Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2021 18:50 - Шопите на Балканите в началото на новата ера
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 3346 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 07.04.2021 22:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Откога населението известно като шопско живее на Балканите, в централните балкански земи между Ниш (древен Наисус), Скопие (древното Скупи) и София (древна Сердика)? Отговорът е - от дълбока древност. Защо официално това не е признато?

    Следвайки сляпо направленията диктувани от чужди исторически школи, като тези във Виена, Москва, и на други места извън нашата родина, историците съставиха една патриотична, но нелепа теория за нас българите. За едни кривокраки, но горди и силни номади, за мирни, но многобройни, земеделци славяни, за едни скрити из планините романизирани траки и т.н. и т.н.

    Преразказана в регионален вариант, тази абсурдна теория роди още по абсурдни подварианти. Специално за шопите може все още да срещнете написано, че те са потомци на някакви си печанеги и кумани от 11 век и други подобни дивотии.

    Когато истината за древния произход на целия български народ и на неговите регионални групи, племена и общности все пак излизаше наяве, историците по най-бързия начин се опитваха да прикрият и да замаскират всичко това, вместо съвестно да го извадят на бял свят и проучат. За тази цел обаче се изисква характер и интелект, а и смелост, каквито голяма част номенклатурната гилдията очевидно не притежава.

    Така древното име на планината Витоша, без изключение в исторически енциклопедии, справочници и исторически изследвания се дава като Скомброс. Какво е това неясно име Скомброс, се пита човек, което очевидно няма нищо общо със съвременността и именния характер на областта? Очевидно и древното население е нямало нищо общо с по сетнешното, си казва читателя. Само че каква е всъщност историческата, езикова и етнографска истина?

    Истината е, че името Скомброс е име записано от древногръцките учени и историци Аристотел и Тукидит, във вековете преди новата ера. Гърците са записвали изкривено и превратно почти всички древни имена, което създава доста затруднения на съвременните историци и езиковеди. Благодарение на римския учен Плиний Стари, от 1 век от новата ера, разбираме че всъщност името на планината е Скопиус (Scopius). Тук дори и при тези, които не са историци и лингвисти светва една червена лампичка, за връзка на името Скопиус със имена като Скопие, скопяни, шопи, Шоплук и т.н. Само че името Скопиус е покрито, а официално се тиражира изкривеното, неясно гръцко название Скомброс. Но това е само началото на прозиращата през вековете историческа истина.

    Загадъчното име на тракийското племе агрияни, обитаващо земите на юг от Софийското поле, участвало в армията на Александър Македонски и т.н., също не е обяснено от нашите историци, които свенливо премълчават най-правдоподобното обяснение на това име. А обяснението се крие в името на днешната географска и етнографска област Граово и името граовци. Доказателство за това са името Граи, което се среща при Тукидит, записано разбира се по малко по изкривен начин (Грааиои), самото местоположение на това население и самото име (а)гриани – (а)граи - граовци.

    Така виждаме и шопи и граовци, в днешните им земи, още във вековете преди новата ера. Впрочем и самите имена Ниш (Наисус), Скопие (Скупи), Средец (Сердика) и т.н. не са се променили във времето, а минималната разлика идва от това, че те в древността, са били записвани с гръцки и латински букви, от което се е получило и съответното по-малко или по-голямо разминаване.  Името на Сердика – Средец не е славянско, както си мислят хората по инерция, а именно тракийско. То може да означава само едно – средище или средищно място, на Софийското поле, а и на целите Балкани, по пътя известен като Военният път (Виа Милитарис) от Централна Европа, през Сердика, към Византион (Константинопол), като и пътят север юг, от Трансилвания, през Сердика, към Солун (Салоника).

