Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2010 12:34 - Вече се произвеждат бомби с генен механизъм (ГМО)!
Автор: doktora757 Категория: Технологии   
Прочетен: 2775 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 29.08.2011 21:32


                        image


На фокус
 

Създаваме ли оръжие за чудовищно израждане на хората и масов мор

Вече се произвеждат бомби с генен механизъм

Тодор Андреев
01 Март 2010, в. "Дума", брой 49

   
 

Хората, които участват в дебатите около Закона за генномодифицираните организми и стотиците представители на неправителствени организации, които изобличават лобистките интереси, дори не си представят какви ужасяващи перспективи крият тайните научни изследвания в молекулярната биология и генетиката, заложени в секретните лаборатории. Те не само застрашават здравето на нацията ни, но и могат да предизвикат чудовищно израждане и масов мор?
 От 1950 г. до днес изследванията са показали, че в живата природа съществува взаимна връзка между молекулните структури и биологичните функции. Свойствата на нуклеиновите киселини и белтъците произтичат от свойствата и разположението на атомите във вътрешността на молекулите. С разшифроването на човешкия геном през 2000 г, една уникална последователност примерно на 100 хиляди гени, която определя цялата сложна биохимична картина на човешкия организъм, учените получиха възможност да надникнат

 в тайните на живота

Те все по-дълбоко навлизат в дебрите на природната морзова азбука, "записана" в молекулите на ДНК, в тайнствата на наследствения механизъм. "Видяха" под микроскоп как работят гените, получиха представа как може да се "надхитри" живата материя и да се "заповядва" чрез нейния собствен шифър да се получават и да се възпроизвеждат гени.
  Но един ден внезапно в тихите коридори на лабораториите проехтя предупреждението: "Човекът може да създаде генетична бомба!" Американски учени потвърдиха, че 90% от изследванията в молекулярната биология и генетика всеки момент може да се препрофилират за създаване на генетично оръжие! Човекът, направил гениални открития в генетиката, както навремето и в ядрената сфера, се изправя на прага да изобрети нов начин за самоунищожаване.
 Молекулярната генетика може да получава гени по биологичен път, да ги синтезира, като използува за матрица функциониращото в клетката копие, да отдели гена от група гени и да ги пренася. Възникна сериозна опасност чрез генно инженерство да се създават микроорганизми със съвършено нови болестотворни свойства. Озовали се на свобода,

генетично преобразуваните щамове

биха предизвикали масови, неподдаващи се на лечение- инфекциозни или злокачествени  заболявания.
През октомври 2000 г. в САЩ избухва скандал, свързан с продажбата на трансгенна царевица "СтарЛинк", разрешена за изхранване само на  животните. В този продукт е добавен ген, отговорен за синтеза на пестициди, унищожаващи европейския царевичен червей. Този белтък не се  разрушава при висока температура и предизвиква  алергични реакции, включително и шок. А фирмата го продава като обикновена царевица. Появиха се съмнения, че през 2002 г. лекарите, изпратени от ООН да изследват епидемия от неизвестна болест в Мадагаскар, от която за два дни умирали хора само от една етническа група, са се сблъскали с изпитание на етническо генетично оръжие.
 
  Усетили зловещата песпектива волно или неволно да се предизвика масов мор, пионерите в генетичното инженерство излизат с призив за спиране на опитите, докато не се изяснят всички опасни за човечеството последици. Парадокс е, но е факт, че най-крупните научни постижения се използуват най-напред и

масово за изтребване на хората

взривните вещества, отровните вещества, радиоактивността, ядрената енергия. Подобна опасност тлее в генетичното инженерство. От една страна, злокобни сили могат да създадат "биологична" бомба и да шантажират човечеството, и, от друга, по невнимание да се изпуснат нови патогенни вируси и бактерии, получени при експериментите с рекомбинация на гени.
 В същото време генетичното инженерство открива блестящи перспективи през световната наука и практика. Но в различни моменти от секретни лаборатории се промъква поверителна информация за намеренията на всяка цена да се създаде това проклето генетично оръжие. Коварството му идва от възможността неговата употреба да не бъде своевременно забелязана. Тайно може да се

въздейства върху потомството

на хората. При масова употреба на подобно оръжие може да настъпи деградация и дори постепенно измиране на населението от определен район, който после да бъде населен с други народи.
 В специален доклад британската медицинска асоциация предупреждава, че генетичното оръжие ще стане реалност през 2010 г. и затова е необходимо да се вземат бързи мерки, които да възпрепятстват неговото разпространение. Но както отбелязват наблюдатели, ненапразно премиер-министърът на Великобритания Уинстън Чърчил, с присъщият му сарказъм, някога е казал, че Англия и Америка са две страни, разделени от общ език. След предупреждението на англичаните в САЩ прозвучава предложение за практическото приложение на генетичното оръжие. Някой си Крейг Уинтър, основател на компания за генетични изследвания, с възторг отбелязва, че проникването в генетичния код на бактериите и вирусите може да се използува за създаване на оръжие с насочено действие срещу екстремистите, планиращи терористични актове в САЩ.
Страхът от внезапно появяване на неизвестно оръжие кара американския президент  Джордж Буш през 2004 г. да подпише закон за реализирането на

 10-годишна програма "Биощит"

