Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2013 11:08 - ПРОТЕСТИ, ИНАТ И ДВОЕН СТАНДАРТ
Автор: doktora757 Категория: Политика   
Прочетен: 2861 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 11.08.2013 19:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПРОТЕСТИ,  ИНАТ  И  ДВОЕН  СТАНДАРТ

 

„От нашите собствени задружни сили зависи да бъдем равни с другите европейски народи”

                                                                             Васил Левски


Георги Прокопов
        БНРП

 

          Продължават протестите за оставка на кабинета „Орешарски” пред МС вече 50 - ти ден                   / към 02.08.2013 г. /. Успоредно с протестите от пл.”Независимост” върви и друг протест пред парламента от страната на централния вход на бул.”Цар Освободител,” и от северната страна, откъдето депутатите идват сутрин. И така вече повече от месец  парламента е окупиран от сутринта,като се започва с пиене на кафе и скандиране „оставка,” ”оставка,” ”мафия,” ”червени боклуци” и пр. Сутрешно кафе се пие сутрин и на пл.”Независимост” пред Министерски съвет,а след това от 18.30 ч. ”симпатичните’ и „интелигентни” протестиращи се събират отново, за да дерат гърла, и да продължат разходката си по посока „Орлов мост,” и централите на ГЕРБ,БСП и ДПС. Атака не е удостеена с нужното внимание - низгвернати са. Между другото протестиращите промениха тактиката, като от МС отиват до НС, обикалят наоколо и се отправят към „Орлов мост,” а от там по „Цариградско шосе” до „Плиска,” като протеста трае до около 22-23.00 ч. От няколко дни / към 24 юли т.г./ протестиращите промениха отново тактиката,т.е. след събирането от 18.30 до към 20.00 ч. пред МС продължават разходката си до НС, а от там до различни институции. Продължава липсата на конкретни искания освен „оставка,”„промяна,” „мафия,” без да се предлага алтернатива, конкретни платформи. Паралелно от 38 дни / към 01 авг. т.г./ тече мирен протест и подписка в подкрепа на кабинета „Орешарски” пред НДК, и подписка за оставката на президента. На 30 юли т.г. беше внесена в МС и предадена лично на премиера подписка със събрани 327 хил. подписa от 28 области в подкрепа на правителството от представители на гражданска инициатива „За нов Обществен ред.” Оказа се,че тази подписка е различна от тази пред НДК, която до момента е събрала 357 хил. подписа в подкрепа на кабинета „Орешарски” и ще бъде внесена в карая на месец септември.

      Но да се върнем на протеста пред и около Народното събрание.На 12.юли т.г. бях в района на събието и се отбих пътьом, за да си сверя часовника от кухнята, както се казва.

    Около 08.00 ч. вече наоколо се чуваха дюдюкания,звуци от тромби,свирки  и викове „оставка, „оставка.” От северната страна на НС имаше една групичка от около 20-30 човека, които деряха гърла, а един млад мъж с мегафон на пресекулки приканваше освен за „оставка” отправяше разни квалификации, когато се появяваха някои от идващите народни представите ли. Разбира се демонстрантите бяха на доста почетно разстояние поради предпазните обезопасителни мерки от страна на охранителните органи. По моя преценка полицейското присъствие беше около 150 униформени.Имаше 3-4 коли на Жандармерията и повече от 15 леки автомобила на полицията,няколко автобуса за превозване на униформените служители. Парламента беше ограден стабилно с въжета и метални заграждения / парапети /, като загражденията са постоянни с цел предотвратяване от близък контакт и сблъсък между протестиращите и депутатите следствие на агресия.

Бул.”Цар Освободител” беше отцепен от ул.”Г.С.Раковски” до кръстовището на бул.”Васил Левски.” Пред централния вход на НС имаше  агитка със знамена - бъларския трикольор с различни размери. Не липсваше и колониалното знаме със звездичките,т.е. това на ЕС.

