Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2012 15:08 - Сигнал за извършени закононарушения от ръководството на Уникредит Булбанк
Автор: expose Категория: Новини   
Прочетен: 3433 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 08.12.2012 15:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 До 1.Софийска районна прокуратура

      2.Комисията за защита от дискриминация

      3.Омбудсмана на Република България

      4. Ръководството на бТВ

      5.Председателя на СЕМ

      6.Председателя на БНБ

 

 

С И Г Н А Л

 

От................................

За контакт :.....................

 

 

Уважаеми Дами и Господа,

 

            Обръщаме се към Вас по повод  предаване на бТВ „Лице в лице” на тема „Имат ли гражданите и банките равни права” , излъчено на 05.12.2012 г. от 18.00 ч. по националния ефир на цитираната телевизия, при участието на трима гости в студиото – г-н Емил Хърсев, г-н Любомир Христов и г-н Левон Хампарцумян.

           

Прилагаме цитати от изказвания на г-н Левон Хампарцумян, изречени публично от него по време на цитираното предаване, които считаме, че са крайно неуместни, дискриминационни, нецензурни, недопустими за излъчване в национален ефир,  съдържаха пряка заплаха, нанесоха ми обида, злепоставиха ме чрез клеветнически твърдения, и не отговарят на обективната действителност :

 

  „1.не би трябвало парите да се потурчат ; 2.Активен в интернет пространството човек с фиксация върху банката...той е нарушил договора си...да се премести в друга банка; 3.аз все едно да кажа криптокомунист, но глупости на търкалета; 4. ако пие водка "Х" може да има близки отношения с фолкпевица /ако човек гледа телевизионна реклама, може да си помисли/; 5.има един фростриран човек, успял в кариерата си по-малко, отколкото иска...и от друга страна напада банките; 6. това, че наричате женския полов орган вагина не го прави по-различен; 6.ако не ви харесват, не ги ползвайте, по дяволите /за кредитните карти/; 7.една красива жена винаги може да има един мъж, който играе много по-голяма роля от една кредитна карта, кредити и всякакви други неща; 8.кредита не е работа за притеснени и подтиснати хора; взематднес от бъдещите си приходи...за да имат по-голям успех сред жените.”

 

Аз съм активен и лоялен потребител на финансови услуги, предлагани от банките, действащи на територията на Република България, който уважава и изпълнява безупречно  задълженията си по сключените търговски сделки с банките, но едновременно с това зачита и брани правата си на потребител, произтичащи от същите тези договори и от императивните разпоредби на Закона за защита на потребителите, Закона за кредитните институции, както и от европейските регламенти и директиви, транспонирани в български правни норми. Като гражданин на Р.България и на Европейския съюз считам, че върховенството на закона е основен принцип в правовата държава, а влезлите в сила съдебни решения следва да се спазват и изпълняват безусловно, при зачитане правораздавателните функции на съдебната ни система, както и на авторитета и неприкосновеността при вземане на съдебни решения. Противното би означавало тотално беззаконие и грубо потъпкване на потребителските ми права.

 

            Считам, че са налице достатъчно данни за осъществени престъпни деяния от г-н Левон Хампарцумян в качеството му на Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“ и  от другите ръководители на Уникредит Булбанк, които са взели решение за изменение на методиката за изчисление на лихвите по дйстващи договори за кредит, като са добавили към лихвата по кредитите премии в размер до 4,5 %, както и в отправените от г-н Левон Хампарумян публични обидни квалификации, клевети и заплахи към мен и към всички потребителина финансови услуги в България, в излъченото предаване на бТВ „Лице в лице”.

