Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.04.2018 13:57 - Как старите съветски зенитки посрамиха щатските модерни „Томахавки”
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 3445 Коментари: 9 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вчера руското военно министерство представи пред медиите останките на „умните” ракети на Тръмп, които трябваше да демонстрират мощта на американското оръжие и технологии. Въздушният удар по Сирия, нанесен от САЩ, Британия и Франция, обаче трудно може да се на нарече бляскава демонстрация на сила.

Първо, че още не е ясно каква именно беше истинската цел на удара – дали да нанесе щети на сирийската армия и критично да намали бойната ѝ способност или целта беше по-скоро политическа. Бойната ефективност на операцията наистина беше доста ниска, пък и количеството изстреляни ракети не бе достатъчно, за да промени сериозно баланса на силите в сирийската война. Обикновено, за да бъде въздушния удар ефективен е необходимо първо да бъде ликвидирана противовъздушната отбрана на  противника. В случая със Сирия това не бе направено по понятни причини, съответно „умните” ракети на Тръмп се сблъскаха с доста трудно преодолима преграда.

И така, американците нанесоха все пак ракетен удар по Сирия и го нарекоха победа. Рапортуваха, че са изстреляни 105 ракети и че всички до една са поразили успешно целите си. Ура! Победа! Руското военно министерство обаче посочи съвсем други цифри. Според тях сирийската ПВО успя да прехване цели 71 ракети (което си е направо фантастичен резултат). Щатите обаче моментално отрекоха, че сирийците са успели да свалят дори една ракета и обясниха липсата на сериозни разрушения с това, че всичките ракети са били изстреляни по 3 обекта. Само по химичния институт край Дамаск били изсипани 76(!) ракети, които успешно (според Вашингтон) поразили двете сгради на комплекса. Имайки предвид, че всяка „томахавка” носи по около половин тон тротил, версията на американците е доста неправдоподобна. Първо, защо толкова много ракети са били използвани за мишена, която може лесно да се унищожи с максимум 2 ракети и второ, защо сградите в непосредствена близост до комплекса не пострадаха сериозно?

image

image

Също така, Щатите твърдят, че са атакували само трите обекта, в които Асад уж бил криел химическото си оръжие (и трите обекта бяха посещавани от ОЗХО, които не намериха там никакви нарушения). И тук впрочем възникват неудобни въпроси – ако янките наистина удариха обекти, в които са се съхранявали химически оръжия, защо никъде не последва изтичане на токсични вещества и заразяване, особено в Дамаск? Второ, ако наистина бяха ударени химически обекти, то това щеше да е истинско военно престъпление с огромни жертви сред мирното население. Или все пак американците прекрасно знаят, че Асад няма химически оръжия и затова не се притесниха от възможните последствия?

image

Има и друга причина САЩ да настояват, че са атакували само трите химически обекта. Ако те признаят, че всъщност главната им цел са били сирийските авиобази (както посочиха в руското МО), то това щеше да потвърди успеха на сирийската ПВО. Лошото в случая е не толкова, че сирийските военни са се справили добре, колкото факта, че сирийците ползват основно стари съветски системи, разработвани през 1960-те и 70-те години! Излиза, че свръх модерните и „умни” американски ракети могат да бъдат свалени дори с „древни” (както пише във Уикипедия) съветски зенитки.

image

Подобен факт не само че удря по самолюбието на глобалния хегемон, но и е много лоша антиреклама за американските оръжейни производители. Как те ще пробутват продукцията си на международните пазари, при положение, че тази продукция е толкова некачествена? Освен това сирийската кампания увеличи още повече интереса към руското оръжие и повиши продажбите му. Очевидно е, че американците не могат да търпят такава конкуренция.

На всичкото отгоре на вчерашния брифинг бе съобщено, че едва 22 от „умните” ракети са успели да достигнат целта си (което обяснява защо сирийците понесоха толкова минимални щети). Останалата част от ракетите пък бяха или прехванати от сирийската ПВО, или паднаха по технически причини. Все пак е справедливо да се отбележи, че е нормално част от ракетите да дадат дефекти или дори да не се изстрелят (дори и руските военни имаха подобни проблеми), но при Щатите този процент се оказа недопустимо голям. Руското командване също така съобщи, че в Москва са били доставени две американски ракети в добро състояние, които ще бъдат изучени от специалистите и тази информация ще се използва за подобряване на руските зенитни системи (някои интернет „експерти” твърдяха завчера, че новината за двете ракети е фейк).

Но не само американците изпитаха проблеми със свръхмодерното си оръжие. Още по-зле бе положението при французите – фрегатът "Фрейм" трябваше да изстреля по Сирия 16 ракети, но заради технически проблеми не можа да изстреля нито една. В крайна сметка 3 френски кораба и една подводница съумяха да изстрелят общо едва… 3 ракети. Една от британските подводници също не успя да нанесе удар (британците после се оправдаха, че им била попречила някаква фантомна руска подводница, но и при тях истинската причина явно беше техническа).

Коментаторите в интернет винаги подчертават, че сирийците използват стари съветски ПВО системи (те имат на въоръжение и няколко десетки броя от съвременните „Панцир С-1”), но и американските „Томахавки” не са първа младост – тази крилата ракета е приета на въоръжение още през 1983г. Вярно е, че томахавките претърпяха няколко модернизации, но тази технология така или иначе си остава наследство от Студената война, впрочем също както и зенитните системи, които успешно я пребориха в Сирия.

