Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2010 16:10 - Бойни изкуства и бойни спортове
Автор: doktora757 Категория: Спорт   
Прочетен: 18373 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 19.02.2016 23:05


                               БОЙНИ ИЗКУСТВА И БОЙНИ СПОРТОВЕ

 

 

д-р Дориян В. Александров (7-ми дуан Кунг-Фу, черен пояс по Карате и Джу-Джуцу)

      Школа „Златен Дракон”

 

    Това е продължение на статията ми от 2005 г. doktora757.blog.bg/sport/2010/06/09/systezaniiata-v-boinite-izkustva-moda-quot-pornografiia-quot.559454, където бяха повдигнати някои по-общи въпроси около състезанията в бойните изкуства. Сега продължаваме с анализа и разликите между бойните изкуства и бойните спортове и най вече тия от модернистичното течение ММА и подобните лиги (Вале Тудо, Рингс, Панкратион, Граплинг, UFC, Прайд, К-1 и др.). конкретен повод за продължение на темата е турнирът проведен у нас в София (в НДК) под наслов „Сблъсъкът на титаните” и разните коментари за "боевете без правила" и други по темата появяващи се тук и там в жълтата преса.
   Както вече изясних, през последните 15 години турнирите ММА („смесени бойни изкуства”) набраха голяма популярност и донякъде разбиха статуквото на класическите бойни изкуства (ако можем така да ги наречем). В действителност още при първите такива турнири стана ясно, че тясната специализация на някои източни дисциплини пречи и не е успешна при такива спортни двубои (да подчертаем, че въпреки пълния контакт и по-свободния правилник там също има правила; в последните години даже правилата и ограниченията се увеличиха!). Много каратисти с високи данове, както и джудисти, кик боксьори, муай-тай и практикуващи някакви стилове на Кунг-Фу или Таекуондо бяха безапелационно размазани на турнирите от борци, улични бойци, самбисти и практикуващи бразилско Джу-Джуцу. Това даде известно самочувствие на бойците от ММА и техните рекламни агенти да прапагандират тези турнири и дисциплини като „върха на сладоледа” и „черешката на тортата” в бойните изкуства.

image

image

image  

  
Редица експерти обаче далеч не са съгласни с една такава констатация и имат своите обективни аргументи. Като отхвърлим настрана личните пристрастия (предпочитанията към даден стил), рекламата и бизнеса в БИ, наистина се очертават цяла група проблеми съвързани с тези дисциплини, които ще се опитам безпристрастно да изложа тук. След първоначалната еуфория, която беше като „хвърлен камък в застояло блато”, дойде ред и на отрезвяването. Всъщност БИ винаги са се деляли на два основни потока: традиционни бойни изкуства и бойни спортове. Нагласата на едните и другите адепти и привърженици е съвсем различна, както и ценностната им система. В какво се състоят разликите:

 

Бойни изкуства (предимно традиционни стилове) – практикуващите ги упражняват като психо-физическа култура за духовно и физическо развитие; практикуват се за самоотбрана или средство за оцеляване в екстремални ситуации, там в повечето случаи липсват състезания; почти винаги се използват и оръжия. Разновидност на тази група се явяват еклектичните системи практикувани в армията, полицията и специалните служби със специфични цели и задачи (обикновенно тези последните са доста изчистени и опростени).  

 

Бойни спортове – тук влизат всички, които провеждат спортни състезания (контакткни, безконтактни); в частност турнирите ММА (от всички лиги), които ще дискутираме. Целите и задачите са тези на спорта, съобразяване с правилниците, високи спортни постижения, медали, атрактивност за публиката, покриване изискванията на спонсорите и рекламодателите; бизнес насоченост и комерсиализация.

