Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2012 10:00 - Светът се нуждае от нов източник на знание
Автор: evanjelina Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3048 Коментари: 0 Гласове:
0



  

image

Намираме се в „червената зона” на всеобщия риск. Постоянно усилващите се конфронтация и антагонизъм със законите на природата ни доведоха до гигантска криза. Законите на природата представляват съществуващата връзка между явленията на природата, които ние не винаги усещаме, но на които сме подчинени абсолютно.

Да се опитаме да обосновем направеното твърдение за зоната на риска. Кризата е резултат от неправилното функциониране на съвременното общество. Не случайно основният удар се стовари именно върху икономиката – защото тя е най-важна за нас. Рискът от фалити, безработица, глад обхвана всички страни без изключение, удари по бедните и богатите, по развитите и развиващите се, по центъра и периферията. Вярата, че ситуацията ще бъде овладяна, угасва с всеки изминал месец.

Животът в света е базиран върху цените на природните ресурси. Върху тях сме изградили нашата икономиката и всичките ни сметки са в една посока: колко трябва да измъкнем от всяка ситуация, от всеки фактор, от всяка маневра, за да получим максимална полза, тоест печалба. Защото такава е същността на човека: неговият кръгозор е ограничен само от големината на изгодата, той може да мисли само за собствените си придобивки, но не и за общото благо.

Подобни действия, всъщност, доведоха до крах на жизнената ни позиция, при която целият икономически модел беше базиран само на един параметър, който в момента ни изяжда.

Нарастващото откъсване на човека от природата е единствената причина за това, че се оказахме в изключително опасна рискова зона. Ние не сме способни да оцелеем, пренебрегвайки законите на природата и не желаейки да им се подчиняваме. Може да се каже, че като цивилизация достигнахме до състояние на информационна криза. Цялото натрупано познание за себе си и света е базирано единствено на егоистичната ни потребност да получим и ние отчаяно се нуждаем от алтернативен източник на информация. Такъв източник се явява природата, която „организира” и поддържа живота на планетата.

Със сигурност, на всички ни е ясно, че за да живеем, получаваме всичко необходимо от природата. Нито повече, нито по-малко. И правим това неосъзнато. Природата е огромна електроцентрала, хранеща планетата с енергия. В нейния механизъм има разум и действие на разума. Необходимо е да достигнем този разум, точните и разбираемите формулировки на проявите му. Това е необходимост за цялото човечество, защото всички живеем заедно, като цялостна система.

Постигането на скритите закони на природата трябва да започне от взаимовръзката, съществуваща между нас в мислите и чувствата. Именно тя определя степента на нашата близост и доверието един към друг. Когато започнем да изграждаме нашите взаимоотношения на основата на интересите на ближния и подражаването на природата, ще променим и взаимодействието с обкръжението си. Тогава равносметката ни ще е правилна.

Корекцията трябва бъде извършена в посока промяна на съзнанието: да преминем от извършването на грешки, към тяхното поправяне, към промяна на себе си. Ако не съумеем да направим тази крачка, ще загинем в огъня на самоунищожението или от това, че напълно сме разрушили околната среда. Струва ми се, че започваме да осъзнаваме това и идеите за сътрудничество все повече се утвърждават сред хората, независимо от яростната съпротива на противостоящите им сили.

Скорошно изследване на група биолози от Нанкинския университет в Китай (публикувано в списание Cell Research) е открило информационна връзка в цялата природа. Съществува обмяна на генетични кодове между растенията и бозайниците. С храната ние консумираме не само хранителни вещества, но и информация. Изяснило се, че „растителните” гени могат да препрограмират определени човешки гени, да променят тяхната функция и по този начин да регулират физиологията на този, който ги е изял. Формулата „ти си това, което ядеш” придобива смисъл не само в посока обмяна на веществата, но и като обмяна на генетичните кодове. Оказва се, че храната представлява верига от предаване на информация между всички части на природата.

И така, цялата природа трябва да се възприема като единна интегрална система, дълбочината на която ние, в егоизма си не сме в състояние да разберем. Силата на нашия егоизъм е насочена срещу връзките между хората, затова в него никога няма да можем постигнем интегралната система на природата, която е изградена на връзките на всичките й нива във всички посоки. И науката все по често намира потвърждение на това.

Биологическото развитие не ни води към разбирането на законите му. Така е при животните, така е и при нас, докато  не достигнем осъзнаването, че равновесието с природата, с нейните закони е това, което ни отличава от животните. И няма да минем без пълното взаимно съгласие, че познаването на скритите закони на природата ще ни дари живота. Те са скрити само за егоистичното ни начало, непознаваеми са за него. Затова трябва спешно да се променим…




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: evanjelina
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 315053
Постинги: 192
Коментари: 51
Гласове: 163
Спечели и ти от своя блог!
Архив