Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2013 08:01 - ПРОПОВЕД НА ПРАЗНИКА НА СВ. ДИМИТРИЙ СОЛУНСКИ
Автор: sourteardrop Категория: Изкуство   
Прочетен: 2319 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.10.2013 08:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Йерей Сергей Заварски image

В името на Отца и Сина и Светия Дух! На днешния ден нашата св. Църква празнува паметта на св. вмчк. Димитрий Солунски, той се родил в град Солун, в Гърция. Родителите му, тайни християни, го кръстили и напътили във вярата. Неговият баща, римски проконсул, умрял, когато Димитрий достигнал пълнолетие. Император Максимиан Галерий, встъпил на престола през 305 година, назначил Димитрий на мястото на баща му за управител и воевода на Тесалоникийската област. Главното задължение на Димитрий било да защитава своята област от външни врагове, но императорът поискал от него също така да избива християните. Но Димитрий вместо това започнал да изкоренява езическите обичаи, а езичниците да обръща в Христовата вяра. Скоро, донесли на императора, че проконсулът Димитрий е християнин. Завръщайки се от похода против сарматите (племена, населяващи причерноморските степи), Максимиан се спрял в Солун. Готвейки се за смърт, Димитрий раздал своето имущество на бедните, а сам се отдал на молитва и пост. Императорът затворил проконсула в тъмницата и започнал да развлича себе си и жителите на Солун с гладиаторски сражения в цирка. Издирвали християните и ги довличали на арената. Известният сред гладиаторите могъщ и войнствен Лий лесно надвивал кротките християни в сраженията и, при ликуването на озверялата тълпа, ги хвърлял на копията на воините.

 

Юношата Нестор, от християните, навестил Димитрий в тъмницата и Димитрий го благословил на единоборство с Лий. Укрепен от Бога, Нестор надвил гордия гладиатор и го хвърлил на копияата на воините. Трябвало да наградят Нестор като победител, но вместо това го наказали като християнин. По заповед на императора тъмничарите проболи Димитрий с копия. Тялото на великомъченик Димитрий хвърлили на зверовете, но солуняните тайно го предали на земята. По време на управлението на император Константин Велики (324-337 г.), над гроба на великомъченик Димитрий въздигнали храм, а след сто години били намерени неговите нетленни мощи. При гроба на великомъченик Димитрий ставали чудеса и изцеления. Житието на свети Димитрий разказва, че той освобождавал пленените от неверници и им помагал да достигнат Солун. От 7- ми век от мощите на свети Димитрий започнало да изтича благовонно чудотворно миро. По тази причина великомъченик Димитрий нарекли Мироточиви.

 

Скъпи братя и сестри, в нашия суетен свят грехът е станал норма на живот, ние не забелязваме как подобно на езическия император Максимиан, се предаваме на греховно, смрадно сладострастие и с това подхвърляме себе си на вечна погибел, ставаме подобни на бесовете, които сами себе си са обрекли на вечна погибел. Всеки грях, извършен на дело, става измяна на Бога и съюз с демоните. Затова всеки грях трябва да бъде очистен с покаяние, защото той носи в себе си самото възмездие и наказание. Ние трябва да умрем за греха! И с това да изразим своята любов към Господа, която ни е показал св. вмч. Димитрий Солунски, който отишъл на смърт заради Христос. Ако ние искаме да попаднем в селението на нашия Отец небесен, трябва да възлюбим Господа с цялото свое сърце и да умрем за греха.

 

Ние трябва да се освободим от греховното робство: „Ние сме семе Авраамово, и никога никому не сме били роби” (Ин. 8:33). Но Писанието казва: „От когото някой бъде победен, от него бива и поробен” (2 Петр. 2:19). И това е най-мъчителното, тиранично робство. И така, да погасим въжделенията, да умъртвим гнева, да изтребим завистта. Това е жива жертва. Дух Свети е меч, който изтребва нашите грехове. И така, да изтребим злите пожелания. Само да поискаме това - и всичко ще изчезне. И ние ще станем свободни от греха. Затова трябва да очистим себе си в настоящия живот и да достигнем бъдещите блага, с които да се удостоим всички ние, по благодатта и человеколюбието на нашия Господ Иисус Христос. По молитвите на св. вмч. Димитрий Солунски, Господи помилуй нас.

Превод: Прот. Йоан Карамихалев


 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sourteardrop
Категория: Изкуство
Прочетен: 4632854
Постинги: 5200
Коментари: 2777
Гласове: 1232
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031