Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2011 18:54 - САЩ се изтеглиха окончателно от Ирак
Автор: doktora757 Категория: Политика   
Прочетен: 2530 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 09.02.2012 21:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Американските войници се изтеглиха от Ирак image 09:15  |  18 декември 2011 | По света
/ Редактор Елица Петрова /
Американски войници бяха близо 9 години на мисия ”Иракска свобода”
Сн.: EPA/БГНЕС









    Американската армия напусна днес на разсъмване Ирак близо девет години след като нахлу в страната и свали диктатора Саддам Хюсеин, предаде Франс прес. Войските на САЩ оставят тази богата на петрол държава всред тежка политическа криза, посочва агенцията. Последната колона от 110 автомобила с близо 500 войници прекоси границата в 07.30 ч. (04.30 ч. по Гринуич), а след осем минути я последва и последната кола.
    Преди осем години и девет месеца американските сили преминаха тази граница в обратната посока по време на операцията "Иракска свобода". Впоследствие тя се превърна в най-оспорваната война след виетнамската, избухнала половин век по-рано.
    Армията на САЩ, достигнала 170 000 души в разгара на борбата срещу съпротивата, напусна 505 бази в Ирак. Там ще останат едва 157 американски войници, натоварени с обучението на иракските сили, и контингент морски пехотинци за охрана на посолството. Последният конвой, потеглил тази нощ от базата, която войските на САЩ наричат "Кемп Адер", а иракчаните - "Имам Али", тръгна по 350-километров пустинен път, водещ към Кувейт. 
    Някои войници аплодират, видимо облекчени. Други се питат как ще реагират иракчаните, щом видят, че американците ги няма. След отказа на Ирак да предостави имунитет от съдебно преследване на хилядите американски военни инструктори президентът Обама реши на 21 октомври да изтегли изцяло войските на САЩ от страната. Американците я оставят затънала в политическа криза, след като светският блок "Иракия" на бившия премиер Ияд Алауи обяви, че от събота спира да участва в работата на парламента. Образувала втората по големина парламентарна група с 82-ма депутати след шиитската коалиция със 159 гласа, "Иракия" обвини премиера Нури ал Малики, че "упражнява еднолично властта". "Този начин на действие поражда у хората желание да се отърват от желязната ръка на централната власт, още повече че конституцията им дава това право", обяви блокът по повод неотдавнашните гласувания за автономия в провинции, населени предимно със сунити - Анбар, Салах ад Дин и Диала. Почувствали се засегнати от правителството, в което преобладават шиити, сунитите - някога привърженици на централизираната държава, днес са обхванати от центробежно движение и се стремят да управляват своите региони самостоятелно, като кюрдите, което носи заплаха от разцепване на страната.
Ирак изнася около 2,2 милиона барела петрол на ден, което му носи месечно близо 7 милиарда долара; ред основни инфраструктурни мрежи обаче все още често се повреждат - например системите за електроснабдяване и подаване на питейна вода.
    Местните жители обаче изглежда са доволни, че американците напускат страната.
    Занапред иракските сили, наброяващи 900 хиляди души, ще имат тежката задача сами да гарантират сигурността в страната, където бунтовниците и по-специално Ал Каида, макар отслабени, може отново да пролеят доста кръв. Местните сили ще трябва да възпрепятстват също евентуално възраждане на милициите и ново избухване на верски войни между шиити и сунити, каквито причиниха смъртта на десетки хиляди души през 2006 и 2007 г.
    Така приключва нахлуването в Ирак без одобрението на ООН, което целеше да бъдат издирени оръжия за масово унищожаване, предполагаемо укривани от Саддам Хюсеин. После стана ясно, че такива оръжия няма. Окупацията на страната през 2003 г., превърнала се през 2005 г. в "чуждестранно присъствие, поискано от правителството на Ирак", явно е била твърде скъпоструващо начинание. Пентагонът отпусна за нея към 770 милиарда долара в течение на 9 години; същевременно в Ирак намериха смъртта си 4474 американски войници, 3518 от които загинаха в сражения. Ранени бяха над 32 хиляди военнослужещи на САЩ. А загубите сред мирното население от март 2003 г. насам са между 104 035 и 113 680 души, сочат изчисления на британската организация "Иракбодикаунт" (IraqBodyCount.org).
    Преди дни няколко хиляди иракчани отпразнуваха във Фалуджа изтеглянето на войските на САЩ, като
гориха американски знамена и размахваха снимки на мъртви роднини. Градът беше арена на някои от най-ожесточените сражения по време на размириците.
..............................................................................................................................

