Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2011 11:24 - Тадзио Г. Син-И-Цюан ("Бокс на насочената воля") срещу Граплинг
Автор: doktora757 Категория: Спорт   
Прочетен: 5746 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 28.01.2017 11:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Син-И-Цюан срещу Граплинг


Автор: Тадзио Г.                
Превод от английски език: д-р Константин Теодосиев


     През ранните 80, повечето от занимаващите се с БИ живееха в сън, в свят на илюзии и мрак. Школи и майстори рекламираха мощни стилове, тайни техники, супер закаляване на тялото и умствени сили. Тези школи и "майстори" бяха, в тяхното мнозинство измамници с ниско или никакво ниво на умения. Те заблуждаваха хората, а много хора искат да бъдат заблуждавани - така ставаха нещата, така стават и сега. Търговия с илюзии, търговия с мечти. Тези школи продаваха идеята, че те притежават върховен стил, стил който ще даде възможност на обикновен човек да приключи конфронтацията с един удар или дори изобщо без удар. Както при всеки хубав сън, при който се чувстваме толкова силни, че да не се страхуваме от нищо или никой - кофти е да се събудиш. Хората не искаха да погледнат реалността, не искаха да застанат лице в лице с истината за собствения им живот. Да ги викаш или дори да ги разтърсваш беше недостатъчно за тях - те имаха нужда да им плиснеш студена вода право в лицето. Кофата със студена вода дойде от един човек на име Грейси. Рорион Грейси.
     Както вероятно знаете, Рорион Грейси, един от синовете на легендарния Хелио Грейси замисли и създаде различен вид турнир, "Ultimate Fighting Championship" (UFC). Замисълът беше да изпробва своето фамилно бразилско Джу-Джуцу срещу други стилове. Бойците влизаха в клетка, нямаше времеви ограничения, правилата бяха сведени до минимум. Представител на фамилията беше Ройс Грейси и той се би срещу различни стилове, използвайки само своето BJJ и той не загуби битка. В света на бойните изкуства, където хората (по-голямата част от тях) тренираха по напълно нереалистичен начин, където спортисти като Бил Уолъс и Рон Ван Клиф бяха възприемани като примери за подражание, беше лесно за Ройс Грейси буквално "да ги приземи". Ройс Грейси показа на хората различен начин за водене на бой, при което сваляш противника на земята и там го довършваш или с удари или с ключове и душене. Ама чакайте малко - какво стана с тайните техники? Със свръх силите? С умствения контрол? За кратко всички бяха толкова втрещени, че не говореха за това. След малко обаче, извиненията започнаха да се появяват, идвайки от хора, които не желаят да се събудят от своите сънища. Бяха твърде мързеливи за да се събудят. Някои от тях бяха приспани здраво от много "велики майстори".  Животът е закачка - докато едни спят, други правят пачка!…
     След "отварянето на очите", което бяха първите UFC, хората осъзнаха, че трябва да правят нещо срещу граплерите като цяло, че трябва да намерят начини да избегнат свалянето на земята. Всяко съвременно бойно изкуство трябва да има арсенал от анти-граплерски техники и проблемът не е, че подобни системи са били недостъпни за широката публика, проблемът е, че тези системи толкова са се отдалечили от това, което са замислени да бъдат, толкова далеч от реалността на битката (което би следвало да е сърцевината на техния тренинг), а учителите толкова неподготвени, че е почти невъзможно да се намери учител, който да те запознае с анти-граплерски техники. Да вземем за пример Тай-Дзи-Цюан - има няколко "майстора", които пътешестват по света, провеждайки семинари. Някои от тях се опитват да събудят хората, но мнозинството се опитват да ги приспят. Те рекламират "традиционен" Тай-Дзи-Цюан, носят красиви дрешки, правят си красиви снимки, но не биха издържали и 10 секунди срещу бойци като Вандерлей Силва или Рикардо Арона. Те си изкарват хляба като заблуждават хората и ги карат да вярват във фантазии.
