Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2010 23:06 - Криза, криза, криза - великата измама
Автор: doktora757 Категория: Политика   
Прочетен: 20810 Коментари: 14 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Криза, криза, криза - великата измама
Изострянето на кризата в САЩ, или как става глобалното мошеничество
Красимир Иванджийски (Krassimir Ivandjiiski)

image

Развитието на кризата в САЩ засега върви според анализите, които публикувам всеки месец в "Строго секретно". Даже появата на "свинския грип" отговаря на нашите прогнози, че към края на "лятото администрацията на Обама ще се нуждае от нова "обективна причина", върху която да стовари вината за по-нататъшния срив.

Че икономиката на САЩ е стигнала дъното и всеки момент ще започне ръста от Белия дом и Уол Стрийт повтарят вече втори-трети месец, тъй като при актуалното колосално помпане на парична маса, номиналните показатели все пак ще се държат "правилно" и ще растат. Но това не означава, че ръстът ще е реален.

Повечето хора не могат да разберат как е възможно в условията на такава криза, от САЩ да съобщават за "излизане", "тръгване", "възстановяване". Още повече, че е съвършено очевидно, че кризата не само че не свършва, но едва сега започва.

Реална рецепта за изход от нея няма, заради простата причина, че никой не знае реалните размери на дериватните фантомни пари, разпространени в течение на 15-20 години.

При тях нещата са неистина страшни. Още повече, че именно тази грамадна маса виртуални пари практически блокира функционирането на световната финансова система и обнадеждаващите данни на администрацията на Обама са лъжи или пожелания, нямащи нищо общо с реалността. Защото всичко вече се разиграва във виртуалното пространство. Това обяснява нещата, които сега хората не могат да разберат.

Нещата са толкова объркани, че най-важните знакови събития, които протичат пред очите ни и променят света или позволяват на обикновения човек да погледне зад кулисите на глобалната сцена остават незабелязани. Същото се отнася и за медиите и правителствата.

Но онези, които се правят на експертия все пак трябва да се досещат, че така наречените "новинарски хамбургери" - newsburgers, които текат от телевизията, радиото и вестниците са глупост или манипулация.

И така, кои бяха знаковите събития, които могат да дадат някаква представа какво реално става в глобалната икономика?

Първото събитие беше свързано с пазара на така наречените кредитни дефолтни суапове - CDS. От няколко месеца се опитвам да обясня за какво става дума. Но преди това ще посоча, че обемът на пазара на CDS съвсем неотдавна по някакъв вълшебен начин се съкрати от 58 на 35 трилиона долара. Как е могло да стане това. Просто Depository Trust and Clearing Corporation - DTCC, играеща ролята на някаква глобална клирингова къща, съобщи, че в предишните оценки на обема на пазара на CDS е отчитала двустранния характер на сделките, т.е. винаги един контракт се е оценявал за два, заради това, че в него участват две страни. Но това, според DTCC, е неправилно и чак сега са разбрали грешката си. И как трябва да се изчислява правилно?

Преди това ще направя малко отклонение и ще припомня какво е това CDS.

CDS бяха изобретени преди няколко години от младата абсолвентка по математика от Кембридж - Блит Мастърс, наета от JP. Morgan Chase Bank в Ню Йорк. Тогавашната випускница убеди своите босове от Morgan да пуснат на пазара нов революционен продукт за управление на риска, който скоро беше наречен CDS.

CDS представлява кредитен дериват, т.е. вторичен финансов инструмент, или споразумение между две страни. Едната прави редовни вноски на другата, която поема на себе си задължението да погаси отпуснатия кредит в случай на дефолт , т.е. на фалит на третата страна, т.е. на длъжника. Първата страна получава своего рода застраховка на отпуснатия кредит и се нарича "купувач". Втората страна, обезпечаваща тази защита, се нарича "продавач". Третата страна, която може да фалира или да се откаже от погасяването на дълга, е известна като reference entity, което примерно може да се преведе като "предмет на договора".

През последните седем години кредитните дефолтни суапове CDS станаха зашеметяващо популярни, заедно с ръста на риска в САЩ. Банките твърдяха, че с тяхна помощ могат да разпределят риска по целия свят.

