Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2011 20:57 - Джан, Ниан, Лиан и Суей - ключовите умения в Тай-Дзи-Цюан
Автор: doktora757 Категория: Други   
Прочетен: 3795 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 30.07.2023 18:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image  


    Джан, Ниан, Лиан
и Суей в Тай-Дзи-Цюан

 

 

 

Съществуват четири основни бойни умения в "бутащите ръце" на  Тай-Дзи-Цюан

Съществуват четири основни бойни умения в „бутащи ръце” (туй шоу) на Тай Чи Чуан - Джан, Ниан, Лиан и Суей. Наричат се още четирите основни Ней Дзин - вътрешни натренирани сили или умения. Без да можете да използвате тези умения, не правите
Тай-Дзи-Цюан. Така, че хората обикновено казват, че тези четири умения са в основата на всички техники на Тай-Дзи-Цюан. Би трябвало те да бъдат включени в навсякъде. Те са най-важните характеристики на Тай-Дзи-Цюан. Показват големите различия между Тай-Дзи-Цюан и другите бойни стилове. Ето защо хората винаги ги използват, за да демонстрират Тай-Дзи-Цюан. Използват ги като кратко определение на Тай-Дзи-Цюан.

 

 

 

 „Zhi Ji Zhi Bi- "знаейки себе си - знай и своя противник"

 

Разбирането на тези четири умения е първата стъпка за постигане на високо ниво на умения в Тай-Дзи-Цюан. Практикуването на Бутащи на ръце е единственият начин да научите тези умения. Чувствителността е в основата на тези умения, защото те изискват от хората да знаят реакция на противника и от реакцията му, да решат правилния начин на отговор. Тази идея е по някое време започва катоZhi Ji Zhi Bi- "знайки себе си - знай и своя противник". Без това не може да се прави Тай-Дзи-Цюан правилно. Тези четири умения въплащават в себе си някои основни принципи от Тай-Дзи-Цюан, дадени типично като:

 

Jie Li Da Li - вземи сила от противника и я използвай срещу него

 

Yi Jing Zhi Dong - използвай докато контролираш движението Hou Fa Xian Zhi - тръгва по-късно, но достига пръв

 

She Ji Cong Ren - забрави за себе си и слушай (следвай) своя противник

 

 

 

1. Джан (Залепване)

 

Оригиналното значение на Джан е да си прилепнал или да се придържаш към нещо. В практикуването на Тай-Дзи-Цюан това означава да накараш противника да те следват, докато е под твой контрол. Изглежда, като че ли противника ви е залепен за ръката ви (или за друга част на тялото Ви).

Техническият термин за това е "Залепи се" (Това не означава да го хванеш или да го задържиш!!!). Ако можете да направите това добре и непрекъснато, противника, като че ли ви следва и подскача ако го притиснете и отпуснете към земята.

 

Това работи, защото сте разклатили и местите корена му и го карате да загуби  равновесие , а той ще се опитва да го възвърне. Когато противникът е загубил равновесие и се опитва чрез вас да го поддържа, той трябва да ви следва, за да се движи.

 

Докато, през повече от времето Джан се използва, за да накарате вашия противник да ви последва нагоре (да го изкорените), но Джан може да се прави и във всяка друга посока. При правене на Джан, вие не използвате сила, за да преместите вашия противник, вместо това той се премества сам от собствената си сила, но под ваши контрол. Това се нарича "вземи сила от противника и я използвай срещу него". За да направите Джан добре, трябва да имате наистина добри основни умения (Kungfu), като чувствителност и свързаност а също и да разбирате много добре основните принципи.
Така за нивото на вашите
Тай-Дзи умения винаги може да се съди от това умение.

 

 

 Jie Li Da Li - "вземи сила от противника и я използвай срещу него"

 

Ключов момент за доброто правенето на Джан е да накарате противника ви да загуби баланс. Основно съществуват два типа методи за правене на Джан:

Метод 1 - С първия метод вие можете да използвате някои умения, за да водите или да увличате противника ви, така че да се разбалансира. Това се нарича „води го докато пропадне в празнота“. Така ще го предизвикате да се нуждае от нещо, което да поддържа баланса му. В същото време му дайте част от тялото ви (през повечето време посто използвай точката на контакт) и след това го контролирайте чрез тази част.  Колкото повече от баланса си губи той, толкова повече сила ще използва да го поддържа, така че колкото повече сила успеете да вземете от него, толкова по лесно ще правите Джан.


