Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2015 12:37 - Гръм, който ще оглуши света /икономически анализ за престоящия срив на петродолара/!
Автор: doktora757 Категория: Политика   
Прочетен: 3654 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 21.01.2015 23:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ГРЪМ, КОЙТО ЩЕ ОГЛУШИ СВЕТА

яну 8

Posted by infobalkani

            20 Votes
imageСРИВЪТ НА ПЕТРОДОЛАРА ЩЕ ЧУЯТ ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА Част. 1. “Американските дългове се връщат на емитента”

Държавите по света притежават валутни резерви в облигации на хазната на САЩ (USTBonds) – тоест, държат част от американския дълг. Само престъпните групи обаче притежават наличност в подобни обеми, което се обяснява със стремежа на държавите да получат процент от печалбата чрез тях.

В последните няколко години печалбата от USTBonds измършавя и стана твърде несъразмерна на инвестиционния риск да притежаваш част от щатския дълг. Затова безотговорната политика на САЩ се сблъсква с все по-голяма съпротива, а светът кове нови и важни инструменти, за да се избави от USTBonds, но с положителен резултат. В края на краищата потокът от облигации ще промени посоката си и ще се върне към онзи, който ги е емитирал. Федералният резерв ще се окаже под огромен натиск в опита си да поеме обратната вълна на американския дълг, изтласкван у дома чрез новосъздадените канали.

 

Подготовка за отказ

Вече няколко години много държави се готвят за фундаменталната промяна. Бартерните платформи, които заобикалят долара като валута, вече са изградени и се усъвършенстват. Набират мощ и търговските инструменти, базирани на юана. Засега САЩ не виждат голяма заплаха за доминацията на долара. Но това е откъм тяхната страна. А пък алтернативните търговски пътища разчитат на справедливостта и в това е тяхната сила. Swap-платформата *, основана на юана, разчита на преките връзки между неголеми групи китайски банки с подобни групи в Бразилия например. Такива инструменти се прилагат все по-често в регулирането на двустранната търговия, а към системата постоянно се присъединяват и нови участници. Англия и Франция също проявиха интерес към създаването на механизми, които вече работят в Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Бразилия, Беларусия и Руската федерация.

Най-голямата грешка на Запада от последните 30 години се оказа предоставянето на производствени и технологични компетенции на Азия. Авторът е проучвал процеса в дълбочина и отвътре, консултирайки корпоративни клиенти от Тайван, Хонконг и Сингапур. Резултатът е, че развиващите се страни изградиха фабрики, започнаха да изнасят готова продукция и натрупаха огромни богатства. Азиатците притежават богатство, натрупано във вид на държавни облигации на САЩ, Британия, ЕС и Япония, които вече са узрели за частично отписване. Затова съществува реална заплаха за десетилетния им труд. Присъединяването на все повече развиващи се и развити държави към валута на основата на юана насочва процеса към изобретяването на глобална недоларова търговска система. А бартерът е много по-справедлив отколкото паричните механизми, защото едни народи с кървава пот произвеждат крайния продукт и накрая получават дълговите хартийки на хитреците, които така и не възнамеряват да си изплатят задълженията. Именно такива хартийки се наричат USTBond.

Новата разменна система, основана на чисти сметки, е проста и справедлива. И точно заради честността е ненавиждана от банкерите и хранените политици, управляващи финансовите руини.

Разрушаване основите на петродолара

Саудитците вече не могат да бъдат гарант на днешната парична система. Безумното им участие в миналогодишните американски спецоперации за отстраняване на редица приближени на Асад провокира безкомпромисната ответна реакция на Сирия. Нейната кулминация бе убийството на саудитския принц Бандара, верен съюзник на Буш и на САЩ. Убийството бе извършено от “Хизбула” през август 2012 г. (информацията така и не бе потвърдена, но се вдигна огромен вой – бел. авт.). Ситуацията е усложнена още повече от клиничната смърт на крал Абдула, а западната преса вече няколко месеца премълчава детайлите около неуспешната операция на гръбначния му стълб. Така че саудитците излизат от играта. Производството на суров нефт намалява непрестанно заедно с положителното търговско салдо. Градусът на недоволството сред населението расте непрекъснато, престолонаследниците се ръфат помежду си за власт и дори нещо по-глупаво – привижда им се падането на династията на Ал-Сауд.

