Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2015 18:52 - доц. Добринка Райнова: Родът на Владимир Путин е от Чипровци!
Автор: doktora757 Категория: История   
Прочетен: 7525 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 09.03.2015 19:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Доц. Добринка Райнова: Родът на Владимир Путин е от Чипровци! Негов пра-пра-дядо се спасил като 12-годишно момче от клането в Чипровци, стигнал до Санкт Петербург и се оженил за рускиня.

image

   

 

   Доц. д-р Добринка Райнова е родена на 30 март 1939 г. в Казанлък. Завършила е инженерство и филология. Защитава дисертация в Московския държавен университет “Михаил Ломоносов”. Преподавала е в Института за чуждестранни студенти /ИЧС/ и в Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Има множество изследвания в областта на лексикологията. Член е на Международната академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/ със седалище във Виена, а също и на историческо дружество "Българска Орда-1938".

- Доц. Райнова, разбрах, че сте проучили генеалогията на руския президент Владимир Путин и сте направили откритие, свързващо го с... България!
- Не съм стигнала сама до тези неща. В “История на България” на Иречек се споменава, че по време на Чипровското въстание /през 1688 г. – б.ред./ едно момче от рода Путини, оцеляло от клането, в което са избити всички знатни родове и техните потомци, участници във въстанието, успяло с други бягащи българи да отиде в спасителната метрополия – Русия. И това момче се заселва в Санкт Петербург. Предполагам, че, женейки се за рускиня, той дава началото на рода Путини, защото не познавам друг такъв род освен петербургския. Допускам, че корените на този род тръгват от този пра-пра-дядо, избягал от Чипровци.
    Освен това акад. Рахимов вече доказа, че бившият руски президент Борис Елцин е от български род. Знам, че по време на неговото управление той много е държал Путин да завърши осемте най-видни духовни школи, и това според мен е най-подготвеният президент в света.

- По каква линия Елцин се оказва също с български корен?
- От руските знатни родове много са с български произход.
- А не от татарски, от Златната орда?
- Не. Златната орда е късно явление и няма нищо общо с тези български родове. Корените на общността на българския и руския народ са далеч-далеч преди това.
- Твърди се обаче, че фамилията Елцин идва от руския град Елец?
- Акад. Рахимов е на друго мнение. По настояване на Елцин става подготовката на Путин за президент, а когато той дойде на власт, аз запомних, че едно от първите неща, които направи, е да посети Казан. И по време на т.нар. пролетен празник /нашия Тодоровден/, когато са кушиите с коне, борбите и състезанията, Путин се бори с една българка. И това ме озадачи. Оттогава започнах да се интересувам откъде е този род и когато Путин избра Медведев за свой довереник, картината ми се проясни. Защото бащата на Медведев е от Татарстан и е с български корен според мен.
- Съвсем ясна е семантиката на думата “път” във фамилията на настоящия президент на Русия. Но как се е произнасяла и пишела на старобългарски?
- Развитието на носовите гласни ер голям и ер малък в различните български диалекти варира от У и А до Ъ. Имаме “пат” и “пут” в някои родопски говори. Всичко това е свързано с фонетичната система на древния български език.

КАКВО КАЗВА ИСТОРИЯТА

    Развоят на Чипровското въстание и военната му организация не са добре документирани. Още през пролетта на 1688 г. въстанически части под ръководството на Георги Пеячевич напускат Чипровци и се присъединяват към австрийската армия. Войските на Пеячевич участват в превземането на крепостта Оршова и областта Банат. След битката при Белград въстанието избухва в цяла Северозападна България. Настъпващите 6 австрийски полка не успяват да координират българските части, които бездействат и дават възможност на османците да се прегрупират. Решителната битка се състои през октомври 1688 г. в местността Жеравица, близо до Кутловица, където въстаническите войски са разбити от османски войски и маджарските им съюзници, предвождани от граф Емерих Текели. Макар че сраженията продължават, въстанието бързо е потушено. Чипровци е превзето на 18 октомври 1688 г. след героична отбрана и напълно разрушено заедно с околните села Копиловци, Железна и Клисура. Почти цялото им население е избито или отвлечено в робство. В следващите месеци съпротивата продължава, като постепенно остатъците от въстаническата армия се превръщат в хайдушки чети.
    Въстанието и потушаването му предизвиква вълна от масово преселение от цяла Северозападна България, предимно на запад и на север, към области, доминирани от християни. Основната вълна от бежанци се заселва около река Дунав, в района на Видин и Лом, в Пиротско, Софийско и Берковско. Голяма група бежанци от Чипровци поема и на югоизток. Пускат корени в Средногорието - Стрелча, Войнягово, Михилци, Черноземен и други.
    Според местни предания католическата църква откупва от турците неголяма група жени и деца, която заселва в село Секирово, днешния град Раковски. Най-голямата компактна група бежанци се отправя към Влашко, където се разпръска и частично претопява сред местното население. Днес българско малцинство от Чипровци има в областта Банат.
    Чипровското въстание слага край на статута на Северозападна България като буферна зона между Османската империя и хабсбургските територии. Пресечено е и католическото влияние. Ликвидирани са привилегиите на българската аристокрация и властта, която тя упражнява в района. Значението на Чипровци като културно и икономическо средище силно намалява.