Най-малко три държавни институции – БНБ, КЗП и съда, след многобройни жалби и сигнали, извършиха проверки на Уникредит Булбанк АД и установиха данни за допуснато от банката  нарушение на чл.59, ал.2 във връзка с чл.58, ал.1, т.2 от Закона за кредитните институции по повод извършената от банката едностранна промяна в приложимия по договорите за кредит лихвен процент в отклонение на договорения метод за изчисление на лихвата. За пръв път в най-новата българска история  горецитираните контролни инстанции застъпиха единно становище, че през периода 2008 – понастоящем Уникредит Булбанк АД е извършила многократни нарушения на действащите договори за ипотечен кредит на физически лица, като едновременно с това е нарушила:

-                           чл.58, ал.1, т.2 от ЗКИ – банката е променила едностранно метода за изчисляване на лихвата в отклонение от оповестените условия и не е оповестила всички условия, при които може да се променя лихвата до пълното погасяване на кредита;

-                           чл.59, ал.2 от ЗКИ – условията по договорите за кредит не са формулирани ясно и по разбираем за клиентите начин;

            При извършваните проверки и трите държавни органа констатираха обстоятелството, че Уникредит Булбанк АД е извършила промяна по приложимия по договорите за кредит лихвен процент, в отклонение на договорения метод за изчисление на лихвата, тъй като банката недопустимо е включила към договорения лихвен процент надбавка /премия/, която не е оповестена пред клиентите към момента на отпускане на кредита. Основен проблем, засегнат във всички жалби на потърпевшите кредитополучатели, и явяващ се спорно поле между банката и клиента, е методиката за образуване на годишния лихвен процент /в частност на базисния лихвен процент/ по ипотечни кредити, която е променена с решение на УС на банката, отразено в Протокол № 38 от 14.10.2008 г., в резултат на което всички последващи промени на годишния лихвен процент по кредитите, извършени от банката, са некоректни. От м.ноември 2008 г. до м.юни 2009 г. УС на Уникредит Булбанк е променял приложимата премия по различните видове ипотечни кредити няколко пъти, като максималната премия по проверените кредити достига до 4,5 процентни пункта. Според становището на контролните инстанции не всички от компонентите, съставляващи базовия лихвен процент /БЛП/ на УникредитБулбанк АД, както и не всички фактори, които влияят за тяхната промяна, са публично достояние, нито са предоставени на клиентите преди всътпването в кредитни взаимоотношения, а са записани само в решения на УС и в обяснения на банката, подадени във връзка с жалбите, което е в разрез с разпоредбите на чл.58, ал.1, т.2 и чл.59, ал.2 от ЗКИ. В прегледаните договори за кредит годишният лихвен процент е формиран от БЛП /базисен лихвен процент/ плюс фиксирана надбавка. За част от договорите БЛП е посочен като Софибор/Юрибор, а в останалите БЛП не е изрично дефиниран, като всички договори препращат към т.10.3 и т.10.4 от „Условия по кредити на физически лица”, съответно към т.11.1.1. от раздел ІІ по договорите „Условия за усвояване, обслужване на кредита и изпълнение на задълженията по договор за банков кредит”. Така цитираните точки са дали основание на банката с решения на УС едностранно да добави към БЛП освен референтния пазарен лихвен индекс /Софибор, Юрибор, т.н./ и премия.

            В писма на контролните инстанции до банката неколкократно е отбелязвано обстоятелството, че практика на банката е в началото на договорните отношения с физически лица – клиенти по ипотечни кредити, базисният лихвен процент да е съставен само от пазарния лихвен индекс /Софибор, Юрибор, ОЛП на БНБ, Либор/ към момента на отпускане на кредита, и впоследствие банката едностранно да добавя към лихвата трети компонент – премия, като в типовите договори и общите си условия банката никъде не е дефинирала понятието „пазарни условия”, чиято промяна е посочена като потенциална причина за корекция на лихвата, което прави методиката за определяне на лихвения процент непрозрачна.

