Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2011 23:27 - "Мостът между Изтока и Запада"; в памет на Робърт Уилям Смит (1926-2011 г.)
Автор: doktora757 Категория: Други   
Прочетен: 4958 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.08.2011 20:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           image

"Мостът между Изтока и Запада"; в памет на Робърт Уилям Смит (1926-2011 г.)


д-р Дориян В. Александров (Школа "Златен Дракон")


   На 01.07.2011 г. ни напусна един добър приятел и колега - Робърт Смит; писател, историк и популяризатор на бойните изкуства, активно практикуващ различни дисциплини и учител.
   Робърт Смит е роден през 1926 г. в Ричланд, Йова, САЩ. След второто си висше училище постъпва в Морската пехота на САЩ и продължава военното си обучение там. После през 1946 г. работи в железопътна компания и завършва Източни студии в Илинойския университет и Университетът във Вашингтон. 

                              image

    Неговият интерес в бойните изкуства започва рано; първоначално се занимава с бокс, а през 1947 г. постъпва в Чикагския Джудо клуб, където среща известния Дон Дрегър с когото се сприятеляват и по-късно заедно пишат книги и практикуват бойни изкуства в Япония. 
   През 50-те години на миналия век Смит започва работа в Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ и през 1959 година отива на работа в Тайван, където стои до 1962 г. Там активно практикува различни традиционни стилове на Кунг-Фу/Китайски бокс и се среща с едни от най-големите за времето си майстори, такива като Чен Манчин (Ян стил на Тай-Дзи), Уилям Чен (Ян Тай-Дзи), Уан Шудзин (Син-И, Ба-Гуа, И-Цюан и Тай-Дзи), Чен Панлин (Син-И, Ба-Гуа, Тай-Дзи, Шаолин), Хун Исян (Син-И, Шаолин, Ба-Гуа), Хун Имиен (Ба-Гуа), Джан Дзюнфен (Чан Чунфен; Син-И и Ба-Гуа), Тун Цайлян (Т.Т. Лян; Тай-Дзи), Чан Душен ("Желязната Пеперуда"; Шуай-Дзяо, Син-И, Тай-Дзи), ген. Юан Тао (Син-И и Тай-Дзи) и много други, които описва в своите книги и филми. Най-вече в своята книга бестселър "Китайския бокс; майстори и методи" (първо издание на "Коданша интернешънъл" 1974 г.), която е издадена и на български език от издателство "Шамбала", 1994 г.; превод от английски д-р Констатин Тодосиев от СУ "Св. Климент Охридски".


image

Четирима мъже прилагат силово бутане срещу грандмайстор Чен Манчин, който им показва "вкореняване" от Тай-Дзи-Цюан (първият отпред е Робърт Смит); снимка от 60-те години на миналия век, Тайван.

                   image
Робърт Смит и Уилям Чен практикуват "бутащи ръце" от Тай-Дзи-Цюан; 60-те години на миналия век, Тайван.
                       
                   image

                         Грандмайстор Уилям Чен и сифу Робърт Смит, 1999 г., САЩ.   

   В Тайван, освен интензивната си практика с китайските майстрои, Робърт Смит натрупва и огромен архив от материали, голяма част от който така и остава непубликувана. След този период той пише първите книги на английски за неизвестните до тогава на Запад стилове на Кунг-Фу като Син-И-Цюан ("Бокс на насочената воля"), Ба-Гуа-Джан ("Дланта на 8-те мистични триграми") и една от първите книги за Тай-Дзи-Цюан в съавторство с грандмайстор Чен Манчин. В продължение на 50 години Смит продължава своите занимания с бойните изкуства и преди всичко с вътрешните стилове на Кунг-Фу. Неговите книги освен, че са великолепно оформени (в ранните му книги преобладават илюстрациите с автентичните майстори), съдържат и изключително ценна информация относно методиката на тренировка, историята, теорията, философията и психо-физическата култура на китайските бойни изкуства. Но Смит не се задоволява само с това, а довежда на Запад и първите големи майстори на Тай-Дзи-Цюан - Чен Манчин и Уилям Чен, последвани после и от други, което отваря вратите за автентичните бойни изкуства в САЩ. Не случайно в мемориални статии, днес го наричат "Мостът между Изтока и Запада" и адептите на бойните изкуства се прекланят пред неговото пионерско дело. Авторът на тези редове е особено зъдължен на Смит, тъй като именно благодарение на неговите книги и задълбочена информация своевременно се преориентира преди повече от 30 години от японските към китайските бойни изкуства и по-специално Син-И и Ба-Гуа.

image

Автора практикува "бутащи ръце" с грандмайстор Уилям Чен; семинар по Тай-Дзи-Цюан (стил Ян), София, 1997 г.


image
Гранмайстор Чен Манчин (1901-1975 г.) - "майсторът на 5-те превъзходни изкуства" (рисуване, поезия, калиграфия, медицина и Тай-Дзи); един от учителите на Робърт Смит.

image

Грандмайстор Чен Манчин рисува на специална влакнеста хартия в китайски стил "гохуа".


   С майстора Робърт Смит имахме кореспонденция навремето и получавах ценна информация и съвети от него, тъй като по това време на Запад учителите по тези стилове се брояха на пръсти и информацията за тях беше доста оскъдна; не като днес! Притежавам почти всичките му книги и най-вече тези за Син-И, Ба-Гуа и Шаолин.  Ето и някои от неговите книги, които освен на английски са издавани и на много други езици (тук са посочени и някои от последните издания, тъй като са многократно преиздавани):

   

Some of the books by Robert W. Smith:

For other writings about Robert W. Smith, click below links.

http://www.taichicenter.com/RWS80th.shtml



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5046850
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031