     Но да се върнем към темата "анти-граплинг". Нека да се опитаме да анализираме някои от факторите, които позволяват ефективно да избегнем или да контрираме сваляне на земята.
     Срещата с граплер не би трябвало да е проблем за Син-И - боеца, доколкото Син-И-Цюан ("Бокс на насочената воля") е стил, който концентрира по - голямата част от своята "огнева мощ" на къса дистанция. Това не означава, че стилът пренебрегва дългата и средна дистанции, но обикновено Син-И - боеца ще се опита да проникне в защитата на своя противник, докато влизат на къса дистанция. Това, което бойци от други стилове се опитват да правят в тази ситуация е, да се опитват да избегнат хвърлянето, като се стараят да запазят безопасната дистанция. Тази концепция не е погрешна и има своите достойнства. Нека ги анализираме:
     Преди всичко трябва да продължите да се движите, доколкото не желаете да влизате в близък бой, тъй като смятате, че това е опасно. ОК, това е основателна гледна точка. но за да може да използвате тази тактика има едно много важно нещо, което не бива да забравяте: вие трябва да се осланяте на много добра система за придвижване. Аз познавам много добри Син-И бойци, които обаче се движат само по права линия - напред и назад. Що се отнася до крачките - линейното придвижване напред и назад е основно - то се тренира продължително в две основни форми - джин туй лянхуан цюан и пи у син (действително "скачащата стъпка" цунбу присъства почти навсякъде в техниките на Син-И). Това е един от най-важните тренировъчни метода в Син-И-Цюан и само след като станеш способен да го използваш в бой ще започнеш да разбираш принципа за "непротивопоставяне на сила". По - късно ще се върна на линейното придвижване, но след като веднъж си усвоил линейната сила на напредване и отстъпване, която съществува в линейните крачки, вече може да започнеш с придвижването настрани, по диагонал или по дъга. Този вид тренировка на придвижване е, по мое мнение от най-голямо значение и всички майстори от най-високо ниво трябва да могат да се движат свободно във всяка посока. Вярно, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но ако вашата цел е бойната ефективност, то ще трябва да прекарате много време сами практикувайки придвижвания. Моля имайте пред вид, че в този случай аз предполагам, че Син-И - боецът е завършил своята основна подготовка и вече е усъвършенствал трите външни координации (стъпала и длани, колена и лакти, хълбоци и рамена).

image

     Един от недостатъците на тази концепция е, че вие имате ограничено пространство, което често се случва на улицата, в баровете или на подобни места. Вие няма да можете да се движите свободно на където си искате, на дори и да имате късмета да сте на открито място, не може да продължите да бягате до безкрайност. Имайки пред вид това, нека разгледаме следният сценарий:
     Вие сте в претъпкан бар, навалица навсякъде. Отивате на бара за да си вземете текила и тръгвате да се обръщате за да се върнете на масата, където ви чака вашето момиче. Обръщайки се се сблъсквате с някой и разливате питие върху дрехите му. Той е голям (при положение, че съм 1,69 см. - те винаги са) силен и тъп. Вие се опитвате да говорите, но той иска да впечатли момичето до него. Атмосферата става натегната, работата почва да намирисва кофти. Като предпазна мярка, вие правите крачка назад, за да направите малко място между вас двамата и да се подготвите за евентуален бой. Но той ви притиска. Не може да отстъпите нито наляво, нито надясно, нито назад. Какво ще направите? Това е съвсем реалистичен сценарий, на който съм бил няколко пъти свидетел в Бразилия. Какво се случва:
     Граплерът се нахвърля и вие имате 3 опции:
  • - оставате на място.
  • - падате на колене и започвате да молите за милост.
  • - нахвърляте се и вие.
