Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2017 11:46 - Част от оная стенограма
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2359 Коментари: 4 Гласове:
17

Последна промяна: 12.06.2017 12:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.06.2017г.
     Беше публикувана така наречената първа стенограма за състоянието на Корпоративна търговска банка от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, проведено на 29.06.2014г. от 14:00 часа при президента на републиката.

След прочитането на стенограмата установих, че освен тъпотата на политиците ни друго секретно в нея няма. Самата стенограма е доста дълга, затова реших да извадя от нея само изказванията на господин Бойко Борисов, защото от присъстващите той ни управлява и сега. Подбрах онези изказвания, които извадени от контекста имат самостоятелен смисъл. Освен това, изказванията на Борисов ми се видяха и най-атрактивни.
Досадно е да се чете целият текст на един път. Достатъчно е да се чете по едно изказване на ден, защото думите на господин Борисов се нуждаят и от продължително осмисляне.

И така, на срещата присъстват :
Росен Плевнелиев – президент на Република България; Михаил Миков – председател на Народното събрание; Пламен Орешарски – министър-председател; Бойко Борисов – ГЕРБ, Владислав Горанов – ГЕРБ; Сергей Станишев – Коалиция за България, Янаки Стоилов – Коалиция за България; Лютви Местан – ДПС, Йордан Цонев – ДПС; Евгени Узунов и Николай Бареков – България без цензура; Красимир Каракачанов – ВМРО; Меглена Кунева – Реформаторски блок, Радан Кънев – Реформаторски блок.
Поканени са да присъстват :
Иван Искров – управител на БНБ и Калин Христов – подуправител на БНБ.

*Бойко Борисов : (прекъсва Иван Искров)
"Г-н Президент, а защо започваме от втория етап, има време, предполагам, може би трябва да чуем как се стигна до тук, защо прескачаме един етап, а започваме от събота, имаме време да изслушаме всичко?
*Г-н Президент, говорим в единствено число за една банка.
Питам, защо за нея говорим, а не говорим и за другата, и за третата? Дотук в изложението няма нищо конкретно, за да имаме такава среща днес, нищо не съм чул, въпреки личното си приятелство, което имам с Искров. Ние сме се събрали да спасяваме ……. или говорим за банковата система, която включва целия период? И когато се говори за ДАНС, за тези смешници снощи, за тези, които отидоха по офисите, за това правителство, което мълча 10 дена, докато се случи всичко, сега Вие искате те да са стожери и ние да се обединим. Първо ще се разграничим, после ще се обединим. Кажете истината, кажете тези хора, които са го направили, защо го направиха, кой прати ДАНС, кой прати прокурорите, кой прати всички там, премиерът знаеше ли, този вътрешен министър, където води като маймуна вчера хора с маски, знае ли кой води? И днес тези провокации през ДАНС, където пускат до БГ-нес и навсякъде, че ние сме едва ли не виновни за това? Дайте да си сложим истината на масата, за да видим можем ли нещо да направим. Върху какво да се обединя?
На ДАНС не му вярвам, на кого да вярвам в ДАНС, на тези, които отидоха и заградиха офиса на едната, на втората, на третата? И не си мръднаха пръста досега. А истината я знаем всички. Или трябва да вземем решение и това да не се повтори по никакъв начин, или само така да ни залъгвате и после да излезем и да кажете : ама Борисов не се съгласи. Защо, аз искам да се съглася, но искам да знам виновниците, искам да знам има ли изтеглени държавни пари, има ли заръчани от тези банки.
*Ами като искаме да ги знаем, защо мълчаха правителството, ДАНС и МВР и не тръгнаха да атакуват още през първите 10 дни? Извинявайте, но от нас искате да си заложим партиите, да си заложим авторитета и да излезем и да кажем нещо на хората, което да ги успокои. За да мога да не ги излъжа ..., аз не вярвам на министър Чобанов, не вярвам, че може да се справи. Казвам го публично и в очите. Не вярвам на ДАНС, гледах ги снощи с цялата пропагандна машина – барети, качулки, същият този, който в комисия в парламента говореше за мен.
*Този Чикагото. Синът му, който говореше в парламента на комисията срещу мен.