         Решенията на УС на Уникредит Булбанк АД /в това число Протокол № 38 /14.10.2008 г./ не са публично достояние и единствено в тях е видна опцията на банката да прибави премия към стойността на пазарния лихвен индекс по договорите за кредит, като на практика впоследствие /след решението от 14.10.2008 г. / на база решения на УС към първоначалния размер на БЛП, образуван от лихвения индекс за съответната валута на кредита, се прибавя и определена премия за банката, дори в случаи, когато нивата на лихвените индекси се понижават.

         Заключението на контролните инстанции е, че в тези  действия  на Уникредит Булбанк АД има подвеждащ елемент спрямо клиентите, тъй като в началото на кредитните взаимоотношения БЛП по договор /или по стойност/ е равен на стойността на референтния пазарен лихвен индекс /Софибор, Юрибор, т.н./, а на по-късен етап банката ,чрез решения на УС, едностранно прибавя и втора съставна част /компонента/ при образуването на БЛП, наречена премия. Изводите на държавните органи са, че съдържанието на сключените от банката договори за кредит е усложнено и не е формулирано по разбираем за клиентите начин, поради което банката е нарушила разпоредбата на чл.59, ал.2 от ЗКИ.

         Като пример, чрез Протокол № 14 / 01.04.2009 г. на УС на Уникредит Булбанк АД, считано от 01.09.2009 г. Уникреди Булбанк АДпроменя драстично ценообразуването на кредитите за физически лица /т.е. метода за изчисление на лихвата по кредитите/ по следния начин:

-                           добавя премия като компонент към базовия лихвен процент на банката за различните валути;

-                           замразява нивата на пазарните лихвени индекси, считано от 01.04.2009 г., като възлага на Главна дирекция „Банкиране на дребно” да конкретизира списъка на действащите договори за кредит, по отношение на които е възможно да бъде въведено „замръзяването на минималното лихвено ниво” за целия период на кредита;

-                           въвежда диференциран подход при определяне на понятието „базов лихвен процент” по отношение на служителите на банката спрямо трети лица – клиенти на банката. УС на Уникредит Булбанк АД взема решение премията, която е добавяна с всички негови решения към базовия лихвен процент по действащите договори за кредит, да не засяга кредитите на служителите на банката.

-                           Считано от 01.04.2009 г. възлага на отдел „Кредитна администрация” да стартира залагането в информационната система  на минимално лихвено ниво както за съществуващите договори за кредит, така и  за всеки нов кредит, равно на лихвеното ниво към деня на отпускане на кредита;

-                           Одобрява промени в Общите условия, при които банката предоставя потребителски и ипотечни кредити на физически лица, позволяващи замразяването на базовия лихвен процент, считано от 01.04.2009 г.

 

След като три контролни инстанции при изпълнение на служебните си задължения и след извършени проверки са стигнали до едно и също заключение, на дневен ред излиза въпросът докога горецитираните незаконосъобразни практики на Уникредит Булбанк АД ще бъдат допускани и толерирани на най-високо ниво? Очевидно е налице вопиюваща нужда от корекция на недъгавата ни нормативна уредба, която не защитава в достатъчна степен правата на потребителите, да се увеличат правомощията на контролните органи,  а съшо – да бъде създаден институтът на финансовия омбудсман като извънсъдебенспособ за защита на накърнените ни права, и не на последно място да бъде създаден механизъм за контрол и отчетност над извършваната от БНБ, КЗП, КЗК и т.н. надзорна дейност спрямо банките в страната. В противен случай закононарушенията на банките ще продължат да се роят.

 

            Уважаеми Дами и Господа, моля да извършите детайлна проверка и при доказване противоправността и вината  в действията на г-н Левон Хампарцумян в качеството му на Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“, както и на други лица, ангажирани на ръководни постове в Уникредит Булбанк, участвали при вземането на незаконосъобразни решения и тяхното реализиране посредством извършването на цитираните по-долу противоправни действия,  да ангажирате тяхната наказателна, имуществена и административна отговорност за извършените  престъпни деяния / респ. административни нарушения.