     Опции 1 и 2 ще завършат най-вероятно с вашето събуждане в болнично легло, ако имате късмет. Аз предпочитам третата. Идеята е, че когато той се хвърли срещу вас, вие също му се нахвърляте. Не се притеснявайте колко е голям и силен. Не се притеснявайте, дори да е Рикардо Арона или Марк Кер. Не се колебайте, защото тук колебанието означава загуба. "Ти си луд - може да си помислите - глей къв е грамаден тоя пич!" Наистина - в такава ситуация някой ще завърши на земята и всеки път когато ми се е налагало да използвам този подход за да се защитя от граплер, въпреки че съм бил сигурен в това, също съм бил сигурен, че "няма да съм аз". Защо съм бил толкова сигурен?
  • Първо и ВИНАГИ най-важното - трябва да останеш спокоен, да запазиш хладнокръвие. Ти не се плашиш, защото знаеш, че си практикувал по правилния начин и си уверен в своето изкуство. Но ако поради някаква причина не си, тогава трябва да смениш или учителя или изкуството. Боец без увереност, без дух е нищо. Според мен, това е най-важното нещо в боя и същевременно най-трудното.
  • Трябва да имаш добре изградена "пън дзин". Както вероятно знаете, пън дзин е една от многото сили, които тренираме в Син-И-Цюан. Не е лесно да и се даде дефиниция. Това е сила, която се движи от центъра на вашето тяло към неговите крайници и същевременно се разпростира. Въпреки, че експанзивната сила на пън дзин може да се концентрира в определена част на тялото, трябва да можеш да я расростираш едновременно във всички посоки, по същия начин, по който балонът се раздува, когато се пълни с въздух. За да можеш да направиш това, трябва да си усъвършенствал трите координации и също така да си релаксирал главните стави на тялото. За да се постигнат тези координации и "структуриране" на тялото, което съответства на пън дзин, трябва продължително да се тренира сан ти шъ - основната статична позиция в Син-И-Цюан, "петте елемента", ба дзи гун (осем вида сили) и "12 - те животни", въпреки, че статичната практика и "5 - те елемента" би трябвало да са повече от достатъчни. Освен сан ти шъ има много други статични позиции, които също са много полезни.
  • След като имаш умствената нагласа и пън дзин, трябва да можеш да свържеш горната и долната част на тялото. Ако можеш да го направиш, бъди сигурен, че твоят противник ще се почувства като че ли се е сблъскал със стена.
     Сега ситуацията се развива по следният начин - той се нахвърля и вие също. Могат да се случат две неща:
     Имаме две сили, които ще се сблъскат. Хората са склонни да си мислят, че по-силният боец, в случая граплерът ще има предимство, защото е по-силен и по-голям. Вярно, че е по-силен, но проблемът е, че той не е "свързан". Силата, която генерира боецът е резултат от различни сили, генерирани по различно време и в различни посоки. Ако Син-И боецът е добре трениран, той ще има предимство (макар и не очевидно) поради "структурирането" на своето тяло. И двамата бойци генерират сила, но Син-И боецът го прави по различен начин. Основните разлики са:
  • Крайната сила, генерирана от практикуващия Син-И е резултат от различни сили, генерирани едновременно.
  • Силите, генерирани от практикуващия Син-И са взаимно свързани чрез 3-те външни координации. Всички сили, които се генерират взаимно ще се поддържат и ще максимализират всички други и резултатът ще бъде един мощен удар.
  • Генерираните сили ще стартират от състояние на дълбока релаксация и за миг ще се съсредоточат в експлозивна сила (фа-дзин).
    image      

   В този случай говорим за свързана (тренирана) сила (дзин). Дали тя е привилегия само на Син-И-Цюан? Съвсем не. Прочутите боксьори я имат, а също и други бойци. Разликата тук е в начинът по който свързвате всички генерирани сили и именно поради тази причина аз толкова наблягам на статичната практика. Трябва да достигнете до такоква състояние, когато тялото ви няма да има нужда да се награсява всеки път, когато ще генерира сила, защото то ще си е в състояние на постоянна "нагласеност". За да го постигнете, вие ще трябва да достигнете в своята практика до този момент, когато постоянно ще тренирате, дори и когато не тренирате...