В западното общество остана почти незабелязано споразумението между страните от Залива и Руската федерация с Китай. Присъствието на КНР в Залива се засилва, строят се многобройни логистични и търговски центрове. Руската федерация и КНР обещаха военна помощ – с войска, морски армади и ракетни позиции. Петродоларът се крепеше на военните компоненти под знамето на САЩ, които отстъпват на икономическия натиск под знамето на КНР и руските ракети “Яхонт” и “Москит”, а те превъзхождат с едно поколение всички крилати ракети на САЩ. Светът очаква тихото присъединяване на династията Сауд към източния блок с участието на Руската федерация и КНР.

Нефтодоларът вече се спомина

и всички притихнаха в очакване на погребалната канонада. Саудитите доубиха долара, когато подписаха споразумение с Иран за изграждането на газопровод. Продажната и жалка западна преса и този път си замълча. Газовият пуч ще се превърне в последния пирон в ковчега на американоцентричната система и дори ще задмине ОПЕК по своята значимост.

В този оркестър руският “Газпром” е шеф-диригент. Новите газови коалиции се формират с цел да бъдат разколебани съществуващите геополитически баланси. Катар и Иран откриха в Персийския залив огромни газови находища. С помощта на могъщия “Газпром” Израел разработва своите газови запаси чрез плаващи платформи. “Газпром” ще съдейства израелският син поток да стигне до Европа и да подсигури на евреите стабилен профицит във външната търговия. Петродоларът е обречен заради въвеждането в експлоатация на многобройните газопроводи, а в тях диспечерът е все Руската федерация.

Кремъл изключително мъдро използва газовата тояга и превръща долара в късчета нарязана хартия, при това използва умело саудитския бардак. Путин отново се прояви като надарен шахматист, докато в същото време САЩ само усложняват нещата с непредпазливите си маневри. Те унищожиха Либия, за да заграбят златните й запаси, блокираха иранските банки, намесиха се в проекта за пакистански газопровод, отказаха на Турция да й върнат златото… Така че природният газ се превръща в елемент на новата система за търговия. И газта става все по-определяща за печалбата в енергийния сектор.

Новите инструменти за избавление от американския дълг

Западът панически се опитва да крепи минималната доходност на облигациите, за да поддържа стабилност. В същото време Изтокът изгражда широки канали за отровните USTBonds, за да ги върне там, откъдето са предявени – Ню Йорк и Лондон.

Западът манипулира астрономическите обеми на производни ценни книжа**, базирани на дългови инструменти ***, само и само да им придаде повече привлекателност. Изтокът трупа планини от отровни облигации на “определеното място” с оглед да ги върне в центъра на финансовата престъпност – Ню Йорк и Лондон.

Западът разработва безплодни стратегии за изход от Ваймарската програма за количествено смекчаване (QE) и дългогодишната ситуация на практически безплатни пари (ZIRP). Изтокът прави важни стъпки в посока към тотално излизане от доларовата система.

Новите инструменти за избавление от американския дълг се появяват организирано и последователно. Връщането на паричната вълна отначало ще изглежда управляемо, но само до мига, в който ще я замени перманентно цунами. Федералният резерв ще покаже на цял свят чрез собствения си пример, че печатницата за пари не може да надхвърли фундаменталната неплатежоспособност и да неутрализира “токсичността”.

Така че отнемете докторската титла на шарлатанина Бенджамин Шломо Бернанке! Той умее само едно – да унищожава икономиките.

Банката на развитието БРИКС

В западната преса този потенциално най-опасен и зловещ канал се осветлява неадекватно. Първоначално той наистина трябва да служи като източник на средства за редица големи инфраструктурни проекти – строеж на жп мрежи, магистрали, съоръжения за добив на природни изкопаеми, пристанища. Обаче банката ще работи и като мощен и ефикасен инструмент за преобръщане на дълга в кюлчета злато. Златният стандарт трябва да се възвърне под формата на търговия със злато, както и със своя Централна банка и ценните си книжа, емитирани срещу злато.