*Двете заедно не могат да вървят. Или БНБ напред и единствена да я подкрепяме, но с правителството няма как, няма да слушам дори. За кое правителство говорите? Г-н Станишев казва държавата. Но тази държава доведе нещата до тук. Нали се разбрахме за избори, нали се разбрахме да подадат оставка, нали се разбраха да изместим фокуса от банките върху фокуса на политиката, ние да се млатим там колкото си искаме, но хората да се махнат от банките. Нали това се разбрахме? И когато видях г-н Чобанов по "Панорама" да обяснява, че всичко е стабилно, и когато каже, че е стабилно, това е все едно да ти каже  добър ден и пускаш лампата веднага. Значи ситуацията е зле. Дайте да изместим фокуса от банките, а не да слушаме Искров. Човекът ще се справи колкото може.
*Добре, щом искате да го чуете, чуйте го. Аз искам да кажа, че мога и ще подкрепя. Макар че и формата, г-н Президент, хубаво е като се каже двама души, да са двама души. Правим изключения, ОК, но както аз съм взел експерт, за да може това, което каже Искров, ако е добро, да кажа "да" и съм готов да го кажа в пълния му обем. Все пак искам да се знае, че ние подкрепяме банката и банковата система. Няма как прибавяне на думата "правителство" което спа, което Вие нарекохте случки ..., какви случки са това да ти влезе прокуратура, следствие, ДАНС, жандармерия в офисите, това случка ли е? Това е пряка атака срещу една банка, която и да е, не ме интересува. Защо си мълчахте Вие, когато същите тези хора се наредиха пред Общинска банка? Ако бяха съборили ………… ………., щеше да е виновна Фандъкова и ГЕРБ, нали? Рецидив става, господа, и ако не се посочи, не се гарантира ..., на това правителство нямам грам доверие. Оставка на правителството. Ако не може целият кабинет заедно, заради датата на изборите, тотално всички утре да осъмнат с нови министри. Това ще успокои хората.
*Правителството изобщо не е наше.
*БНБ изцяло я подкрепяме, ще подпиша всеки текст и ще гласувам всеки текст, който предложи.
*Утре в 10 часа извънредно заседание на парламента, сменят финансовия министър и той подписва транзакцията. Ако не може, ако Орешарски си подаде оставката, по конституция трябва да падне правителството и тогава идва датата на избора септември.
Затова може да падне цялото правителство без премиера. Той може да ги свали всичките. А финансовият министър, защото, г-н Цонев, в случая говорим на един глас, в 11.00 ч. може да има финансов министър, който да подпише, а обществото ще се успокои, когато сме взели днес тези решения, и идва нов екип, който да спасява положението. Този екип е довел до това положение. Вие бягате от този отговор досега. Кой доведе държавата до това състояние?
*Вие защо не искате да смените финансовия министър?
*След като е доведено до тук, сменете този, който го е довел това положение.
(прекъсва Иван Искров)
*Един кратък въпрос, както казва и Бареков – ако по 1 млрд. теглят на ден и до петък не свършите работа, стои си Чобанов, стоят си всичките, доверие нула, и какво правиш от другия понеделник, вложителите са 50-60 млрд.? Питам и нормално ви казвам - отместете фокуса, г-н Стоилов, от банките върху политиката. По-добре ние, политиците, да се жертваме, там да правим панаири. Отместете го този фокус, за да се успокоят хората.
*Тогава да кажем защо сме се събрали днес, кое наложи това събиране – тежкото състояние и предстоящият колапс на банковата система.
*Като кажете кой го е довел, казваме : след като сме го довели, отстраняваме поне няколко "бушона", които да отпушат напрежението. Излизаме долу и казваме : подкрепяме Искров и новия финансов министър Х, който и да е, нямам никакви претенции, подкрепяме го да отиде да преговаря с Европейската комисия, да действа, да прави и т.н.
*Пак ви казвам – сменете финансовия министър, поемете Вие да сте и финансов министър, излезте коалицията отвън, решете го това и да се успокои народът. Не може да излезем от тук и да кажем : ние подкрепяме. Тогава всички ние ставаме съпричастни на това, което се е случило. За цената на тока не помните ли как отидох и хвърлих оставката. Кой ме пожали от вас тогава, кой?
Сега говорите с Искров за тези пари, ами Здравната каса – половин милиард, енергетиката –3 млрд., Сименс и влаковете - 300 млн., ще спрат след 1-2 месеца. Сметнете за колко милиарда става въпрос.