     Да се върнем сега на сбъсъка на сили, нека го анализираме още малко. И така, вие сте Син-И боец. Вашето тяло е "нагласено" и вие можете да генерирате релаксирана експлозивна сила. Срещу вас е 100 килограмов граплер, който ви се нахвърля и вие нямате друга възможност, освен също да му се нахвърлите. Вие сте уверен, че можете да го трупирате при първия контакт, но... това ли е най-доброто нещо, което може да се направи? Да тръгнеш със сила срещу сила? Ще кажете: "Какво друго мога да направя?" Добре, първоначално може да изглежда, че всичко, което можете да направите е да се нахвърлите и това е така, но голямата разлика е в начина, по който го правите. Дори да можете да максимизирате вашата сила и в резултат да получите неща по-голямо и надеждно от вашия противник, той все още е по-силен и по-едър то вас и дори и да допусне грешка, той пак ще се справи, но не и вие.
     Нека за момент да разгледаме хващането за краката. Целта на граплера е да ви съпори и най-често той ще се опита да ви сграбчи за краката. Гърбът му е извит, главата наведена и той се опитва да ви гепи за краката. Ако допуснете да съкрати дистанцията, той ще бъде ОК, дори и да го ударите. Защо? Много просто - освен ако не го ударите наистина много силно, така че да го нокаутирате, той все пак ще напредне и ще достигне краката ви, може да е наранен, замаян, но все пак ще ви докопа за краката и ще ви събори , а там, в гард, полу гард или с коляно върху гърдите ви той просто ще използва тежестта на тялото си за да ви държи там и докато вие се изморявате в опити да се освободите, той ще се възстанови. Хвърлянето в краката е в известен смисъл самоубийствена техника, ако се тръгне директно с нея. Освен ако не се използва като контриране на удар, ритник или при излизане от клинч, вие ще се нахвърляте директно срещу някой, излагайки лицето си и пренасяйки цялата си тежест върху предния си крак. Син-И боецът трябва да знае как да се възползва от това.
     Сега, най-важното нещо тук е не само да знаете как да максимализирате своята сила, но и как да минимизирате неговата. Ако можете да направите и двете, "това е номера", но това е наистина много, много трудно да се направи. Вие трябва да можете да генерирате релаксирана и експлозивна сила, много бързо, трябва да имате много добра сензитивност и скорост. Трудно, а? Да, така е. Знаейки недостатъците на граплерската техника, в случая хващане на единия или двата крака, трябва да знаете къде да приложите сила. Първо, трябва да сте по-бърз от него, ако искате оптимални резултати. В момента, в който тръгва, когато започва да генерира сила, неговата експлозия ще е в началото и силата му няма да е голяма, така че ако го пресрещнете в момента преди да е освободил силата си, в началото на движението му, тогава лесно ще го отхвълите да отхвърчи назад. Но ако поради някаква причина не сте достатъчно бързи и той вече е успял да генерира голяма сила, не е добра идея да му се противопоставите. Не че практикуващият Син-И не може, но при дадените обстоятелства има по-добри алтернативи. Най-добре е да му заемете силата. След като веднъж сте направили контакт, не го изпускайте. Това е една от главните характеристики на Син-И-Цюан - след като направите контакт, поддържайте го. Ако имате добра сензитивност, ще можете да неутрализирате силата му, а ако сте много добри, също така ще можете да заемете силата му, така че да прибавите неговата сила към вашата, като по този начин я максимизирате.