Новата Централна банка няма да бъде подвластна на банки и валути. А корумпираните банкови елити на Ню Йорк и Лондон ще изгубят доминацията си при новата система. Така БРИКС ще превърне заработените с труд резерви в реално богатство. БРИКС ще “изчегърта” златото от безполезните западни дългове и ще обезкръви Запада.

Придобиването на “Роснефт”

Изкупуването на частта на ТНК-БП (транснационалната корпорация „Бритиш петролеум”), оценявана на 55 млрд. щ.д., ще протече по-различно от обичайното. Китайците предоставиха на „Бритиш петролеум” 30 млрд. щ.д. кредит, но като американски облигации. БП ще си ги получи в процеса на сделката. В замяна китайците си гарантираха доставки на нефт и газ от Руската федерация за години напред. Като резултат американският долар е матиран, също и Уолстрийт, и англо-американския енергиен гигант. Ликвидирани са също и последните остатъци от Елциновото управление.

Каква ирония – КНР ще разтовари своите резерви от значителни обеми USTBonds заради финансирането на Евроазиатската търговска зона! “Роснефт” става най-голямата нефтена компания в света, а “Роснефт” и “Газпром” се превръщат в два гигантски носещи стълба за основаването на новия световен търговски стандарт. Европа – най-голямата награда в играта – ще се обърне към Русия, а американският дълг ще се върне към този, който го е емитирал.

Преобразуване на валутните резерви на РФ и на КНР

Според моите източници руснаците и китайците агресивно превръщат валутните си резерви в злато.

Западът наивно вярва на фалшивата статистика на МВФ и Световната банка за златото. На такива данни може да вярваш толкова, колкото и на американската икономическа статистика за заетостта, производството и инфлацията. Почти всеки западен икономически отчет е пълна лъжа. Руснаците и китайците активно изкупуват злато, те не вярват на раздутите цифри за САЩ на фона на монетарните действия на западните власти, които разрушават световната икономика. Тайните преговори определят как ще бъде разпределена властта в следващата глава от световната история. Златото, добито в бившия СССР и Монголия, ще бъде погълнато от РФ и КНР. За жълтия метал ще се разплаща в американски дългови книжа.

Руските топлопроводи и снабдяването с ресурси

Русия вече задоволява не малка част от нуждите на Европа за газ и нефт. В значителна степен Европа заплаща за това във формат американски дългови книжа. Тези облигации също се трупат с оглед връщането им на стопанина.

РФ строи нови транспортни системи, които включват транзит през Казахстан и Туркменистан, а също и северните линии на втечнен газ. Сътрудничеството между РФ и КНР в сферата на горивата се ускорява поради осъзнаването и от двете нации, че са съюзници в борбата срещу доларовия синдикат. Китайците внасят своята част, разплащайки се с USTBonds. Руснаците също веднага се освобождават от тази хартийки, купувайки от Запада своята част от съвместни предприятия и технологии. Токсичните инструменти на американското влияние си отиват у дома.

Африканските сделки на КНР

Китай купува най-различни минерални и енергийни ресурси от Черния континент. Структурата на такива сделки е доста еднообразна. Африканската държава – все едно дали Нигерия или Ангола – получава от КНР голяма сума USTBonds. С получените пари африканците строят мини, пристанища или железопътни трасета. Продукцията, която ще произведат добивните отрасли е предназначена за КНР – като заплащане. Африканците дори чисто физически не могат да натрупват в банките си американски облигации, поради острата необходимост от свежи пари, веднага ги продават и с полученото купуват най-необходимото. Така USTBonds се връщат в САЩ.

Саудитците изоставят петродолара

По правило петродоларите предполагат преобразуване на печалбите от продажба на нефт в американски облигации. Саудитците владеят до голяма степен американския банков сектор (само че се отвращават от ипотечните хартийки, понеже ги смятат за неморални). Постоянният спад на доверие към банките, където всеки ден се развихрят корупционни скандали, ще накара арабите да си припомнят хилядолетната страст към златото. Кратката изневяра с американските облигации срещу лоялност и протекция от страна на Америка ще изчезне безвъзвратно и ще бъде забравена.

