Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.01.2020 18:02 - Как САЩ изядоха шамар, а британския посланик в Техеран се напика
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 2368 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Имаше едно време един глобален хегемон, една единствена свръхдържава, която смяташе, че може самостоятелно да решава съдбата на света и да бомбардира когото си поиска. Времето обаче минава, минава и хегемонията. Ето и новата година ни показа, че можеш да замахнеш срещу САЩ и те няма да ти направят нищо.

Показаха го иранците в отговор на поредната кървава авантюра спретната от Вашингтон. Отговор нямаше как да не последва предвид наглото и провокационно убийство на иранския генерал Сюлеймани при това на територията на трета страна – Ирак.

Бяха ли оправдани действията на САЩ? Не. Спечели ли Тръмп от това убийство? Явно не, тъй като Иран не само, че не беше ослабен, но и нанесе ответен удар. На всичкото отгоре позициите на американците в Ирак се разклатиха още повече.

Единствения плюс, който Щатите успяха да извлекат, бе инцидента с украинския пътнически самолет, погрешка свален от иранските ПВО. Но и в този случай косвена вина носи самия Вашингтон, който съзнателно провокира Техеран на силови действия.

Тук можем да си спомним и за тъй нареченото „международно право”, което американците на думи пламенно защитават. Убийството на Сюлеймани е ярък пример на грубо нарушение на това право. Белия дом и туитърът на Тръмп се опитваха да се оправдаят с това, че Сюлеймани бил убил много американци (къде, кога, колко?) и се занимавал с тероризъм. И двата аргумента обаче не издържат никаква критика. Колко американци е убил иранският генерал? САЩ не посочват нито факти, нито цифри. Сюлеймани бил терорист? Точно обратното – подразделенията, ръководени от убития ирански генерал, активно се бореха с ИДИЛ както в Ирак, така и в Сирия. Всъщност американците дори оказваха въздушна подкрепа на подразделенията, командвани от Сюлеймани, в битката за иракския Тикрит през 2015г. (иранците тогава изиграха ключова роля в победата над ислямистите). Преди това пък Иран се бе съюзил със САЩ в Афганистан през 2001г., където иранците също оказаха ценна подкрепа на американските военни. През 2002г това сътрудничество се прекрати тъй като Буш-младши реши да включи Иран в тъй наречената „ос на злото” и да започне конфронтация с Техеран.

Дни по-късно във Вашингтон малко дооформиха аргументацията си и се оправдаха, че иранския генерал представлявал заплаха и готвил атентати срещу американски обекти в Близкия Изток. Само че почти веднага започнаха да си противоречат и стана ясно, че не е имало никакви данни за заплаха или готвени атаки срещу американците. Разбира се, че Сюлеймани не е подготвял никакви атаки, а Тръмп просто си търси оправдание за извършеното престъпление.

Впрочем иранския генерал бе пристигнал в Багдад, за да обсъди предложенията на Саудитска Арабия, която търси възможност за намаляване на напрежението с Иран. След атентата, извършен от САЩ, очевидно напрежението няма да намалее и хибридната война между Иран, САЩ, Израел и Саудитска Арабия ще продължи.

Що се отнася до ответния удар на Техеран разни експерти първо твърдяха, че иранците няма да посмеят да отговорят на американския „хегемон”, а след като Иран показа, че му стиска, започнаха да пищят, че сме на прага на Трета световна война. И в двата случая „експертите” от телевизора и интернет показаха, че прогнозите им се сбъдват, но винаги със задна дата.

И така, Иран показа, че САЩ не са толкова могъщи, въпреки че американците все се хвалят, че имат най-модерното оръжие и най-много пари от всички. Всъщност реакцията на Щатите дори бе учудващо миролюбива, че дори мекушава. В последните дни катарски източници пуснаха новината, че САЩ са предлагали на Техеран да се ограничи с някакъв показен удар и да не усилва ескалацията.

Това звучи правдоподобно, тъй като не само Иран, но и САЩ нямат желание да започват мащабен военен конфликт, който еднакво застрашава и иранците, и американците, за които това би била поредната близкоизточна авантюра с неясни последствия. Поради тази причина отговорът на Техеран бе шумен, но дозиран. Иранците нанесоха ракетни удари по американската база в иракския Кюрдистан и базата ал-Асад, от която бяха задействани дроновете, нанесли ракетен удар по генерал Сюлеймани. При това те предварително съобщиха за намеренията си на иракските власти и на швейцарското посолство в Техеран, което се използва и за контакти с Вашингтон.