     Има още една възможност, която не бива да се подценява. Днес много граплери допълват своите умения с някакъв стил за бой в изправено положение, най-често Муай-Тай или някакъв вид Кик-бокс. Въпреки, че тези хора са експерти граплери, те чувстват че е необходимо да се научат да се бият и прави. Но главната им цел пак си остава да скъсят дистанцията и да ви свалят на земята, но те разбират, че ще са много по-добре подготвени, ако имат поне основни познания за бой в изправено положение. Да знаят как да удрят и ритат ще помогне на граплерите в процеса на затваряне на дистанцията, а някои от тях имат доста бързи ръце и крака, така че не си мислете, че ще е много лесно да си разменяте удари с тях. Размяната на удари не би трябвало да е голям проблем за Син-И боеца, но трябва да го правите по правилния начин. Преди всичко, аз не мисля, че боецът трябва да се движи много. Помислете - изправени сте срещу по-висок, по-силен противник, който вероятно е в по-добра кондиция от вас. Не бихте искали да подскачате наоколо, докато се изморите. Трябва да се движите само когато е необходимо, защото вашата цел е да максимизирате вашата сила и да минимизирате неговата и няма нужда много да обикаляте за да постигнете това. Както се казва в класическите текстове:"Голямото движение не е толкова добро колкото малкото движение, а малкото движение не е толкова добро, колкото никаквото движение" (основен постулат в И-Цюан). Но от друга страна вие трябва да се движите, при това бързо и без колебание. Във Син-И има поговорка:"Ако противникът не се движи и аз не се движа, ако той се задвижи, аз го изпреварвам". Това означава, че при негово движение вие трябва да сте по-бързи, така че да го изпреварите докато той е още в началото на движението. Това е точният момент да приложите сила (поради какви причини ще кажа по-късно). Ако вашият противник вече е започнал движението и е генерирал малко сила, не е най-добрият момент да прилагате вашата сила. В тази ситуация най-добре е първо да неутрализирате неговата сила и в същото време да заемете изгодна позиция при която да експлодирате, без да има сила срещу сила.
     Различните школи имат различни подходи към боя, и разбират концепциите по различни начини, но аз мисля, че размяната на удари не е най-добрият избор за боеца. Когато двама "страйкъри" си разменят удари, най-вероятно единият ще се окаже на земята в нокаут. Защо да рискувате? Това не означава, че не можете да разменяте удари, но защо да не постигнете контрол над противника и така да минимизирате риска за вас. Теорията е, че докато противникът се опитва да ви удари вие търсите възможност да се приближите и да прилепнете към него и след като веднъж го направите да не се "отлепвате". Грейситата са прави, като казват, че е по-лесно да контролираш противника ако си близо до него. След като вече сте там, шансовете да бъдете нокаутирани сериозно намаляват и вие можете да контролирате "ключови точки" в тялото на боеца като лактите и хълбоците. Ако сте тренирали правилно, контролирането на противника в близка дистанция ще е ОК.
     Някои хора вярват, че повечето битки свършват на земята. Аз мисля, че те грешат. Ако граплерът се опитва да ме свали на земята, като Син-И боец, аз трябва да мога да остана прав. Ако той ме свали на земята, това не означава, че моят стил не е добър, а че не съм тренирал достатъчно. Като пример - не е лесна задача да хвърлиш някой, който стои всеки ден по 1 час в сан ти шъ (според моите разбирания това трябва да е целта на всеки Син-И боец). До този ден аз съм имал късмета никога да не се окажа на земята. И така, искам да кажа, че не вярвам че всички боеве свършват на земята. Може би е по правилно да се каже, че повечето боеве свършват в клинч. Там е където повечето бойци спират, а ние, Син-И бойците започваме. И така, вие искате да се борите? Бъдете мой гост.
......)))))


 image
Гласувай:
4
01. doktora757 - Тук бих добавил, че въпреки, че е ...