Крахът на династията Сауд наближава с пълна сила. Опитите на наследниците-кръвосмесители да се задържат на трона чрез полицейщина, ще подтикнат държавата, елитът и населението да обръщат натрупаното досега в злато, в швейцарски франкове и в евронедвижимост, за да се избавят от облигациите на САЩ. В това ще помогне и Китай, предоставяйки на Саудитите USTBonds по линия на търговията в обем 42 млрд. щ.д. (за 2012 г.).

Банките на САЩ ще са принудени да се “очистят” от хартиените запаси

Федералният резерв спаси финансовия сектор през 2008 г. (виж Криза. Как се прави това” – Николай Стариков, изд. “Зора” – бел. ред.), понеже разреши кредитиране на банките под 0 %, понеже разреши да купуват USTBonds и да получават стабилни приходи от 2% годишно за 10-годишните облигации, и 3% – за 30-годишните. Арбитражът, дирижиран от Бернанке, позволи на банките да си попълнят резерва след опустошителните пост-Лемън (и Брадърс) загуби.

Големите банки на САЩ вече не са кредитни и инвестиционни инструменти за удовлетворяване потребностите на американския бизнес. Банките се превърнаха в казино и изпаднаха в дълбока наркотична зависимост от нулевите процентни ставки.

В мига, когато тръгне слухът за орязването на програмите за количествено смекчаване и нулевите ставки, банките ще хукнат да изхвърлят зад борда ипотечните облигации (и така и стана – бел. авт.). На спешна продажба ще бъдат обречени и производните кредитни ценни книжа. Така с времето щастливият брак между Федералния резерв и финансовата система ще доближи своя конец.

За да не изгорят в един миг, банките ще трябва да се освободят от най-важния източник на неморалните си печалби.

Част 2. Крахът на петродолара ще се чуе по цял свят

Политиката на Федералния резерв унищожава паричната система. Онова, което се нарича политика на стимулиране, всъщност е завоалирано спасяване на Уолстрийт, където дълговете на банкерите се прехвърлят на гърба на държавата (и на гърба на целия свят – бел. авт.). САЩ се отказаха от пределното лимитиране на тавана на дълга, което бе горчива пародия на работеща икономика. С всеки изминал месец САЩ все повече напомнят страна от 3-тия свят по колосалното си мошеничество, икономическа разруха, войни, санкции и липса на лидери. Федералният резерв стъпи на доста тънък лед, щом обяви монетарната хиперинфлация за стандартна политика, и понижи почти до нула цената на парите за обезпечаване на дериватите. Именно на дериватите е възложена задачата да осигурят ниски процентни ставки при липса на чуждестранно търсене на американски облигации.

Безплатните пари ще доведат до нови рекорди в ръста на индексите на Уолстрийт, а в същото време реалната икономика е потопена в най-дълбокия спад от времената на Голямата депресия.

30 % от търговските центрове са затворени поради липса на търсене. Ако махнем всички манипулации, реалното ниво на безработицата е 22 %. Държава в такова положение едва ли може да се закрепи задълго. А отгоре на всичко и кредитните механизми зациклят.

Големите американски банки отдавна са в банкрут и работят за благото на казиното, припечелвайки тънко от търговията с облигации, а не от реалната икономика.

Федералният резерв твърди, че е спрял програмата за количествено смекчаване, но това е гигантска лъжа. Политиката си остана същата, промениха се само методите.

Белгия, относително малка и кризисна страна, натрупа повече от 400 млрд. щ.д. в облигации на САЩ. Този абсцес оголи жалкия опит да се потули факта, че казиното си е живо и здраво, и че не може да бъде ликвидирано без ликвидация на системата. И САЩ вече не могат да увеличават ставките, понеже банките-играчи веднага ще натрупат астрономически загуби. А банките са елемент от големия дълг и могат да оцелеят само ако възходящият тренд продължи.