Съдейки по спътниковите снимки и записи от базата ал-Асад, иранските ракети точно поразиха целите си и разрушиха няколко обекта в базата. Липсата на жертви сред натовските военни се обяснява с факта, че иранците предварително съобщиха за намеренията си, което даде възможност на американците да евакуират персонала си. Удивителното в случая е, че иранците заявиха, че са поразили няколко десетки американски военни, а САЩ и НАТО отговориха, че жертви и сериозни материални щети няма. Въпреки това преди дни медиите писаха, че от базата ал-Асад са били извозени 11 ранени американци и изпратени в Кувейт на лечение. Има ли жертви сред янките обаче остава мистерия, тъй като щатското командване не дава никаква информация по случая. Това е и логично, защото съобщението за жертви сериозно би навредило на рейтинга на Тръмп, по чиято инициатива се разрази цялата криза.

Впрочем самия факт, че Щатите нямат никакви претенции и не се канят да нанесат ответен удар по Иран е впечатляващ. Последният случай, в който друга държава атакува американска военна база, е Пърл Харбър. И ето на – през 2020-а година страна с несравнимо по-малък военен потенциал и бюджет заби шамар на хегемона САЩ и нищо. Наказание не последва. Еднополярният свят свърши, американското могъщество залязва и Вашингтон вече не може своеволно да диктува правилата на света. САЩ вече са неспособни да управляват Близкия Изток, в който бяха пълни господари преди някакви си петнайсет години. Американското влияние не бе достатъчно дори да попречи на иракския парламент да приеме резолюцията, която настоява американските войски да се изтеглят от Ирак. При това резолюцията стана факт именно благодарение на убийството на Сюлеймани – по такъв начин иранския генерал успя да постигне нова победа, бидейки в гроба. Оттук нататък на американците им става доста неудобно, защото се оказват в статуса на окупатори (каквито винаги и бяха) и нямат законно оправдание да запазят войските си в Ирак.

Янките обаче нямаше да са янки ако не проявят вселенска наглост и цинизъм. В отговор на решителните действия на иракския парламент Тръмп заплаши със санкции (колко банално) и че ако неблагодарните иракчани искат да се отърват от щатските военни бази, то те ще трябва да платят сериозна сума в зелено. Истински мутренски рекет – дай пари, за да спрем да те окупираме. И за какво ли жителите на Ирак трябва да благодарят на американците? За това, че САЩ разрушиха и ограбиха страната им и сега Тръмп има наглостта да иска да му платят за стореното?        

В средна перспектива напрежението между Иран и САЩ ще се запази, Вашингтон ще се стреми да накара Иран да излезе от ядрената сделка, което ще бъде използвано като повод за нови нападки срещу иранците и поддържане на високо ниво на напрежение. Някакъв сериозен военен конфликт между двете страни надали ще се случи, тъй като той почти сигурно ще се окаже провал за Щатите и Тръмп съответно. Американците показаха, че могат лесно да започнат война, но не могат да я спечелят (Ирак и Афганистан са ярък пример). И, естествено, САЩ ще раздават санкции наляво-надясно. Русия, Иран, Корея, ЕС и т.н. На бившата американска свръхдържава само това и остана – да заплашва и раздава санкции, които обаче са не особено ефективно средство и не носят успех.

Що се отнася до импичмънта, с който демократите се опитват да свалят Тръмп, то той надали ще има успех. Не само защото Сенатът е в ръцете на републиканците, но и защото самият повод за импичмънта е доста слаб. Така че Тръмп без проблеми ще изкара мандата си докрай. Рейтингът му може да бъде заплашен само от някоя нова идиотска провокация като убийството на генерал Сюлеймани.

Да видим…                           




Гласувай:
5



1. apostapostoloff - И днес САЩ са
22.01.2020 19:28
глобален хегемон. Туй то.
цитирай
2. hloriss - Защо всички путинофили имат аме...
22.01.2020 19:50
Защо всички путинофили имат американски никове, а не руски?
цитирай
3. bojinkata - А бе хегемон, хегемон, ама Тръмп ...
23.01.2020 10:10
А бе хегемон, хегемон, ама Тръмп помоли чрез Катар да ги бият по-леко, ако е възможно. Иран наистина ги съжали донякъде, но си им го върна тъпкано. Атаките сега ще продължат по "партизански". Бая "смели рейнджъри" се напикаха в укритията! Последните удари в Багдад го потвърждават!
цитирай
4. radostinalassa - 2. hloriss
25.01.2020 00:37
Защото редакторът е американски и те нямат избор.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215696
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031