 

            Прилагам списък от престъпните деяния, за които считам, че са налице данни и основателни съмнения за извършени престъпления :

1. Принуда

НК -Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.

 

            Ръководството на Уникредит Булбанк АД и в частност г-н Левон Хавпарцумян в качеството си на Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“, както и другите ръководители на Уникредит Булбанк,  ме принудиха, посредством злоупотреба със своята власт и вземане на незаконосъобразни решения от Управителния  съвет на банката, базирани на неравноправни клаузи от типовите договори и общи условия на Уникредит Булбанк АД, същите обявени за нищожни  от съда и от Комисия за защита на потребителите, да заплащам изключително завишени вноски по моя договор за кредит, с добавена премия по тях до 4,5 % и/или да заплащам завишени такси за обслужване на другите финансови услуги, предлагани от банката.

 

2.Закана

 

НК - Чл. 144. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до три години.

 

            Г-н Левон Хампарцумян отправи публично закани в цитираното по-горе пубицистично предаване, ч еняма да зачита влезлите в сила съдебни решения, които осъждат Уникредит Булбанк да върне неправомерно удържани суми от личната банкова сметка на кредитополучателите, като едновременно с това ще обяви кредита им за предсрочно изискуем с всички произтичащи от това неблагоприятни последици за изрядния длъжник по кредита, в това число – противоправно отнемане на ипотекирания по договора за кредит имот.

 

3. Обида и клевета

НК - Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.

(2) Ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание.

 

 

НК - Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.

(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.

 

            Чрез своите изявления в публицистичното предаване, излъчени публично в национален ефир, г-н Левон Хампарцумян умишлено унизи достойнството и честта ми лично, като потребител на финансови услуги, като едновременно с това отправи и разгласи клеветнически, неверни обстоятелства по мой адрес, чрез следните изречени от него обидни квалификации : „1.не би трябвало парите да се потурчат ; 2.Активен в интернет пространството човек с фиксация върху банката...той е нарушил договора си...да се премести в друга банка; 3.аз все едно да кажа криптокомунист, но глупости на търкалета; 4. ако пие водка "Х" може да има близки отношения с фолкпевица /ако човек гледа телевизионна реклама, може да си помисли/; 5.има един фростриран човек, успял в кариерата си по-малко, отколкото иска...и от друга страна напада банките; 6. това, че наричате женския полов орган вагина не го прави по-различен; 6.ако не ви харесват, не ги ползвайте, по дяволите /за кредитните карти/; 7.една красива жена винаги може да има един мъж, който играе много по-голяма роля от една кредитна карта, кредити и всякакви други неща; 8.кредита не е работа за притеснени и подтиснати хора; взематднес от бъдещите си приходи...за да имат по-голям успех сред жените.”

 

 

            Бих искал да ви обърна внимание за квалифицирания случай на престъпното деяние, осъществено от г-н Левон Хампарцумян, тъй като той отправи тези обидни, клеветнически и дискриминационни изявления публично по ефира на бТВ :

 

НК - Чл. 148. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) За обида:

1. нанесена публично;

2. разпространена чрез печатно произведение или по друг начин;

3. на длъжностно лице или на представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му и

4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) от длъжностно лице или от представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му,

(изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) наказанието е глоба от три хиляди до десет хиляди лева и обществено порицание.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) За клевета, извършена при условията на предходната алинея, както и за клевета, от която са настъпили тежки последици, наказанието е глоба от пет хиляди лева до петнадесет хиляди лева и обществено порицание.

(3) В случаите на ал. 1, точка 1 може да намери приложение ал. 2 на чл. 146.

 

 

4. Разпространение или излъчване на порнографски материали :

 

НК -Чл. 159. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева.

