Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2014 19:02 - Неизвестни изображения на цар Аспарух
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 11959 Коментари: 3 Гласове:
27

Последна промяна: 27.05.2014 09:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     Неизвестни изображения на цар Аспарух


image

                    Цар Аспарух преминава Дунава с войските си; съвременна картина.

                               image

Неизвестно изображение на цар Аспарух от златния медальон намиращ се в музея в Тбилиси; рисувано през 1966 г. от художника Григор Спиридонов.


   По отношение на съкровището от Вознесенка /Запорожие, Украйна/ свързано с погребението на българския владетел Аспарух има много малко изследвания; едно от тях е и моето, което може да се открие в края на блога, а по принцип е публикувано в сп. „Авитохол“. Счита се, че  реални изображения на цар Аспарух /нарочно не използвам грешния и компрометиран термин „хан“/ не са откривани, или поне не досега с най-новите данни и хипотези.      След откриване на Вознесенското съкровище то умишлено или поради небрежно отношение е разпръснато в няколко музея /става въпрос за над 1500 предмета/. Има даже данни, че една част от златните предмети свързани с цар Аспарух се намират в музея в Тбилиси (Грузия). Тези находки, според нашия художник Григор Спиридонов /вече покойник/ са се намирали в подземните хранилища на музея, когато той го е посетил инкогнито една нощ през далечната 1966 г., придружаван от един генерал от КГБ, който му показал съкровището. По думите на Спиридонов то съдържало множество златни предмети, съдове и оръжия, сред които и златен медалион  огърлица с образа на самия владетел  Аспарух!...
   На Спиридонов било разрешено да рисува изображението на медалиона и това копие се съхранява днес в София. Първоначално той е изработил скица от натура, а в последствие е изпълнил изображението на платно с маслени бои.
   Оригиналът се пази в инж. Стамен Стаменов - председател на "Асоциация Феномени" от София. Предполагам, че съпругата на покойния художник Григор Спиридонов също има копие. Ето го въпросното изображение, което е на голям златен медалион и както споменах се съхранява заедно с други древни български предмети в хранилищата на музея в Тбилиси (Грузия); имам обяснение защо е точно там (всъщност вижте статията на Петър Голийски "Загадъчния "източнославянски" княз Кий" и сами намерете отговора!).
   Твърде възможно е това да е друга находка свързана с древните българи от Старата Велика България, тъй като знаем, че във Фанагория и Крим, които са сравнително близо до Грузия, са открити много гробници на български благородници от рода Дуло. Освен това според известни исторически сведения, името Аспарух е било популярно в тази епоха в Кавказ. Мимоходом отбелязвам, че на Крим са открити над 300 ранно средновековни български крепости и селища от времето на Старата Велика България, която е съществувала векове преди император Кубрат. Именно император или цар, а не „хан“, „каган“ или „кан“, каквито са антибългарските спекулации, защото по същество Старата Велика България е империя обединяваща няколко сродни народи и племена /българи, алани, буртаси, кутригури, уногундури, царски скити, сармати и трако-кимерийци/.
   Друго изображение на цар Аспарух е открито на златна монета, която е сечена от владетеля. Монетата е откупена от наш нумизмат и антиквар преди около две години на аукцион в Ню Йорк. Така ,че изображенията на Аспарух стават две и това е добра отправна точка за някои сериозни изследвания. Към тях ако добавим и съществуващия оловен печат с изображение на сина на Аспарух – не по-малко емблематичния цар Тервел /канонизиран от Църквата като Св. Тривелий; Св. Тервел/; могат да се направят някои важни изводи. Тези ранни български владетели от гледна точка на антропологията е повече от очевидно, че са с класически европейски черти и нямат нищо азиатско! Подобен е и случая с друг наш по-ранен български владетел – император Атила, чийто изображения също са запазени достатъчно добре.
   Съвременните антропологични изследвания с ДНК маркери, доказват този факт, че древните българи са европейци, а не азиатци по произход, опровергавайки натрупаните с десетилетия заблуди и фалшификации на древната българска история. Важна част от българския етнос са и траките, чийто директни наследници и преносители на гени и култура сме ние. Нещата и фактите тепърва ще се подреждат и систематизират в това поле, а учебниците по история ще трябва да се пренаписват; неизбежно е…….

                       image

Златна монета на цар Аспарух, откупена от аукцион в САЩ от наш нумизмат живеещ в чужбина.

image

image

image
Паметна плоча на цар Аспарух на мястото където е бил погребан във Вознесенка /днешно Запорожие, Украйна/; поставена от местни българи, живеещи в Украйна.




Гласувай:
27



1. havel - -doktora 757 Благодаря Ви за постинга!....
26.05.2014 20:12
След като внимателно анализирах изнесените образи на Аспарух и съпоставих с изнесената по рано от мен,,Аспарух-глава-защо- ,,Да,,намерих удивителни прилики!...А именно:в Европейският тип,в правилните черти на лицето,в не-дългата брада и мустаци,в носа .в очите и т.н.Още веднъж се убедих ,че съм прав в интуицията и разсъжденията си!...Само че, скулптурата е изваяна малко преди неговият йитейски път!....
цитирай
2. savakotev - Любопитен пост.
27.05.2014 07:48
Pадвам се, че го прочетох.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Да, това е монета на Митьо Бузата, ...
27.05.2014 14:27
Да, това е монета на Митьо Бузата, както е известен. Безспорен капацитет е в нумизматиката. Изчетох на времето обяснението и тълкуванието му. Склонен съм да ги приема.
Единственото ,което ме смути тогава, че той сглобяваше името на Аспарух при прочит на текста от двете страни на монетата. Няма такава практика-името на владетеля е на лицевата страна на монетата.
Но винаги има първи път, така, че не е изключено, всичко друго е приемливо
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5043415
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031