Дефолтните, т.е. фалитни, суапове приличат на застраховка, тъй като могат да се ползват от кредиторите и за огромни спекулации. Заради това бяха наречени "финансово оръжие за масово поразяване." Както много други екзотични финансови инструменти и кредитните деривати от август 2007 г. спомагаха за разпространението на риска и значително го засилваха.

Сега дойде ред на 58-трилионния пазар на CDS. Верижната реакция от фалити на пазара на CDS може да предизвика следващата глобална финансова криза. Този пазар въобще не се регулира, не съществуват никакви публични потвърждения, че продавачите на дефолтни суапове притежават активи, с които се погасяват задълженията в случай на фалит на получилите кредити. Тези 58 трилиона долара извънборсов пазар оставаха нерегулирани и непрозрачни, така че никой не знаеше при падането на икономиката какъв ще бъде мащабът на риска. Пазарът на CDS беше съсредоточен предимно в нюйоркските банки, които държаха към края на 2007 г. суапове за 14 трилиона долара, начело с JP Morgan Chase, Citigroup и Bank of Ameсika, съответно със 7,8 и по 3 трилиона всяка.

Пазарът на CDS стана атомна бомба с цъкащ детонатор. Заедно с разпростирането на кредитната криза корпорациите ще бъдат принудени да обявят фалити по своите облигации и обезпечилите CDS застрахователни компании ще се сблъскат с вълна от искове по заемите и непрозрачност на правилата. Пазарът на CDS практически не беше подлаган на изпитания досега.

Банките са жизнено заинтересовани да запазят пазара на суаповете непрозрачен. Но сега, когато фалитите се разпространяват в САЩ и извън техните предели, съществува висока вероятност, че много от купилите защита по суаповете ще останат с празни ръце.

И така, изведнъж обемите на CDS намаляха от 58 на 35 трилиона долара, тъй като са били изчислявани досега неправилно, т.е. двойно. Но как трябва да се изчисляват? Зависи от това, какво след това се прави с тези фиктивни капитали. Но така или иначе самите контракти на CDS трябва да се отчитат два пъти, т.е. двустранно. По-просто казано, да си представим следната ситуация. Двама американски милионери затънали в дългове, измислят следното нещо. Дават си един на друг разписки, че всеки дължи на другия актив от около 10 милиона долара и си ги гарантират взаимно. Единият отива в банката и казва, "ето, имам актив от 10 милиона, гарантиран от онзи уважаван човек, когото познавате. Дайте ми срещу неговата разписка кредит за 9 милиона долара." Вторият партньор прави същото и получава пари срещу обезпечението на първия.

Така работят в CDS: боклук-застраховка-боклук. Същността е, че в тази афера парите се създаваха именно в двоен размер според броя на участниците в нея, т.е. бяха 58, а не 35 трилиона.

Но когато изгърмя паниката, обществеността трябваше да бъде успокоена и клиринговата къща DTCC извърши отново преброяване на обема на пазара и съобщи на 11 октомври 2008 г., че неговият обем е 35 трилиона, а не 58.

Но ужасът се крие в нещо друго - тези трилиони въобще ги няма. Това е финансова пирамида, която живееше докато живееше фиктивният пазар и докато на него имаше обороти. Но днес е напълно парализиран и трябва да направи някакви обороти, за да се съживи поне малко. Когато има малко движение на пазара на CDS, то може да бъде използвано поне за счетоводно отчитане на неликвидни активи.

Ако този пазар го няма въобще, тогава в баланса на повечето американски банки и корпорации ще зеят дупки, многократно превишаващи техните доходни части. И тогава все някой ще извика: "Кралят е гол." И тази глобална финансова пирамида ще рухне за една минута.

Пазарът на тези фантомни дериватни пари е колосален. През 2007 г. DRCC регистрираха трансакции с деривати за ...1,1 квадралиона долара. Даже не се опитвайте да си представите какво ще означава сривът на оборотите от такива величини до пълна нула.

Именно да бъде пусната отново тази кредитно-финансова оборотна машина са плановете на Полсън и колосалните парични инжекции през последните седмици на властите на САЩ, към които се присъединиха и в ЕС. Но тези суми са прословутата капка в морето. Те не могат да решат проблема. С тях се опитват да реанимират трупа на изгнилата система на финансовия капитализъм. Но досега това помпане на пари, т.е. на ликвидност, в световната кредитно-финансова система не водят към нищо.