Искаме да успокоим хората. Ето, повтарям, Влади ми пише и аз казвам това, което ми напише експертът и съм се съгласил с всичките думи в това. Отпушете малко, иначе, както излезе Бареков онзи ден, сега пък Волен Сидеров, те си сменят местата – единият на Консултативен съвет, другият сега, излиза и казва : БСП, ДПС, ГЕРБ и България без цензура направиха ундурма, сега ще включат и Реформаторския блок и нещо си решиха. То не е вярно, но то се тиражира и се говори.
Дайте да отпушим напрежението, да го насочим към политиката и да оставим експертизата да я свърши. Подкрепяме ги, но не може да искате от нас да излезем и да кажем, че всичко е наред. То не е наред и затова днес, в неделя, е това съвещание, защото хич не е наред. Дайте човек, не искаме да ви се бъркаме, нямам претенциите на г-н Бареков да дам кабинет, вие си ги решете нещата, излезте 5 минути в почивка и си ги решете, отпушете напрежението и след днешното решение да излезе премиерът и да каже : реших, наказвам виновните - този, този и този, взимам им оставките, защото тази седмица е фатална и няма време за ново правителство, няма за еди кое си, подкрепят го двамата лидери – на БСП и ДПС, и въпросът се решава. Иначе сега Вие започвате да ми цитирате какво съм казал. Аз съм казал това, което казвам и сега – не вярвам на този кабинет, не вярвам, че може да изведе до петък страната. Нови милиарди, и ако до петък останат тези хора, другият понеделник или другата неделя ще се съберете пак. А сега в сайтовете всеки си пише каквото си иска. Това е довело? Не това е довело до планираната атака, която беше проведена от същата тази държава на много органи заедно. Навън това не можем да го говорим, но тук трябва да си го кажем.
*Защото ви оставихме финансова стабилност.
*Подкрепям категорично тези мерки и отпадане на "правителството".
*Г-н Президент, само да улесня Искров, за да видят колко съм добронамерен и диалогичен. Накрая можем да напишем текст, че парламентарно представените партии и независимите депутати ще подкрепят в парламента мерките, предложени от БНБ в тази посока.
*Искаме да кажем, че необходимите мерки и това, което Орешарски ще внесе, за да имате и от нас гласове, и от тях, в смисъл да покажем, че това е методът, да допишат 2-3 изречения, който може да пише добре, да го формулира, че сме готови да подкрепим тези точки, защото 4, 5 и 6 точки са за евентуални инструменти, където да подкрепят еди какво си. Искров, да допишем под твоите мерки отдолу, че парламентарно представените партии и независими депутати ще подкрепим в парламента тези мерки. Това дава възможност Орешарски да ги внесе, да ги гласуваме и да отидем нататък. Така горе-долу запазваме тази дистанция.
*Питам, защо този ден, когато банката "пуши", хвърляш бензин отгоре?
*Г-н Президент, искам да питам Искров да ми отговори – знае ли какви са заплатите в ДАНС? Сега им дават още 3 млн. и половина. Знаете ли всъщност ДАНС какво е? Това е контраразузнавателна служба, която бди за националната сигурност. А Вие казвате, че някакви криминални, зловредни, се явили хора и направили .... Защо Орешарски излезе и Чобанов? При тези заплати ...? Шефът на ДАНС взимаше два пъти, колкото премиерът –  5500-6000 лв., там им е заплатата. Как може да проспят такова нещо? Защо не му взима оставката? Вие искате да излезем от тук без наказани хора, все едно нещо най-нормално се случва, днес сме се събрали да си бъбрим в неделя следобед. Та това е видна катастрофа. Кои глави ще паднат, хората искат да се търкалят глави на виновници. Ние пишем "зловредни слухове" и "криминални структури" – Чикагото. Дайте да се държим сериозно. И това не е към теб, Искров, това е към тези тук, които искат .... За жалост, само г-н Местан остана, от когото зависи нещо. Ето, ние сме диалогични и ще подкрепим всичко, но другите неща, това са несериозни работи. ДАНС сега да проверявал, а те са контраразузнавателна служба, това значи изпреварваща информация. И сега да ни запознават на Консултативния съвет – готви се атака срещу банковата система, вземете мерки ... Ние утре в парламента приемаме закон, че който се обади, който каже ..., доживотна присъда, както казва Миков. А ние сега им даваме пак те да се занимават. И знаете ли как се занимават? Отварят фейсбук. Но там хората си говорят, всеки може да си говори. Това е социална открита мрежа и кой каквото си иска може да си пише във Фейсбук.