 

            Със своите изявления в публичното пространство г-н Левон Хампарцумян отправи сексистки, вулгарни обвинения :

 

1.ако пие водка "Х" може да има близки отношения с фолкпевица /ако човек гледа телевизионна реклама, може да си помисли/; 2. това, че наричате женския полов орган вагина не го прави по-различен; 3. една красива жена винаги може да има един мъж, който играе много по-голяма роля от една кредитна карта, кредити и всякакви други неща; 8.кредита не е работа за притеснени и подтиснати хора; взематднес от бъдещите си приходи...за да имат по-голям успех сред жените.

 

 

5. Престъпления против равенството на гражданите

НК - Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

 

            Със своите изявления в публичното пространство г-н Левон Хампарцумян проповядваше дискриминация към жените и към други етнически малцинства в Р.България, по-конкретно :

 

1.не би трябвало парите да се потурчат ; 2.аз все едно да кажа криптокомунист, но глупости на търкалета; 4. ако пие водка "Х" може да има близки отношения с фолкпевица /ако човек гледа телевизионна реклама, може да си помисли/; 3. една красива жена винаги може да има един мъж, който играе много по-голяма роля от една кредитна карта, кредити и всякакви други неща; 8.кредита не е работа за притеснени и подтиснати хора; взематднес от бъдещите си приходи...за да имат по-голям успех сред жените.”

 

 

ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ СОБСТВЕНОСТТА


6.Кражба

НК - Чл. 194. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който отнеме чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие с намерение противозаконно да я присвои, се наказва за кражба с лишаване от свобода до осем години.

(2) Кражба има и тогава, когато част от вещта принадлежи на виновния.

 

7.Присвоявания

НК -Чл. 201. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., частта "като се разпореди с тях в свой или в чужд личен интерес" обявена за противоконституционна, РКС № 19 от 1995 г. - ДВ, бр. 97 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Длъжностно лице, което присвои чужди пари, вещи или други ценности, връчени в това му качество или поверени му да ги пази или управлява, се наказва за длъжностно присвояване с лишаване от свобода до осем години, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния и да го лиши от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

НК -Чл. 202. (1) За длъжностно присвояване наказанието е лишаване от свобода от една до десет години:

1. ако за улесняването му е извършено и друго престъпление, за което по закон не се предвижда по-тежко наказание;

2. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) ако е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително.

(2) За длъжностно присвояване наказанието е лишаване от свобода от три до петнадесет години:

1. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) ако е в големи размери,

2. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) ако представлява опасен рецидив или

3. (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) ако присвоените средства са от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската държава.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) В случаите на предходните алинеи съдът лишава виновния от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 7. Съдът може да постанови и конфискация по ал. 1 до една втора, а по ал. 2 - на част или на цялото имущество на виновния.

8.Измама

НК -Чл. 209. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

НК -Чл. 210. (1) За измама наказанието е лишаване от свобода от една до осем години:

1. ако деецът се е представил за длъжностно лице или за лице, което действува по поръка на властта;

2. (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) ако е извършена от две или повече лица, сговорили се предварително за нейното извършване;

3. (доп. - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) ако измамата е извършена от длъжностно лице или от пълномощник в кръга на неговата длъжност или пълномощие или от лице, което непосредствено извършва по занятие сделки с валута в наличност;

4. ако е извършена повторно в немаловажни случаи;

5. (нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) ако причинената вреда е в големи размери.

(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В случаите на точки 4 и 5 съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.

9.Изнудване

НК - Чл. 213а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Който с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до три хиляди лева.

 

10.Злоупотреба на доверие

НК - Чл. 217. (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който съзнателно ощети чуждо имущество, поверено му да го управлява или пази, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.

(2) Със същото наказание се наказва представител или пълномощник, който съзнателно действа против законните интереси на представлявания.

(3) (Нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) С наказанието по ал. 1 се наказва и този, който се разпореди със запорирана или заложена вещ, оставена му за пазене.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Ако от горните деяния са последвали значителни или невъзстановими щети, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до триста лева.

