Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2010 00:01 - Гейове, равини, мормони и упадъчни елементи на сцената в "Народния театър"
Автор: doktora757 Категория: Политика   
Прочетен: 7141 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 29.01.2015 22:04


Култура image 21:17
28.10.10 Гейове, изгубени в Народния автор(и): Диляна Димитрова, прочитания: 755, коментари: 0 image Топ артисти в “гей трупата” на Народния театър - Снежина Петрова, Владо Карамазов, Владо Пенев, Захари Бахаров (от ляво на дясно). Снимка Атанас Кънчев



Всички мъже са хомосексуалисти в премиерното заглавие на
Народния театър “Ангели в Америка” от Тони Кушнър. Първата ни трупа смело скочи в съвременната американска драма, с риск мнозина от участниците да загубят репутацията си както на актьори, така и на мъже. Защото в тази “Гей фантазия на национални теми” ласки на сцената си разменят Владо Карамазов, Захари Бахаров, Владимир Пенев, Бойко Кръстанов и Цветан Алексиев. Дамите пък демонстрират твърде много тестостерон. Притеснението за тях обаче вероятно идва от другаде - от забележителния бекграунд на пиесата. Тя донесе на Кушнър “Пулицър”, две “Тони”, две “Драма Деск”, награда на Кръга на нюйоркските критици и пр. Бляскавият текст покори света и като минисериал с участието на Ал Пачино, Мерил Стрийп и Ема Томпсън. Тв поредицата получи рекордните 21 номинации за наградите “Еми”!

Режисьорката Десислава Шпатова е пресъздала с огромни щрихи света на хомосексуалните ангели. Сцената е дълбока и почти празна, мебелите са с грандомански размери, а нюйоркските “сестрички” се чувстват изгубени. Това не е страната на свободата, на справедливостта и на толерантността към различния. “Америка е казан за асимилация, в който никой не е асимилиран...”, обобщава още в началото Мария Каварджикова в образа на равина Изидор Шемелвиц. “Всички ние се страхуваме”, казва героят на Бойко Кръстанов.

Представлението на Шпатова прилича на кошмар, сънуван от хомосексуалист, при това болен от СПИН - безгрижен и безнадежден. Всички, сякаш са герои от съня на Прайър Уолтър (Цветан Алексиев) - той живее последните дни от живота си. Прайър сънува как приятелят му (Бойко Кръстанов) го изоставя заради друг (Владо Карамазов). Героят на Карамазов е мормон, който се разделя с жена си (Стефания Колева) заради демоните у себе си. Рой Коен (Владо Пенев) - прочут адвокат, циник и ценител на мъжката прелест, също е увлечен по Джо на Карамазов. Рой го притиска не само сексуално, а и да го уреди със служба в Министерството на правосъдието, където той “може да накара слънцето на спре в моя полза”.

Твърде малко нежност има между гейовете в Народния театър. Скандалите между двойките в спектакъла са пресъздадени талантливо на сцената. В единия случай има свада едновременно и в хомо-, и в хетеродвойката - седнали на един и същ диван. По-силен и въздействащ е спорът преди финала, показан като тв шоу - между черния гей (Бахаров) и евреина гей (Бойко Кръстанов). Двете “кралици” се изповядват за страховете си в “бяла, хетеросексуална Америка”, където всеки е избрал ролята на жертва - в нея, макар и нещастен, му е някак “уютно”.

Захари Бахаров е витален цветнокож, ексцентрик и също “сестричка”. Качен на висок сребрист ток, походката му на сцената е като суинг. “Чичо Том” на Бахаров е и реален, и халюцинация на Харпър - жената на Карамазов.

Снежина Петрова влиза в няколко образа. Тя е милосърдна сестра, която говори на странен език - нещо като иврит, който на места звучи като реч на Хитлер. Петрова играе и Ангела, който се бори с Яков. В началото Джо на Карамазов си спомня колко е бил привлечен от мъжката хубост на ангела. На финала същият ангел влиза в леглото на умиращия хомосексуалист Прайър.

Въпреки добрия замисъл и ефектните идеи, Шпатова има още работа. Представлението не звучи като гладък разказ, някои сцени са все още сурови, недоизпипани, а и връзките между тях са все още грапави. Може би времето за репетиции е било късо. “Ангели в Америка” обаче има потенциал за хит. Стига актьорите да артикулират по-внимателно фантастичния текст на Кушнър.

......................................................................................................................................................................

Пълна отврат и гнус; министърът на културата незабавно да си подаде оставката за тази гавра с театъра! Артистите са пионки, които някой използва за да пробутва престъпни и упадъчни човеконенавистни идеологии, разлагащи и развращаващи обществото; представяни като "авангардно изкуство". Това е явно насилие над свободната воля и съвест на хората и е против християнските ни ценности, убеждения и вяра. УДРЯТ НИ ДИРЕКТНО В ДУХОВНОСТТА! Тия, които са пробутали това  да се играе на сцената на театъра ("Народния театър" е национална институция!) са истински престъпници и врагове на обществото! Ето за това искат да направят промени в закона, като криминализират критиката на гейовете, сбърканяците и всякакви отвратителни и упадъчни елементи разлагащи обществото и плъзнали като отровни червеи и гадини навсякъде. Не съм съгласен да плащам данъци, които да отиват за развращаване на обществото и младото поколение и за унижението и унищожението на България! Трябва да се обяви тотално гражданско неподчинение; хората да излязат на улицата и да протестират срещу престъпния диктат на управляващите! ТОВА Е ТОТАЛИТАРНА ДИКТАТУРА ПО ЛОША И ОТ КОМУНИЗМА, КОЯТО НАСАЖДА САТАНИНСКА И АНТИХРИСТИЯНСКА ИДЕОЛОГИЯ! ДОЛУ ЦИОНИСТИТЕ! Нека тази педерастка пиеса да си я играят в САЩ, където и е мястото (щом им харесва на дегенератите) - ТУК Е КРАЙНО НЕЖЕЛАНА!!!.....

image

       image


                   image




Гласувай:
7



1. genadi2000 - Още за чифутското "изкуство"
31.10.2010 08:28
http://www.youtube.com/watch?v=n4EfufBl1cU
цитирай
2. genadi2000 - Два свята...
31.10.2010 08:41
http://www.youtube.com/watch?v=7qx-V6S1YJY
цитирай
3. estirbg - Дишай дълбоко всеки път, когато ...
13.11.2010 21:21
Дишай дълбоко всеки път, когато чувстваш, че ще повърнеш от гнусотиите на този свят - аз така правя! Ето, споделям ти една небесна вест - СКОРО всичко ще свърши и всеки ще си получи заслуженото...
цитирай
4. kostadin - за estirbg
27.11.2010 17:12
Много е важно кой ти го е прошепна.
Божието" скоро "си е божие -1 ден на Брахма си е цяла вечност
цитирай
5. doktora757 - Дишай дълбоко всеки път, когато ...
30.11.2010 23:12
estirbg написа:
Дишай дълбоко всеки път, когато чувстваш, че ще повърнеш от гнусотиите на този свят - аз така правя! Ето, споделям ти една небесна вест - СКОРО всичко ще свърши и всеки ще си получи заслуженото...


Мисля, че си права - вече се започна и то точно в Народния: единия пияница получи инсулт и се парализира; другия сексимвол, алкохолик и масон взе че се гътна скоропостижно! Не злорадствам; просто го отчитам. Сигурен съм, че и други от този Содом и Гомор ще ги последват!......Има Божие провидение и наистина всеки ще си получи заслуженото!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5046994
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031