    Протестиращите бяха на различна възраст,пол и социален статус,но преобладаваха младите

хора между 20-35 г. Болшинството от тях бяха облечени,като от един магазин с тениски, фанелки, ризки ала Пуерто Рико, бермуди различни цветове, джапанки, сандалки, но превест вземаха задължителните маратонки. Разбира се и неизменните ранички в различни десени. Преобладаващите „прически” бяха  голи глави,както и дълги коси вързани на опашка. Имаше и доста „симпатични” подчертаващи „интелигентността” си с различни видове бради тип „катинарче,” оформени и неоформени. Болшинството на младите „дами” освен неизменните маратонки и раничките, в облеклото им влизаше обезличаващите ги тениски и панталони, дънки и др. Правеше впечатление, че имаше доста субекти напомнящи външния вид и поведение на един Вазов герой - Мунчо, но „съпричастни” към случващото се.

      Към 08.20 ч. по булевард ”Цар Освободител” пред НС по посока бул.”В. Левски” премина една група от колоездачи / въпросната група от колоездачи обикаля всеки ден центъра около  МС, НС, паметника на В.Левски и т.н. - интересно тези хора не ходят ли на работа / развяващи трикольорни знамена, но и синьото знаме на ЕС, надуващи свирки и тромби, неотстъпващи по описание и облекло от описаното по-горе.   Сякаш тълпата чакаше да се появи въпросната мобилна група, за да започне да скандира „гадове,” ”червени боклуци,” „оставка, оставка,” „докога, докога.” Дори някой се провикна „анатема.” Скандиранията наподобаваха по-скоро нечовешки рев, бучене от пригласяните звукове на тромбите и пищенето на свирките с различни тонове и интонации. Имаше непрекъснато движещи се наоколо колоездачи,като някой бутаха велосипедите си, а други яхнали ги смело и гордо кръжаха като орли. Някой от тези велосипедисти бяха с прически тип „пънк”, други  с вързани кърпи на главите си, а трети с бейзболни шапки обърнати с козирката към тила. Черните очила са неизменен атрибут. Но дали с тях не се прикрива по-лесно комплексисарското или пък гузната съвест. Но може би някои смятат,че така ще останат анонимни, но без някой да им търси легитимност.

    Нагледах се на арогантно поведение на физиономии излъчващи омраза, наглост, пошлост дъвкащи дъвка, плюещи навсякъде небрежно, просто ей така, напомнящи ми един герой на Алеко Константинов. Тези млади хора излъчваха много голямо самочувствие, но ми се струва, че не винаги то е оправдано с покритие. Е, това са хората, за най-голямо съжаление, не малко от младото поколение самоопределящо се за „интелигенцията” на нацията - бъдещето и опова

нието ни. Е, ако това са ни интелектуалците и интелигентните - опазил ни Бог. Разбира се, че

това не са всички попадащи под този знаменател, но това е продукта на проамериканската политика появила се след настъпилия т.нар. преход, който все още продължава.

      На 18 юли 2013 г. полицията не позволи окопиране на парламента каквото намерение имаха протестиращите. От ранна сутрин на място / около парламента / и околните улици беше разположена полицейска охрана ограничаваща достъпа за евентуални окупационни действия от страна на протестиращите. Силите на реда бяха не по-малко от около 300 униформени -полиция и жандармерия. Разбира се това реши нещата за деня, но озлоби и амбицира повече не само протестиращите,а вероятно и сценаристите и режисьорите,които дърпат конците.

      Преди броени дни се появиха едни други определящи се за „интелектуалци,” които изразиха мнение  чрез своята „Харта 2013” / 23.06.2013 г./. За забелязване е, че голяма част от въпросните субекти са с небългарски имена, естествено и с небългарски произход, да не говорим за самосъзнанието, но за сметка на това са „свободно” мислещи и изразяващи,но за съжаление не тяхното лично мнение,а това на „Отворено общество” & сие,т.е. юдео-англосаксонските ни „приятели” и „доброжелатели” от рода на червени къщи, разни комитети,институти, привърженици и слуги на "Биг Брадър".

    Може би протестиращите трябва да отправят  въпроса „докога, „докога”? - към тях, защото тяхната наглост и нахалство взима връх. Тези мирни протести в това Време Разделно не са нищо друго освен тласък на страната ни към хаос, безредици, загуба на икономически и финансов ресурс и пр. Замислял ли се е някой колко парични средства се пръскат за тези охранителни мероприятия,които се плащат от нашия джоб - джоба на данъкоплатеца.