Да увличаш противника да губи веднага баланса си през повечето време е трудно, затова вторият метод се използва по често:

Метод 2: Първото нещо което трябва да направите е леко да притиснете противника, както се казва „да го затрудниш пръв“.

Това означава, че ще е добре, използвайки някои умения да предизвикате в него дискомфорт, като, загубвайки баланса си той трябва да настрои тялото си.

Когато от разбалансирането той почувства че има проблем, неговата реакция ви дава шанс да направите Джан. За да направите Джан добре е важно да изберете правилното време и посока. Например, ако можете на накарате противника ви да се почувства притиснат надолу, вероятно имате голям шанс да използвате Джан срещу него. Внимавайте в реакциите му,  ако усещате краката му бутнете тялото му нагоре, просто изправете ръцете си и той ще отскочи от собствената си сила. Когато той отскочи, вие можете да използвате други техники, за да го победите. Това ще ви спести много енергия (сила) и това е вече е истинско Тай-Дзи. Относно тайминга (навременното реагиране):  ако изправите ръцете си по рано, няма да има достатъчна сила на реакцията от страна на противника;  ако изправите ръцете си по късно, противника ще спечели време за което ще въстанови баланса си и вие ще загубите своя шанс.

И в двата случая вашият Джан не ще работи. Най-доброто време за правене на Джан е когато неговата реакция е почти достигнала своя максимум а следващата промяна не се е случила още. По това време на него му е най-трудно да направи промяна. За посока следвайте посоката на силата на реакцията на противника. Въпреки че това е най-добрата посока може да бъде трудно. За допълнителна сигурност използвайте техника за промяна на посоката (на силата на противника) слабо или леко.

Например движете ръцете си в кръг. Дори и малка промяна може да обърка противника ви а това може да ви бъде полезно.

Друга важна техника е да задържите малка сила в обратна посока на силата на реакция на противника ви. Това се нарича “Ин и Ян да се поддържат взаимно“.

В по-горния пример, когато вдигнете ръсете си нагоре и в същото време съхраните малка сила за да натиснете надолу, противника ви ще усеща това натискане надолу и той все още ще задържи тази реакция срещу вас.

Ако реакцията на противника не е достатъчна, използвайте едната си ръка за да му правите Джан а другата да ви помага и да го бута в съответствие с посоката на неговата реакция.

Тази помощ трябва да е лека, гладка, мека и в координация с другата ръка.Това е известна техника, която изисква добра свързаност на тялото ви. Ако противника ви наистина не знае Тай-Дзи-Цюан, ако чувствителността му е слаба и промените му са ясни (видими) и праволинейни, тогава Джан може да се направи лесно и с невероятен резултат.Но, ако противника ви има Тай-Дзи умения, използването на Джан ще бъде трудно.

Интересно е че, ако използвате твърде много умът си, за да правите това, обикновенно резултатът не е добър.  Дръжте се естествено и го правете естествено. В повечето случаи   Джан не се използва толкова много и толкова видимо. Той е смесен с или е включен (като част) в някои други умения

 

 

2. Ниан (Прилепване)

Оригиналното значение на Ниан залепване, прилепване. В Тай-Дзи-Цюан това означава да поддържаш контакт с противника и чрез този контакт да го разбалансираш.

Поддържайки този контаткт не му позволявай да се измъкне, като нещо прикрепено на тялото ти. Това не означава да използваш голяма сила за да го задържиш.

Трябва да бъде като леко докосване. Когато използваш това умение, добре би било да използваш минимум сила. Ние винаги казваме, да разбалансираш противника си малко но непрекъснато, докато попадне в голям проблем. Много е важно да не му позволяваш да усеща (чува) твърде много.