 

11. Общи стопански престъпления

НК - Чл. 219. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., изм.- ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който въпреки задълженията си не е упражнил достатъчен контрол върху работата на лица, на които е възложено управлението, разпореждането или отчитането на обществено имущество, и от това са последвали значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако деянието по предходните алинеи е извършено умишлено и не съдържа признаците на по-тежко престъпление, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) За престъпление по предходните алинеи в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, наказанието е по ал. 1 и 2 - лишаване от свобода от три до десет години, а по ал. 3 - лишаване от свобода от три до дванадесет години, като в тези случаи съдът постановява и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

 

НК - Чл. 220. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години, като съдът може да постанови лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6.

(2) (Нова - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) В особено тежки случаи по предходната алинея наказанието е от три до десет години лишаване от свобода, като съдът постановява и лишаване от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

(3) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г., отм. - ДВ, бр. 101 от 2001 г.)

 

НК - Чл. 223. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който даде неверни данни относно количеството, качеството или вида на произведеното или на извършената работа с цел да бъде получена имотна облага, която не се следва, ако това не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който за произведеното от него или за извършената работа получи възнаграждение, което не му се следва, като знае, че то е определено въз основа на такива неверни данни, ако това не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева.

(3) Придобитото от дееца в резултат на престъпленията по предходните алинеи се връща на съответната организация.

 

12. Престъпления против паричната и кредитната система

 

НК - Чл. 249. (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който използва платежен инструмент или данни от платежен инструмент без съгласието на титуляря ако деянието не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба до двойния размер на получената сума.

(2) Който използва платежен инструмент, издаден в Република България или в чужбина, без да има покритие за сумата, за която е използван инструментът, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба до двойния размер на получената сума.

(3) Който изготвя, монтира или използва техническо средство, за да придобие информация за съдържанието на платежен инструмент, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години и с глоба до двойния размер на получената сума.

(4) Същото наказание се налага и на лице, което съхранява или предоставя другиму информацията по ал. 3.

НК - Чл. 251. (Отм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) Който наруши разпоредба на закон, на акт на Министерския съвет или на обнародван акт на Българската народна банка относно режима на сделките, вноса, износа или други действия с валутни ценности или задълженията за тяхното деклариране и стойността на предмета на престъпление е в особено големи размери, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба в размер на двойната сума на предмета на престъплението.

(2) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, а когато липсва или е отчужден, присъжда се неговата равностойност.

                                                                                                                  

 

13. Престъпления по служба

НК - Чл. 282. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6.

(3) (Нова - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) За особено тежки случаи по предходната алинея наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, като съдът постановява и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6.

(4) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Наказанието по ал. 3 се налага и на длъжностно лице, което е извършило престъплението с участието на лице, посочено в чл. 142, ал. 2, точки 6 и 8.

(5) (Нова - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Ако деянието по предходните алинеи е свързано с упражняването на контрол върху производството, преработването, съхраняването, търговията в страната, вноса, износа, транзита и отчетността на наркотичните вещества и прекурсорите, наказанието е лишаване от свобода до десет години по ал. 1 и от три до петнадесет години по ал. 2.

НК - Чл. 283. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1973 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Длъжностно лице, което използува своето служебно положение, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години.

 

14.Документни престъпления

НК - Чл. 293а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, след като е осъден да изпълни парично задължение с влязъл в сила съдебен акт и в продължение на една година от влизането му в сила не изпълни задължението си към кредитора, въпреки наличие на парични средства или имущество за това, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация.

 

Чл. 309. (1) Който сам или чрез другиго състави неистински частен документ или преправи съдържанието на частен документ и го употреби, за да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение, или някое правно отношение, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до две години.

(2) Ако престъплението има за предмет ценни книжа, наказанието е лишаване от свобода до три години.