      А ежедневните материални и нематериални загуби от блокирането на кръстовища на различни места в столицата,отцепването на голями райони по време и преди шествията, ежедневните закъснения на стотици,стотици граждани за работа,нарушения график на Градския транспорт,както и на останалите превозни средства пряко засегнати от блокирането. С една дума повече от месец нормалния ритъм в столицата и нейните граждани,институции и пр. са едни заложници на своеволия, и с нарушени права, но и трупащи се загуби. Столицата и столичани, фирми, институции и т.н. ежедневно търпят огромни загуби, но до момента не съм чул някой да споделя този въпрос. Дори услужливите телевизии не си правят труда да споменат някаква цифра относно загубите до момента. Разбира се,че това се прави с умисъл. Но ако инициаторите и подстрекателите, както и организаторите бяха не от ГЕРБ, ДСБ, Отворено общество,БХК и др. щяха да опищят всичко живо. А загубите са много големи,  милиони,милиони в лева до момента. А някой  да поеме отговорност? А кой би могъл да заплати нанесените щети? А може ли да си представим, ако 1000 фирми  или на няколко места по толкова, както и физически лица - обикновени граждани предявът претенции, т.е.съдебни искове за нанесени имуществени и неимуществени загуби, вреди и пр., какво ще се получи. Естествено, че тези искове би трябвало да се предявът към Столична община и към Кмета на същата, но до момента няма и забележка дори по този въпрос. Ще поемем загубите всички граждани,като платим от джоба си - пак ще го отнесе данъкоплатеца.

   Нямам нищо лично към протестите и протестиращите,но да не забравяме или с ръка на сърцето, да признаем,че повече от 20 години се насаждат различни неща от ценностната ни система с цел промиване на мозъци - част,или по-точно основна цел на идеолозите отвъд океана.

      Защо изразявам такова мнение?-защото това е реалността, нека да бъдем освен честни и справдливи. Описаното по-горе е матрицата в действие - или резултата от проекта за зомбиране чрез промиване на мозъци, който е факт, като превръща подрастващите, и не само тях в роботи с цел лесно манипулиране. Вярно е,че това се случва, защото има създадени условия, но ние винаги можем да противоустоим, да противодействаме, и да не допускаме това да продължава.

      Как ли ? Като не отстъпваме от ценностната си система, а не да робуваме и възприемаме всичко чуждо, защото е „по - хубаво,” модно и „яко.”

      Нека си припомним, че правителство нямаше да бъде съставено, ако не беше получен кворум  на заседанието  на 29.05.2013 г. Няма да коментирам дали  това беше правилно или не /коментирал съм го в друга статия /, но беше  решение - избор от „злото по-малкото зло.”

    И може би нямаше да се разгорещи обстановката, ако преяждащата от власт,внимание и наглост ДПС, не наложи един от своите олигарси за шеф на ДАНС. Тогава се разбуни кошера, но с право,защото на обществото му омръзна да го подценяват, третират, мачкат, потискат, разиграват и лъжат. Етническата партия - противоконституционната ДПС с всеки изминат ден преяжда от власт, но повърне ли ще се удави в собствения бълвоч. Въпреки всичко надделяха за назначенията на областни управители в Пазарджик, Пловдив, Бургас, Търговище,  Благоевград и др. градове, но последното назначение на скандалния Емил Иванов за управител на Софийска област е върха. За последният по време на предишния му мандат на този пост, както и по времето когато беше кмет на гр. Своге медиите изписаха стотици страници за неговите гешефти и „заслуги” към господарите му. Но затова не е виновно само ДПС, а и ренегата „Олигарски,” както го наричат протестиращите,но най-голяма вина има столетницата, както и нейния лидер.

      Но вярвайте, че "турците" извиват ръце и поставят условия, ултиматуми, заплашват с изтъркания номер за „етническия мир,” но и злоупотребяват с членството си в Aлианса на либералите и демократите за Европа  / АLDE /, Либералния алианс / LI / - чийто член са, и чиято подкрепа имат.