10.12.2011 12:46
Тук бих добавил, че въпреки, че е могъщ боен стил на Кунг-Фу, Син-И не е пенкилер ("лекарство против всичко"). Ако боецът има опит и в други стилове, особено хватово-ударни (Ба-Гуа, Тай-Дзи, Джудо, Цин-На, Джу-Джуцу, Айкидо, Хапкидо, Кали/Ескрима и др.) диапазонът на бойните му техники се увеличава и това дава допълнителни преимущества, особено ако се работи и с оръжия! И все пак да не забравяме, че авторът на статията засяга проблемите с Граплинга, като анализира предимно спортни срещи (изявите на клана Грейси); а както знаем в истинския живот е малко по-различно......
цитирай
2. анонимен - Ще ме извиняват тея от граплинга, ...
12.12.2011 12:49
Ще ме извиняват тея от граплинга, ама един истински майстор в някой вътрешен стил ще го схване с две движения - оня и да му се мята и да не му се мята, все тая...Лошото е, че в днешно време истинско кунг-фу почти никой не притежава. Затова и всеки говори, че китайските БИ неставали и ходят да се зобат със стероиди и стават кик-боксьри и т.н. Ако това беше по времето на Сун Лутан, Дун Хайчуан и т.н, въобще нямаше да подлежи на коментар!
цитирай
3. анонимен - :) айде и един граплер да се изкаже
12.12.2011 14:07
Незнам как е било едно време но ще ви кажа че като всяко нещо така и БИ се променят. Променя се храненето, храната, начина на живот както и много други неща и не можете да очаквате че и БИ няма да се прмени и ако традиционните стилове не го направят ще се случи това че ще дойде поредния Грейси който е комбинирал най-доброто от момента и го е систематизирал и ще предложи нещо което другите в момента не предлагат. Без да омаложавам ни най-малко способностите и уменията както и многото труд положен от хората ми е странно защо след като има подобни майстори нито един от тях не прави това което направиха Грейси и не излезе срещу някой ММА боец.
цитирай
4. анонимен - Няма да излезе, първо защото такива ...
12.12.2011 14:55
Няма да излезе, първо защото такива майстори вече няма, а и да има някъде, най-много да го осъдят след двубоя за умишлено убийство или осакатяване. Вътрешните китайски бойни стилове са направени да убиват или най-малкото да парализират (т.нар. Тиен-сюъ - тука запознатите знаят за какво става въпрос), а не да си раздават удари по рингове и клетки на състезание с правила...
цитирай
5. doktora757 - Няма да излезе, първо защото такива ...
12.12.2011 23:11
анонимен написа:
Няма да излезе, първо защото такива майстори вече няма, а и да има някъде, най-много да го осъдят след двубоя за умишлено убийство или осакатяване. Вътрешните китайски бойни стилове са направени да убиват или най-малкото да парализират (т.нар. Тиен-сюъ - тука запознатите знаят за какво става въпрос), а не да си раздават удари по рингове и клетки на състезание с правила...


Ако разрешиш ще перефразирам малко: ИЗКУСТВОТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪЗИДАТЕЛНО, А НЕ ДА РУШИ, А ОЩЕ ПО-МАЛКО ДА УБИВА! Т.е. вече виждаме нещата под различен ъгъл и това че се говори за две различни ценностни системи. При всички случаи много по-лесно е да отнемеш човешки живот отколкото да го създадеш изградиш!......Именно за това в традиционните бойни изкуства и в частност Кунг-Фу, за завършен майстор се счита само онзи, който освен смъртоносните техники владее и такива за възстановяване и лекуване (профилактика на заболявания, здравословен начин на живот, наместване на кости и стави, мануална терапия, акупунктура, билколечение и др.)! Само тогава хармонията не е нарушена и е цялостна; това е като двете сили във Вселената - Ин и Ян (едното не може без другото).......))))))
цитирай
6. анонимен - Няма да излезе, първо защото такива ...