Но да се върнем на темата на предаването. Имат ли равни права банките и клиентите? Въпросът е удачен, логичен и в духа на правилата за защита правата на потребителите на финансови услуги, приети на национално и наднационално ниво. На теория банката кредитор и физическото лице кредитополучател би трябвало да са две равнопоставени страни по договор от частно - правен характер, какъвто е договорът за кредит. Именно икономическата мощ на банките, липсата на свободен, конкурентен пазар и недостатъчната финансова култура на хората е обусловило необходимостта от въвеждане чрез директиви, регламенти и закони на правила за защита на потребителите, забрана на нелоялните банкови практики, забрана на подвеждащите реклами и нищожност на неравноправните клаузи от типовите договори и общи условия на банките, като гаранция, че равнопоставеността между банката и гражданите ще бъде възстановена. Всяко нарушение на тези императивни разпоредби води до санкциониране. За справка вижте едно честно и справедливо българско съдебно решение, влязло в законна сила, съобразно което банката е осъдена да върне надвзети суми поради неправомерно завишена лихва по договор за ипотечен кредит , а неравноправните клаузи от договора за кредит са обявени за нищожни : "По делото е безспорно установено, че банката самоволно на основание т.11.1.1.1 е нарушили тази уговорка, като е променила начина на изчисляване на годишния лихвен процент чрез включването на нов компонент при определяне на БЛП с цел запазване стойността на годишния лихвен процент по кредита". - http://www.justice-ruse.org/court/filter/0063d812/809a2612.htm .

            Много отдавна в съседните нам държави /напр. Румъния, Турция/ информационната кампания за възстановяване на неправомерно удържаните суми по кредитите от банките е приета като кауза от национален приоритет, която ежедневно се прави публично достояние посредством всички национални информационни канали - телевизии, радиа, вестници. Да видим кога това ще се осъществи у нас.

 

 

С уважение :..........................




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: expose
Категория: Новини
Прочетен: 558543
Постинги: 114
Коментари: 123
Гласове: 233
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Омбудсманът призова Дянков да защити клиентите от банките
2. Нарушения в реклами и договори за потребителски кредити според Комисия за защита на потребителите
3. Неравноправни клаузи в Общите условия на „Юробанк И Еф Джи България” АД
4. Неравноправни клаузи в общите условия за кредитиране на „ПроКредитБанк” АД
5. Омбудсмана на Република България: Абсурд е за 5 лв. такса да плащаме 6 лв. на банката
6. ПОДАВАНЕ НА ПРИЛОЖЕНИЕ № 1 КЪМ ПЕТИЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ТАКСИ
7. И банките имат слаби места - интервю с адв.Десислава Димитрова
8. Осъдих ЦКБ за незаконна лихва
9. Лихвите в България - удобно (не)зависими...когато рискът пада... те продължават да се качват
10. Препоръка на Съвета от 12 юли 2011 година относно Националната програма за реформи на България от 2011 г.
11. Отворено писмо: Ако законът беше ясен, дали хиляди майки биха го нарушили?
12. Списък на спечелените дела срещу банки в България
13. Омбудсманът сезира КС за противоконституционност на чл. 417, т.2 от ГПК
14. Осъдени банки поради незаконосъобразно повишени лихви по ипотечни кредити
15. КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ПРЕД БЛИЦ: ПОТРЕСЕН СЪМ, ШЕФЪТ НА БНБ ОЧЕВИДНО НЕ ПОЗНАВА КОНСТИТУЦИЯТА
16. Още 4 банки разследвани за манипулиране на лихви
17. ЕС предлага манипулирането на лихви да се криминализира
18. Скандалът с лихвите се разраства
19. За тези, които пропуснаха предаването "Имат ли равни права банките и клиентите : http://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/video/1515421224-Imat_li_ravni_prava_bankite_i_klientite.html .
20. Русенец осъди "Уникредит" на 2 инстанции, банката му дължи надвзети пари
21. Любомир Христов: Банковият лобизъм в парламента е зараза с предсмъртни размери
22. Експерти: Седем мерки спират банките да крадат клиентите си