Сега се прибягва към нов трик - смяна на правилата на играта в САЩ може би само за периода на кризата, за да могат поне по някакъв начин да започнат да оценяват огромната маса неликвидни активи, в ситуация, в която пазарът фактически е умрял. По-точно техните цени де факто са равни на нула, тъй като нещо, за което няма търсене, не струва нищо, т.е. равно е на нула. Значи това "нищо" трябва да бъде национализирано. Но временното национализиране не е решение.

Когато пазарът е мъртъв, за да може да продължи животът, е нужно държавно планиране. Така беше в социалистическата икономика, в която пазарът и целият оборот се държеше от две организации - държавната банка, емитираща пари, и комитета за държавно планиране, който разпределяше ресурсите. Последва обаче разпадане на социалистическия пазар на регионални фрагменти.

Ако и САЩ допуснат разпадане на глобалния пазар на регионални фрагменти, това ще бъде смъртта на Pax Ameriсana. Катастрофата вече е започнала, но те не могат да се съгласят с това и ще са вкопчени в тази своя илюзия до последния си час.

Но да отидат към създаване на социалистически модел не могат заради няколко причини.

На първо място това ще унищожи американската социална митология и ще е краят на американската империя.

На второ място днешните глобални отношения са толкова сложни, че никаква организация няма да се справи с планирането.

На трето място, ако бъде създадена такава планова централа, как ще бъдат оправдани несметните богатства на финансовата олигархия. Под какъв предлог ще продължат да присвояват добавената стойност, ако вече не управляват финансовите потоци?

Държавното управление ще доведе до ликвидиране на по-голямата част от управляващата класа в САЩ. Кой може да си представи, че те ще се решат на такава крачка?

Но ако не се прави нищо и само се помпат долари в глобалната икономика, това ще доведе до стагфлация, т.е. до стагнация в условията на инфлация - най-лошият вариант да се унищожи световната икономика. Значи, правилата трябва да се сменят.

И тук се появява следващата "гениална идея". Щом като не могат повече да продават фиктивни финансови инструменти, които ще превръщат непродаваемите активи в ликвидни, хайде да определим на тези неликвидни активи фиктивни цени. Това почти е държавно планиране, тъй като няма никакви реални пазарни цени.

И така, в недрата на Департамента на финансите на САЩ се роди нова идея, която е споменатото в началото второ събитие, променило пазара засега в САЩ, а утре в целия свят.

Това второ събитие беше промяната в правилата на финансовата отчетност в САЩ. На 10 октомври 2008 г. беше публикувано ново ръководство за стандарта FAS-157 "Измерване на справедлива стойност", когато въобще отсъства активност на пазара.

С това беше дадена на американските корпорации възможност широко да използват непродаваемите активи на основата на абстрактни математически модели. По-просто казано, ако пазарът липсва, се създава негов виртуален фиктивен математически модел, в който той като че ли съществува. На основата на този модел активите са оценявани и попадат в счетоводния баланс. Така американското правителство си отпусна правото да изкупува непродаваеми активи с парите на данъкоплатците.

Въведените поправки дават възможност да бъдат оценявани по някакъв начин тези непродаваеми "боклуци".

Върхушката на САЩ се интересува само от едно - как да принудят финансовата машина отново да заработи, даже ако е напълно откъсната от реалния пазар и съществува само като виртуален икономически модел.

Според повечето експерти, които анализират този проблем, до края на 80-те години съществуваше капитализъм. От края на 80-те години до днес съществуваше посткапитализъм, в който пазарът все още беше реален, но нарастващата част на капитала на него беше фиктивна, виртуална.

Накрая, през октомври 2008 г. се роди нов модел, който беше наречен "виртуален капитализъм", който започна да се формира благодарение на това, че на виртуалните математически модели беше дадено неограничено право да заменят реалните пазарни показатели в счетоводните документи. Това е глобална измама, компютърна игра, която доведе до третото важно събитие.

Третото събитие бяха дълговите плащания по облигациите на фалиралата банка Lehman Brothers, които по вълшебен начин се превърнаха от 400 в ...6 милиарда. Как се случи това? През Lehman минаваха дълговете на пазара на CDS. На 10 октомври беше проведен търг по тези облигации на Lehman, които след фалита се предоставят на продавачите на CDS, за да определят колко пари са необходими допълнително за купуваните CDS. Тъй като дълговете на Lehman бяха около 500 милиарда се очакваше, че необходимите изплащания ще бъдат около 400 милиарда. Но всички знаеха, че тези пари основните емитенти на CDS нямат. А те трябваше да се плащат по дефолтните застраховки на Lehman.