При „бутащи ръце”, когато докоснеш противника е добре да го разбалансираш. Не използвай много сила, просто му позволи да си мисли, че може да направи нещо за да реши проблема.Тогава той ще ти даде реакция. Тази реакция ще определи твоя отговор. Ако не си успял за създадеш такава възможност, продължавай с Ниан, тоест следвай го, поддържай контакта, създавай му все по-големи проблеми и го изчаквай за да ти даде повече и по-видими реакции.

Ниан също се използва и за проучване на противника. Това означава, че му задаваме въпрос и изчакваме отговора му. Въпросите трябва да удрят непрекъснато в слаба точка. Ако имате последователни въпроси и той не успее да ви даде верни отговори на време, вие го контролирате. Важното е да не позволите на противника да се измъкне и усети  правилното време и посока на вашето следващо движение. Бъдете внимателни и не използвайте по-голяма (излишна , ненужна) сила, защото ако правите това ще бъде трудно да се релаксирате и това ще предизвика намаляне на вашата чувствителност.

Ще се забави промяната ви и дори може да попаднете в капана му. Затова, не се тревожете колко са големи движения които той прави, просто се поддържайте релаксиран и го докоснете с малка промяна. Не се притеснявай колко бързи движения прави, интересно е как просто поддържайки се тих, релексиран и в контакт вие можете да получите своя шанс.

 

 „Използвай, докато можеш да контролираш движението“ е основна идея в Тай-Дзи-Цюан.


  image
 

 

3. Лиан (Свързване)

Оригиналното значение на Лиан е непрекъснатост и свързаност. Имаме две  значения на Лиан в практиките на Тай-Дзи-Цюан. Те са „Непрекъснато следвай и променяй“.

Първото значение е, поддържай непрекъснат контакт следвайки своя противник, като не му позволяваш да се измъкне. Когато хората говорят за Лиан те в повечето случаи имат в предвид точно това. Дълбочината на уменията в Тай-Дзи-Цюан основно зависят от чувствителността ви. Ако загубите контакт (не само физически (но и на ниво Ум и Дух), няма да можете да го усещате, така че не ще можете да прилагате Тай-Дзи уменията си.

При Лиан ние поддържаме непрекъснат контакт с противника, докато чакаме възможност да използваме другите си умения. Лиан е винаги включен в останалите умения. Използва се също, за да свърже промените, тоест, като трансфериращо умение. Ако можеш да поддържаш Лиан това означава, че можеш да усещаш и знаеш противника си през цялото време. Затова понякога си мисля, че това е първото нещо когато ще правим „бутащи ръце” или ще се бием.

Основна Тай-Дзи идея базирана на Лиан е “Тръгвай (или вземай контрола) втори (по-късно) но достигай пръв“. Също ако правиш някое умение и загубиш използвай Лиан като втора възможност.

 

  Например, когато използваме Ниан, но противника се измъква. В това време ние държим контакт чрез Лиан и опитваме друга промяна. Ако противника ви създава други проблеми, Лиан ще ви помогне да настроите позицията си и да се завърнете към по-спокойна ситуация.         

Например, противника ви използва Джан да разруши баланса ви, вие би трябвало да използвате Лиан и да го следвате и да се настроите.

 

 

 

Hou Fa Xian Zhi – Тръгвай втори но достигай (или прихващай контрола) първи.

 

От друга страна Лиан означава, непрекъсната промяна, докато следваш, това означава, че техниките ви са свързани заедно като парчета от верига, неразкъсвайки ума и движението ви и не давайки никаква възможност на противника да промени.

Свържи всички промени една след  друга непрекъснато, гладко и без спиране. Правейки Лиан, най-обичайната промяна е смяна на посоката на силата ви и най-обичайният начин да промениш силата е да направиш движенията си кръгли, като по този начин промяната на посоката става непрекъснато и гладко.


  image
 

 

4. Суей (Следване)

Оригиналното значение на Суей е следване и слушане. При практикуването на Тай-Дзи-Цюан това означава да следваш движенията и намерението на противника. Съгласно Тай Дзи принципът, трябва да избягвате сила срещу сила директно. Трябва да накарате противника да си мисли, че може да ви хване но на практика не му позволявайте. Оставете го да пробва някои техники които на практика няма да работят върху вас. Ако можеш да се поддържаш релаксиран, ти ще можеш да правиш добре Суей и чрез Суей ще усещаш и ще знаеш добре противника си.