*Дори това "злонамерени" е толкова голямо клише от годините, че не знам, то е протрито и издава безсилие. Кой е злонамерен, като имаме такива ДАНС, МВР, къде са? Това едно. Ако се редактира това, което каза и г-н Кънев, трябва да бъде подплатено с оставките поне на финансовия министър.
*Г-н Президент, може да стане : разполагаме с резервни средства и механизми, за да се справим с всеки опит за дестабилизация и заставаме зад всяка банка. Това изречение само го добавяме – която банка би била обект на атака.
*Добре, като ни питат, ние как ще се скрием, нали във вторник или в сряда ще ги вкарат в парламента? От кого се криете, ние тайно съвещание ли ще правим? Нали затова казваме това?
*И с председателите на партиите. След това минаваме към другата точка – с една дума, трябва да има оставки.
Колеги, нали искате да изглеждаме стабилно. Като слезете и го изчетете това и се качите горе, и ако не се приеме това, което ви казвам, от хората, което се изпълнява, аз какво да кажа долу? Приемам го Чобанов да продължи да го върши. На ДАНС шефа, на финансите, да ги няма. И на мен не ми беше приятно да махам последните дни Дянков, но го правех, защото всичките вие ме притискахте.
*Г-н Президент, повярвайте ми, трябва да сме всички долу в този вид, в който сме. По-добре да се забавим 15 минути и да чуем какво ще предложат колегите, какво ще приемат, "да" или "не", можем да бъдем по-експедитивни, слизаме долу и тогава четете всичко това. Ние няма как да приемем, че ще ги подкрепим във всичко, те са си готини и остават. Няма как да стане. А силно ще бъде като се изправят всичките партии, които сме тук, Вие говорите отпред, ние сме отзад ...
*Преди да слезем, нека да кажат мандатоносителите дали са готови да обсъждаме оставки и вече всичко останало, което казва г-н Местан. Защото има една много съществена подробност – оставката е на 21-ви юли, но тази седмица е критична. Ако мерките, които днес казваме до следващия петък, който идва, изхарчим милиардите и трябва да се съберем пак, тогава вече няма оправяне. В това сме наясно. Затова искаме, и моето предложение е, ще избързам – подуправителят Калин Христов да стане финансов министър, да отиде в Брюксел с Европейската комисия, да се ползва с доверието на всички нас и да свърши цялата работа. Ако искате, добре, ако не, няма какво да обсъждаме повече друго. Така и така сме се набутали в този текст, отиваме и казваме, че го правим заради банковата система и знаем, че всъщност рискът е огромен. Това ми е предложение. После няма за какво да дебатираме. Имаме дата на избор, имаме 21-ви юли ..., няма за какво друго да дебатираме. Ако тази декларация я подпрем с 2-3 оставки, ще звучи много по-убедително в обществото, а ако не, оправяйте се.
*Ако не се знае какво ще правим във втората точка, по-добре да слезем всички, да се покажем и аз в т. 2 няма да участвам. Нямам какво да дебатирам. Има дата на избори, имаме дата 21-ви, дал съм си съгласието. Ще гласуваме, ако направят предложение, и да правят каквото искат след това. Нямам какво да дебатирам. Отиваме на избори и всеки се бие. Какво има сега тук да си дебатираме? Ако не искат да дават оставка, тяхно право е да не я дават.
*Който искате сложете, но направете така да има отдушник. И казвате, че сега всичко е наред, а то не е наред. Защо сме тук тогава, не казвате защо сме тук? Тук сме, защото не е наред, защото се съсипа системата. А ние и да искаме това да го кажем навън, не можем, но не искате и вътре да го кажем. И какво да правим – все едно било каквото било, вече друга съм ... Не е така. Факт е, че има катастрофа.
*Това е вече приказка. В края на краищата аз затова настоявах в 16.00 ч. или в 15.00 ч. да сложим всичко на масата и да бъде изяснено, за да не се повтаря пак, но тогава Вие си мълчахте. Сега какво се иска от нас? От нас се иска ние да Ви подкрепим, да кажем, че всичко е наред и няма виновни. Ами защо сме се събрали, след като няма виновни? Правителството и банката да си бяхте взели всички мерки да си го свършите, имате си мнозинство в парламента. Тогава по каква работа сме се събрали тук? Вие искате да излезете чисти от водата. Нима не бяхте вие, когато ми казвахте : идете си с мир, г-н Борисов, преди една година, или ако не искаш по този начин, по другия начин … Толкова ли бързо забравихте какво беше? И сега искате от нас дори да не ви кажем, че сте виновни. А кой е виновен?