       България е поставена на колене. Трудно ще се изправи докато управляват подлоги, олигарси и непрофесионални политици, дилетанти и послушни марионетки. Какво имам предвид. Не трябваше да се сформира правителство още в първия ден. Трябваше да се премине на варианта  нови избори, което също носи рискове,че ще се повтори варианта ГЕРБ и останалата конфигурация, но сега кабинета подаде ли оставка, също не ни очаква нещо        по-добро. Очевидно е, че протестите се опорочиха,че се подържат и се финансират от олигарсите около ГЕРБ, президента, смуглия Костов. Това е очевидно, защото едните и другите немогат да преживеят „обидата,” че немогат да късат парчета от голямата баница, че не могат да властват, да прибират пари от еврофондовете. Трети пък не са съгласни други да управляват, а те да не са в реалната икономическо-финансовата власт. Не случайно на 05 юни 2013 г. президента „загрижен” от случващото се направи обръщение към нацията. Но с това си обръщение - „бащата” на нацията вместо да прикани, да сплоти , той категорично разедени обществото и му даде стимул за последващи действия / vesti.bg /. Но освен, че даде подкрепа на ГЕРБ, даде макар и не толкова явна за създаване на „нов” модел - проекта ”България може” оглавяван от  бизнес дамата Саша Безуханова,която години наред я гласят за евентуално новия „месия.” Е, сега времето може би проработи за нея, а може би и е дошло времето. Но знаели се, кой ще ни каже? Впрочем вече се каза и се изписаха десетки,десетки страници за това / виж Trud.bg, Vesti.bg  и др./.

      Има и един друг момент, който остава скрит от обществото. На 08 юли т.г. колата на посланика на САЩ госпожа Марси Рийс беше паркирана на „Позитано” 20, а на другия ден в близост до Съдебната палата на „Витоша” 2. Това беше потвърдено на 12 юли т.г. и в едно телевизионно предаване по една национална телевизия. Какво ли прави тази госпожа в тези сгради, какво ли толкова си хортува с домакините им, или пък е отишла, за да им спусне поредните нареждания. Разбира се, че е така, няма  две мнения по въпроса. Обстановката в страната плаши „Големия брат,” плаши колосите Германия и Франция. Не случайно посланиците им изразиха притеснението си, което пък е явна и груба намеса  във вътрешните работи на страната ни. Но кой ще реагира? Властелините знаят,че управляващите мишоци се свиват, като чуят за ЕС, Брюксел, а когато ги споменават сякаш от устата им капе мед. В края на краищата имаше реакция,но съвсем вяла от старана на външния министър,на Сергей Станишев,но нямаше подадена нота и пр., както е реда съгласно дипломатическите правила. ПП Атака реагира остро с декларация относно грубата намеса във вътрешните работи на страната спрямо  посланиците на Германия, Франция и Холандия.

       Притеснени са и в ЕС, ЕК - случайно ли бяхме посетени набързо /  22 юли 2013 / от зам. председателя на ЕК госпожа Вивиян Рединг, която размахваше пръст по „европейски,”    и господарски маниер. Притеснението не е защото са загрижени за българските граждани, а защото могат да се нарушат техните интереси, на техните фирми, на техните „инвеститори.” Все пак изслуша гласа на народа, а в подтекста на изказванията и имаше призив, и послания към правителството. Е, това до известна степен удовлетворява вероятно някои.

     В тази връзка ще кажа, че вариантите са два - правителството да управлява до май-юни 2014 г., а втория е да подаде оставка сега, разбира се не само под натиска на улицата, като бъде назначен служебен кабинет за втори път за тази година от президента по негов сценарий и режисура. Естествено кабинета ще бъде оглавен от въпросната бизнес дама,която е US възпитаник и удобна маша. Може и от друга подобна,която не е по-малко удобна и послушна. Това е едно от предполагаемите сценарийчета,но преди дни стана ясно и от изказване на премиера,и от изказване на Сергей Станишев на връх Бузлуджа / 27 юли т.г./ послучай честването на 123-тата годишнина на БСП /БКП/,че правителството няма намерение да подава оставка.

