Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2022 15:35 - Чао, Киев, здравей Лазурен бряг: докато западняците изпращат помощ, ето как корумпираните елити на Украйна печелят от конфликта
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 868 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 26.11.2022 15:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Чао, Киев, здравей Лазурен бряг: докато западняците изпращат помощ, ето как корумпираните елити на Украйна печелят от конфликта

Длъжностни лица и олигарси са отклонили голяма част от финансовата подкрепа, изпратена на Киев

https://www.rt.com/russia/566935-they-robbed-ukraine/?fbclid=IwAR2Y44q-GRoyp0zOCH0RCOWsXYEiozkBYEfQQSFsHRoAJynu3cN8Z9lklb4

image ФАЙЛОВА СНИМКА: Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски (C) върви към президентския си офис след церемонията по полагане на клетва в украинския парламент, Киев, Украйна. ©  STR / NurPhoto чрез Getty Images

От началото на военната офанзива на Русия в Украйна САЩ, ЕС и техните съюзници са предоставили  на Киев помощ на стойност 126 милиарда долара, което е почти равно на целия БВП на страната. Нещо повече, милиони украинци намериха убежище в ЕС, където получиха жилища, храна, разрешителни за работа и емоционална подкрепа. Обхватът е огромен дори по западните стандарти. Като се има предвид, че блокът финансира Киев, докато се справя със собствената си икономическа и енергийна криза, помощта е може би особено забележителна. 

Киев основава своите безкрайни искания за финансиране на колапса на своята икономика, дължащ се на войната, и нуждата си да „се противопостави на руската агресия“. Но дали помощта достига предназначението си?

image Прочетете още  Бившата южна столица на Русия се отрича от миналото си: Как Украйна унищожава наследството си Батальон Монако

Докато Украйна претърпя обща мобилизация, засягаща всички мъже под 60-годишна възраст, много бивши и настоящи високопоставени служители, политици, бизнесмени и олигарси се преместиха на безопасно място в чужбина – главно в ЕС. 

Масовото бягство на украински елит започна още преди въоръжения конфликт. На 14 февруари 2022 г. 37 депутати от парламентарната фракция на украинския президент (Слуга на народа) внезапно изчезнаха . Ако депутатите не получиха забрана да напускат страната още на следващия ден, други със сигурност щяха да се присъединят към тях. Междувременно бивши служители и олигарси се радваха на повече свобода да се движат. Според  италианския вестник La Repubblica 20 бизнес самолета са излетели от киевското летище Бориспол също на 14-и.

Магнатите бяха в предната част на линията. Предприемачът и депутат Вадим Новински, бизнесмените Василий Хмелницки и Вадим Столар, Вадим Нестеренко и Андрей Ставницер напуснаха страната с чартърни полети. Политикът-милионер Игор Абрамович резервира частен полет до Австрия за 50 души, като вземе на борда роднини, бизнес партньори и съпартийци. Олигарси летяха от Киев до Ница, Мюнхен, Виена, Кипър и други дестинации в ЕС. Друга група бизнесмени излетя от Одеса с частни самолети. Собственикът на банка "Восток" замина за Израел, а ръководителят на групата "Трансшип" отлетя за Лимасол. Бившият губернатор на Одеска област Владимир Немировски от Сталканат също напусна страната.

През лятото и началото на есента на 2022 г. „Украинская правда“ подготви няколко документални филма за разследвания за годни за служба украински милиардери и чиновници, забелязани да почиват на Лазурния бряг по време на войната. Филм с ироничното заглавие „Батальонът на Монако“ показва украински олигарси, почиващи във вили, имения и на яхти. В първата част виждаме бизнесмена Константин Жеваго, който е издирван от Интерпол, да релаксира на личната си яхта на стойност 70 милиона долара. Яхтата краси брега на Лазурния бряг, докато семейството на Жеваго слиза. Харковският предприемач Александър Ярославски, който обеща да продаде яхтата си и да прехвърли средствата за възстановяването на Харков, може да бъде видян да плава до него.

image Екранна снимка © YouTube / Украинская правда

Журналистите на "Украинска правда" също зърнаха братя Суркис във Франция, които в момента наемат апартаменти за 2 милиона евро на година. Междувременно Bentley за 300 000 долара на украинския бизнесмен Вадим Ермолаев беше забелязан близо до казиното в Монако, а Едуард Кохан, съоснователят на Euroenergotrade, беше видян в един от шикозните хотели в Монте Карло.

