хиляди години е имало златна епоха и цивилизация много по-развита от днешната. Хората са летели до съседни планети. По онова време на Земята са живели динозаври и хора-чудовища.
Преди 14 хиляди години е станал Великия потоп и ново "грехопадение" на човечеството в по-плътно тяло. Всички научни достижения се загубват. Започва историята на бялата раса. Създават се каменни градове и отново се преоткриват много научни достижения. Създава се цивилизация в Индия с водач Рама. Преди 10800 години Земята е поразена с огън и цивилизацията започва отново от нула. Оцелелите са живели в пещери. Тогава започват да се строят пирамидите в Египет. Преди 7200 г. следва нов потоп. Тогава се образуват планините Алпи, Хималаи, повдигат се Андите. Преди него някои тракийски племена мигрират във високите части на Азия - Памир. Нивото на водите спада в продължение на 2 хиляди години. Наследниците на мигриралите племена се връщат на Балканите. Преди 5 хиляди години се създават тракийските могили и висока култура по нашите земи. Преди 3600 г. се води Троянската война и след нея става последният малък потоп. Отново по-голямата част от населението мигрира в Азия и на Карпатите. Друга част остава в Родопите. Европа отново е под вода. През 3-4 век сл. Христа Европа излиза над океана и веднага започва да се населява от изселниците от Азия - българи или траки и славяни-траки от Карпатите, известно като Великото преселение на народите. Преди последния потоп морското ниво е било по-ниско от днес. Затова съществуват все още неоткрити селища под вода като селището във Варненското езеро. Скоро беше открито такова подводно селище край Черноморец.
цитирай
6. doktora757 - Пенчо, някакви по-сериозни изт...
27.09.2012 23:24
Пенчо, някакви по-сериозни източници за цитираните събития, защото ми звучат малко "езотерично", т.е. на границата между наука и религия!?! Не че съм против това, но все пак е добре да си аргументираш твърденията; някои не са много убедителни! Например с точни научни методи (дънни сондажи, датировка и анализ) е доказано точно кога е станал Ноевия потоп в Черно море с последвалите миграции - точно преди 7600 години! Но това не го виждам сред твоите писания?! А потъналия град срещу Черноморец май е от ранно византийския период!?
цитирай
7. penchoan - Всички потопи са предизвикани от ...
28.09.2012 09:12
Всички потопи са предизвикани от преминаване на гигантската планета Нибиру, която се връща на всеки 3600 години. Затова циклите са кратни на 3600. Предстои идване на Нибиру в най-скоро време, вероятно през 2013 г., което ще предизвика Апокалипсис. При всяко преминаване следва изместване на полюсите с 45 градуса. Затова в последните няколко десетки хиляди години не е имало ледникови периоди на Земята, а преместване на континентите към полюсите или към екватора, когато на един континент настъпи заледяване, на друг става тропически климат. Ноевият потоп е бил световен, а не в Черно море и е станал преди 14400 години. Преди 7200 и преди 3600 г. е имало по-малки други потопи. “...Преди Потопа Рила заедно с Родопите и Олимп са били един
масив, 12 000 метра висок, и това е представлявало древния Олимп,
или мястото на боговете, където човешки крак не е могъл да
пристъпи. След Потопа, станал преди повече от 13000 г., Мусала,
под натиска на отрицателните сили на Черната ложа, спаднала на
6000 м...По късно отрицателните сили са намалили височината на
Мусала до 3000 метра... В 1940 г. при последната обща екскурзия
на Мусала е казано, че Мусала е висок 3 033 метра и всяка година се
повдига с 1-2 сантиметра” стр.12 (Разговори на Учителя с Б.Боев,
Г.Величков и др., “Светъл лъч към човешките души”
“Сегашните технически знания на хората са много малки в
сравнение с онези, които са имали преди 60 000 години в
културата на Агарта. Апаратите, с които са летели тогава,
наричали са ги “огнени змейове”. Но тези знания са били
достояние само на малцина, а сега знанията се дават на цялото
човечество.”
http://penchoan.blog.bg/drugi/2010/05/21/nibiru-piramidite-i-madarskiia-konnik.549314
http://penchoan.blog.bg/drugi/2010/10/15/madarskiiat-konnik-e-astrologichno-poslanie.620550
За последното минаване на Нибиру преди 3600 г. има сведения в Библията - Исус Навин, цитирано по-горе. Има исторически сведения, че преди Великия потоп Слънцето е изгрявало от запад, виж по-горе.
цитирай
8. penchoan - И че преди троянската война прот...
28.09.2012 09:30
И че преди троянската война протокът Гибралтар не е съществувал, защото морското равнище е било по-ниско от сега. Не зная селището край Черноморец от кой период е. Но е факт, че по времето на Христос градовете Варна, Шумен, Бургас, Провадия и много други са били под вода. Европа е била под вода, с изключение на южните Балкани, части от Гърция и крайбрежието на Средиземно море. Ако се види картата на Римската империя, по това време териториите на Германия и Полша не са съществували. (Не са били населени, защото са били под вода). Мадарският конник също е бил под вода, затова горе на платото има крепост. Друго доказателство е, че всички храмове се строят с вход към изгрева на Слънцето. Преди 15 хиляди години северният и южният полюси са били разменени. Затова Слънцето изгрявало от запад и залязвало на изток. Тогава климатът по нашите земи е бил тропически и са живели лъвове. От тогава е избран символът на лъва на българите. След всеки 3600 г. земната кора се завърта на 45 градуса, като земната ос не се променя съществено. Преди повече от 3600 г. Слънцето е изгрявало от югоизток. Затова повечето тракийски светилища, които са строени в периода от преди 7200 - 3600 г. са с вход, насочен на югоизток. Такова е светилището в Свещари и много други. Светилището под Мадарския конник също е строено преди около 4 хиляди години и на снимката се виждат пресечните точки между старите останки, пкрити с червени плочи и останките от по-късния манастирски комплекс, строен по християнско време.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5046388
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031