Суей изисква наистина релаксирано тяло. Следвайки посоката и тайминга на силата на противника, каквото и да прави, не позволявайте на силата му да работи върху тялото ви.

 

Това не означава да използваш твоята сила срещу неговата, а че той не може да намери точка през която да приложи сила към вашето тяло. Суей също не означава да го оставите и просто да тръгнете на някъде. Суей означава да поддържате контакта с противника и никога да не губите точката на докосване (контакт). Нека противника да усеща, че има шанс да ви хване, така той ще продължи да прави нещо. 

 She Ji Cong Ren - "забрави за себе си и следвай противника".

Съществува известна сентенция относно Суей. Тя казва “Забрави за себе си и следвай противника“. Това е основна Тай-Дзи идея. Хората винаги казват ако не можеш да правиш това ти нямаш истински Тай-Дзи умения. Но от тази точка идват и много недоразумения.

Най общоприетото неразбиране е да се мисли, че Суей означава просто да следвате и слушате противника. Правейки Суей по такъв начин ще предизвикате лош финал, защото движенията на всеки си имат лимит и просто следвайки по този начин накрая ще се окажете в много лоша ситуация.

Този погрешен начин предизвиква и някои други погрешни разбирания и впечатления, например, че Тай-Дзи е токова меко, че не става за бой или че Суей е грешна идея, която означава, че истинските Тай-Дзи умения не могат никога да се направят. Фактически истинското Суей умение е да се следва противника, в началото, може би за кратко време, което означава каквото и да прави, просто го следвайте и никога срещу него (сила срещу сила). От това следване вие ще спечелите време за да усетите своя противник и в последствие бихте могли да се опитате да намерите възможност за промяна, внимавайте с тази промяна „малкото е по добро“, води го и го отклонявай в грешна посока.

 

И както друга класическа мъдрост казва:

 

„Следвайки противника си, ти в крайна сметка му позволяваш той да те следва“.

Истинското умение в Суей трябва да включва тази идея. На практика Суей би трябвало да се използва в началото на почти всички Тай-Дзи умения, особенно за защита от някои твърди атаки, но не трябва да се прекалява, това означава не го използвай винаги, в противен случай Суей ще отслабне. До колко много ще го използвате, наистина зависи от ситуацията. Ключова точка в Суей е как да го трансферираш (насложиш) към другите умения. За съжаление много хора не забелязват тази точка.

 

 

5. Основни разлики:

Значенията на Джан, Ниан, Лиан и Суей са подобни по някои точки или можем да кажем, че някои техни части са смесени или преплетени. За да ги разберем по-ясно, ще обърнем по-голямо внимание на разликите между тях.

Главната разлика между Джан и Ниан е тази, че при Джан карате противника ти сам да се залепи за вас, но при Ниян вие трябва да се залепите за него, карайки го да се чувства некомфортно, така че да не може да се измъкне.

Главната разлика между Ниан и Лиан е тази, че при Ниан винаги трябва да следвате противника си и в същото време да го притеснявате, но при Лиан просто го следвате и не се опитвате да го разбалансирате ( във физически или ментален аспект).

Главната разлика между Ниан и Суей е тази, че при Лиан следването ви е като преследване, винаги поддържаш контакта и не му позволявате да се измъкне. При Суей следването ви е, като че ли се измъквате (което не означава, че губите контакта), въпреки че може винаги да ви докосне, не може да ви хване наистина.

Главната разлика между Суей и Джан е тази, че при Суей следването ви е активно действие, но при Джан следвате реакцията на противника, което е пасивно действие.