      Но не се ли нагледахме вече 24 години на подобни ”демократи” чийто списък е дълъг. И защо протестиращите не викат „докога” и „мафия” срещу кръга „Капитал” свързан здраво с президента, който се опитва да му прокара път. Нима тези неща не се виждат от  стотиците хиляди, от тези които не са пратени и платени протестиращи. Жалкото е,че се изразходва много енергия,която дано не е напразно. Дано нечистите сили не превземат отново протестите, както се получи  през 1997 г. Тогава също имаше протести  / до по-голямата си част тогаващните и сегашните са несравними /, барикади, блокиране на улици, кръстовища. Участваха и синдикатите, но тогава СДС оглави протеста на студентите и от там се тръгна, т.е. БСП върна мандата за съставяне на кабинет. Вярно е,че тогава имаше и една договорка,за която не се споменава, но това е друга тема. Но който не знае или пък е забравил искам да припомня, че тогава нещата пак се забъркваха от „Световния спекулант,” /Дж. Шорош/, както го наричат често в някой медии. И тогава имаше служебно правителство, а след това когато смуглия Костов стана премиер и застана на чело на синьото правителство, започна дивата приватизация,жестокото разпродаване на безценица, изкуствени фалити на фирми и банки, на разграбването и ощетяването на милионите български граждани. Моделът се повтаряше и от последващите правителства. Ето, защо сега не бива да се допуснат същите грешки под натиска, еуфорията и емоцийте,като се разреши да дойдат на власт „новите” лица скрити зад маската на обещания за по-добър живот, развитие на икономиката, просперитет. Тези „нови” лица всъщност са старите муцуни криейки се зад фасадата на  нови политически проекти с разни измислени наименования „България може,” „Реформаторски блок,” „Република БГ.” Всички тези „новатори” имат една единствена цел - власт,управление и трупане на пари,материални облаги,имоти следвайки максимата - „разделяй и владей’ и „целта оправдава средствата.”  За какво става на въпрос. Много от протестиращите са с висше образование и се изживяват като „интелигентни” и смятат, че са над останалите - над средното равнище. Вземат се на сериозно и се смятат за „цвета” на нацията. Изживяват се като „гражданско общество,” надценяват възможностите си,без да съзнават,че разбиранията и мисленето им са типично расистки,което е своего рода плод на класова солидарност. В случая за да се осъществят политическите амбиции и икономическите интереси се противопоставя средната класа / до колкото я има / на изнемогващите от бедност в полза на богатите. За тях трудящите се са второ качество хора. Петте процента искат да смачкат деветдесет и петте - тези които дават благата. Това е разделянето и владеенето, чрез манипулации. А целта - опита беше направен на 23 юли 2013 г. пред парламента, когато протестиращите се превърнаха в тълпа. Тълпата когато  екзалтира, тя реагира на призиви целящи разрушения, терор, побой и дори по-тежки престъпления. Манипулаторите знаят това много добре  познавайки механизмите на масовата психика и ги използват умело. Ще поясна, че протестиращите не са тълпа до момента, до когато в тях не се нагнети омраза и не се насажда безотговорност, липса на толерантност, на диалог. Но когато това се случи,тогава тълпата забравя първоначалните си цели и безцеремонно се отдава на рушене - агресивно, дивашки загубвайки човешкия си облик. Според известният френски социолог Густав льо Бон „Интелектът на една тълпа се равнява на интелекта на най-глупавия индивид в нея.”    Явно новия подход на провокации с цел ескалиране и създаване напрежение успя в онази вечер,като негативно настроени субекти към полицията, предизвикаха органите на реда целящи, те да реагират и в последствие, да се покаже неспособността на управление от правителството, както и липса на овладяване на положението от МВР. Вярно имаше леко отблъскване на протестиращи от загражденията с щитовете, имаше и удари с палки, но това са в разрешеното от закона действия, като нямаше изпускане на нерви и превишаване на правомощия от страна полицията. Допуснатата грешка от страна на полицията е, че може би трябваше автобуса с депутатите да бъде изведен в по-късен час. Може би трябваше и да се осъществи контакт с протестиращите, и да се проведе диалог в посока безконфликтно решаване на нещата.  Вината беше в тълпата, тъй като се опита да не разреши, да премине автобуса с депутатите и министрите, които бяха заседавали в комисията по бюджета, както и на служители на НС. Общата бройка на блокираните в сградата на парламента, които дефакто си бяха заложници, като останаха в НС до 04.00 ч. сутринта на другия ден беше 109 души        / данни от медиите и МВР / с нарушени граждански права -  на практика. Не искам да влизам в ролята на защитник, нито на полицията,нито на депутатите,служителите и пр., но за да не съм голословен, а и  да не бъда обвиняван, в каквото и да било,всеки може да провери в  Наказателния кодекс, като се прочетат някои основни текстове,от които става ясно, че съм прав. Нека прочетат, но задълбочено и Закона за събранията,митингите и манифестациите         /  чл.5, 8,9,11,12 и  13 / и вероятно ще стане ясно кой е прав, кой е крив. Ще стане ясно кой трябва да понесе отговорност, ще стане ясно,че вече за петдесет дни протестите са абсолютно незаконни, тъй като нямат необходимото разрешение за това и пр.