14.12.2011 10:19
doktora757 написа:
анонимен написа:
Няма да излезе, първо защото такива майстори вече няма, а и да има някъде, най-много да го осъдят след двубоя за умишлено убийство или осакатяване. Вътрешните китайски бойни стилове са направени да убиват или най-малкото да парализират (т.нар. Тиен-сюъ - тука запознатите знаят за какво става въпрос), а не да си раздават удари по рингове и клетки на състезание с правила...


Ако разрешиш ще перефразирам малко: ИЗКУСТВОТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪЗИДАТЕЛНО, А НЕ ДА РУШИ, А ОЩЕ ПО-МАЛКО ДА УБИВА! Т.е. вече виждаме нещата под различен ъгъл и това че се говори за две различни ценностни системи. При всички случаи много по-лесно е да отнемеш човешки живот отколкото да го създадеш изградиш!......Именно за това в традиционните бойни изкуства и в частност Кунг-Фу, за завършен майстор се счита само онзи, който освен смъртоносните техники владее и такива за възстановяване и лекуване (профилактика на заболявания, здравословен начин на живот, наместване на кости и стави, мануална терапия, акупунктура, билколечение и др.)! Само тогава хармонията не е нарушена и е цялостна; това е като двете сили във Вселената - Ин и Ян (едното не може без другото).......))))))


Напълно съм съгласен с теб - така трябва да бъде. Аз исках да обясня на тези, които не вярват и винаги питат защо някой такъв майстор не се качи на ринга да се пробва срещу ММА боец например. Истинският смисъл на бойните изкуства е да развиват човека във всички аспекти и в краен случай самозащита...
цитирай
7. doktora757 - Не знам как е било едно време но ще ви ...
14.12.2011 19:17
анонимен написа:
Не знам как е било едно време но ще ви кажа че като всяко нещо така и БИ се променят. Променя се храненето, храната, начина на живот както и много други неща и не можете да очаквате че и БИ няма да се промени и ако традиционните стилове не го направят ще се случи това че ще дойде поредния Грейси който е комбинирал най-доброто от момента и го е систематизирал и ще предложи нещо което другите в момента не предлагат. Без да омаловажавам ни най-малко способностите и уменията както и многото труд положен от хората ми е странно защо след като има подобни майстори нито един от тях не прави това което направиха Грейси и не излезе срещу някой ММА боец.


Ами аз съм и граплер, каквото и да значи това! Преди да се заема с Кунг-Фу съм практикувал като състезател Самбо и Джудо; после малко Джу-Джуцу, Айки-Джуджуцу и Карате. В Кунг-Фу практикувам също Цин-На (ключове и захвати). Стилът в случая няма никакво значение - или ги можеш нещата или не ги можеш - това е положението (т.е. или има Кунг-Фу/умение или го няма)! Ако работите и с оръжия нещата ще са съвсем близки до реалността. Китайските традиционни майстори имат една Кунг-Фу поговорка, която гласи: "В БОЙНИТЕ ИЗКУСТВА НА ПЪРВО МЯСТО Е КУРАЖА; НА ВТОРО СИЛАТА И ЕДВА НА ТРЕТО МОЖЕМ ДА ГОВОРИМ ЗА УМЕНИЯ (КУНГ-ФУ)"! Тук ще те коригирам малко за клана Грейси - нищо ново не са измислили! Това което практикуват даже не е Джу-Джуцу, а си е традиционно Джудо, но пречупено през погледа на свободния рингов бой! Както и да го въртят това е бой с правила и е спорт (макар и контактен и твърд), но все пак спорт, а не БОЙНО ИЗКУСТВО! А и защо след третия турнир UFC Ройс Грейси се отказа от борбата; в Япония също го биха доста лошо и стария Хулио Грейси нервно хвърли кърпата на ринга; гледах внимателно тази среща. Като говорим за бой без правила; носете си на колана един кастет (боксово острие) и нека заповяда който иска професионален граплер - един единствен удар където трябва ще го извади от строя завинаги!.....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 3584405
Постинги: 482
Коментари: 1923
Гласове: 3171
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930