на обща стойност 5,6 млрд. долара, а населението е предупредено за опасността от появата на генетично оръжие. По този повод американският писател Том Хартман в своята статия "Генетично модифицирана бомба" пише: "Представете си бомба, която убива само белите с рижа коса. Или ниски на ръст хора. Или араби. Или китайци. А сега си представете, че тази нова бомба може да бъде пусната някъде, и за един ден, седмица или месец тя ще убие на планетата всеки човек, който съответства на профила на бомбата, въпреки че останалите ще останат живи".
 Впрочем, не е задължително да се използува бомба. Учените казват, че генетичната война може да започне незабелязано - просто някой патогенен агент започва незабелязано да постъпва на територията на противника. Например във вид на бактерии, внедрени в генномодифицираните домати. Попаднал в човешкия организъм,

патогенът се "вмъква" в ДНК

и блокира производството на необходимите аминокиселини. По тази причина генетичното оръжие може да се открие само след като е започнало да убива хората. Но дори да бъде открито, то вече не може да бъде спряно!
 Известно е, че между отделни раси и народи, които живеят в специфични природо-географски среди, съществуват определени биохимични различия във връзка с обмяната на веществата и т.н.  
Изяснено е, че различните нации имат различни комбинации от гени, които до голяма степен определят различните реакции на хората от различните етноси на едни и същи химически препарати. Китайците например могат да оглушеят при взимане на някои типове антибиотици, а обикновеният за европейците препарат тамифлу може да предизвиква в японците смърт или халюцинации и психични проблеми.
 Британската медицинска асоциация предупреждава, че с помощта на генетичното оръжие може да се унищожават дори отделни групи вътре в етносите. В отчета си те казват, че в най-близкото десетилетие може да бъде създадено генетично оръжие за масово унищожаване. Бързо прогресиращото развитие на генетиката в близките години може да стане причина за провеждане на невиждани по мащаб етнически чистки.
Един от водещите америктански медици Р. Хамешлаг пресметна, че ако се употреби етническо оръжие в който и да е район, загубите в населението могат да достигнат до 20-30%. Ще напомним, че подобни жертви по време на ядрена война се смятат за "неприемливи", т.е. такива, при които страната търпи поражение.
   На Първата Международна конференция "Молекулярната медицина и биобезопасността", състояла се през 2009 г. в Москва, микробиолозите сериозно разглеждат възможността от създаването на етническо оръжие. Чрез водата, продуктите за хранене в човешкия организъм може да се внедри видоизменен ген, носещ определен тип информация. Още повече че всяко научно постижение в областта на генната терапия може да бъде превърнато в биооръжие.
    Според професор Наталия Калинина от Института за световна икономика и международни отношения към Руската Академия на науките, експерт в областта на химическото и бактериологичното оръжие, за изготвяне на генетично оръжие може да се използуват всякакви биоматериали: кръв, слюнка, частици от кожата, защото във всяка клетка на организма се съдържа пълен набор от гени. И тъй като  геномът на човека вече е известен, то  влиянието върху него може да бъде разнообразно. Например влиянието върху

половите гени може да доведе до безплодие

цели народи!  Дори се смята, че бомбите с генен механизъм вече се произвеждат. Те дори бродят по домовете на хората по земята. Храната, към която те са привикнали, вече не е тази, която са употребявали преди 20 години.
  Генетичното оръжие е особено актуално днес, когато се изострят икономическите противоречия и планетата става все по-населена, кагото светът е социално поляризиран. Активно развиващите се свръхдържави се сблъскват с изчерпването на природните ресурси. Анализатори подозират, че в новите тайни стратегии не може да не се предвиждат "геноцидните войни", за унищожаване не на военните сили, а  на "излишното" население.
   "Мръсното" ядрено оръжие може да бъде сменено от "чисто оръжие за масово поразяване", каквото може да се окаже "генетичната бомба".
Военните специалисти смятат, че ако генетичното оръжие  бъде употребено, населението на  Земята през 2025 г. може да се съкрати до 1,0-1,5 млрд. души!Генетичната бомба може да бъде пусната тихо, никой няма да разбере кой и кога е сторил злото. Никой няма да забележи, че тя е задействана, докато жертвите не започнат да умират масово. Всеки човек, който е част от дадена група с общ генетичен профил, може да бъде подложен на опасности. Болестта може да бъде разпространена чрез разпръскване на микроорганизми във въздуха или заразяване на водопроводите.
   Учени твърдят, че продуктите за хранене от генетично променени растения и животни могат да представляват истинско генетично оръжие. Външно те не се отличават от нормалните и тук е опасността. Хлябът изглежда като хляб, месото - като месо, плодовете изглеждат дори по-добри от нормалните. Но затова са различни на генетично ниво. Хромозомите на генетично модифицираните организми носят в себе си внедрени участъци от други растения и животни, и не само това! Тези "скромно" скривани генетични изменения в растенията и животните могат да предизвикат необратими промени, които да доведат до пълна стерилизация примерно в първото или в третото поколение от цели раси. И тук възниква сериозният въпрос ще вземе ли човечеството бързи мерки за "минимизиране" на злото, скрито в прогреса, в молекулярната биология и генното инженерство. Или ще остави грижата за оцеляването на нациите на самите нации.

duma.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl




Тагове:   механизъм,   ГМО,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5047427
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031