Ситуацията на пазара на CDS беше напълно безизходна, и всички очакваха ефекта на доминото. Вече брояха дните до краха на по-големите и по-малки американски банки и корпорации. Веригата на банкрути трябваше да доведе до пълномащабно национализиране на цялата американска промишлена и банкова система и вероятно щяхме да присъстваме на създаването на новата социалистическа държава САЩ.

Но след търга беше съобщено, че разчетите, свързани с банкрута на Lеhman окончателната сума, която трябва да се преведе на продавачите на застраховки на CDS, възлиза на 6 милиарда.

Как стана това? Много просто. Сред продавачите на CDS бяха всички известни банки AIG, Citibank, Goldman Sachs и немската Deutsche Bank, като нито една от тях не би могла да изпълни своите задължения по CDS на банка Lehman Brothers. Глобалната финансова катастрофа беше на прага. Но ситуацията беше решена джентълменски: J. P. Morgan Chаse просто не поиска парите си. Ако се вземе предвид, че "плана Полсън" възлизаше на 700 милиарда долара, може да се предположи какво департаментът на финансите е обещал на J. P. Morgan Chаse.

По този начин дългът от 400 милиарда се превърна в 6 милиарда, т.е. било е платено само на малките играчи, притежаващи CDS.

От този момент виртуалната реалност нахлу с пълна сила. И на целия финансов пазар беше демонстрирано, че пазарът на CDS, който е много по-голям балон от ипотечния, не може да унищожи американската система, въпреки че е изгнила до основи.

Играта на ръба на бръснача продължава. Могат да правят колкото си искат декларации, че кризата е преодоляна, че лошото е останало назад. Но трябва да се разбере, че това съществува само във виртуалната реалност на новия виртуален капитализъм, като реалността е гарантирана от нищо друго, освен от емисиите на Департамента на финансите на САЩ да печата облигации без покритие.

САЩ вече не могат да търгуват с капитал, защото го нямат. Имат само дългове. Значи могат да търгуват само с държавен дълг. Заради това САЩ от октомври 2008 г. окончателно се превърнаха в колосална финансова пирамида. Всички рискове се прехвърлят върху държавния дълг на САЩ, което вече е смъртна присъда, тъй като ръстът на държавните облигации означава и ръст на държавните разходи по тяхното обслужване, високи ставки по ипотеките и потребителските кредити.

Сега САЩ се опитват отново да прехвърлят поне част от своите проблеми на останалия свят. Но икономиката на САЩ не може да бъде спасена. За това няма да стигнат парите на целия свят. Тя трябва да бъде изрязана - да бъде изрязан хипертрофираният БНП, хипертрофираният потребителски сектор, огромният търговски дефицит, огромните военни разходи, да бъдат ликвидирани американските военни бази, да бъдат приключени войните. С една дума - да бъдат въведени САЩ в състояние на една нормална държава.

Какво ще правят с ядреното оръжие? Същият въпрос стоеше и след разпадането на СССР, но беше намерено решение, като голяма част от него отиде за преработка заради липсата на средства за тяхното поддържане.

Може би върхушката на САЩ още известно време ще издържи в тази виртуална лодка върху световния океан. Но какво по-нататък?

В краткосрочна перспектива могат да се предвидят няколко сценария за развитие на събитията.

1. Голямата разпродажба. В този сценарий финансовите кръгове стават продавачи, чрез които се прави тотална разпродажба на всички онези блага, които още не са успели да изнесат в процеса на глобализирането. При този сценарий на изкупуване на САЩ ще стане смяна на голяма част от корпоративната собственост на САЩ. За глобалната икономика този сценарий не е толкова лош, тъй като по време на "голямата разпродажба" огромната доларова маса, напомпана в световния финансов сектор, ще остане вътре в САЩ и ще бъде заета там, а няма да "скита" по света и да дестабилизира глобалната икономика.