ПЕТЪР ВЕЛИКИ, МИХАИЛ РОМАНОВ И ЛЕВ ТОЛСТОЙ СЪЩО ИМАЛИ БЪЛГАРСКИ КОРЕН?

- Акад. Ахмед Рахимов успя да докаже техния произход в обширно изследване.
   
От идеологически съображения, твърди Рахимов, от един момент нататък названието “българи” изчезва от всички официални документи, за да бъде заменено с “татари”. Това всъщност не означава отделен етнос, а има етнографско значение – просто определя хората, живеещи на дадена територия.
    Известният руски поет, публицист и революционер Николай Огарьов пише, че “цялото руско дворянство, което не е с аристократичен произход, има " татарски" /български/ произход. Просто ни се е наложило да се прекръстим в дворянска Русия, така, че простият ни произход да остане незабелязан”.
    В труда на живота си – “Волжка България и нейната съдба – 400 руски дворянски фамилии”, акад. Рахимов доказва, че поне 400 от най-известните руски родове водят корена си от волжки българи. От тях са произлезли 12 царе или князе, 86 са били министри, 141 – губернатори, 161 – признати учени. Общо – поне 2083 дворянски семейства! За повечето от тях е писал книга и акад. Алфред Халиков от Казан /"500 руски фамилии с българо-татарски произход"/.
    Михаил Романов, родоначалник на династията, извела Русия сред световните сили, има връзка с българска фамилия. Той избрал за жена дъщерята на мурза /волжката титла, еквивалент на княз/ Мустафа Мария Хлопова, но го заставили да се разведе. Въпреки това отново избрал българка – Евдокия Стрешньова.
    Майката на Петър Велики – Наталия Наришкина, е внучка на волжкия българин мурза Абатур или Нариш, който през 1423 г. приема християнството. Съпругата на легендарния руски владетел-реформатор пък е от рода Лопухини, също наследници на български княз на име Редеди.
    Родът на Лев Толстой произлиза от българския княз Идриса или Индриса /на българо-татарски “разбиращ”, “схватлив”/. Правнукът на Индриса – Андрей Харитонович, получава прозвището си “толстой” – или “дебел”, от великия княз Василий Тъмни, наричан така, защото бил ослепен от враговете. Без да вижда, Василий Тъмни прегърнал госта си Андрей, който му се видял доста пълен, и го кръстил: “Оттук нататък ще си Толстой!”
    Запитан от руски журналисти за произхода си, Владимир Путин отговоря: “Няма чисти руснаци. Не случайно има такава поговорка: “Изтрий добре руснака и отдолу ще се покаже татарин”.......

ЕЛЦИН БИЛ НАСЛЕДНИК НА МУРЗА ЕЛЧИ
- Предците на Никита Хрушчов се казвали Кручеви, избягали от Великотърновско в Украйна по време на Кримската война.
    Дворяните Елцини произхождат от мурза Елчи, който първоначално принадлежи към Златната орда, но после я напуска и приема християнството при цар Иван Трети в Москва.
    Едно от доказателствата: “елчи” на татаро-български значи “глашатай”, “летописец”.
    Според акад. Рахимов издънка на този род е първият президент на нова Русия Борис Николаевич Елцин. Може би не е случаен фактът, че Елцин идва на бял свят в уралското село Ботка-Бутка. На татаро-български това има точен превод: “каша”.
    Легенда от времето на соца носи, че съветският лидер Никита Хрушчов пък си бил чист етнически българин! Неговите предци се казвали Кручеви и избягали от Великотърновско в Украйна по време на Кримската война. Предполага се, че роднина на политика, развенчал Сталин и култа към личността, е българският поет от старопрестолния град Марин Кручев.


Добринка КОРЧЕВА


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. liubitel - Путин прилича на принцесата
10.03.2015 18:56

Една от възстановките с които проф. Йорданов се гордее, е тази на главата на тракийска принцеса, чийто кости са открити в Могиланската могила при Враца. Един запазен кътник е позволил да се определи възрастта. Оказва се, че принцесата е на 16 години и е най-младата съпруга на тракийски владетел, положен в могилата. Професорът е определил, че принцесата принадлежи към средиземноморския расов тип, което определя и чупливостта на косите. След като моделира меките тъкани на лицето върху гипсово копие на черепа, установява, че принцесата има право, почти детско чело, прав нос и волева брадичка. Златна игла открита под тила позволява да се установи, че косите са били на кок. Открит е златен венец с тегло 280 грама положен на главата.

Същата възстановка, снимана анфас:
http://img706.imageshack.us/img706/7241/thracianprincess.jpg
цитирай
2. leonleonovpom2 - Напълно е възможно да е така И о...
11.03.2015 20:30
Напълно е възможно да е така
И омразният Чаушеску беше българин Бях ученик, първото му посещение беше в България Говореше по радиото, речта му беше на съвсем приличен български Родът му бил на Добруджански българи от Констанца-Чаушеви Това никога повече не се повтори!
може би заради това така зверски се разправиха с него!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 4945113
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031