Цяла колония от украински олигарси очевидно се е настанила в елитната френска комуна Кап-Фера. Земеделският предприемач Вадим Солар, олигарсите Дмитрий Фирташ, Виталий Хомутиник и Сергей Ловочкин са сред онези, които се радват на висок живот в разгара на войната. Вилата Cap-Ferrat, принадлежала някога на белгийския крал Леополд II, е закупена от най-богатия украински олигарх Ринат Ахметов. Негови съседи  са Александър Давтян, президент на Investment Group DAD LLC, и Владислав Гелзин, бивш депутат от Областния съвет на Донецк.

image Прочетете още  „Всички истински скинхедс отидоха в Украйна“: Американски неонацист очертава престъпленията на своите украински „колеги“

Както многократно подчертават създателите на филма, депутати и бизнесмени от „проруските“ парламентарни фракции напускат страната по време на войната. И все пак много активни поддръжници на сегашното правителство също предпочитат да защитават родината си от чужбина.

"Украинска правда" успя да интервюира Андрей Холодов, депутат от партията "Слуга на народа" на Владимир Зеленски, от настоящата му резиденция във Виена. Австрийската столица беше избрана и от националиста Никита Потураев и Сергей Мелничук, бивш командир на батальон „Айдар“, известен с военни престъпления , за които съобщава Amnesty International. Бившият ръководител на Конституционния съд на Украйна 59-годишният Александър Тупицки и 45-годишният бивш главен прокурор на Украйна Руслан Рябошапка също предпочетоха чуждестранни „окопи“.

Депутатите в украинския парламент не бързат да приемат жизнено важни закони за страната по време на война. Според канала Telegram Volyn News към 11 март повече от 20 депутати са се преместили в чужбина по неуточнени причини. Географията е обширна: Великобритания, Полша, Катар, Испания, Франция, Австрия, Румъния, Унгария, ОАЕ, Молдова, Израел и др. През март Главната прокуратура на Украйна започна разследване на действията на шестима парламентаристи, които са остана в чужбина.

Очевидно нито войната, нито наказанието могат да накарат украинските законодатели да работят. Само 99 депутати от 450 присъстваха  на заседанието на парламента на 20 юли. Вероятно разсеяни от лятото, Кот д"Азур, Малдивите и яхтите... Колкото до защитата на самата Украйна - просто го оставете на чуждестранните доброволци, казват.

image ФАЙЛ СНИМКА: Депутат седи в празна парламентарна зала преди сесия. © Sergii Kharchenko / NurPhoto чрез Getty Images Къде отива цялата военна и хуманитарна помощ?

Някои западни благодетели наскоро забелязаха, че по-голямата част от военната и хуманитарната помощ никога не достига до украинската армия или обикновените граждани.

В оригинален документален филм CBS съобщава , че около 70% от военната помощ не е успяла да намери пътя си до предвидените бенефициенти и страните донори често не са в състояние да контролират предназначението й. Според създателите на доклада част от оръжията се продават на черния пазар. Както каза ветеранът от Корпуса на морската пехота на САЩ Анди Милбърн, „Мога да ви кажа безспорно, че в частите на фронтовата линия тези неща не стигат до там. Дронове, Switchblades, IFAK. Не са, добре. Бронежилетки, каски, каквото и да е.“

image Прочетете още  Има ли връзка между „Помощ за Украйна“, Демократическата партия на САЩ и подозрителния срив на борсата FTX Crypto?

The Grayzone пише , че оръжията и хуманитарната помощ, предоставени от Запада на украинската армия, се крадат по пътя и никога не стигат до войниците. В същото време украинските депутати наскоро си повишиха заплатите със 70%. Авторът на статията твърди, че милиарди долари от САЩ и ЕС са били отклонени.