 

   Повече от очевидно е, че ценностната система на двете групи е коренно различна. В ММА започват да се включват все повече професионалисти и любители жадуващи за слава и пари. Огромната конкуренция води до подлагане на свърхнатоварвания в направление трупане на мускулна маса и сила; на въоръжение идват стимулантите (анаболи, дрога, хормони, хранителни добавки със страничнични ефекти, амфетамини и др.). Методите на тренировка са свързани с развиване на агресивен и брутален стил, разчетен най-вече на физическа сила и по-малко техника. Техниката обеднява с оглед ограниченията на правилника и екипировката и се залага на познатите вече шаблонни номера, които обикновенно сработват на ринга, клетката или тепиха. Този начин на трениране и състезанията водят до голям травматизъм и осакатявания; последиците за психиката на трениращите тепърва ще се изследват, но едва ли са в положителна насока. Традиционните методи за медитация, вътрешна работа и трениране на психиката са забравени и изместени от агресивност, арогантност и химия, което допълнително руши личността. Философията липсва и тя е заместена от сурогати и чалга........Практикуващите ММА започват да скъсват с реалността и да се изживяват като във някакъв евтин Холивудски екшън филм, който винаги завършва положително за главните герои, пък били те и от "лошите".......


image

image

image

                           image

   Проблема на бойците от ММА обаче е, че те не са подготвени за сблъсък с въоръжен противник, нямат представа как той да бъде преодолян; нямат адекватни техники за справяне с това. Разчитат предимно на агресия, страховити мускули, бруталност и арогатност, които са демонстрирани дори и в ежедневието. Мутрите от този тип обаче често свършват зле, с изключение на шампионите, които ходят заобиколени от скъпо платени бодигардове. В живота обаче на агресията често се отговаря с още по-голяма агресия и крайни мерки ("Каквото повикало - такова се обадило" гласи народната мъдрост и на "Зло куче - зъл прът"!). В това отношение най-опасен е онзи противник, който е притиснат до стената и няма изход; това ще ви го каже всеки опитен полицай.
   Най-голямата заблуда и за трениращи и за запалянковци е, че уменията развити в ММА сработват винаги и навсякъде и най-вече в реални ситуации на улицата, в бара, в конфликти с крими контингента или в екстремални ситуации (война, природни бедствия, нападения и др.). Защо е така; първо в определени ситуации големите мускули и физика по-скоро пречат и са за сметка на други необходими качества като гъвкавост, сръчност, координация на движенията, чувство за дистанция (при работа с оръжия например), чувствителност, предпазливост и развиване на добро чувство за самосъхранение! Големия проблем е, че на улицата (реалните ситуации) често се използват оръжия от всякакъв вид и практикуващите ММА просто не са подготвени за това. За да се защитите адекватно срещу оръжия трябва да познавате добре оръжията (остриета, различните видове ножове, импровизирани оръжия и др.), трябва да ги владеете и да може да работите с тях; да знаете техните възможности, биомеханика, обсег на действие, траектории и начини за неутрализиране (с голи ръце или с оръжие). На улицата няма никакви правила и там основното правило е да оцелееш с цената на всичко. Тук даже и не коментирам психологията на престъпниците, които не ценят особенно човешкия живот; да не говорим, че начинът им на действие е доста необичаен, подъл и изненадващ. Ако не познаваш този начин на мислене, извратена психика и асоциално поведение - ще имате голям проблем при реален сблъсък с престъпници. В повечето случаи те действат и в организирани групи (особенно когато става въпрос за цигани). Наличието на оръжия (явни или скрити) променят коренно тактиката и стратегията на борбата и изискват съвсем друго отношение. Особенно скритите оръжия по дрехите за които разбираш едва когато се оплискаш в кръв или си придържаш изкормените черва с две ръце, свършвайки на колене в някой тъмен паркинг, където животът ти бавно изтича!........Да, това е реалността и е доста по-различно от прожекторите на ринга, ревът на екзалтираната тълпа, ръкомаханията на рефера, строгите правила и лекарския екип и линейка дежурящи наблизо в готовност!



image

Оръжия конфискувани от полицията; взети от криминогенния контингент. Колекция от полицйски участък.


image

image

image

image  
image

image

image

Поражения от използване на ножове; сред пострадалите освен цивилни има полицаи и бодигардове!


