Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2014 12:20 - Божидар Динков; "ПЕЛАСГИТЕ, ЕДНА ЗАГАДКА НА БАЛКАНИТЕ И ЕГЕИДА"
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 10644 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 14.07.2017 13:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        image

             Керамично блюдо от о. Наксос, Циклади, 2800-2300 г. пр. Хр., НАМ Атина.                        


      "ПЕЛАСГИТЕ, ЕДНА ЗАГАДКА НА БАЛКАНИТЕ И ЕГЕИДА"

    Четейки и анализирайки чудесната книга на Божидар Динков "ПЕЛАСГИТЕ, ЕДНА ЗАГАДКА НА БАЛКАНИТЕ И ЕГЕИДА", изд. "Любомъдрие", София, 1999 г. стигнах до интересни заключения и анализи, които са ключови за древната ни история. В своята книга Динков е успял да събере почти всички древни източници даващи сведения за пеласгите, а също и цитира изследвания на по-съвременни автори. Става повече от ясно, че предгръцкото население на територията на днешна Гърция и островите в Егеида са били загадъчния народ на пеласгите, които са автохтонно население на Балканите подобно на траките. Антропологически и езиково пеласгите не са семити или с африкански корени, а са индоевропейци. Нещо повече, етническият им облик показва сходство с траки и сред пеласгите са се срещали доста светлооки и светлокоси /русокоси/ типове описани в древната литература. Редица автори считат пеласгите за траки или по-скоро едно от тракийските племена, а някои посочват и връзката им с древните македонци, които са трако-илири; по-късно наречени и българи.
   Пеласгите са населявали вътрешността на днешна Гърция, Пелопонес, о. Крит, Цикладите, островите в Егейско море, както и част от Юго-западна Мала Азия - федерацията на 12-те йонийски градове. На базата на езикови данни, археологически находки и писмената традиция се установява, че на островите в Егейско море /Тасос, Самотраки, Самос, Лесбос, Лемнос и др./, части от Македония, крайбрежието на Южна Тракия и Тесалия са били населени в древността от смесено население - трако-пеласги. Цитират се изследванията на световно известния наш езиковед и неговата школа - акад. Владимир И. Георгиев /който разчете етруския и тракийския език/, съгласно които предците на древните македонци не са трако-илири, а трако-пеласги - един изключително важен факт! Пеласгите са били към средиземноморската група на т.нар. морски народи и са били отлични строители на кораби и мореплаватели. Преди етруските и после заедно с тях, пеласгите емигрират и правят свои колонии - градове в Италия и Мала Азия. Съгласно изследванията, филистимляните в древна Палестина, известни от египетските папируси като народа "пелешет" /peleset/ също по произход са пеласги.
   Пеласгите са оставили и писменост, която е една от най-древните в района. Тяхно дело е линеарното писмо А и Б и критско-микенското писмо /наричано от някои "финикийско"/, което чрез учениците на Орфей - Кадм, Евмолп, Лин и Музей бива разпространено по-късно сред гърците и приспособено за техния език. Тук давам и важното пояснение на Динков за "финикийското писмо", като го цитирам директно по думите на Фотий /9 век/: "........ Самото название "финикийско писмо" е обусловено /по твърдението на критяните/ не от това, че то е било изобретено от финикийците, а от това, че за него са употребявали като материал за писане листа от финикови палми /"Финикийски букви. Лидийците и йонийците ги извеждат от финикиеца Агенор. На тях им възразяват критяните, казвайки, че названието произхожда от писането върху палмови листа"/....... "
   Изследвайки езика на пеласгите и този на траките, акад. Владимир Георгиев достига до заключението, че двата езика са родствени и вероятно има общ древен пракорен спадащ към индоевропейските езици. Близко родствената връзка между тракийски и пеласгийски се установява и от българския учен Д. Дечев, според който сравнително-историческата фонетика на тракийския език е идентична с фонетиката на пеласгийския /предгръцки индоевропейски/ език.
   Интересна и убедителна теза поддържа Л.А. Гиндин, един от привържениците на акад. Владимир Георгиев. Той смята, че някога пеласгите представлявали едно или много племена от общ произход, на които по-късно било приписано името траки.....
   Интересни са изследванията на Динков и върху религията и духовната култура на пеласгите, като обобщено става ясно, че повечето гръцки божества и най-древните пред олимпийски богове са с пеласгийски и тракийски произход. Сред тях са Кабирите /Аксиерос, Аксиокерса, Аксиокерсос и Касмилос/, Титаните /Атлант, Япет, Океан, Кронос, Хиперион, Крии, Кой/,  Хермес /Касмилос/, Гея, Деметра, Дионис и по-древния Зевс, който предхожда Олимпийския Зевс (Achille prayed “PELASGIAN ZEUS OF DODONA”; the Iliad, XVI, 223).


image

                                                 Антично изображение на пеласги.



Гласувай:
8



1. sparotok - пеласги
02.11.2014 12:54
Това, че пеласгите са наши деди е безспорно. Пеласгийските топоними и хидроними се обясняват с помощта на българския език, учените знаят това, но се страхуват от тези, за които истината е неудобна.
цитирай
2. sparotok - пеласгийски билки
02.11.2014 12:58
Ще добавя нещо интересно. Вл. Георгиев споменава, че името на билката брей е от пеласкийски произход, гърците са документирали названието като брион.

Търсейки етимологията Георгиев се спира на стблг. брити и санскр. бриноти-наранява защото билката причинява обриви на кожата.

Имена на билки могат да се наследят, но в случая етимологията е българска, а това показва ясно какъв е бил езика на най-старото цивилизовано население на Балканите.
цитирай
3. syrmaepon - Предполагам че това да гръцките имена
03.11.2014 15:27
"Кабирите /Аксиерос, Аксиокерса, Аксиокерсос и Касмилос/, Титаните /Атлант, Япет, Океан, Кронос, Хиперион, Крии, Кой/, Хермес /Касмилос/, Гея, Деметра, Дионис и по-древния Зевс, който предхожда Олимпийския Зевс " Пеласгийски дали са известни ?
цитирай
4. doktora757 - "Кабирите /Аксиерос, Акс...
03.11.2014 22:52
syrmaepon написа:
"Кабирите /Аксиерос, Аксиокерса, Аксиокерсос и Касмилос/, Титаните /Атлант, Япет, Океан, Кронос, Хиперион, Крии, Кой/, Хермес /Касмилос/, Гея, Деметра, Дионис и по-древния Зевс, който предхожда Олимпийския Зевс " Пеласгийски дали са известни ?

Просто ще трябва да прочетеш изследването на Божидар Динков и ще си отговориш на много въпроси.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5060240
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930