    Атеней, гръцки ретор и граматик, живял през 2-3 век от новата ера, ни е оставил много интересни сведения за живота от онова време, както и едно свързано с темата, която разглеждаме. Той описва различни танци, характерни за тракийското и балканското население и за наше щастие отбелязва и следното. При танците имало различни фигури, както ги нарича той ксифизмос, калатизмос, калабиди, скопски и скопеума. Фигурата скопс или скопос (скопска, шопска) представлявала човек или хора оглеждащи се и гледащи в далечината, като правили дъга с ръка над веждите, за да пазят сянка на очите си. Атеней отбелязва още, че тази фигура е спомената още в произведение от Есхил, в пети век преди новата ера. Той говори и за една фигура на вдигнатата ръка и свалената ръка, както и за други, чиито имена е трудно да бъдат разгадани. Това специфично оглеждане или гледане в далечината, фигурите на вдигната и свалената ръка, са ни добре познати от българските народни танци, запазени и до ден днешен.


image


    В старогръцкия език е запазена и думата арбуле, арбулис, която означава вид обувка. Изследователите и етимолозите не могат да обяснят тази дума, което обаче прави работилият в Канада лингвист Георги Сотиров, който свързва думата с българското „цървули”. Това ще рече че тази дума, както и много други, е била известна от древността, но е записана от гърците като ()arbule, ()arbulis.

    Още от римско време имаме изображения и на типичната шопска шапка, наричана още капа. Впрочем самата дума капа (от латинското caput – глава или capillus – коса, косъм) със сигурност датира още от римско време. Имаме и по-стари изображения на тази специфична шапка, още от времето на праисторията, които също не са популяризирани, а по-скоро, поради смайващата си древност, са укривани.

https://shtaparov.blog.bg/politika/2015/07/27/fenomenalen-bylgarski-kalpak-ot-neolita-dokazva-che-sme-balk.1379391


image

    Римското нашествие на Балканите, особено в първи век преди новата ера довежда до доста войни, съпротива и въстания. Едно от най-жестоките дела на римските завоеватели е свързано точно с поход на пълководеца Марк Лициний Крас – младши срещу сердите (хората населяващи софийското поле) и живеещите по средна Струма меди. Поради упоритата съпротива на това население, римският пълководец заповядва да бъдат отсичани ръцете на пленените тракийски войни. Тези и други варварски дела извършени от Марк Лициний Крас, се случили в периода 29-27 г пр.н.е., след което съпротивата на меди, серди, трибали, била сломена.

    Може да се каже, че през 3-4-5 век именно Балканите стават център на политическите събития в Римската империя. След началото на 3 век, започва епохата на т.нар. войнишки императори, като много от тях са родени в балканските земи, а немалка част от тях в шопската-сердикийска област.  Така наречените войнишки императори са хора издигнати от самите войници, от легионите, разположени от Англия през цяла Европа, чак до Сирия и Палестина в Близкия Изток. В околностите на Сердика е роден император Галерий, в Западните Балкани е роден император Диоклециан, в Сирмиум (днешна Сремска Митровица) е роден император Максимиан, а в Ниш е роден император Констанций, баща на Константин Велики. Тези четирима владетели формират съвместно управление на Римската империя, известно като Тетрархия.


        image

Константин Велики (272 - 337) - неидеализирано изображение




     Крайно време е да престанем да повтаряме глупави клишета, родени поради погрешен прочит на нашата древна история. Трябва да потърсим, да популяризираме и изучаваме истинската история на нашия народ, която е древна, богата, интересна и поучителна.

 






Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
04.04.2021 21:41
Заинтригува ме монетата! По надписа ,тя е на Констанций Втори, син на Константин Велики, вече като император, не цезар Сечена е в Сисция, една от най- добрите монетарвници в империята , в днешна Сърбия би трябвало да е
Императорът се дава с корона, така ,че това би трябвало да е корона!Има различни видове, лъчиста например, при антонинианите- сребърни императорски монети Тази е фолис, имасамо сребърна баня! Да, капа идва от латинската дума капут, съгласен съм, просто короната ме озадачи
Радвам се, че си одобрил разсъжденията ми да серди и среда Всъщност ,до тях стигнах от Медиоланум, римското име на Милано, всъщност Милано идва от него- среда или средище за вълна/ в района се отглеждали много овце/
Сега по същество, за шопите Убеден съм ,че шопите са старо, местно население Дядо ми по майчина линия беше шоп И фамилията му беше Шопов Но не приличаше на печенег- Висок, тъмнорус, с езерно сини очи Но по характер беше наистина шоп Реши ли нещо, отстъпване няма Даже на шега, казваше на приятели да внимават, защото знаят ли какъв е? И естествено,за майтап, питат - Аз съм шоп, беше отговорът!