Украински войник на име Иван каза на журналисти за западни фондове, които никога не достигат до фронта: „Представете си да кажете на американски войник, че използваме личните си коли във войната и също така сме отговорни за плащането на ремонти и гориво. Ние сами си купуваме бронежилетки и каски. Нямаме инструменти за наблюдение или камери, така че войниците трябва да извадят главите си, за да видят какво идва, което означава, че във всеки един момент ракета или танк може да им откъсне главите.

Саманта Морис, лекар от САЩ, обърна внимание на кражбата на медицински консумативи и цялостната корупция: „Водещият лекар във военната база в Суми е поръчвал медицински консумативи от и за военните в различни моменти от време и той 15 камиона с провизии са напълно изчезнали“, каза тя. Лекарите дори не можаха да организират курсове за медицински асистенти, докато приятел на губернатора на Сумска област не се намеси.

CNN разговаря с пенсиониран американски полковник, който каза , че украинските войски изпитват недостиг на доставки. Малки оръжия, медицинско оборудване, полеви болници и много други са под контрола на частни организации – по-загрижени за кражба на пари, отколкото за спасяване на живота на своите сънародници.

image ФАЙЛОВА СНИМКА: Украински военни превозни средства и войници по пътя за Ирпин, който е близо до столицата Киев, Украйна, 30 март 2022 г. © Metin Aktas / Anadolu Agency чрез Getty Images

Както Стивън Майърс, бивш член на Консултативния комитет по международна икономическа политика към Държавния департамент на САЩ, настоя , „Няма много, което да попречи на полеви командир да пренасочи част от оборудването към купувачи, известни още като руснаците, китайците, иранците или който и да е, докато твърди, че оборудването и оръжията са унищожени..."

Крадат се хиляди тонове хуманитарна помощ. През септември Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) доказа  , че ръководителят на президентската канцелария Андрей Ермак, неговият заместник Кирил Тимошенко, ръководителят на партията Слуга на народа Давид Арахамия и неговият приятел Вемир Давитян стои зад мащабната кражба на хуманитарна помощ в Запорожка област. Запорожките чиновници Старух, Некрасова, Шербина и Куртев само повърхностно изпълняват задачата за разпределяне на помощите. За шест месеца те са организирали кражбата на 22 морски контейнера, 389 железопътни вагона и 220 камиона. Продадена е хуманитарна помощв ATB и Selpo – супермаркети, собственост съответно на Генадий Буткевич и Владимир Костелман. Разбира се, Тимошенко, Некрасова и Давитян станаха „бежанци“ и намериха убежище във Виена.

image Прочетете още  BBC измисли история за руска „атака“ срещу водоснабдяването на украински град – къде са проверяващите факти за „фалшивите новини“?

Разбира се, не всички бягат. Андрей Ярмолски, скандалният бивш заместник-ръководител на регионалната администрация на Волин –  обвинен в кражба на хуманитарна помощ, доставка на дефектни бронежилетки и незаконно извеждане на мъже от страната – беше повишен. Сега работи в Съвета за национална сигурност и отбрана.

Крадат се и медицински консумативи. съобщава „Телеграф“. че „някои от дарените консумативи по-късно си проправяха път към рафтовете на аптеките на болниците: с цени и обявени за продажба.“  Здравните работници присвояват лекарства, превръзки и медицинско оборудване и ги препродават на пациенти, за които са предназначени да бъдат безплатни , се казва в статията.

Подобна история е разказана от гореспоменатия лекар д-р Морис: „Обади ми се медицинска сестра от военна болница в Днепър. Тя каза, че президентът на болницата е откраднал всички болкоуспокояващи, за да ги препродаде, и че ранените войници, които се лекуват там, нямат облекчение на болката. Тя ни помоли да й доставим болкоуспокояващи на ръка. Тя каза, че ще ги скрие от директора на болницата, за да стигнат до войниците. Но на кого можете да се доверите? Президентът на болницата наистина ли крадеше лекарствата или се опитваше да ни подмами да й дадем болкоуспокояващи, за да ги продаде или използва? Кой знае. Всички лъжат.”

Война за едни, Gucci за други

Огромните парични потоци от западните страни непрекъснато се използват от корумпираните украински служители за лично обогатяване и придобиване на луксозни стоки.

