Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2015 20:44 - Древна Гърция - произведено в Германия!
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 11215 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 03.05.2015 20:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Древна Гърция - произведено в Германия!



Автор:
zelas Категория: История   image
Прочетен: 4876 Коментари: 11 Гласове:   image
image


Гръкофилство

Гръкофилство или Philhellenism ("Любовта към гръцката култура") [1] е била интелектуална мода от началото на 19-ти век, която кара известните Лорд Байрон или Чарлз Никола Фабвиер да се застъпят за гръцката независимост от Османската империя. 
В периода на политически репресии след падането на Наполеон, когато либерално мислещата, образована и просперираща буржоазна класа на европейските общества открива романтични революционни идеали, се заражда идеята за пресъздаване на древна Елада.
Гръкофилство е било особено силно в Германия, където манията по древните елински градове-държави започва още през 18-ти век като мода сред изискани кръгове и навлиза дълбоко и в образователната система.
Първата фаза на гръкофилство в немската култура започва с писанията на Йохан Йоахим Винкелман, един от изобретателите на история на изкуството. По-късно Фридрих Август Волф поставя началото на модерната Омирова степендия. 


Създаването на модерна Гърция

В резултат на засилващото се гръкофилство, в Европа се заражда идеята, че територията на древна Елада трябва да бъде освободена от Отоманската власт и да се пресъздаде държавата по класическия модел.
Поради гръцки произход на голяма част от класическата наследство на Запада, тази идея става доста популярна и поражда съчувствие за гръцката кауза. Много заможни американци и западни европейски аристократи, като например известния поет лорд Байрон и Самуел Хоуи се присъединяват към гръцките революционери. Много други са помогнали за финансиране на революцията.
Договора от Лондон 1832 провъзгласява Гърция за монархия. Германският Ото Вителсбах (католик), принц на Бавария е избран за крал. Ото пристигна във временната столица, Нафплион, през 1833 г. на борда на британски военен кораб. 
Съвременното гръцко знаме е наложено от Ото Вителсбах и е създадено на базата на знамето на Бавария. 
По време на османската епоха хората живеещи южно от Олимп Olympus наричали себе си Римляни (Romeos). След създаването на новата гръцка държава на територията и са живели големи групи от албанци, власи, славяни и турци, които биват асимилирани напълно. 
До началото на 19-ти век населението на Атина се е състояло предимно от Арванити. Арванитите традиционно говорят Арванитика (Arvanitika) диалект на албанския език. Те се заселват в Гърция по време на късното Средновековие и са доминиращ елемент на населението в някои райони на Пелопонес и Атика до 19-ти век. Арванитите днес се самоопределят като гърци. [2]
Името "Гърция" е наложено на съвременната гръцка държава от европейските велики сили. Съвременните гърци наричат ​​себе си елини (Ellines), а държавата им Елада (Hellas). Няма древни карти или препратки с думата "Гърция". Никога не е имало някакъв вид политическо обединение между древните елински градове-държави, следователно древна гръцка държава никога не е съществувала.


Гръкофилство и нацизма

Германската мания по древна Елада се проявява и в началото на 20-ти век. Ритуалът с пренасянето на олимпийския огън не произлиза от древна Елада, нито е дори от 19 век, когато се възражда олимпийското движение. Целият този ритуал е създаден от един германец на име д-р Карл Дийм, който е организирал Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.
Началото на древните олимпийски игри е било обявявано от пратеници, които са носили маслинови корони, символ на свещеното примирие, което гарантира, че спортистите могат да пътуват безопасно до и от Олимпус. Не е имало ритуално пренасяно на олимпииски факел.



Гърция и гърците сега

В книгата си "Нещастието да си грък", Nikos Dimou поддържа идеята, че желанието на Запада да проектира древното минало върху съвременните гърци е в тежест за самите гърци, които са обременени с история и митове.
Този сблъсък между нашето напомпано, митично его и суровата ежедневна реалност е постоянен източник на депресия. Ние смятаме, че трябва да получим специално признание и отношени, и когато ние не го получим се чувстваме разочаровани. Ние ставаме несигурни и проявяваме поведението на "аутсайдера". Затова започваме да вярваме в теориите на конспирацията и се чувствуваме застрашени. [3]
"Виновни са германицте" казва г-н Dimou за просволутата гръцка гордост. Той има предвид Йохан Винкелман, немски историк по изкуството 18-ти век, чиято визия на древна Гърция е " населена с красиви, високи, руси и мъдри хора, представляващи съвършенство", което в известен смисъл оформя модерната гръцка идентичност.
"Ние говорихме на албански диалект и се наречахме римляни, но Винкелман, Гьоте, Виктор Юго, Дьолакроа, всички те ни казаха:" Не, вие сте елини, преки потомци Платон и Сократ " [4]
С други думи германците и европейските велики сили в началото на 19ти век са били в основата на създаването на съвременна Гърция и съвременните гърци по модела на немската арийска философия. Съвременните гърци не само не са преки наследници на древните, но гръцката идентичност е мит, създаден през 19-ти век. 

--------------------------------------------------------------
[1] Philhellenism, WikiPedia - 
http://en.wikipedia.org/wiki/Philhellenism

[2] Арванити, Wikipedia - 
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B8

[3] Nikos Dimou: The agony and the ecstasy of being Greek, The Independent, 6 юли 2004 -  http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/nikos-dimou-the-agony-and-the-ecstasy-of-being-greek-6166154.html
[4] Elgin Marble Argument in a New Light, The New York Times, 23 юни 2009 - 
http://www.nytimes.com/2009/06/24/arts/design/24abroad.html?pagewanted=2

За допълнителни исторически сведения за това, че съвременните гърци нямат нищо общо с древните елини, прочетете великолепния труд на проф. Якоб Фалмерайер "ЗА ПРОИЗХОДА НА ДНЕШНИТЕ ГЪРЦИ", първо издание 1835 г.; българско издание на фондация "Българи от Македония" с редактор Костадин Костадинов, Варна, 2012 г.



Гласувай:
11



1. audan - Nikos Dimou
03.05.2015 22:07
E-e-e, имало и нормални хора в Гърция. Браво!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздрави!
03.05.2015 23:47
Така е, днешните гърци нямат нищо общо с древните елини!
По времето на Паисий в Атина се е говорило само на....албански!
Така е, любовта към древна Елада е съвременна!
цитирай
3. ard - Ех, на тези гърци все някой друг им е виновен...
24.05.2015 02:03
Ами да си направят официална ревизия на историята тогава, но много ясно че няма да го направят.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5045530
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031