Сега, какво казват за шопите, например за бившия град Темелково, в Граово е, нали? Сега се нарича Батановци Версията е че градът, преди Темелково ,пак се е наричал Батановци , носи името на вожда Батан на печенежкото племе шоп!
Печенегите са вероятно клон на Българите Името е ясно ,че идва от битка- батай на френски Но тя е с латински корен и баталия ,често се употребява и от нас Средновековен вариант на Бойко е! Та, как името определя някои неща!
Това е народ, подло изклан от ромеите, когато България е тема в ИРИ Мисля ,че Вилардуен ги беше описал при един от рицарските походи, тези в Софийско!
Родът на дядо ми ,бяга при едно въстание в днешна гръцка Македония и се заселва първоначално в град Рила След това, знаеш къдеНяма съмнение ,че са Българи!

Хубава вечер!

П. П. - Прати ми на лични, ако обичаш ,коментара от въпросната книга, който се отнася до мен! Просто преразказан
цитирай
2. leonleonovpom2 - Впрочем, за Сисция съм сбъркал С...
04.04.2021 22:53
Впрочем, за Сисция съм сбъркал Сисак е в Хърватска!
цитирай
3. andorey - Привет, Иване. Благодаря за инф...
05.04.2021 11:40
Привет, Иване. Благодаря за информацията за монетата. Ти действително си много добър нумизмат! Аз просто я намерих в интернет, без да имам допълнителни данни. Търсих изображение на т.нар. панонска шапка, която всъщност си е далматинска, а и шопска...
За името Сердика аз много отдавна съм стигнал до извода че значи средище... То няма и какво друго да значи, просто е, само за нашите историци е сложно...
цитирай
4. panazea - Благодаря , за добре поднесените факти !
20.04.2021 00:41
За Средец е ясно . Скопие не го свързвах с шопи.
За капата няма две мнения по въпроса.
Гърците неимоверно са изкълчили всичко и е трудно от там да се черпят извори.
Тонзос , Тунджа си е Тъжа. Там са се давели и хората са тъгували.
Медиа , Меди , межда , мегдан и майдан , дето смятат , че е турска дума.
И Държавата до Персия се е наричала Мидия , мидийците.
Види , баба викаше видело , виделина , щото се види и е обратното на мръкнало.
Малко по малко попълваме пъзела със загадките .
Поздрав!
Тони
цитирай
5. andorey - Да малко по малко попълваме пъзела, ...
20.04.2021 17:37
Да малко по малко попълваме пъзела, с доста усилия все пак и при неразбиране от страна на официалната наука... "Види" в каква връзка, го казвате, че не разбрах?
цитирай
6. panazea - Здравей !
21.04.2021 00:45
Веда значи и знание и виждам ,ведение , неведение , ведоми , неведоми , видя , виждащ. Думата Риг-веда , се състои от корена Рич- речи и веда-знание .
Днешният ми постинг е посветен на връзката ни със Самскритам и как всичко ни става ясно . От гръцки не може да се чете , но от санскритам може .
Написах постинг за отговор.
Пан
цитирай
7. shtaparov - Шапката на монетата наистина е ...
27.04.2021 18:45
Шапката на монетата наистина е "трепач",а статията е чудесна- поздравления,гласувах ЗА още в предните дни!
цитирай
8. krumbelosvet - Интересно как Добродан ще преведе
13.08.2022 10:10
Интересно как Добродан ще преведе от турски "чок гюзел". Може би "чукам..." къде?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149109
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5599
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031