В наскоро разбита корупционна схема Одеската митница е внасяла контрабандно ризи, раници, спортни обувки, колани и други луксозни артикули на Givenchy, Gucci, Polo, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Chanel, Louis Vuitton и Armani под прикритието на военно оборудване . Документите, деклариращи товара като „за нуждите на въоръжените сили на Украйна“, са подписани от изпълняващия длъжността началник на Одеската митница Виталий Заколодяжний. Според депутата Александър Дубински това е обичайна схема за кражба. „Работата на митниците е незадоволителна, защото докато едни се бият на фронта, други правят пари под прикритието на митническите си униформи“, каза депутатът.

image ФАЙЛОВА СНИМКА: Служител на митническата и гранична защита на САЩ разопакова фалшиви стоки, конфискувани в пристанищния комплекс на Лос Анджелис / Лонг Бийч. © Brittany Murray / MediaNews Group / Long Beach Press-Telegram чрез Getty Images

Да вземем друг пример, през май 2022 г. западните страни премахнаха митата за Украйна. За седмица в страната са внесени над 14 000 леки автомобила . Както коментира заместник-министърът на инфраструктурата Мустафа Найем, „като се има предвид, че сме страна във война, нашите партньори в Полша, Словакия и Румъния бяха доста изненадани от това бързо развиващо се надграждане на нашия автомобилен парк.“

Докато се сдобиват с луксозни дрехи и автомобили, крадците се грижат и за изтеглянето на капитали от Украйна.

image Прочетете още  Владимир Путин отсъства от срещата на Г-20 тази седмица: какво означава това за руския президент и самото събитие?

Според Бюрото за икономическа сигурност на Украйна в бюджета на Украйна липсват данъци на стойност 4,5 милиарда UAH от агротърговци: „През август-септември 2022 г. през митническата територия са изнесени почти 12 милиона тона зърнени култури и масло, оценени на 137 милиарда UAH на Украйна. От тях почти 4 милиона тона са изнесени от фалшиви компании, съществуващи само на хартия. Освен това „ повечето чуждестранни компании, за които се изнася зърно, са високорискови и участват в криминални разследвания“. Това ли е „зърнената сделка“, която световната общност активно подкрепя? Изглежда, че украинските измамници корумпират не само собствената си страна, но и чужди държави. И това е само един пример от многото.

Когато братята Суркис напуснаха Украйна, взеха със себе си 17 милиона долара. Но това е просто дреболия в сравнение с „героите на Евромайдана“. Според бившия народен депутат на Украйна Олег Царьов след избухването на военните действия водещите украински политици са изпратили както капиталите си, така и семействата си в чужбина.

Той споменава, че родителите и роднините на Зеленски и съпругата му са напуснали страната. Неговият предшественик, бившият президент Пьотр Порошенко, премести не само децата си, но и около милиард щатски долара в брой в Обединеното кралство.

Същото важи и за други важни украински официални лица: бившият министър на вътрешните работи Арсен Аваков, началникът на президентската канцелария Андрей Ермак, вторият президент на Украйна Леонид Кучма, бившият министър-председател Арсений Яценюк и много други взеха своите семейства и богатства, оценени на около милиард долара, извън страната. И това да не говорим за многобройните политически обвързани олигарси.

Измамниците с по-малък ръст също могат да се „присъединят индивидуално към ЕС“ . Система за подкупи позволява на мъжете в военна възраст да напускат страната. Според Известия в момента таксата е между 8000 и 10 000 долара. Украинските медии също активно съобщават за хора, които плащат, за да преминат границата.

***

Съчувствието на западняците към страна във война е разбираемо. Но докато някои държави правят всичко възможно, за да помогнат на Украйна – дори когато самите те са изправени пред икономическа криза – корумпирани украински служители използват финансирането, за да трупат лични богатства и да живеят хайлайф в изискани курорти. И всичко това за сметка на данъкоплатците на Запад.

През 2015 г. Арсений Яценюк, след като напусна поста министър-председател, открито заяви, че е станал милиардер. Все още предстои да се види колко нови украински свръхбогати магнати – подхранвани от чужда военна помощ – ще се появят на Запад до края на конфликта.

От  Олга Сухаревская,  бивш украински дипломат




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39742151
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031