  
От практиката на охранители, бодигардове, системи за сигурност и персонална охрана е известно, че има два вида бодигардове – такива които да сплашват (с огромните си размери и заплашителен външен вид) и такива, които да вършат истинската работа. Последните никога не се набиват на очи, нямат огромни мускули, „на ти” са с оръжията (хладни и огнестрелни) и различните бойни изкуства, имат огромни почти енциклопедични познания в различни области и преди всичко са изключително интелигентни (почти всички са с висше образование или даже няколко). Те предвиждат рисковете и ги свеждат до мининимум и просто не излагат на излишни рискове своите клиенти и себе си. Бих казал, че такива хора имат „нинджа нагласа” да оцеляват. Казвам го с ясното съзнание, че голяма част от читателите (и особенно тия „реалистите” от ММА) ще се изсмеят на това, но този смях не ме притеснява особенно, защото ако те не бяха се присмяли, както къзва Лао Дзъ: ТОВА НЯМАШЕ ДА Е ДАО, каквото и да означава това!........Ако все пак много им е смешно, нека пак разгледат внимателно по-горните илюстрации, пък и тия надолу!

image

  
image

image

image

Бойни армейски ножове.
 

    Използването на оръжия в реални ситуации изисква и съответната подготовка за адекватен отговор. Ще насоча вашето внимание към малките остриета (кастети, карамбити, бръсначи) и ножовете, които са изключително опасни в ръкопашния бой. Не случайно в повечето армии, в специалните части и в полицията се отделя голямо внимание на ръкопашния бой с нож като важна част от цялостното обучение. Както казаваше един автор за ножа – „негово величество ножа”. Първо малко статистика: в САЩ, където има най-голям брой огнестрелни оръжия на глава от населението естествено първенството на убийствата причинени с оръжие принадлежи на пистолетите, но веднага на второ място идват ножовете. В България процентът е почти изравнен, а много често водещи са именно ножовете. У нас придобиването на разрешително за огнестрелно оръжие става трудно и изисква един куп документи; пистолетите и боеприпасите са скъпи и изискват допълнителна подготовка и обучение. За разлика от това можете да придобиете мигновенно нож само срещу няколко лева, а и с него се борави далеч по-лесно и безотказно. Повечето престъпници и криминогенни елементи използват именно ножове и остриета в своята практика и престъпни дела. Ножът не изисква голяма сила и в ръцете дори на дете или жена представлява сериозна опастност; много сериозна. Който пренебрегва тия неща или няма достатъчно развито чувство за самосъхрание, просто не живее дълго и е обречен. Лично аз имам предпочитания към филипинските бойни изкуства Кали/Арнис/Ескрима по отношение на ножовете и остриетата (някои наричат това „култура на ножа”), но експертите са единодушни, че всички системи за бой с нож са еднакво смъртоносни. Филипинските бойни изкуства са изключително за работа с остриета и са се развили под влияние на староиспанските школи за фехтовка с шпага и дага; местните системи с ножове и остриета, Кунг-Фу (У-Шу) и Малайските и Индонезийските бойни изкуства (Пенчак-Силат и Кън-Тао). Наред с това, че са абсорбирали най-доброто от тези БИ те са много практични, изчистени от излишни техники и добре систематизирани в отделните стилове (става въпрос за около 50-60 стила на Кали/Арнис/Ескрима). Според мнението на грандмайстор Кейт Керншпехт (10-та степен по Уин-Чун и специалист в Кали/Ескрима): СРЕЩУ ЕКСПЕРТ ПО НОЖОВЕТЕ ШАНСОВЕТЕ НА МНОГО МАЙСТОРИ ОТ БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА И СПОРТОВЕ СА МИНИМАЛНИ. До това заключение той стига по пътя на анализиране, дълга практика и тестове с майстори от различни стилове, някои от тях обучавали и диверсанти през Втората Световна война.

image

image

image

image

image 

Обучение на армейски подразделения и специални части в ръкопашен бой с ножове. Забележете, не ги обучават в ММА или нещо друго, а именно в бой с ножове!