2. Пир по време на чума. Това е продължаване на помпането на икономиката на САЩ с долари, за да бъдат спасени някои играчи и предприятия. Този сценарий сега изглежда най-вероятен. Това означава, че заплатите на работниците на американските корпорации вече се плащат не от техните собственици, а от американската хазна. Ако този сценарий продължи, САЩ ги очаква хиперинфлация и парите рязко ще се обезценят. Ще настъпи масово освобождаване от натрупаните долари, от които много страни вече се отказват, начело с Китай, Русия, Африка, Латинска Америка. Краят на циркулирането на долара означава и край на САЩ.

3. Въвеждане на извънредно положение под предлога за борба с кризата или тероризма. Министерството на сигурността, създадено по времето на Буш, ще противодейства срещу социалните протести. Трудно е да се предвиди как може да завърши всичко това, тъй като страната ще бъде закрита. Не е ясно и какво ще стане с всичките долари, които днес се въртят извън нейните предели. Вероятно при този сценарий ще има банкрут на държавния дълг и парична реформа.

4. Световна война. Това е най-лошият сценарий, но е много вероятен. Ако това бъде решението на американската върхушка, тя ще започне с авиоудари на Израел по Иран и след ответния удар на Иран ще последва влизане във войната на САЩ. В този сценарий агонията ще бъде забавена и доларът ще бъде спасен за известно време.

5. Глобален консенсус. Това е създаването на някаква нова международна финансова архитектура, отчитаща интересите на всички големи глобални икономически и военнополитически играчи. Но неговата реализация ще бъде особено трудна, отчитайки огромните противоречия между тези сили.

На този фон обнадеждаващи са новините идващи от Югоизточна Азия, където страните създадоха общ фонд за борба с кризата. Азия може да се обедини и заради други свои икономически и геополитически задачи.

Разбира се, тези сценарии са хипотетични. Ясно е, че в момента действията на финансовите власти на планетата закъсняват. Монетарните методи повече не работят - нито лихвите, нито емисиите.

Ако се използва аналогията с излязъл от контрол ядрен реактор, може да се констатира, че радиацията от епицентъра на взрива, намиращ се в Ню Йорк на Уол стрийт вече порази всички отрасли на икономиките на всички държави в света. Аварията вече се е случила и трябва да се отговори на два основни въпроса - "кой е виновен" и "какво да се прави."

Виновни са американските и въобще западните банки, които през последните 20 години, след краха на СССР и социализма, започнаха безконтролна емисия на деривати на различни пазари - дългови, валутни и стокови. За сравнение, обемът на целия световен брутен продукт в момента е около 50 трилиона долара, а обемът само на регистрираните на междубанковите пазари деривати е... 500 трилиона долара. И какво лежи в основата на тези производствени инструменти? Активи, ценни книжа, нефт, злато? Нищо подобно. В основата на повечето деривати лежат някакви математически модели. С тези фантоми днес е препълнена глобалната икономика и никой не знае колко Уол стрийт ги е разпродал по целия свят.

Какво да се прави? Най-добрият начин е да се отърсим от радиоактивното замърсяване е да се отиде в друга местност, където радиацията е по-малко и по-далеч от епицентъра на взрива. С една дума, да се изведат националните икономики от доларовата сфера, като се вземат под държавен контрол всички външни трансакции. Трябва да се забранят и всички преки междубанкови сделки.

Що се отнася до България и нейната икономика, нещата са ясни. Трябва да се инвестира в реалния сектор - в промишлеността, селското стопанство, науката, образованието. Трябва да престанем да мислим с чужди задръстени от менетаризма глави и да се изгражда национална българска финансова и икономическа политика. 

Източник: в. "Строго секретно"

 Issue 169, June 2009



Тагове:   криза,


Гласувай:
3



1. анонимен - Да, пълна скръб
30.08.2010 12:20
Положението от критично става безнадеждно, защото България не се управлява от българи и няма кой да мисли за национална икомическа и финансова политика.
цитирай
2. анонимен - Потвърждение за сценарии
30.08.2010 18:58
Bloomberg: Бъфет притиска милиардерите да дадат повечеУорън Бъфет заяви, че ще продължава да притиска милиардерите, които са отхвърлили молбата му да дадат поне половината от състоянието си за благотворителност.

Бъфет, който е управител на Berkshire Hathaway Inc. заяви, че се е свързал със 70 до 80 души от списъка на най-богатите от списание Forbes, като част от неговата обиколка за увеличаване на даренията. 40 от тях са се включили, като остават почти половината да бъдат убедени.

