Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2023 17:13 - Пионери на бойните изкуства в България
Автор: doktora757 Категория: Други   
Прочетен: 5537 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 22.04.2023 22:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Пионери на бойните изкуства в България, които вече не се сред нас…..

 

 

д-р Дориян В. Александров

(7-ми дуан Кунг-Фу/У-Шу и черен пояс по Карате и Джу-Джуцу), почетен председател на БФУШУ

 

 

През 2004 г. написах една статия за пионерите на бойните изкуства у нас от втората половина на 20 в. (http://zlaten-drakon.net/stat/025/stat_025.htm). От тогава доста вода изтече и някои от нашите колеги, учители и приятели вече не са сред нас - Царство им небесно и мир на духа им. Този материал е в тяхна памет и да не ги забравят новите поколения. Тези хора допринесоха повече или по-малко за развитието на бойните изкуства в България и трасираха пътя за много от сегашните инструктори, майстори и деятели в тези кръгове и създадоха съответните федерации, асоциации, клубове, неформални групи и организации. Новите поколения практикуващи (Джудо, Джу-Джуцу, Самбо, Карате, Кунг-Фу/У-Шу, Айкидо, Таекуондо, Кендо/Кен-Джуцу, Кали/Ескрима, ММА и др.) трябва да са наясно, че стъпват върху здрав фундамент положен от предишните поколения адепти, майстори и практикуващи и тяхното дело трябва да бъде подобаващо уважавано и почитано.

Давам хората в определен порядък с кратки бележки за всеки от тях. За съжаление не разполагам с хубави снимки на всички и нямам пълните данни.

 

1. Стефан Христов Хинков (1927- 2014 г.; Джудо, Айкидо, Джу-Джуцу и Беги Те-Кион); един от създателите на Българската федерация по Джудо (1962 г.) и наставник и учител на много от сегашните майстори в различни стилове на БИ, включително и на моя милост. Автор на книги и правилници за Джудо.

 image


 image

Стефан Хинков (горе в средата) обучава бъдещите инструктори по Айкидо, Джу-Джуцу и Карате в София (зала Джудо на "Академик"); сред тях е и Георги Иванов; снимка от края на 80-те години на миналия век.
 

2. Цветан Хаджиев (Джудо и Беги Те-Кион); един от създателите на БФ Джудо и първия дипломиран треньор по Джудо (ВИФ „Георги Димитров“, сега НСА, 1962 г.) и първи наш международен съдия по Джудо, треньор по Джудо в Клуб Левски, София.

                                image   

 

3. Методи Колчев (Джудо и Беги Те-Кион); ученик на грандмайстор Хван Джън Нам и експерт по работа с бухалки.

 

4. инж. Владимир Андреев (Карате Шотокан/Будокан); МЕИ, София; първи мой учител по Карате. Изучавал Карате с японски майстори в Австралия.

  image

 Първа среща на ветераните на бойните изкуства у нас след 2000 г. : 1. Методи Колчев, 2. Спас Спасов, 3. Константин Божилов, 4. Владимир Андреев, 5. Валерий Найденов (тези които ни напуснаха).

5. д-р Валерий Александров Найденов (1953-2012 г.; Таекуондо); създател на БФ Таекуондо (WTF), популяризатор и пропагандатор на БИ, организатор на едни от най-тежките спортни лагери по Таекуондо и други бойни изкуства.

  image

                    image

6. Недю Ранчев (Джудо и Самбо); треньор по Джудо в клуб „Берое“, Стара Загора и мой треньор по Джудо.

 image  

7. Евгени Щерев (Карате Шотокан); инструктор към Българската национална федерация по Карате-До.

 

8. Спас Спасов (Карате Шотокан); инструктор и съдия към Българската национална федерация по Карате-До. Започнал да изучава Карате още през далечната 1964 г.

  image

 Евгени Щерев (първия отдясно) и Спас Спасов (третия отдясно на ляво).

9. Константин Божилов (1946-2021 г.; Джудо и Карате Киокушинкай); инструктор и съдия по Джудо и Карате, създател на федерацията по Карате Киокушинкай у нас със седалище гр. Варна.

 image

 

10. Адриан Недялков (Кунг-Фу/У-Шу); учредител на Международната федерация по У-Шу (IWF), инструктор по Джийт Куондо в клуб по древни бойни изкуства „Багатур“ към БФУШУ, София.

 image

 

11. Иван Стойчев (Кунг-Фу/У-Шу); инструктор по Джийт Куондо в клуб по древни бойни изкуства „Багатур“ към БФУШУ, София.

 image

 Иван Стойчев (в ляво) и Адриан Недялков на тренировка в Западния парк в София.


12. Красимир Димитров – Китаеца (1957-2012 г.; Кунг-Фу/У-Шу и Тай-Дзи-Цюан); ръководител на клуба „Цин Лун“ към БФУШУ, София и зам. пр-л на БФУШУ; автор на книги по Тай-Дзи-Цюан.

              image

                image



13. Георги Иванов (Айкидо); инструктор по Айкидо и популяризатор; един от създателите на Българската федерация по Айкидо.

                  image

     image

 

14. Орлин Крумов (Карате Годжу-рю); учил в Япония, преводач на книгата на Миямото Мусаши „Книга на 5-те пръстена“ (Горин но шо).

 

15. Даниел Танев (Кунг-Фу/У-Шу и Кали/Ескрима); инструктор по Кунг-Фу и Пекити Търша Кали (филипински бойни изкуства).

  image

 

16. Георги Перниклийски (Свободен български бой, У-Шу и Джу-Джуцу); мистик и енергетик.

                    image           




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5077367
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930