Системата на генериране на изкуствено, несъществуващо в действителност, търсене на държавни ценни книжа, е толкова омотана, че заявките за записването на облигации са повече от емитираните хартийки, и то при липсата на търсене сред нерезидентите (non-resident).

Е, САЩ наистина изградиха парична система, достойна за страна от 3-тия свят.

Най-яркият пример за настъпващия колапс е четирикратното намаляване на скоростта на паричното обращение при 3,5 пъти увеличаване на предлагането на пари. Забавянето на паричното обращение не е защото хората си крият спестяванията под дюшека.

Това е системен крах. Това е унищожаване на капитала, намаляване на заетостта, понижаване на икономическата активност.

Логичният извод от всичко това, от разигралия се системен провал, е банкрут на САЩ и нужда от война, за да бъдат защитени доларът и американският дълг. Там, където доларът бива отхвърлен, започва войната на Америка. Западът отказва да направи компромис, т.е. да унищожи големите западни банки и да премине към нова търговска система. Затова БРИКС ще продължи да работи за излизане от зоната на долара.

Централните банки са объркани. Системата на франчайзинг на Федералния резерв се провали. Банкерите не намират верния отговор и някои вече се разделиха с живота, други виждат пламъка на свещта… Сегашната банкова система като цяло е истинската причина за бушуващата криза, а също и изнасянето на американската индустрия в Азия и хипетрофираният сектор на социално подпомагане в САЩ. Най-важният двигател за доминацията на САЩ в света стана войната. Официално признаваният щатски дълг е 17 трилиона долара, но половината от него е резултат от военни загуби. Военната машина на САЩ защитава не само долара, а и глобалната наркотърговия.

Путин изпъди банкерите Ротшилд от Руската федераци. Путин пресече пътя на американските доставки на хероин от Афганистан. Именно затова елитните банкстерски (от бандит-банкер – бел. ред.) кръгове искат да го убият и да сграбчат Русия в шепата си. Но развиващата се руска държава, която влезе в съюз с Китай, трудно може да бъде изолирана. Русия има 12 часови пояса, тя е най-големият доставчик на повечето жизнено важни ресурси. А съюзът между РФ и КНР ще роди появата на златния търговски стандарт.

Доларът е изтикан от трона си. Верният му оръженосец, петродоларът, залязва, украинската война ще се превърне във Ватерло за него. Отказът на саудитците да продават нефт само срещу долари, ще озвучи пронизителния вик, който ще чуят по цялата Земя.

Китай отдавна ухажва Монархията. Саудитците ще оповестят решението си в следващите седмици или месеци, ще подвият коляно пред китайците и ще свалят шапка пред Руската федерация.

Цената на нефта ще се определя временно от руско-китайския тандем и ще се котира в юани.

От момента, в който златният стандарт се утвърди в световната търговия, бягството от американския дълг (т.е. облигациите на САЩ), ще се превърне в лавина. Банковата система ще последва съдбата на търговската и ще донесе процъфтяване на Изток и опустошаване на Запад.

Сривът, който вече започна, ще се се чуе по всички точки на Земята. Доларът ще бъде отхвърлен и заменен от златния търговски стандарт.

 

 

Автор: Джим УИЛИ

* Авторът е анализатор на маркетингови изследвания и прогнози, доктор по статистика. Още от края на 90-те години на 20 в. Джим Уили удивително точно предвижда етапите на срива на съвременния капитализъм. Негова е заслугата за спукването на интернет-балона, за “Лемън брадърс”, за срива на пазара на ипотечни кредити, за колапса от 2008 г. и т. н. Уили разчита на цяла армия доброволни помощници от различни страни, които събират необходимата за анализите му информация.

Източник: в. „НОВА ЗОРА“

 

Още по темата от западни анализатори:

muslimvillage.com/2015/01/18/61826/russia-abandons-petrodollar/


www.epochtimes-bg.com/201404/14118940.html

doktora757.blog.bg/politika/2014/08/16/dolaryt-i-zlatoto-kraia-na-izmamata.1289804




Гласувай:
10



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5066792
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930