 

 

6. Комбинации

Основно Джан и Ниан са умения, които търсят възможност да създадат проблеми на противника ви. Лиан и Суей са умения за решаване на проблеми, които противника ви създава и вие изчаквате възможност да му отвърнете. Въпреки че, това са различни умения, фактически те не могат да се използват наистина отделно. Те винаги са смесени и се използват заедно. Например, през по-голяма част от времето можете да включвате Ниан във вашия Джан. Обикновенно преди Джан би трябвало първо да сте разбалансирали противника. Ако Джана ви не работи добре, използвайте Ниан веднага. В този момент Ниан ще ви помогне да се настроите и да създадете друга възможност за да направите Джан.

 

Винаги е необходимо в Нияна ви да се съдържа Лиан. Когато правиш Ниан, ако противника ви прави Суей добре, ще ви е трудно да го хванете (стигнете). Ако Ниана ви е добър го използвайте, за да го докоснете и изчаквате за друга възможност за Ниан. Правете Лиан и Суей заедно. Когато правиш Лиан, противника ви може да има възможност да ви отвърне. Затова, правете Суей, за да го следвате. Правете Суей и Ниан едновременно. Ако правите Суей без Ниан едновременно, ще бъде много по лесно да ви смачкат. 

Правенето на Ниан със Суей ще ви помогне много. Понякога хората казват да се правят тези умения последователно, прави Джан ако не работи добре прави Ниан, ако и Ниан не работи добре, прави Лиан, ако не работи добре , тогава  прави Суей.

Но в действителност те не могат да се разделят. Понякога, различна част от тялото ви прави различно умение. Например това е често срещано, едната страна където е контактната точка прави Суей и в същото време друга част прави Ниан.

 Добрият практикуващ трябва да притежава тези четири умения (или Дзин - типове натренирани вътрешни сили или умения), когато е в контакт с противник. Всички останали Тай-Дзи умения ще включват някои от тях. Затова, те са основни умения за всички техники на Тай-Дзи-Цюан.

Например когато правите Ян – примамвате и увличате, използвайте Суей и Лиан в началото. Когато правите Фа – освободете силата , правете първо Ниан и Джан.

 Затова хората казват, че това са основите на всички Тай- Дзи умения.

 

 

7. Общи грешки 

Когато практикуваме тези четири основни усилия, имаме четири вида обичайни грешки Динг, Биан, Диу и Канг.

 Динг и Канг се случват когато прекалим с нещо, обикновенно това се нарича Гуо.

Биан и Диу, когато нещо е недостътъчно, обикнобенно това се нарича Бужи.

Много често срещана грешка сред начинаещите е Гуо. Обикновенно това означава твърде силно и стегнато. Много често срещана грешка сред напредналите ученици е Бужи. Обикновенно означава твърде слабо или губещо.

Когато започнете да разбирате Тай-Дзи, но уменията ви не са достатъчно добри, тези грешки се правят постоянно. Причината е, че не можете да релаксирате добре и така чувствителността ви не е достатъчно добра. Ако не релаксирате добре не можете да следвате опонета си гладко. Ако чувствителността ви не е достатъчно добра това е поради загуба на следването на промяната или на прекалено използване на ума. За да подобрим уменията си е много важно да разбираме и да избягваме тези обичайни грешки.

Най разпространената грешка при прилагане на Джан – е Динг или тръгване срещу точката на контакт. Това означава, че силата ви е в обратна посока на силата на противника  и че силата (с която се съпротивлявате) е твърде голяма. В Тай-Дзи избягвайте използването на сила, за съпротива  директно на силата на противника. Но по време на Джан, ако тайминга и посоката на силата ви са грешни, то част от силата ви ще е срещу силата на противника и така няма да можете да го следвате добре. В този случай той дори може да ви усети и да ви прихване. Причината е, че може би чувствителността ви не е достатъчно добра или че не разбирате принципите на Тай-Дзи добре. Ако не намерите точното време и вярната посока  на силата на реакцията на противника, вие не ще можете да вземете от силата му и по-лошото е, че вашата сила ще му помогне да възстанови баланса си. През това време силата на реакция на противника може лесно да ви създаде проблеми.

