Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 16:57 - Митът за "българския етнически модел"
Автор: doktora757 Категория: Политика   
Прочетен: 3117 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 15.04.2010 17:10


Милко Николов

 

МИТЪТ ЗА “БЪЛГАРСКИЯ ЕТНИЧЕСКИ МОДЕЛ” – ВЧЕРА И ДНЕС      

              

      На състояла се през май 1999г. в Шумен Международна конференция бе прокламиран натрапваният на общественото внимание и изпълнен с  преднамерено прокарвани политически внушения и манипулации т. нар. “български етнически модел”. Изнесеният от председателя на партията “Движение за права и свободи” Ахмет Доган основен доклад предизвиква не малко принципни възражения и резерви, произтичащи от  утвърдените в рамките на ООН и европейските регионални организации международни норми и правни стандарти.

       Определяният за “български етнически модел” е по своята същност  инструмент за осъществяване в България на стратегическата политика на пантюркизма и неоосманизма в синтез с ислямската религия посредством тяхната “девета колона” в лицето на ДПС, воглаве с неизменния си лидер.  Защото поставяната неотклонно и днес тактическа задача е обособяването, разграничаване и противопоставяне населението в България на етническа и религиозна основа. Както стана ясно от проведената конференция, целта   на  “българския етнически модел” е поетапното завоюване на  “ограничен  суверенитет и пълна независимост с образуване етнонационална държава”

     Използваните в случая ключови думи са най-вече: “етнически” и/или “религиозни малцинства”, “колективни права” по общностен признак,  на субективно “самоопределение” и “(етно)идентичност” с оглед премахване наионалната независимост чрез ограничаване суверенитета и превръщане държавата в мултиетническа. Това означава количествен сбор автономни териториални образувания с възможност за  “прокарване на националните граници по разделителната линия на  етносите”.Така тактическият похват е достатъчно добре очертан.

    Резултатите от тази последователно прокарвана коварна политика се виждат в присъединяването към “анна ватан”(майката родина) от времето на сирийската провинция Александрета, през откъсването и обявяване на Кипърската турска република, та до наши дни на Балканите – събитията в Босна, Косово, ....

    Обявяваните на конференции, с декларации и в публикации стремежи, както и попълзновенията в тази насока, са поначало в разрез със целите и  принципите, залегнали в международното право в рамките на Световната организация, Съвета на Европа, Европейския съюз и ОССЕ.  А също на  националното ни законодаелство  и въобще на утвърдения в съвременните светски държави нормативен ред.

   Трябва да се изтъкне, че истинският модел на българската държавност е формиран в Конституцията на Република България. Той не претендира да е уникален нито “конвертируем”, обаче отговаря във висша степен на моралните ценности и залегналите в институционалните доктрини на съвременните държави основни начала, както и в правото на Европейския съюз. Става дума за несъвместимото с т.нар. ”български етнически модел” равенство на всички граждани пред закона – независимо от етническия им произход и религия, с утвърдените основни свободи, индивидуални права и лична отговорност - т.е. отричане на колективни права по общностен признак, за реципрочността на права и задължения, защитата на личното достойнство, на равнопоставеността на жените, за закрилата на детето от физическо и психическо насилие, за опазване на националното единство и недопускане на автономни образувания. Политическият плурализъм у нас се съчетава със забрана на партии на етническа и релииозна основа. Също на забрана за използване верски убеждения и институции за политически цели. Не се допускат сдружавания на лица, насочени срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на българската нация.

   От изложеното следва, че обявяването на т.нар. “български етнически модел” е поначало нелегитимно. Безкритичното му пропагандиране, както  и действията по неговото осъществяване вчера, днес и утре противоречат на правните принципи в съвременния свят (с изключение на ислямските държави) и е в нарушение на установения в България конституционен ред.

    Внушението, че у нас не съществува етническо напрежение е твърде пресилено. Пълзящото противопоставяне в тази насока се проявява често неприкрито при малкото опити за отпор на насочения срещу българската държавност стремеж за разграничаване, обособяване и капсулиране на населението въз основа на етнически и религиозни различия.  Очевидно е, че само се изчаква да назреят необходимите външни и вътрешни условия за окончателното им налагане.

       Днес България е външна граница на ЕС със страните от третия свят. Фрапиращо е съществуването на пробойна в охранителната система на Общността, предизвикана, както от някои допускани несъответствия с Европейската конвенция за гражданство, така и от продължаващите още нарушения на Закона за българското гражданство и на неправомерното предоставяне на  български документи за самоличност на лица с друго гражданство. Често коректното разбиране за толерантност се възприема не като взаимно уважение, а липса на имунитет,  на обществена съпротива, срещу насажданото чрез “българския етнически модел  сепаратизъм .

   В интерес на истината е да се каже, че понятието “Български етнически модел” е дадено от софийския Международен център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия, финансиан от прокарващия фундаменталната уахабитска доктрина Международен ислямски център в Бирмингам (ОК) със средства от Саудитска Арабия.  

       Би трябвало да се разбере несъстоятелността на прокарвания от ДПС “български етнически модел” и неговата антибългарска насоченост.                




Тагове:   МИТЪТ,


Гласувай:
4



1. doktora757 - ДПС поначало е престъпна и незак...
15.04.2010 17:01
ДПС поначало е престъпна и незаконна организация (антиконституционна организация, наследник на бивши терористични организации), която трябва да изчезне от политическото пространство на България! Фирмите "обръчи" и перачници за пари около ДПС трябва да бъдат разформировани незабавно и собствениците им съдени до дупка като криминални престъпници без никаква милост, заедно с лицето Ахмед Доган начело!.....Всички такива "пети колони" в държавата трябва да изчезнат яко дим!.....))))))
цитирай
2. анонимен - Докторе, шрифтът е много голям и ...
15.04.2010 17:04
Докторе, шрифтът е много голям и трудно се чете, не успях да завърша и първия абзац.
цитирай
3. doktora757 - Докторе, шрифтът е много голям и ...
15.04.2010 17:11
анонимен написа:
Докторе, шрифтът е много голям и трудно се чете, не успях да завърша и първия абзац.


Не приема корекцията; аз съм го копирал директно от писмо и така съм го дал. Съжалявам.
цитирай
4. анонимен - Сандон - С малко думи е казано много
15.04.2010 17:23
Напълно съм съгласен с автора. Няма т.н. български етнически модел. Самият израз внушава, че има проблем, на който е намерен ключ. Значи някои притежава ключа.
Някой може да заключва и отключва. Кой е той?
По този начин този ключар сам си определя важна роля.
Видяхме го на практика в последните 20 години.
ДПС не интегрира турците, а обратно. Подлъгва и и цганите. Играе си с порции.
Това е ракова рана.
Българите и турците имат дълголетен естествен и нормален опит и традиция на съжителство, взаимодействие, взаимопомощ и взаимно уважение.
Всеки, който се опитва да инженерства в тази област е опасен, преднамерен, користен и манипулатор. Лъжлив доктор, дървен философ. Мушморок и хитрец.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5045083
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031