Коментар: В тази печална статистика естествено има скрити много истини и изречени явни лъжи!

1. Убитите американски военни са не по-малко от 40 000 души.
2. Ранените също са доста повече; а поне около 6 000 души са отзовани обратно в САЩ с явни психически заболявания в следствие преживения стрес!
3. Унищожена беше основната инфраструктура на страната и ограбени много от богатствата и; в това число нефт, горива, материални богатства, съкровища и капитали на бившия режим; ограбени също бяха музеите и книгохранилища/архиви и много неща бяха нарочно унищожени.
4. Страната умишлено беше вкарана в гражданска война и в момента е условно разцепена на три части или сфери на влияние - кюрди, шиити и сунити. Най-отчетливо геополитически е отцепването на кюрдите в Северен Ирак, където те са създали на практика автономия като отделна държава подобно на Косово (със собствено правителство, администрация, армия и полиция). Там са и някои от най-големите нефтени находища на страната.
5. Убитите от американските военни и цивилни "охранители" (по същество наемни убийци) цивилни иракски граждани надхвърля 650 000 души! Това са само преките загуби; към тях трябва да се добавят умрели около 5 млн. деца (по данни на ЮНЕСКО) от двете войни в залива, вследствие ембаргото и липса на лекарства, храни, ваксини и медикаменти, както и нормални условия на живот (по същество геноцид)!
6. От обществеността така и беше скрита истинската причина САЩ да нападнат суверенна държава на другия край на света, извършвайки военни престъпления, геноцид и погазвайки всякакви международни закони и конвенции. Причината за всичко беше желанието на Ирак като страна нефтопроизводител да се спре оферирането на нефтените борси в американски долари (зелени хартийки без покритие), а това да се извършва в местна или други валути (евро, юани, рубли, швейцарски франкове).
Така беше извършено едно ужасно престъпление срещу човечеството (за тези престъпления няма давност съгласно международното законодателство)!

Като допълнение към казаното, вижте и този материал:

doktora757.blog.bg/politika/2009/12/22/kak-i-zashto-beshe-unishtojeno-kulturnoto-nasledstvo-na-irak.459770





Гласувай:
3



1. анонимен - Еми трябва да се подготвят вече за ...
19.12.2011 12:34
Еми трябва да се подготвят вече за влизане в Иран...прекалено много се забавиха, а то и оттам има какво да се окраде :-))))
цитирай
2. doktora757 - Еми трябва да се подготвят вече за ...
20.12.2011 00:02
анонимен написа:
Еми трябва да се подготвят вече за влизане в Иран...прекалено много се забавиха, а то и оттам има какво да се окраде :-))))


Дали пък няма да си строшат зъбите там!?!........))))))
цитирай
3. анонимен - Еми трябва да се подготвят вече за ...
20.12.2011 09:26
doktora757 написа:
анонимен написа:
Еми трябва да се подготвят вече за влизане в Иран...прекалено много се забавиха, а то и оттам има какво да се окраде :-))))


Дали пък няма да си строшат зъбите там!?!........))))))


Искрено се надявам - крайно време е лакомията да ги завлече! Те и без това във вътрешно политически аспект хич не са добре - протестите в САЩ се разрастват, ама нашите купени медии не го отразяват това!
цитирай
4. lakmus - За съжаление и в Иран няма да си строшат зъбите
11.02.2012 13:39
САЩ е голяма сила и трябва много сериозна сила да бъде приложена за "да си строшат зъбите", както каза Доктора. Иран ще бъде поредната поробена страна. Ако Русия и Китай направят съюз и действат заедно като съюз може и да ги пометат икономически. Другото ще бъде гавра с труп.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5043420
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031