     Не знам дали съм прав, но кадрите, които изгледах десетки пъти показват, че се хвърлят камъни по автобуса,че се нападат полицаи, хвърлят се камъни и други предмети от агресивни и неконтролируеми млади мъже и жени. А какво да кажем за барикадите около НС от извадените тротоарни плочи от тротоарите от съседни улици, струпаните кофи за боклук и т.н. Всичко това е в разрез със законодателството, което беше грубо нарушено, но и продължава да се нарушава. С думи прости не е това начина за изразяване на мисълта на мнението , на искания за промяна, и за каквото и да било. Агресията поражда агресия.

     Мисля, че обществото има потенциал за по-разумни действия,както и за диалог. Убеден съм, че не желаем ексцесии, хаос, което обаче е цел на изчакващите събитията и удобния момент „доброжелатели.”

       Подобна провокация имаше и на 17 юни т.г. на ул.”Врабча” и „Г.С.Раковски” пред централата на ПП Атака, където също се хвърляха стъклени и пълни пластмасови бутилки, беше хвърлен  нож по посока членове и привържениците на Атака. Имаше ранени, счупени глави от тези среди, както и на депутат от Атака. Ако това е израз на демокрация, на интелигентност и пр. - то тогава сме много зле в разбиранията си, за каквато и да била демокрация и интеграция.

      Сега е момента да се искат промени в законите, да се предлагат, приемат, но в полза на обществото, а не на монополите и олигарсите.Когато искаме да се смени политическия модел, трябва да се смени и икономическия,като се премахне неолиберализма и задкулисие то, както и разрастващата се олигархия. Но за съжаление не чувам да се иска това, а тези които предлагат „промени” са същите тези от хартата - соросовите лакей.

Успеят ли промяната няма да се състои.

 

                                                                                                

 





Гласувай:
7



1. doktora757 - Това, че съм публикувал материала ...
11.08.2013 19:52
Това, че съм публикувал материала на колегата от БНРП не значи, че съм безрезервно съгласен с изложеното по всички пунктове и заключения. Публикувал съм го защото все пак дава един по-различен поглед. Ето и някои допълнителни съображения от моя страна. Ще трябва ясно да разграничим спонтанната маса от протестиращи срещу кабинета "Орешарски" и мафията /БСП, ДПС, ГЕРБ и останалите политически джуджета извън НС, но участвали в управлението на страната и провеждания геноцид срещу българския народ/ от една страна и платените "протестиращи", които се опитват да яхнат протестите, за което са получавали тлъсти пачки от съмнителни фондации и източници!..... http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5982271
цитирай
2. doktora757 - Вижте сега и този материал и си сг...
11.08.2013 19:53
Вижте сега и този материал и си сглобете сами картината на случващото се! http://doktora757.blog.bg/politika/2013/08/11/koi-provokira-etnicheski-konflikt-v-bylgariia.1138669
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5043838
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031