Най разпространената грешка при прилагане на Ниан -  е обикновенно Биан – слабо и плоско (в смисъл, че няма обем или едномерно). Това значи, че не правите Ниан достатъчно (добре), не сте взели достатъчно информация от противника ви, и така не знаете накъде да тръгнете. Когато се получи Биан, противника ви може да излезе от вашия контрол.

При Ниан, ако не можете да намерите слаба точка в противника го карайте да пропада постепенно (стъпка по стъпка) в неизгодна ситуация, което означава, че ако вие не можете да го притеснявате през цялото време, се казва, че „ръцете ви са слаби“. И така в крайна сметка не можете да контролирате противника.

Най разпространената грешка при прилагане на Лиан - е обикновенно Диу – загуба на контактната точка. Това означава, че противника може да се измъкне или че не можете да го следвате повече. Когато Диу се случи, вие сте загубили контакта и не можете да го следвате без прекъсване.

Не чувате (силата му) добре и не можете да намерите начин да го контролирате. Ако не сте релаксирани добре и правите Лиан, лесно можете да загубите контактната точка и да позволите на противника да се измъкне.

 

В този случай губейки контакта не загубвайте чувствителността си.

Най разпространената грешка при прилагане на Суей -  е обикновенно Канг – съпротива в точката на контакт. Това означава, че не можете да следвате противника така че, попадате в ситуация на съпротива. В този случай който е по-силен има по-голям шанс да победи. Но това не следва Тай-Дзи принципа. При Суей, ако се съпротивлявате и не-следвате противника си губите възможността да настроите тялото си без да използвате голяма сила. Затова противника ще ви хване лесно ако е по-силен, по-бърз или на по-добра позиция спрямо вас.

Обикновенно много хора по-опростен начин обясняват тези основни грешки в Тай-Дзи практиката. Където Динг (същото като Гуо) означава твърде силно, прекалено много, по-далеч, съпротива или прекаляване с нещо.

Когато искате да контролирате своя противник но го правите твърде много, вие правите същата грешка. Диу (тук е същото като Бужи) означава твърде слабо, недостатъчно, късо, губещо, оставящо или недостатъчност на нещо.

Когато искате да се релаксирате, но прекалявате, вие правите тази грешка. Фактически, Динг и Диу е естествено човешко действие. Те са просто две крайни точки на човешкото поведение и се използват в повечето бойни умения. Когато атакуваш с голяма сила, това е Динг. Когато се отдръпваш или отместваш, това е Диу. Но Тай-Дзи уменията изискват всичко което правиш да е точно (по време) и правилно (по посока), съответващо на принципа, просто достатъчно и не губи от силата си никога, по най-ефективния начин. Така че, ако използваш тези две точки ти тръгваш по погрешен път в Тай-Дзи.

 

За да ги избегнете ще са ви нужни специални тренировки.

Фактически повечето тренировачни методи на Тай-Дзи са измислени така, че да ги избягват.

 

По природа, можете да скачате от едната към другата точка, което от гледна точка на Тай-Дзи означава, че давате твърде много или недостатъчно сила. Тренировките по Тай-Дзи ще променят тези естествени действия. С тренировките ще се научите как да балансирате уменията си и как да се съберете около централната точка (центърът на тялото) и да не правите нито Диу нито Динг (поговорката е „Бу Диу Бу Динг“). 

Тази промяна е най важната и трудната при тренирането на Тай-Дзи. Само когато направите това добре, тогава ще стане ясно, че вие наистина разбирате Тай-Дзи. Това са основите на уменията в Тай-Дзи. Това са стандартни правила за измерване на нивото на уменията на хората занимаващи се с Тай-Дзи. Последното изречение от „Да Шоу Ге – Песен за боя“, в една от най-старите и най-знаменити класически поеми в Тай-Дзи се казва:

 

 „Джан Ниан Лиан Суей Бу Диу Бу Динг “което означава: „Използвай Джан, Ниан, Лиан и Суей и никога Диу и Динг (по популярен е израза „Бу Диу Бу Динг“). Това е една от най-важните точки във вашата Тай-Дзи практика.

 

 

 

image

 

 

 

Превод: Даниел Тодоров от „Безименната школа на Дъновистката поляна”.





Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5047623
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031