   В заключение, трябва да знаем, че целта на бойните изкуства не е нито победата, нито загубата, а усъвършенстване на характера и постигане на особенни състояния на духа. В бойните изкуства е важно да оцеляваш в трудна ситуация и да продължаваш напред (това е особено важно за хората с рискови професии); другото е суета, светкавици и фалшиви усмивки по вестниците.
   Веднъж попитали някакъв стар майстор колко противници е убил, а той отговорил, че няма живи противници. Попитали го как ги е победил, а той отговорил: ПО НАЙ-ДОБРИЯТ НАЧИН: ПРОСТО ГИ НАДЖИВЯХ ВСИЧКИТЕ!......Казано другояче БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА СА ПРЕДИ ВСИЧКО ИЗКУСТВА НА ЖИВОТА, А НЕ НА СМЪРТТА, ВЪПРЕКИ, ЧЕ СЕ ДВИЖАТ НА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ДВЕТЕ! 

Още по темата с ограниченията в правилника на ММА: www.fightauthority.com/martial-arts-topics/realistic-fighting/mma-fighting-assumptions-that-will-get-you-beated/ 

Поредното доказателство и потвърждение за направения от мен анализ и предвиждане относно това което се случва със самонадеяните шампиони на улицата - кървав инцидент с шампиона Благой Иванов - Багата (шампион по бойно Самбо и ММА; това е човекът който победи прочутия Фьодор Емиляненко): bnt.bg/bg/news/view/70883/namushkaha_boreca_blagoj_ivanov


image

Смъртоносни наранявания причинени от нападения с хладни оръжия.

Извинявам се за бруталните снимки (не са за хора със слаби нерви), но това е живия живот със всички изненади, повратности на съдбата, човешка злоба, извратена престъпна психика и други гадости.





Гласувай:
3



1. анонимен - amma
04.11.2010 10:06
Това е най-тъпата и изнервена статия която съм чел
цитирай
2. doktora757 - Това е най-тъпата и изнервена ст...
28.11.2010 13:31
анонимен написа:
Това е най-тъпата и изнервена статия която съм чел


Китайците казват, че:"ИМА ТРИ ВИДА ИСТИНА - МОЯТА ИСТИНА, ТВОЯТА ИСТИНА И ИСТИНАТА (с голямо "И")"!........И още: "КОЙТО СЕЕ ВЕТРОВЕ - ЩЕ ЖЪНЕ БУРИ"!........))))))) Когато се "сложи пръст в раната" винаги някой подскача; какво да се прави, той още Лао Дзъ (Боян) го е казал (виж по-горе) преди 2500 години за невежите и за Пътя. Българската поговорка казва:"КОЙТО РАЗБИРА, РАЗБИРА И ОТ СВИРЕНЕТО НА КОМАРА; КОЙТО НЕ РАЗБИРА И ОТ МАГАРЕШКИ РЕВ НЯМА ДА РАЗБЕРЕ"!
цитирай
3. анонимен - Поздрави!
19.12.2010 09:53
Хубава статия!.....макар, че попаднах и на друга публикация по темата, която ми се струва по-задълбочена и реалистична, и съм по-съгласен с нея /www.patyatnavoina.com/
цитирай
4. doktora757 - Хубава статия!. . . . . макар, че п...
05.07.2011 22:49
анонимен написа:
Хубава статия!.....макар, че попаднах и на друга публикация по темата, която ми се струва по-задълбочена и реалистична, и съм по-съгласен с нея /www.patyatnavoina.com/


Нито имам претенции да съм изчерпил темата, нито смятам да пиша научен труд! Дал съм маркери за мислещите хора, които се занимават с бойни изкуства. Това не е някакво забавление, нито панацея за всички "болести", а просто живия живот без фантазии и филмови каскади. Животът такъв какъвто е; с нашето изкуство бихме могли да го подобрим по някакъв начин и да търсим хармонията в оцеляването, каквото и да значи това! "Искаш ли мир - готви се за война", както казва древната поговорка.......)))))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5047317
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031