*Не към Вас, говоря по принцип. Вие не оспорвате, но колегите от БСП искат да излязат сега и да кажат : нямаме виновни, най-вероятно Борисов е терористът, както каза Мерджанов, че аз съм терорист, че съм съборил банковата система. Аз няма да се учудя и вие да излезете и това да го говорите вече. И ви дадох приятелски съвет. За мен е по-добре, но за държавата не е по-добре да стоите колкото се може повече. А вие колкото си искате стойте, но няма да се успокоят нещата до петък, повярвайте ми. Без един политически маньовър, което искаме да ви кажем, това и за вас е добре, да има отдушник на друго място. Като останете, като излезе г-н Чобанов утре по телевизията да каже, че всичко ви е наред, няма как ние да не излезем и да не кажем, че не е. И отново ще кажете, че има политическо говорене. Принесете жертва една – две глави заради спокойствието. Няма да Ви е проблем. Аз уволних 20-30 министри, не е страшно. Още повече за 20 дена и Чобанов няма да се обиди, но не може на същия шеф на ДАНС, който проспа всичко, да го държите там и да взима 6 хил. заплата, два пъти повече от премиера.
*Аз им давам препоръка, че това ще успокои нещата. В противен случай ние така или иначе по позицията сме поели да застанем до виновните за състоянието на държавата в тази една година – всички тук и ние. Застанали сме поради тази причина. И те какво искат – да излезем и да кажем, че подпираме със законови и всякакви каквито искате мерки държавни пари да се налеят в банките, за да ги спасим на практика, и все едно нищо друго не се е случило.
*Поне Орешарски да излезе и да каже : на 21-ви си депозирам оставката.
*Г-н Президент, оценяваме това, което и колегите явно ги тормози в БСП. Все пак ще отиваме на избори и всеки ще се опитва някак си да се защитава. За да не взривим това, което сме казали, да се ограничим, защото те няма да се съгласят, аз ги виждам, и няма смисъл, вече никой не може да ни попречи да кажем, че БСП не са били съгласни, но да се ограничим до първия вариант, защото ако е вярно, че г-н Орешарски знае нещо, което ние не знаем, аз настоявах още в началото да знаем. Трябва да го викнат г-н Искров и да го разпитат къде са били и т.н. Все пак това го казва премиерът. Аз една година се обяснявам за Отряд 28 защо е летял до Тракия или обратно, а тук чувам за нещо много чудовищно.
*Г-н Орешарски да каже : на 21-ви си подавам оставка.
*Колеги, моля да сработят мерките до петък. Никакви консултации няма да има после, ако не сработят мерките. Аз искам да им помогна с 1-2 оставки и да има отдушник. Това, което и г-н Кънев каза : ако премиерът застане на кормилото и на Финансовото министерство, за да прави преговорите, това не значи, че е приел вина, значи, че още по-сериозно гледа на кризата и още по-сигурно би трябвало да управлява."




Гласувай:
17



1. mt46 - Четох я почти цялата...
12.06.2017 21:53
Направи ми впечатление, че политиците ни са били доста загрижени за успокояването на народа...
цитирай
2. mt46 - ...
12.06.2017 21:58
ББ: "Аз искам да им помогна с 1-2 оставки и да има отдушник."
А защо не поискаха Искров да си подаде оставката?...
цитирай
3. kvg55 - До mt46
12.06.2017 22:02
Според Борисов са готови предизборни панаири да правят, но да отвлекат вниманието на хората от банката.
цитирай
4. zaw12929 - Има нещо по изненадващо от стено...
15.06.2017 20:07
Има нещо по изненадващо от стенограмата- ГЕРБажиите фалшифицираха разследването. Това го изнесе Григор Лилов и... никой не смее да попита, да обвини хората, които са замазали така кражбата.С фалшива фирма Затова бе свален Орешарски...
Лека вечер. Успешни дни!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752809
Постинги: 2808
Коментари: 25794
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031