Общо взето, ракетната атака от 14 април 2018г. още един път отбеляза края на епохата на бляскави и лесни победи за американската военна машина. Мнозина навярно помнят телевизионните репортажи с американските кораби, които победоносно и безнаказано изстрелваха знаменитите и неуязвими томахавки по Югославия и Ирак. Тогава американците постигаха лесни победи и се хвалеха с модерното си оръжие. Е, Сирия показа, че американските ракети нито са чак толкова модерни, нито са толкова ефективни.

Рекламата, както се оказва, не винаги отговаря на истината. И в пряк и в преносен, геополитически смисъл.     
 




Гласувай:
8



1. apostapostoloff - Тези чаркове се изложени за
26.04.2018 21:49
баламурници като теб.

Нито една ракета не беше свалена, а всички цели бяха поразени. Без нито една невинна жертва!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Старите съветски зенитки от моето време - 1962/64 г.
26.04.2018 21:54
така наексрементираха военното изхръвляне на Тръмп, че на негово място повече не бих се показал. Нито една ракета тръмпова не е достигнала целта си, а какво би станало, ако ракетите бяха по-съвременни, напр. от 1965 г? Мамето им щеше да поебне старото съветско ПРО на на ракетите тръмпови и на установките, от които са изстреляни и на тези, които са дали заповед за това...-
Аз имам парче от Берлинската снета, бихте ли ми дали парче от тръмпова ракета, свалена от сирийската народна армия?
Путин отново якоо ги отцепи, пак ще има тургане на аграфи по нацепеното...
цитирай
3. pando - Голям майтап
26.04.2018 22:07
На лъжата краката.....
Апостолоф,прав си.Щото ако е истина то трябва да си теглиш куршума като твоя идеал и идол Хитлер.Амин....
цитирай
4. born - То да бяха само "брадвичките" - иди-дойди.
26.04.2018 23:00
В Сърбия свалиха невидим "миротворчески" "Стелт", опитващ да бомбардира влакова композиция. Когато интервюираха командира на сръбския разчет как е успял да стори това чудо, човекът се оправдаваше, че не знаел, че "Стелта" е невидим !
цитирай
5. nagodi62 - apostolov е единствнната жертва.
27.04.2018 07:04
apostolov е единствнната жертва.
цитирай
6. planinitenabulgaria - Преди малко разсекретиха центрова информация, публикувам я пръв!!!!
27.04.2018 09:55
Новите ПРО на Путин са нещо уникално, подобно на хиперракетите му. В момента, когато някой реши да нареди ва бъде изстлеляна ракета по наш обект, още преди да е издал заповед, наша миниракета с целево продазначение излита срещу него и го поразява ведно със щабниците му преди да е издал заповедта. Това американците и след 3000 години няма да могат да го направят.
Напомням и чудото с хиперракетите му. Един самолет я поема, прехвърля я във въздуха на друг, който я изстрелва срещу врага и се връща в летището, така апаратурата на самолетите АУАКС, състояща се от три компютъра, които се кследят взаимно блокира.
цитирай
7. vanevski - Рамо до рамо със сирийските си ор...
27.04.2018 23:27
Рамо до рамо със сирийските си ортаци прославените руски воини се изпокриха като мишки – ако не бяха добронамерено предупредени от Запада за атаката, те щяха да бъдат изпържени до един. Обречени да наблюдават безучастно как прецизните бойни технологии на коалиционните партньори поразяват една по една целите си, на Путин, Асад и компания не им остана нищо друго, освен раздухването на легендата, че, видите ли, руските и сирийски зенитни части свалили я 70, я 90, я 100% от американските ракети. Оказа се, че нищо и нищичко не са свалили, че всяка от стотината ракети е ударила мишената си, че руснаците дори не са посмели да включат противоракетните си инсталации, за да не демонстрират пред света тяхната негодност. Така прехвалените непобедими нови руски оръжия се оказаха мистификация, а, нерекламирани от никого, оръжията на Запада – реалност. Това е успокояващо в световен мащаб – поне за демократично мислещите граждани е упование съзнанието, че

световната демокрация е по-добре въоръжена от мракобесието
цитирай
8. vanevski - Рамо до рамо със сирийските си ор...
27.04.2018 23:29
Рамо до рамо със сирийските си ортаци прославените руски воини се изпокриха като мишки – ако не бяха добронамерено предупредени от Запада за атаката, те щяха да бъдат изпържени до един. Обречени да наблюдават безучастно как прецизните бойни технологии на коалиционните партньори поразяват една по една целите си, на Путин, Асад и компания не им остана нищо друго, освен раздухването на легендата, че, видите ли, руските и сирийски зенитни части свалили я 70, я 90, я 100% от американските ракети. Оказа се, че нищо и нищичко не са свалили, че всяка от стотината ракети е ударила мишената си, че руснаците дори не са посмели да включат противоракетните си инсталации, за да не демонстрират пред света тяхната негодност. Така прехвалените непобедими нови руски оръжия се оказаха мистификация, а, нерекламирани от никого, оръжията на Запада – реалност. Това е успокояващо в световен мащаб – поне за демократично мислещите граждани е упование съзнанието, че

световната демокрация е по-добре въоръжена от мракобесието
цитирай
9. pando - Точно така Ваневски
30.04.2018 10:40
Изложбата е със пластмасови и картонени фалшивки...И Хитлер е мислил като теб-или обратното....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215629
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031