'Ние няма да се откажем да ги притискаме. Всеки светец има минало и всеки грешник има бъдеще, така че продължаваме да работим', добавя той.

Бъфет, заедно с основателя на Microsoft Бил Гейтс, склоняват други милиардери да се присъединят към техните усилия, наречени Giving Pledge. Роналд Перелман, Лари Елисън и Санфорд Уейл са сред участниците в групата на Бъфет.

'Ние имаме около 80 имена и вярваме, че в повечето случаи хората имат интерес към благотворителността', съобщава Бъфет.

Уорън Бъфет призовава богатите хора от Китай и Индия да се присъединят в даването на средства. Той е на трето място в списъка на списанието със състояние над $40 млрд. и е дарил по-голямата част от него във фондацията Bill & Melinda Gates - най-голямата благотворителна фондация в света, чиято цел е намаляване на бедността и болестите и подобрение на образованието в САЩ.

Бъфет е заявил, че даренията ще оставят живота му 'недокоснат'.Източник: Trader.bg
цитирай
3. анонимен - Криза звучи смешно
01.09.2010 08:11
Банкерите и властимащите не боледува нито от свински грип нито ги лови "криза".Заговор на мошенници не се нарича криза.Кризите съпътстват световната икономика не от вчера и само невежия може да очаква някой или нещо да му оправи живота.
Малко актуална информация http://rutube.ru/tracks/3450439.html?v=fb22011fb6814931b386f679934b74f2
Какво казва един изтъкнат американец по този въпрос
http://rutube.ru/tracks/3539785.html?v=9b8619702d84cfe8d7c95e025cdac8a6

Spasymyr
цитирай
4. анонимен - iwCMHZcU
24.05.2011 07:51
Superior thinking demosnrtated above. Thanks!
цитирай
5. анонимен - ckbTeVcQQVnML
24.05.2011 14:44
aw0oQW <a href="http://jkunwgoxmgtk.com/">jkunwgoxmgtk</a>
цитирай
6. анонимен - YJjujtMCv
24.05.2011 18:16
Real brain power on display. Thanks for that asnewr!
цитирай
7. анонимен - uBiPgnszQptlK
25.05.2011 13:18
pAUzbN <a href="http://jwsmytifozle.com/">jwsmytifozle</a>
цитирай
8. анонимен - UJlDZCcDxxAaqT
25.05.2011 18:06
xLJiRK , [url=http://jqrjvpflypmw.com/]jqrjvpflypmw[/url], [link=http://lktbvoekmpvj.com/]lktbvoekmpvj[/link], http://jzzgevfuppve.com/
цитирай
9. анонимен - IHNQVULTaTlWrVDHvL
25.05.2011 19:57
V6Cap9 , [url=http://xtdncbzdkjnb.com/]xtdncbzdkjnb[/url], [link=http://pyvztjkulwog.com/]pyvztjkulwog[/link], http://xvfxnsojcsho.com/
цитирай
10. анонимен - hUfiUgwPwPbpT
28.05.2011 13:48
CwA3bk <a href="http://wdtzttwywefn.com/">wdtzttwywefn</a>
цитирай
11. анонимен - dbIizKTaC
28.05.2011 14:21
lR7F3o <a href="http://lndcdrbtqmep.com/">lndcdrbtqmep</a>
цитирай
12. анонимен - RBbbxLis
31.05.2011 17:49
7CHbeu , [url=http://vqtxteiakjlb.com/]vqtxteiakjlb[/url], [link=http://mqkoqyapepyu.com/]mqkoqyapepyu[/link], http://wddyfmtkxzfz.com/
цитирай
13. анонимен - dHOpzmHKiPSfb
31.05.2011 18:44
1PEgxR , [url=http://hstkfbubczli.com/]hstkfbubczli[/url], [link=http://uiattmldwlrk.com/]uiattmldwlrk[/link], http://rlniqnugtidb.com/
цитирай
14. анонимен - cheap kamagra jelly
17.01.2012 13:10
Hey, I really appreciate this work! When should I visit you site in oreder to find something new? kamagra for women <a href=http://medsildenafil.com/>buy kamagra</a> kamagra direct
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5043435
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031